A tavasz első ehető növényeinek egyike, a medvehagyma levele, évek óta egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ami nem csoda: nemcsak remek vitaminforrás, de igazán friss, fokhagymaillatával felébreszti az ízlelőbimbóinkat is téli álmukból.
A medvehagymát sokan helytelenül vadfokhagymának is nevezik, ám jó tudni, hogy a medvehagyma (Allium ursinum) és a fokhagyma (Allium sativum) két teljesen különböző faj és hasonló illatukat leszámítva egyáltalán nem hasonlítanak egymásra.
MIRE JÓ?
Ám ez nem von le a medvehagyma értékeiből, ami éppen ezekben a napokban éri el szedési-fogyasztási szezonját. Az árnyékos, többnyire erdők talajnövényzeteként zöldellő medvehagyma friss, fokhagymás íze mellett számos jótékony hatással bír. Például remek étvágyjavító és jótékony az emésztési folyamatokra. Ezenkívül vérzsír- és vérnyomáscsökkentő hatása miatt a népi gyógyászat is előszeretettel használja évszázadok óta, valamint érdemes kiemelni magas C-vitamintartalmát is. Ha ezt a régi tengerészek tudták volna..!
SZEDÉSI TANÁCSOK
A medvehagyma szedésének megvannak a maga biztonsági szabályai. Először is győződjünk meg róla, hogy valóban az enyhe fokhagymaillatú, medvehagyma leveleket szedjük: dörzsöljünk össze párat a kezünkben és szagoljunk bele! A hozzá igen hasonló gyöngyvirág levele ugyanis teljesen szagtalan, ám halálos kimenetű mérgezést okoz a fogyasztása.
A helyes szedési tanácsok közül talán a Nébih oldalán talált a legfontosabb. 'Akár saját részre, akár kereskedelmi célra gyűjtjük a medvehagymát, tanácsos azt a szezon elejére időzíteni, amikor még nem bújtak elő a gyöngyvirág hasonló küllemű, ám mérgező levelei.' Jó hír, hogy az idei különös tavasznak köszönhetően április első napjaiban még nincsenek a természetben kifejlett levelű gyöngyvirágok, így a szedés ideje szempontjából szinte biztosra mehetünk még ezen a héten.
A mi biztonságunk után pedig gondoljunk a természetre is: egy növénynek ne szedjük le minden levelét, hadd maradjon energiatartaléka a föld alatt lévő gumónak is a jövő évi kihajtásra. A növény föld alatti részeit ne i bolygassuk.
HOGYAN FOGYASSZUK?
Ismerős íze miatt a medvehagymát könnyű beilleszteni az ételeinkbe. Kedvelt fogás a medvehagyma krémleves vagy a medvehagymás szendvicskrém, legtöbbször mégis sós kelttésztákba sütve találkozunk vele, pogácsa, tekercs vagy kifli formájában, ám a receptek sora szinte végtelen.
Te még nem próbáltad? Irány egy közeli erdő vagy a termelői piac, és már a reggeli rántottádat is feldobhatod vele!
Központi elérhetőségek
Cím: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.
Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)
E-mail: office@kulcspatikak.hu
Facebook: facebook.com/kulcspatikak
Patikakereső
Ha patikáinkat közvetlenül szeretnéd elérni,
használd a patikakeresőt!
Ár- és készletinformáció iránt érdeklődj patikáink elérhetőségein.