waiting
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal 20% kedvezmény mindenre az OpticWorld-nél!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Kulcs Patikák
2021.08.16.
atlétaláb
lábgomba
fertőzések
higiénia
kulcspatikák

Atlétaláb – izmos, és gombás!

6 legjobb tanácsunk a lábak visszatérő gombásodására

A lábgombás fertőzések újra és újra visszatérő jelenségét másnéven „atlétalábnak” is nevezik, ugyanis leggyakrabban a sportolók szenvednek tőle. De tévedés ne essék, atlétalába persze nem csak a rendszeresen sportolóknak van, egy 2014-es tanulmány* szerint a Tinea pedis fertőzés az európai lakosság hozzávetőleg egyharmadát érinti. Hatalmas szám, rengeteg bőrbetegséggel élő ember.

Kik veszélyeztetettek?

A név kötelez: a rendszeresen sportolóknál különösen nagy a fertőzés veszélye, hiszen gyakran végeznek olyan tevékenységet, amely során

  • a láb beizzad, nedves lesz, remek táptalajt nyújtva a gombáknak,

  • bőrfelületi sérüléseket szenved a lábuk, horzsolásaik, körömkárosodásaik vannak, amelyeken könnyen bejutnak a kórokozók,

  • lábbeli és zokni nélkül vannak közös helyiségekben, használják többen ugyanazt a padlót, eszközöket

A fenti felsorolásból azonban látszik, hogy ezek bizony nem csak a sportolókkal fordulnak elő, így könnyedén azon kaphatjuk magunkat, hogy ahhoz a bizonyos egyharmadhoz tartozunk. Bár sűrű az előfordulása, nagyon fontos, hogy még idejében felismerjük és mindenképpen kezeljük a láb gombás fertőzését. A késői reakció ugyanis a makacs, utálatos körömgombáig kikövezett utat jelenti. A körömgomba makacs jelzője abból az „apróságból” adódik, hogy a körmök lassú növekedése miatt, a gyógyulás -szakszerű kezelés ellenére is- eltarthat akár 1 évig is!

6 legjobb tanácsunk a lábgomba ellen

Váltogasd a cipőd!

A mindennapok során is fontos, de sportolás esetén különösen. Tisztítsd, mosd ki rendszeresen a cipőd belsejét is szappannal, mosószerrel és váltogasd a lábbeliket. A cipők fertőtlenítésére alkalmazott spray-k is hatásosak, de nem helyettesítik a cipők rendszeres tisztítását. A sportolásnál egymásnak kölcsönzött cipőkről pedig most le is beszélünk!

Idegen helyen soha ne légy mezítláb!

Kivéve, ha nálad van a saját papucsod. A szabály uszodában, strandon, vendégségben, sportközpontok, strandok zuhanyzóiban állva is érvényes.

Kezeld a sérült bőröd!

Ha a cipőben, vagy mezítláb akár, bármilyen kár éri a körmöd vagy a bőröd, akkor alapos tisztítás után kezeld a sebet, fertőtleníts. A gombák számára ugyanis a sérült bőrnél jobb hely nincs is a bejutásra.

A sportcipő gyakori váltása segít megelőzni a lábgomba kialakulását.

Vedd le a cipőd a bejáratnál!

Végre értelmet nyer, amit egész gyerekkorunkban anyáinktól hallottunk. Otthon ugyanis sokat vagyunk mezítláb, a cipőn behozott kórokozókat jobb, ha nem sétáltatjuk körbe a lakásban a talpunkon. Heti egy-két fertőtlenítős felmosást érdemes beiktatni a háztartási munkák közé.

Szerezz be egy hintőport!

Babás ötletnek tűnhet hintőport vásárolni, pedig az izzadós láb egyik fontos felszerelése. Ha lábizzadással számolsz aznap, hintőporozd át a lábad, mielőtt zoknit húzol rá és csodálkozz a különbségen! Felszívja a nedvességet és kevésbé izzad majd át a lábad.

Vedd észre!

Ha időben észreveszed a lábgomba fertőzés első jeleit, és kezeled, sosem terjed át a körmödre, vagy válik komolyabb, nehezebben kezelhető fertőzéssé. Ha a lábujjaid között, vagy más helyeken a talpon, viszket, hámlik, éget, akkor ideje kezelésbe venni azokat a lábakat! A körömgomba kezelése házilag egyzerű folyamat, sok kiváló patikai készítmény áll már rendelkezésre, amelyekkel elejét lehet venni a problémának, de ha először természetes irányt vennél, egy teafaolajos lábfürdő vagy vattapamacsos kezelés is sokat segíthet.

Ha a fentiek ellenére nem javul a helyzet pár héten belül, akkor gyere a patikába, nézünk neked egy számodra megfelelőbb, esetleg más hatóanyagú készítményt körömgomba kezelésére, illetve keress fel egy bőrgyógyászt!

*Hee Jung Yoon, et al. Epidemiol Health. 2014; 36: e2014017

Gondoltad volna?

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Ár- és készletinformáció iránt
érdeklődj a legközelebbi
Kulcs Patikában!

Cím: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatika.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba–Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.