waiting
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal 20% kedvezmény mindenre az OpticWorld-nél!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Kulcs Patikák
2022.03.23.

A tengerészek betegsége egy vitamin felfedezéséig vezetett: a skorbuttól a C-vitaminig

Ma már jól tudjuk, hogy napi vitaminszükségletünk fedezésére C-vitamint is hasznos fogyasztani, de voltak idők, amikor ez még közel sem volt ennyire egyértelmű.  Szent-Györgyi Albert C-vitaminnal kapcsolatos felfedezése előtt már évszázadokkal keresték a betegség ellenszerét: valójában az első valódi, ellenőrzött körülmények közt folytatott orvosi kísérlet is a C-vitaminhoz köthető.

A tengerészek betegsége egy vitamin felfedezéséig vezetett: a skorbuttól a C-vitaminig

Jacques Cartier francia felfedező 1535-ben hosszú hajóútra indult legénységével. Kanada partjainál erődöket épített, hússal alaposan fel is készült a hideg évszakra, miután a hó és jég arra kényszerítette őket, hogy ott teleljenek át. A hideg évszak közepén azonban kimerültség, letargia, vérző és sorvadó fogíny, kihulló fogak, fájón sajtó csontok, gyógyulni alig akaró sebek, láz, kínzó görcsök, majd keserves halál kezdte tizedelni a legénységet: ezek a skorbut tünetei.

Az irokézek közt is sok volt a beteg, de a törzsfőnök fia egy tujafőzettől hamar meggyógyult. Bár a felfedező nem bízott az őslakosokban, végül mégis próbát tett a csodaszerrel, amely végül 85 matrózt mentett meg. Ekkor még fertőző betegségnek hitték a skorbutot, amely a tengerészek közt terjed – isteni csodaként gondoltak tehát a gyógyulásra, nem is sejtették, hogy a fura főzet gondoskodott a C-vitamin utánpótlásról!

Kellett is még kétszáz évet várni arra, hogy Johann Bachstrom porosz tudós leírja, ha valaki friss zöldségeket és gyümölcsöket fogyaszt, nem lesz skorbutos. 1747-ben egy brit hajóorvos, James Lind kísérlettel is alá tudta támasztani az elméletet. Tizenkét beteget hat párra osztott, nekik pedig a következő terápiát adta: elixír vitriollal, napi egy liter almabor, napi háromszor két kanál ecet, napi két deciliter tengervizet, fokhagymás-mustáros-retkes keverék, illetve napi két narancs és egy citrom.

A párok egyik tagja semmilyen szert nem kapott, míg a másik a fenti hat kezelés egyikét. A citrusokat fogyasztók állapota látványosan javult, az almabor is hatott valamicskét, a többiek állapota ugyanakkor romlott. Lind csak évek múlva írta le 400 oldalas műben azt, amit tapasztalt, és elkezdett citromlékoncentrátumot is gyártani, ám abban hamar lebomlott a vitamin, így nem használt eleget.

1800 után azonban már előírták a citromléfogyasztást a hajósoknak, ezzel megszüntetve a skorbutos eseteket Angliában, ám más országokban még jó darabig megmaradt a betegség és az azt övező sokféle tévhit is, mint például az, hogy jó kedéllyel, testmozgással megelőzhető kialakulása. Mára mind tudjuk, hogy a napi vitaminszükségletünknek része a C-vitamin is, melyet zöldségek és gyümölcsök fogyasztása mellett táplálékkiegészítőkkel vihetünk be szervezetünkbe.

Gondoltad volna?

Fekete nadálytő

Gondolta volna, hogy a fekete nadálytövet nem csak a humán gyógyászatban használják évezredek óta? Gyógyhatása főleg a gyökerében koncentrálódó hatóanyagnak köszönheti, amely külsőleg alkalmazható formában gyógyítja hatékonyan a sebeket, csökkenti a fájdalmat és gyulladásokat, fokozza a sejtregenerációt. Ugyanakkor a kertekben is szívesen látott vendég a növény áztatásával előállított tea, amely locsolással kijuttatva erősíti a növények kórokozók elleni védekezőképességét és fontos tápanyagokkal látja el őket. Ha nedves, lápos területen kertészkedik, feltétlenül ültessen fekete nadálytövet is!

Elhízás elleni európai nap - Május 21.

Gondolta volna, hogy a túlsúly, az elhízás az egyik fő rizikófaktora a világviszonylatban is fő halálozási okként szereplő szív- és érrendszeri megbetegedéseknek? De itt nem áll meg a sor: a cukorbetegségnek, a degeneratív ízületi betegségeknek és néhány daganattípusnak is. Ön ne álljon a betegségek előszobájában, étkezzen egészségesebben és szokjon rá valamilyen könnyen űzhető mozgásformára! A www.kulcspatikak.hu oldalon ingyenes, online gyógytorna- és edzésvideókkal tesszük könnyebbé Önnek a mindennapi mozgást. Várjuk a felületre Kulcs Kártyája számával Önt is!

Állatszőr allergia

Gondolta volna, hogy állatszőr allergia csak azóta létezik, mióta emberek sokasága kezdett a háziállataikkal egy légtérben élni? A XX. sz. végén - XXI. század elején jelentőssé vált allergiatípus rendkívül kellemetlen tünetekkel jár: szemviszketés, piros szemek, bőrkiütések, viszketés, bőrszárazság és sokakat gyötör köhögés, tüsszögés. Az állatszőr allergiát bőrpróbás és vérvizsgálattal egyszerű kimutatni, ezután megfelelő gyógyszerekkel a tünetek jól kezelhetők. Emellett a legtöbbet az segít a kutyával-cicával együtt élőkön, ha az állat szőrétől és -nyálától minél többször tisztítják meg otthonaikat, ruházatukat.

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cím: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090

E-mail: office@kulcspatika.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba–Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.