waiting
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Legfrissebb:
Sky Parking ajánlat: -15% a reptéri parkolás árából Kulcs Kártyáddal!
Premio Travel ajánlat: 8% utazási kedvezmény Kulcs Kártyáddal!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Kulcs Patikák
2023.07.04.
inkontinencia
intimtorna
intim
kulcspatikák
home fitness
facebook
Gyócsi Dóri

Mire jó a medencefenék torna? Megmutatjuk!

A stresszinkontinencia elleni tornát általában harminc éves kor fölött javasolják a nőknek. Szerintem azonban minél előbb, annál jobb, így a fiatalok is megtapasztalják a biológia órán tanultakat, valamint gondolnak későbbi éveikre. Persze, ha előbb nem is gondolnák fontosnak, szülés után azonnal érzi minden nő annak szükségességét, hogy rendben legyen ismét minden „odalent”.

„A gyermek megszületése után kötelező volna mindenkinek a medencefenék állapotának felmérése és a célzott rehabilitáció.” – írja Dr. Benkovics Júlia, nőgyógyász, a Magunkról – Tabuk nélkül a női testről c. könyvében. És az idézet nem véletlen, hiszen leginkább a szült, illetve idősebb nőknél okoz gondot tüsszentéskor, köhögéskor, nevetéskor, ugráláskor, vagy hosszú utazáskor, ha nagyon kell mosdóba menni, hogy akaratlagosan tartsák a vizeletüket, így sokszor nem tudják kivédeni az esetleges cseppenést.

Időben kell elkezdeni foglalkozni ezzel a területtel, a medencefenék-tornákat lehet prevencióként is alkalmazni, vagy a már meglévő, kialakult problémát ezzel kezelni.

Ugyanúgy, mint bármelyik más izmot, ezt is lehet jól illetve rosszul terhelni, tornáztatni. Én a torna alatt az ún. Kegel-gyakorlatokkal erősítem ezt a tájékot, ami annyit tesz, hogy összehúzzuk lent célzottan az izmokat, aztán ellazítjuk. Összehúzáskor figyelni kell rá, hogy ne a popsit, combokat aktiváljuk, hanem a hüvely területét, véletlenül se lefelé préselő mozdulatot, ellenkezőleg felfelé szippantó, „bugyiból egy szem áfonyát elemelő” összehúzást alkalmazzunk.

Amennyiben nagyon bizonytalanok vagyunk, hogy jól végezzük-e a tornát, létezik egy „biofeeedback” mérőeszköz, ami megmutatja pontosan, milyen típusú és mértékű mozgás történik a hüvelyben, mikor aktiváljuk a medencefenék-izmait. Érdemes utána nézni, tesztelhetjük vele a hüvelyi izmok erősödését is.

Ha igazán gond van, kihez forduljunk segítségért?

Mire jó a medencefenék torna? Megmutatjuk!

Örök kérdés, hiszen megforulhatunk nőgyógyásznál, háziorvosnál vagy urológusnál is kérdéseinkkel. A kismedencei problémákkal küzdők számára az uroginekológus tud átfogó segítséget és megoldást nyújtani.

Milyen kismedencei problémákkal, tünetekkel forduljunk szakemberhez?

-        stresszinkontinencia

-        sürgősségiinkontinencia

-        aranyér

-        székrekedés

-        székletinkontinencia

-        idegenérzet a hüvelyben

-        kismedencei süllyedések, fájdalom

-        szexuális együttlétkor fájdalom esetén.

A júliusban keddenként 18:00-órakor induló ÉLŐ Facebook tornákkal szeretnék pici, ám valóban hatékony segítséget nyújtani

Kiknek szól?

Inkontinencia ellen - azok számára, akik megelőzés céllal szeretnének belevágni, vagy a már meglévő inkontinencia problémáit szeretnék megszüntetni.

Kiemelten ajánlott -  55 év feletti szenioroknak, hiszen idősebb korban a női biológia velejárója a kismedencei izmok gyengülése, rajtuk kívül kismamáknak, szült édesanyáknak.

Egészséges Nőknek - akik szeretnék fitten tartani odalent is az izmokat; ez a fent részletezett egészségügyi szempontokból is fontos, de még a szexuális együttlét gyönyöreit is fokozhatja.

 

Téged is várlak szeretettel, ne legyen tabu többé az inkontinencia, van rá megoldás!

 

Gyócsi Dóri

Pre- és posztnatális tréner, rehabilitációs személyi edző

Mire jó a medencefenék torna? Megmutatjuk!

 

PodCast ajánló

33:09
Kriston Intimtornával az inkontinencia ellen

Kapcsolódó cikkek

Cikkajánló

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cí­m: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatikak.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Patikakereső

PatikakeresőHa patikáinkat közvetlenül szeretnéd elérni,
használd a patikakeresőt!
Ár- és készletinformáció iránt érdeklődj patikáink elérhetőségein.

Ha patikáinkat közvetlenül szeretné elérni, használja a patikakeresőt!

Partnereink:

Baba-Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.