waiting
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Legfrissebb:
Kulcs Kártyáddal novemberben 50% kedvezmény a Geers legújabb hallókészülékére!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Kulcs Patikák
2022.07.11.
algoflex
izom izület
fájdalom
kulcs patikák
kulcspatikák

Mi okozhat izom- és ízületi fájdalmat és mit lehet tenni?

Az emberi test körülbelül 400 ízülettel rendelkezik, amelyek mindegyike fontos szerepet játszik a test mozgásában. Sajnos sokan tapasztaltuk már, milyen az, ha valamelyik ízület begyullad, fáj. Ugyanilyen kellemetlen lehet a hirtelen fellépő izomgörcs, izomhúzódás vagy egy komolyabb edzés után fellépő izomláz is. De mit tehetünk ellenük?

Az ízületi fájdalmak sokak szerint az élet természetes velejárói, és úgy gondolják, ezt el kell viselni. Pedig gyakran egy rossz mozdulat vagy baleset okozza az ízületet körülvevő szalagok húzódását, szakadását, vagy a porcfelszín sérülését.

A krónikus ízületi fájdalom leginkább idősebb korban jelentkezik, és a világ egyik leggyakoribb egészségügyi problémája. A két legelterjedtebb fájdalommal járó állapot az ízületi kopás és a reumás ízületi gyulladás.

Az izomfájdalom okai lehetnek a feszültség, a stressz, a túlterhelés és a kisebb sérülések. Ezekben az esetekben a fájdalom általában pontosan meghatározható, csak néhány izmot vagy a test egy kis részét érinti. Leggyakrabban a szokatlan vagy túlzott fizikai aktivitás miatt érzünk izomgörcsöt vagy izomlázat. Az izomgörcs egy vagy több izom hirtelen és akaratlan összehúzódása. Ha valaha is felriadt már egy hirtelen éjszakai lábgörcsre, vagy kénytelen volt a sportolását megszakítani és lenyújtani a merev izmokat, akkor tudja, hogy az izomgörcs komoly fájdalmat tud okozni. Bár általában ártalmatlan, az izomgörcs átmenetileg lehetetlenné teheti az érintett izom használatát. Érdemes azonban odafigyelni az izomgörcs tüneteire, hiszen gyakori kiváltó ok lehet a stressz, a D-vitamin vagy magnéziumhiány, a kevés folyadékbevitel vagy a minőségi alvás hiánya.

Amikor új, eddig még nem tapasztalt fizikai aktivitást, új mozgástípusokat, gyakorlatokat próbálunk ki, vagy edzésprogramot váltunk, gyakran tapasztalhatunk úgynevezett késleltetett izomfájdalmat, vagyis hétköznapi nevén izomlázat. Az izomláz 6-12 órával az edzés után jelentkezhet, és akár 48 órán át is eltarthat. Az izmok gyógyulását és erősödését azonban legtöbbször fájdalom kíséri. Fontos hagyni az izmokat regenerálódni, sokat nyújtani, sok folyadékot fogyasztani és később csökkentett terheléssel folytatni a mozgást.

Gondoljon a R.I.C.E.-módszerre!3

Az angol mozaikszó egy olyan négyösszetevős terápiára utal, amit bárkinek érdemes elvégezni, ha izomfájdalommal, húzódással, rándulással találkozik.

Pihenés (Rest): Pihentesse az érintett területet, és hagyja abba a sérülést okozó tevékenységet.

Jegelés (Ice): Használjon jégcsomagot vagy fagyasztott borsót, hogy enyhítse a fájdalmat és csökkentse a duzzanatot. Naponta háromszor 15-20 percig alkalmazzon jeget a területen.

Kompresszió (Compression): Használjon kompressziós kötést a duzzanat csökkentésére.

Emelés (Elevation): Ha lehetséges, emelje meg a lábat a gyulladás minimalizálása érdekében.

A fájdalom gyors csökkentésére pedig javasoljuk az Algoflex Izom + Ízület 300 mg retard kemény kapszulát, amely egy vény nélkül kapható fájdalomcsillapító. Az Algoflex Izom+Ízület kapszula akut izom- és izületi fájdalmak (például akut gyulladásos eredetű izom- és izületi fájdalom, lágyrész sérülések, duzzanatok) rövidtávú kezelésére javasolt, hatóanyaga hosszan szívódik fel, ezért napi kétszeri adagolással is hatékony az ízületi fájdalmak, ízületi gyulladások esetén.

Mi okozhat izom- és ízületi fájdalmat és mit lehet tenni?

  1. https://www.pharmachip.hu/izuleti-betegsegek-es-izuleti-gyulladasok-fajtai-es-kezelese/
  2. https://www.thepainpros.com/blog/5-telltale-symptoms-of-arthritis
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322869
  4. https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17669-muscle-pain

PodCast ajánló

42:43
Fejfájással élni és csillapítani

Kapcsolódó cikkek

Cikkajánló

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cí­m: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatikak.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Patikakereső

PatikakeresőHa patikáinkat közvetlenül szeretnéd elérni,
használd a patikakeresőt!
Ár- és készletinformáció iránt érdeklődj patikáink elérhetőségein.

Ha patikáinkat közvetlenül szeretné elérni, használja a patikakeresőt!

Partnereink:

Baba-Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.