waiting
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Legfrissebb:
Florapont ajánlat: Kulcs Kártyáddal -10% a dísznövényekre!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Kulcs Patikák
2024.03.28.
Unicum
Zwack
gyógyszer
történelem

Gyógyszernek indult, aztán… - az Unicum története

Nagy vacsorák idején vagy ünnepnapokon rengeteg magyar háztartásban kerül elő egy jó palack Zwack Unicum gyomorkeserű, amely -ki gondolná- már közel kétszáz éves gyártási történelemre tekint vissza.

A tonic izgalmas históriája után íme egy újabb finom élvezeti cikk, amely eredetileg gyógyszernek készült, lássuk csak!

A Zwack családra maradt legendárium szerint az ital története 1790-ben kezdődött, amikor doktor Zwack, II. József osztrák császár és magyar király gyomorbántalmaira elkészítette ezt a sötétbarna színű, gyógynövényekből és fűszerekből készült, magas alkoholtartalmú keserűt. Az ital elnevezése is tőle származik, ugyanis elfogyasztása után annak különlegességét éltette szavaival: „Das ist ein Unicum!

A főzet valószínűleg hatásosnak bizonyult, a király szava pedig biztosítéknak, hiszen doktor Zwack utódja, az akkor még csak 19 éves Zwack József 1840-ben gyárat alapít a likőr gyártására. Még az ő igazgatósága alatt történt esemény, hogy 1883-ban „az Unicum név alatt forgalomba hozott gyomorerősítő likőr megvédésére” címen lajstromozzák az italt, a címkéjén fehér alapon piros kereszttel, a maihoz hasonló gömbölyű hasú palackban. Zwack József ekkoriban már több mint 200 féle különböző likőrt gyárt és forgalmaz, amelyek közül az Unicum kora egyik sikerterméke.

Talán keletkezése körülményeinek, talán a szeszgyár felívelő sikerének köszönhető, Zwack J. és Társa megkapja az Osztrák-Magyar Monarchia kitüntető Császári és Királyi Udvari Beszállítói címet is.

Az ital gyógyhatását „erősítő” fehér alapon vörös kereszt használatáért sokáig jogdíjat fizet a gyár a Magyar Vöröskeresztnek, ám a későbbi jogi viták elkerülése érdekében végül aranykereszt kerül piros háttérre.

Gyógyszernek indult, aztán… - az Unicum története

MICSODA 20. SZÁZADI TÖRTÉNET

A vállalat 1892-ben költözött a Duna-partra Budapesten, a Soroksári úti telekre, ahol ma is található és ahol azóta is helyben készítik, ma is teljesen titkos recept alapján az Unicumot. Az 1900-as évek elején már komoly exporttevékenységgel is bír, ám a második világháború kettétörte az egyre sikeresebb Zwack család és gyár történetét. A Zwack család külföldre menekült és 40 évnyi kényszerű szünet áll be a Zwack Unicum történetében. A szocializmus alatt Unicum név alatt egy egészen más recepttel készült másolatot lehet kapni az országban, amely hasonlított az eredetire, ám minőségben messze alatta maradt. Arra azonban jól szolgált, hogy megtartsa az emberek emlékezetében, szokásaiban az ital, a márka létezését.

A család Amerikában, majd Olaszországban letelepedett ága, Zwack Péter és családja 1988-ban visszaköltözik Magyarországra és osztrák befektető segítségével visszavásárolja a családjától elkobzott gyárat. A gyár ma is családi kézben, a hatodik generációt képviselő Zwack Sándor vezetésével működik.

A 130 éve épült Soroksári úti Zwack gyárépületben ma a vállalat központja, a klasszikus Unicum gyártása és egy remek látogatóközpont, az Unicum Ház működik, amelyet egyszer mindenkinek látnia kell: a Zwack család és a gyár rendkívül mozgalmas, több száz évet felölelő története igazi magyar történelmi és ipartörténeti kincs.

RECEPT ÉS GYÓGYHATÁS

Hogy valóban van-e gyógyhatása az Unicumnak? Hatóságilag bizonyítva nincs, ám a népgyógyászatban régóta alkalmazott szerek között hazánkban komoly helyen van a spájzok polcán. És ez cseppet sem elhanyagolható körülmény, még akkor sem, ha ma már nagy tábora van a pusztán élvezetből fogyasztóknak is. Ám érzett gyógyhatás ide vagy oda, sose felejtsük igen magas alkoholtartalmát, amely 34,5%!

A recept a kezdetek kezdete óta a Zwack család tulajdonában álló titok. A mai gyártástechnológia is úgy zajlik, hogy az abban résztvevők sem tudják a teljes receptet vagy eljárási rendet, ez hagyományosan a Zwack család női tagjainak kiváltsága.

Ám azt tudjuk, hogy hazai és a világ minden tájáról származó, nagyjából 40 féle gyógynövény és fűszer felhasználásával készül. A növényt annak típusától függően készítik elő a gyártáshoz, így vannak, amelyeket hetekig szárítanak a Soroksári épület padlásán, van, amelyiket alkoholba áztatják, valamelyiket áztatás után még le is párolnak. Az előkészített, összekevert ital aztán nagyjából félévig érik hatalmas, öreg tölgyfahordókban a központi épület alatti pincékben.

Az utóbbi évtizedek nem az Unicum gyógyhatását, hanem inkább ízét élvezőknek kedvezett: a klasszikus, 234 óta készített Unicum mellett már újabb verziók okoznak örömet: a szilvás Unicum Szilva, a kávés Unicum Barista és a duplahordós érlelésen átesett Unicum Riserva.

Csak mértékkel!

 

A sorozat következő részében a Coca-cola történetéről mesélünk.

 

Képek forrása: wikipedia, unicumhaz.hu

PodCast ajánló

42:43
Fejfájással élni és csillapítani

Kapcsolódó cikkek

Cikkajánló

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cí­m: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatikak.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Patikakereső

PatikakeresőHa patikáinkat közvetlenül szeretnéd elérni,
használd a patikakeresőt!
Ár- és készletinformáció iránt érdeklődj patikáink elérhetőségein.

Ha patikáinkat közvetlenül szeretné elérni, használja a patikakeresőt!

Partnereink:

Baba-Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.