Nyár elején nem is adhatnánk jobb tanácsot, hiszen sok olyan ismert gyógynövény áll készen a feldolgozásra, amelyekből a boltokban úgysem kapunk szörpöket, így aktuális a házi szörp készítése.
A kész szörpöket néhány hétig gond nélkül tárolhatjuk a hűtőben, de ha nagyobb mennyiséget készítünk, érdemes gondoskodni a biztos tartósításról. Dunsztolással általában egy-másfél évig eltarthatók sötét, hűvös helyen, de ha teljesen biztos megoldást keresünk, a klasszikus tartósítószereket (pl borkősav, nátrium-benzoát stb.) akár a gyógyszertárakban is megtalálhatjuk.
Szinte minden esetben hasonló, hogy minél jobban megőrizzük a növények gyógyhatását.
Vegyünk egy jó nagy csokor gyógyfüvet a kertünkből, vagy más megbízható helyről. Az idei, friss hajtásokat, leveleket áztassuk hideg vízbe egy napra, hűtőben tárolva. Ilyenkor adhatunk hozzá pl citromkarikákat is. Másnap szűrjük le és adjuk hozzá a cukrot, citromsavat, forrásig hevítsük, majd üvegekbe töltjük és kidunsztoljuk, vagy más módon tartósítjuk. Nem is hangzik bonyolultan, igaz? Aki mégis jobban bízik a pontos receptekben, alább belinkeltünk néhányat segítségül.
A citromfű hatása közismert, idegnyugtatóként, emésztést segítő gyógynövényként terjedt el és kellemes íze miatt igen kedvelt hazai gyógynövény, sokan termesztik saját kertjükben is. Megszárítva használható teának, de frissen kihagyhatatlan szörp alapanyag is. Íme hozzá egy bevált recept: A napfény illata blogon
A legjobb limonádéba biztosan dobunk néhány levélkét belőle, de ha szépen elterjedt a kertben, nem szabad a fodor- vagy borsmentát feldolgozás nélkül hagyni, ugyanis jó szolgálatot tehet otthon teaként vagy szörpként is. Jó hatással van az emésztési problémákra, puffadásra, de élénkítő, serkentő ereje is ismert. Süniskanál receptje éppen jó hozzá!
A fenti linkeken található eljárás szerint készíthetünk orvosi zsályából is szörpöt, amit nem érdemes kihagyni. A zsálya fertőtlenítő, baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatású, ezért sok betegség esetén praktikus otthon a felhasználása, és szörpként az íze is remek.
Épp szezonja van és a fentiekhez képest komoly különbség, hogy a levendula esetében nem a leveleket, hajtásokat, hanem csakis a virágot használjuk! Ezenkívül fontos tudni, hogy a levendula fajtái közül ezüstlevelű, óriási méretekkel rendelkező angol levendula virága nem ehető. A többi fajtával azonban nyugodtan kísérletezzünk! Fogyasztása jó hatással van a szervezetünkre: stresszoldó, gyulladáscsökkentő, antibakteriális, ezenkívül segíti az epeműködést, így sok kellemetlen emésztési zavart enyhíthet. Az Otthon, édes otthon blogon tökéletes receptet találsz a szörp készítéséhez!
Egész utcák illatoznak tőle, nem csoda, ha a gyógynövényként is közismert hársfa virágját szörpként is eltesszük magunknak a télre. Nem lehet neki ellenállni! Megfázásos megbetegedéseknél különösen jót tesz: köhögéscsillapító, nyákoldó és antibakteriális hatása miatt fogyasztjuk teaként. Idén azonban tehetsz egy próbát, főzz belőle szörpöt, ahogy a Befőzök blog szerzője is teszi. Fontos tanács: az ezüstlevelű hárs virága nem ehető, csakis a kis- vagy nagylevelű hársfa virágját használjuk!
Képek: főkép forrása www.wallpaperflare.com itt; a kollázs képei a fenti linkeken található oldalakról származnak
Szerezd be cukorpótló termékeinket a szörpök elkészítéséhez a legközelebbi Quality Kulcs Patikában! Patikakeresőnkkel egyszerűen kiválaszthatod a legmegfelelőbb gyógyszertárat.
Központi elérhetőségek
Cím: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.
Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)
E-mail: office@kulcspatikak.hu
Facebook: facebook.com/kulcspatikak
Patikakereső
Ha patikáinkat közvetlenül szeretnéd elérni,
használd a patikakeresőt!
Ár- és készletinformáció iránt érdeklődj patikáink elérhetőségein.