waiting
Legfrissebb:
Kulcs Kártyával 20% kedvezmény szinte mindenre a Tchibo-nál júliusban!
Már csak BIO, lebomló zacskót kapsz a patikáinkban!
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Kulcs Patikák
2021.05.19.
háziállat
házikedvenc
állatorvos
ivartalanítás
állatgyógyszer
állatpatika
gyerek
gyerekek
higiénia
szaktanácsadás
tisztaság

Gyógyszerek négylábú barátaink életében – csak óvatosan

Beszélgetés Dr. Jerzsele Ákos állatorvossal, az Állatorvostudományi Egyetem Gyógyszertani és Méregtani Tanszékének tanszékvezető egyetemi docensével.

A családok jó része egyszer elérkezik ahhoz a ponthoz az életében, amikor szeretne egy kiskutyát, kiscicát befogadni. Kiválasztja a leendő házikedvencet, megveszi neki a legpompásabb fekhelyet, csinos nyakörvet, játékokat. De mikre készülhet állategészségügyi szempontból egy újdonsült gazdi? Például milyen állatgyógyászati készítmények legyenek mindenképpen otthon? Mikor hívjunk állatorvost? Lehet-e számára mérgező anyag a háztartásunkban?

A témában jobb szakértőt nem is találhattunk volna Dr. Jerzsele Ákosnál, aki amellett, hogy az Állatorvostudományi Egyetem Gyógyszertani és Méregtani Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense és tudományos-kutatási rektorhelyettese, az újpesti Rex Állatorvosi Rendelő állatorvosaként is praktizál, így sok hasznos információt kaptunk a kérdéseinkre.

Friss gazdiként is fontos tisztában lenni a házikedvencek kezelésével

Kulcs Patikák: Mik várnak ma egészségügyi szempontból egy – megfelelő helyről érkező – kölyök négylábúra az első időkben? Miben számíthatnak Önökre, állatorvosokra a friss gazdák?

Dr. Jerzsele Ákos: Már az állatfaj és a fajta kiválasztásánál is sokat segíthet egy előzetes beszélgetés a kiválasztott állatorvossal, ahol kiderülhet, hogy az adott élethelyzetben és környezetben milyen házikedvenc befogadása lehet ideális. Ha kutya-macska vonalon gondolkozunk, akkor az alapvető oltásokon, féregellenes és külső parazitaellenes kezeléseken kívül ki kell emelni az ivartalanítás fontosságát, mely nemcsak a nemkívánt szaporulat megelőzése szempontjából fontos, hanem sok későbbi betegséget is megelőzhetünk nőstény- és hímivarú állatokban egyaránt. Macskák esetében fontos lehet bizonyos diagnosztikai tesztek (pl. macskaleukózis - FeLV, macska immunhiányos betegsége - FIV) elvégzése is, különösen, ha a háztartásban másik macska is él. Kutyák esetében a 7 hónaposnál idősebb egyedeknél a szívférgesség elleni szűrés napjainkban kiemelkedő jelentőségűvé vált.

Ingyenes szívférgesség-szűrés a Rex Rendelőben

Kulcs: Kisgyermekes családoknál örök vitatéma, ezért kíváncsiak vagyunk az Ön véleményére is: mikortól kerülhet egy baba, pici gyermek közeli kapcsolatba szőrös kedvenceinkkel?

Dr. Jerzsele Ákos: Ha a kutya és macska a rendszeres külső és belső parazita ellenes kezelésben részesül, és az alapvető higiéniai szabályokat betartjuk (tehát kedvencünkkel való érintkezés után alaposan kezet mosunk, nem engedjük, hogy az arcunkat nyalogassa, nem egy ágyban alszunk vele), akkor a család egyéni vérmérsékletére szoktuk bízni, hogy mennyi érintkezést engednek a babának és a négylábúnak. A túlzott tiltás is sülhet el rosszul és természetesen az sem jó, ha a baba bemászik a macskaalomba, de ilyen végletektől eltekintve, fokozatos egymáshoz szoktatás után a kicsiknek előnyükre válik, ha állatok közelségében nőnek fel. A legnagyobb veszélyt a parazitás fertőzések jelentik, ezért kell különös figyelmet fordítani a rendszeres féregellenes és külső parazitaellenes kezelésre. A balesetek elkerülése miatt azonban fontos hangsúlyozni, hogy kisgyermeket és kisállatot együtt felügyelet nélkül nem szabad hagyni.

Kulcs: Felelős, friss állattartóként számítani kell rá, hogy időnként a kiskedvencünkkel is történik valami egészségügyi probléma: baleset vagy betegség ütheti fel a fejét és gondoskodnunk kell az ellátásáról. Mivel szereljük fel az állati házipatikánkat?

Dr. Jerzsele Ákos: A legfontosabb tanács az, hogy állatorvossal való konzultáció nélkül semmit sem szabad beadni kedvencünknek, mert sokkal több kárt okozhatunk, mint hasznot. Az embergyógyászatban kapható fájdalomcsillapítók (pl. ibuprofén, acetilszalicilsav, paracetamol, diklofenák) többségéből akár egy tabletta is halálos mérgezést okozhat kutyáknál, de főként macskáknál. Igaz ez azokra a készítményekre is, amiket kisállatunk már korábban más betegség miatt kapott, mert például egy egyszer már bevált szemcsepp egy más típusú probléma esetén komoly bajt okozhat. Ha kedvencünk a számára megfelelő védőoltásokkal rendelkezik, folyamatosan gondoskodunk a bolhák és kullancsok távoltartásáról, és a táplálkozása is kiegyensúlyozott, akkor remélhetőleg ritkán lesz szükség sürgősségi ellátásra.

Hasznos azonban, ha van a házipatikában fertőtlenítő oldat és kenőcs, kötszer, kullancscsipesz, esetleg kifejezetten kisállatunknak való pre- és probiotikum, továbbá hasmenéscsillapító, amelyeket sürgős esetben, lehetőleg az állatorvossal való konzultációt követően beadhatunk, de a tünetek fennállása esetén másnap állatorvoshoz kell fordulni.

Az otthoni patikába fontos az állatgyógyászati termékek beszerzése is

Kulcs: Nem egy gyógyszertári vásárlásnál derül ki, hogy a család gyógyszereiből, vitaminjaiból bizony kapnak a házi kedvencek. Gyógyszerészeink természetesen mindig felhívják a figyelmet ennek a veszélyeire, ha tudomásukra jut, de biztosak sosem lehetünk. Ön hogy látja, mennyire tudatosak ebben az állattartók?

Dr. Jerzsele Ákos: A 16 éves rendelői munka tapasztalatai alapján úgy látom, hogy a tendencia javuló, szerencsére egyre kevesebb olyan házikedvenccel találkozunk, akik azért betegedtek meg, mert gazdájuk „saját kútfőből” kezdte meg a kezelésüket. Sajnos a véletlen mérgezések száma azonban még így is magas. Főleg kutyáknál fordul elő, hogy a tulajdonosok gyógyszereihez hozzáférve, abból egyszerre nagyobb adagot elfogyasztva bajba sodorják magukat.  A macskák szerencsére igen válogatósak ebből a szempontból. Ilyen esetekben azonnal állatorvoshoz kell fordulni, hogy mihamarabb el lehessen kezdeni a kezelést, ilyenkor az állat élete múlhat 1-2 óra késlekedésen. Gyógyszereinket, táplálékkiegészítőinket pedig tartsuk olyan helyen, ahol kedvencünk nem fér hozzá.

Kulcs: A gyógyszereken és tisztítószereinken kívül leselkedik még kutyáinkra, cicáinkra valamilyen egyéb „ínycsiklandó veszély” egy átlagos háztartásban?

Dr. Jerzsele Ákos: Sokan nem tudják, de szigorúan tilos például a xilit (nyírfacukor) édesítőszer adása kutyáknak, ugyanis fatális kimenetelű mérgezést okozhat. Hasonló a helyzet a csokoládéval is, amelynek teobromin-tartalma súlyos görcsöket, remegést okozhat. Különösen az étcsokoládé veszélyes.

Ezenkívül a korábban említett embergyógyászati láz- és fájdalomcsillapítók alkalmazásának súlyos veszélyére hívnám fel ismételten az állattartók figyelmét, ezeket soha ne alkalmazzák állatorvosi konzultáció nélkül. Vigyázzunk kedvenceinkre, szeressük felelősen négylábú barátainkat!

 

A Kulcs Patikák 70 tagpatikájában beszerezhetőek állatgyógyászati termékek

Gondoltad volna?

Semmelweis nap – július 1.

A Magyar Egészségügy Napja, avagy a Semmelweis Nap, 1992 óta hivatalos ünnepnap Magyarországon, minden év július 1-jén. 1818-ban ezen a napon született Semmelweis
Ignác magyar orvos Budán, aki az „anyák megmentőjeként” vonult be a történelembe. A gyermekágyi láz leküzdésében, oka felfedezésében tett erőfeszítései emlékére ma az egészségügyi dolgozók munkáját ismerik el születése napján. Július 1. számukra munkaszüneti nap és egyben a legjelentősebb szakmai elismerések átadásának napja. Ezen a napon patikáink zöme is szünnapot tart.

Július első szombatja – az ölelés világnapja

A UNC School of Medicine kutatói -az ölelés emberi szervezetre gyakorolt hatását megfigyelve- azt tapasztalták, hogy már 20 másodperc ölelés után a szervezet oxitocin szintje jelentősen megemelkedik. Az oxitocin szeretethormonként is ismeretes, mely erősíti a kötődést. A hormont az agyalapi mirigy termeli, és nemcsak ölelkezés, de szülés és szeretkezés során is fontos szerepet játszik. Az oxitocin jótékony hatásai ugyanakkor
nem merülnek ki ennyiben. A hormon vérnyomáscsökkentő, stressz- és szorongásoldó, sőt, még a memóriánkra is kedvezően hat.

Tornázni bárki tud! – rábeszélünk az időskori mozgásra

Gondoltad volna, hogy mozogni idős korban is érdemes ELKEZDENI? Ne legyints 55 vagy 75 év felett sem egy kis újdonságra, mert a rendszeres, kis mennyiségű mozgás – például a séta vagy a kíméletes torna – segít megelőzni krónikus betegségeket és jelentősen javíthat egészségi sőt, szellemi állapotodon is! 

A mozgást fokozatosan vezesd be mindennapjaidba. Például kezdd a Kulcs Patikák ingyenes, online edzőtermében! Nagy Amarilla gyógytornász 8 részes szenior gyógytorna sorozata várja az 55 év felettieket július 1-től webhelyünkön. Lépj be az oldalra Kulcs Kártyája számával az edzésekért, vagy ezzel a kuponkóddal: 8KULCSTORNA

Légy velünk egészséges!

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cím: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090

E-mail: office@kulcspatika.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba–Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.