waiting
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Legfrissebb:
Florapont ajánlat: Kulcs Kártyáddal -10% a dísznövényekre!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Kulcs Patikák
2024.03.07.
Kinin
tonic
történelem
érdekesség
gyógyítás

Gyógyszernek indult, aztán… - A tonic története

Gondoltad volna, hogy jónéhány ma ismert élelmiszer vagy ital karrierje eredetileg gyógyszerként indult? Pedig sok büszkélkedhet efféle múlttal. Ebben a cikksorozatban 6 ilyen fogyasztási cikket mutatunk be, közülük elsőként lássuk a tonic történetét!

Manapság reneszánszát éli a gintonic kultúra. Színes, ízes, fűszeres tonic-ok mindenfelé, és ginből is szépen alakul a hazai választék. Mint oly sok -ma már élvezetből fogyasztott- ital, a tonic is eredetileg gyógyszernek készült. A keserűségét adó kinin az egyetlen ismert malária elleni gyógyszerként vonult be a történelembe.

Európába csak a 17. századtól, míg a dél-amerikai kecsua indiánok már a gyarmatosítások előtti évszázadokban is általánosan használták az ún. Quinaquinának nevezett fa kérgéből készített főzetet gyógyításra: izomgörcsök, görcsös állapotok, hidegrázás kezelésére. Ma már tudjuk, kinintartalma miatt volt hatásos különböző görcsökre, és az extrém magas lázzal, valamint hasmenéssel, hányással is járó maláriára.

KIS EURÓPAI KININ TÖRTÉNELEM

Gyógyszernek indult, aztán… - A tonic története

A fakéreg Európába érkezésének történetéről többféle verzió is ránk maradt, ám egy biztos: a 17. században már sok írásos emlék tanúskodik a Quinaquina fakéreg gyógyító célú európai felhasználásáról.

Európába kerülésének egyik kedvelt története 1638-ba kalauzol minket. Ebben az évben ugyanis sikeresen gyógyította meg a főzettel Chinchon grófnőjét, Ana de Osorio-t, a perui spanyol alkirály feleségét komoly, influenzaszerű betegségéből egy spanyol gyógyszerész. Az alkirályi pár 1640-ben hazatérve az óhazába, magával vitte a kinintartalmú fakéreg-őrleményt és Spanyolország-szerte sikerrel gyógyították meg a maláriától szenvedő lakosokat.

Más források szerint egy Limában tanult jezsuita szerzetes vitte magával Itáliába a kecsuáktól és sikerrel gyógyítottak már a szerrel az 1631-es római maláriajárvány idején. A jezsuiták aztán Európa szerte használták mindenféle láz gyógyítására. Azonban a korabeli feljegyzések szerint, mivel nem minden típusú lázat gyógyított meg, az emberek és tudósok egyaránt szkeptikusak voltak a szerrel szemben.

A 17. század közepén tomboló angliai maláriajárvány kezelésében sokat tett Talbor nevű patikus története szintén megér néhány sort. A -tudósok ellenszenve mellett- 1672-ben királyi patikussá kinevezett Talbor a Quinaquina, azaz akkoriban már cinchona-nak hívott fakéregből készített gyógyszerével nem csak teljes településeket mentett meg a maláriajárványból, köztük magát II. Károly angol királyt is, hanem sikeresen szorította ki a területről a jezsuita gyógyszerkészítőket is, hogy egyedül tőle lehessen beszerezni a kinintartalmú „csodaszert”. Talbor és gyógyszerének híre hamar körbejárt az európai királyi udvarokban és sikerrel gyógyította ki a patikus-orvos később XIV. Lajos francia király utolsónak született fiát, és számtalan más arisztokratát is a maláriából. Robert Talbor 39 évesen, dúsgazdagon, hatalmas földek birtokosaként halt meg lázban, vélhetően nem maláriában.

TUDOMÁNYOS ÁTTÖRÉSEK

Óriási áttörést a kinin történetében az 1820-as év hozott: J. Bienaimé Caventou és P.J. Pelletier, két francia gyógyszervegyész sikeresen izolálta a kinint a cinchona-fa (ma „kínafa”) kérgéből. Felfedezésük után gyárat alapítottak a fakéreg feldolgozására és magát a maláriaellenes készítményt értékesítették.

Az 1850-es évekre Európában, majd világszerte elterjedt gyógyszer készítésére kizárólag Peruból lehetett alapanyagot szerezni, így csakhamar Peruban kihalás fenyegette a cinchona faállományt. Szaporításra alkalmas magot nagy nehezen a Holland kormány tudott először szerezni, amely Jáva szigetén komoly cinchona faültetvény telepítésébe fogott: a 20. század elejére a világ kinintermelésének java Jáváról származott egészen a 2. világháborúig.

Kinint szintetikus módon előállítani 1944-ben sikerült először a világon két amerikai vegyésznek: Robert Burns Woodward és William von Eggers Doering-nek. Ám a kinin előállítása a mai napig olcsóbb a cinchona fa kérgéből, ezért a mai tonic italokban is főleg természetes módon kinyert alapanyagot használnak.

TISZTA ÉLVEZET

És hogy hogyan került szénsav és cukor a kininhez, hogy tonic-ká váljon? A válasz egyszerű: a kinin elviselhetetlenül keserű és a trópusi vidékeken túl sokszor kell ahhoz fogyasztani, hogy arra ember bármikor képes legyen. Ezért már az 1820-as években kevertek hozzá otthon cukrot, vizet (később szódát) és lime-ot vagy citromot, ahonnan már csak egy ugrás valamilyen alkohol használata is.

A ginnel kevert tonic water hamar népszerű ital lett a világon, így a kinintermelés is kezdett óriási méreteket ölteni: csak India évente 700 tonnányi alapanyagot termelt a 19. század közepén, méghozzá főleg élvezeti célra való értékesítésre.

Gyógyszernek indult, aztán… - A tonic története

Bár az első palackozott tonic water 1858-ban került polcokra, népszerűvé a Schweppes’ italgyár tette 1870-ben piacra dobott Indian Quinine Tonic-jával, amit kifejezetten a tengerentúli területeken élő briteknek szánt, napi kininadagjuk bevitelének céljára.

A tonic a világhódítás után továbbra is az üdítőpiac egyik állócsillaga, szeretjük fura, kesernyés, „kininíze” miatt, a legtöbb trópusi területen a mai napig fontos italnak számít.

 

A sorozat következő részében az Unicum történetét járjuk körbe!

 

 

Források:

hvg.hu; malariasite.com, newscientist.com

PodCast ajánló

49:18
Gyógyszerfüggő a családban – Mit tegyünk?

Kapcsolódó cikkek

Cikkajánló

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cí­m: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatikak.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Patikakereső

PatikakeresőHa patikáinkat közvetlenül szeretnéd elérni,
használd a patikakeresőt!
Ár- és készletinformáció iránt érdeklődj patikáink elérhetőségein.

Ha patikáinkat közvetlenül szeretné elérni, használja a patikakeresőt!

Partnereink:

Baba-Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.