waiting
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Legfrissebb:
Florapont ajánlat: Kulcs Kártyáddal -10% a dísznövényekre!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Kulcs Patikák
2022.04.04.
medvehagyma
kulcs patikák
kulcspatikák

A csodálatos medvehagyma - próbáljuk ki!

A tavasz első ehető növényeinek egyike, a medvehagyma levele, évek óta egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ami nem csoda: nemcsak remek vitaminforrás, de igazán friss, fokhagymaillatával felébreszti az ízlelőbimbóinkat is téli álmukból.

A medvehagymát sokan helytelenül vadfokhagymának is nevezik, ám jó tudni, hogy a medvehagyma (Allium ursinum) és a fokhagyma (Allium sativum) két teljesen különböző faj és hasonló illatukat leszámítva egyáltalán nem hasonlítanak egymásra.

MIRE JÓ?

Ám ez nem von le a medvehagyma értékeiből, ami éppen ezekben a napokban éri el szedési-fogyasztási szezonját. Az árnyékos, többnyire erdők talajnövényzeteként zöldellő medvehagyma friss, fokhagymás íze mellett számos jótékony hatással bír. Például remek étvágyjavító és jótékony az emésztési folyamatokra. Ezenkívül vérzsír- és vérnyomáscsökkentő hatása miatt a népi gyógyászat is előszeretettel használja évszázadok óta, valamint érdemes kiemelni magas C-vitamintartalmát is. Ha ezt a régi tengerészek tudták volna..!

SZEDÉSI TANÁCSOK

A csodálatos medvehagyma - próbáljuk ki!

A medvehagyma szedésének megvannak a maga biztonsági szabályai. Először is győződjünk meg róla, hogy valóban az enyhe fokhagymaillatú, medvehagyma leveleket szedjük: dörzsöljünk össze párat a kezünkben és szagoljunk bele! A hozzá igen hasonló gyöngyvirág levele ugyanis teljesen szagtalan, ám halálos kimenetű mérgezést okoz a fogyasztása.

A helyes szedési tanácsok közül talán a Nébih oldalán talált a legfontosabb. 'Akár saját részre, akár kereskedelmi célra gyűjtjük a medvehagymát, tanácsos azt a szezon elejére időzíteni, amikor még nem bújtak elő a gyöngyvirág hasonló küllemű, ám mérgező levelei.' Jó hír, hogy az idei különös tavasznak köszönhetően április első napjaiban még nincsenek a természetben kifejlett levelű gyöngyvirágok, így a szedés ideje szempontjából szinte biztosra mehetünk még ezen a héten.

A mi biztonságunk után pedig gondoljunk a természetre is: egy növénynek ne szedjük le minden levelét, hadd maradjon energiatartaléka a föld alatt lévő gumónak is a jövő évi kihajtásra. A növény föld alatti részeit ne i bolygassuk.

HOGYAN FOGYASSZUK?

A csodálatos medvehagyma - próbáljuk ki!

Ismerős íze miatt a medvehagymát könnyű beilleszteni az ételeinkbe. Kedvelt fogás a medvehagyma krémleves vagy a medvehagymás szendvicskrém, legtöbbször mégis sós kelttésztákba sütve találkozunk vele, pogácsa, tekercs vagy kifli formájában, ám a receptek sora szinte végtelen.

Te még nem próbáltad? Irány egy közeli erdő vagy a termelői piac, és már a reggeli rántottádat is feldobhatod vele!

PodCast ajánló

49:18
Gyógyszerfüggő a családban – Mit tegyünk?

Kapcsolódó cikkek

Cikkajánló

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cí­m: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatikak.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Patikakereső

PatikakeresőHa patikáinkat közvetlenül szeretnéd elérni,
használd a patikakeresőt!
Ár- és készletinformáció iránt érdeklődj patikáink elérhetőségein.

Ha patikáinkat közvetlenül szeretné elérni, használja a patikakeresőt!

Partnereink:

Baba-Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.