waiting
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal 20% kedvezmény minden kutyás kiegészítőre!
Anyutest-edzés minden vasárnap 9.30-tól a Facebookon!
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Kulcs Patikák
2021.05.19.
háziállat
házikedvenc
állatorvos
ivartalanítás
állatgyógyszer
állatpatika
gyerek
gyerekek
higiénia
szaktanácsadás
tisztaság

Gyógyszerek négylábú barátaink életében – csak óvatosan

Beszélgetés Dr. Jerzsele Ákos állatorvossal, az Állatorvostudományi Egyetem Gyógyszertani és Méregtani Tanszékének tanszékvezető egyetemi docensével.

A családok jó része egyszer elérkezik ahhoz a ponthoz az életében, amikor szeretne egy kiskutyát, kiscicát befogadni. Kiválasztja a leendő házikedvencet, megveszi neki a legpompásabb fekhelyet, csinos nyakörvet, játékokat. De mikre készülhet állategészségügyi szempontból egy újdonsült gazdi? Például milyen állatgyógyászati termékek legyenek mindenképpen otthon? Mikor hívjunk állatorvost? Lehet-e számára mérgező anyag a háztartásunkban?

A témában jobb szakértőt nem is találhattunk volna Dr. Jerzsele Ákosnál, aki amellett, hogy az Állatorvostudományi Egyetem Gyógyszertani és Méregtani Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense és tudományos-kutatási rektorhelyettese, az újpesti Rex Állatorvosi Rendelő állatorvosaként is praktizál, így sok hasznos információt kaptunk a kérdéseinkre.

Friss gazdiként is fontos tisztában lenni a házikedvencek kezelésével

Kulcs Patikák: Mik várnak ma egészségügyi szempontból egy – megfelelő helyről érkező – kölyök négylábúra az első időkben? Miben számíthatnak Önökre, állatorvosokra a friss gazdák?

Dr. Jerzsele Ákos: Már az állatfaj és a fajta kiválasztásánál is sokat segíthet egy előzetes beszélgetés a kiválasztott állatorvossal, ahol kiderülhet, hogy az adott élethelyzetben és környezetben milyen házikedvenc befogadása lehet ideális. Ha kutya-macska vonalon gondolkozunk, akkor az alapvető oltásokon, féregellenes és külső parazitaellenes kezeléseken kívül ki kell emelni az ivartalanítás fontosságát, mely nemcsak a nemkívánt szaporulat megelőzése szempontjából fontos, hanem sok későbbi betegséget is megelőzhetünk nőstény- és hímivarú állatokban egyaránt. Macskák esetében fontos lehet bizonyos diagnosztikai tesztek (pl. macskaleukózis - FeLV, macska immunhiányos betegsége - FIV) elvégzése is, különösen, ha a háztartásban másik macska is él. Kutyák esetében a 7 hónaposnál idősebb egyedeknél a szívférgesség elleni szűrés napjainkban kiemelkedő jelentőségűvé vált.

Ingyenes szívférgesség-szűrés a Rex Rendelőben

Kulcs: Kisgyermekes családoknál örök vitatéma, ezért kíváncsiak vagyunk az Ön véleményére is: mikortól kerülhet egy baba, pici gyermek közeli kapcsolatba szőrös kedvenceinkkel?

Dr. Jerzsele Ákos: Ha a kutya és macska a rendszeres külső és belső parazita ellenes kezelésben részesül, és az alapvető higiéniai szabályokat betartjuk (tehát kedvencünkkel való érintkezés után alaposan kezet mosunk, nem engedjük, hogy az arcunkat nyalogassa, nem egy ágyban alszunk vele), akkor a család egyéni vérmérsékletére szoktuk bízni, hogy mennyi érintkezést engednek a babának és a négylábúnak. A túlzott tiltás is sülhet el rosszul és természetesen az sem jó, ha a baba bemászik a macskaalomba, de ilyen végletektől eltekintve, fokozatos egymáshoz szoktatás után a kicsiknek előnyükre válik, ha állatok közelségében nőnek fel. A legnagyobb veszélyt a parazitás fertőzések jelentik, ezért kell különös figyelmet fordítani a rendszeres féregellenes és külső parazitaellenes kezelésre. A balesetek elkerülése miatt azonban fontos hangsúlyozni, hogy kisgyermeket és kisállatot együtt felügyelet nélkül nem szabad hagyni.

Kulcs: Felelős, friss állattartóként számítani kell rá, hogy időnként a kiskedvencünkkel is történik valami egészségügyi probléma: baleset vagy betegség ütheti fel a fejét és gondoskodnunk kell az ellátásáról. Mivel szereljük fel az állati házipatikánkat?

Dr. Jerzsele Ákos: A legfontosabb tanács az, hogy állatorvossal való konzultáció nélkül semmit sem szabad beadni kedvencünknek, mert sokkal több kárt okozhatunk, mint hasznot. Az embergyógyászatban kapható fájdalomcsillapítók (pl. ibuprofén, acetilszalicilsav, paracetamol, diklofenák) többségéből akár egy tabletta is halálos mérgezést okozhat kutyáknál, de főként macskáknál. Igaz ez azokra a készítményekre is, amiket kisállatunk már korábban más betegség miatt kapott, mert például egy egyszer már bevált szemcsepp egy más típusú probléma esetén komoly bajt okozhat. Ha kedvencünk a számára megfelelő védőoltásokkal rendelkezik, folyamatosan gondoskodunk a bolhák és kullancsok távoltartásáról, és a táplálkozása is kiegyensúlyozott, akkor remélhetőleg ritkán lesz szükség sürgősségi ellátásra.

Hasznos azonban, ha van a házipatikában fertőtlenítő oldat és kenőcs, kötszer, kullancscsipesz, esetleg kifejezetten kisállatunknak való pre- és probiotikum, továbbá hasmenéscsillapító, amelyeket sürgős esetben, lehetőleg az állatorvossal való konzultációt követően beadhatunk, de a tünetek fennállása esetén másnap állatorvoshoz kell fordulni.

Az otthoni patikába fontos az állatgyógyászati termékek beszerzése is

Kulcs: Nem egy gyógyszertári vásárlásnál derül ki, hogy a család gyógyszereiből, vitaminjaiból bizony kapnak a házi kedvencek. Gyógyszerészeink természetesen mindig felhívják a figyelmet ennek a veszélyeire, ha tudomásukra jut, de biztosak sosem lehetünk. Ön hogy látja, mennyire tudatosak ebben az állattartók?

Dr. Jerzsele Ákos: A 16 éves rendelői munka tapasztalatai alapján úgy látom, hogy a tendencia javuló, szerencsére egyre kevesebb olyan házikedvenccel találkozunk, akik azért betegedtek meg, mert gazdájuk „saját kútfőből” kezdte meg a kezelésüket. Sajnos a véletlen mérgezések száma azonban még így is magas. Főleg kutyáknál fordul elő, hogy a tulajdonosok gyógyszereihez hozzáférve, abból egyszerre nagyobb adagot elfogyasztva bajba sodorják magukat.  A macskák szerencsére igen válogatósak ebből a szempontból. Ilyen esetekben azonnal állatorvoshoz kell fordulni, hogy mihamarabb el lehessen kezdeni a kezelést, ilyenkor az állat élete múlhat 1-2 óra késlekedésen. Gyógyszereinket, táplálékkiegészítőinket pedig tartsuk olyan helyen, ahol kedvencünk nem fér hozzá.

Kulcs: A gyógyszereken és tisztítószereinken kívül leselkedik még kutyáinkra, cicáinkra valamilyen egyéb „ínycsiklandó veszély” egy átlagos háztartásban?

Dr. Jerzsele Ákos: Sokan nem tudják, de szigorúan tilos például a xilit (nyírfacukor) édesítőszer adása kutyáknak, ugyanis fatális kimenetelű mérgezést okozhat. Hasonló a helyzet a csokoládéval is, amelynek teobromin-tartalma súlyos görcsöket, remegést okozhat. Különösen az étcsokoládé veszélyes.

Ezenkívül a korábban említett embergyógyászati láz- és fájdalomcsillapítók alkalmazásának súlyos veszélyére hívnám fel ismételten az állattartók figyelmét, ezeket soha ne alkalmazzák állatorvosi konzultáció nélkül. Vigyázzunk kedvenceinkre, szeressük felelősen négylábú barátainkat!

 

A Kulcs Patikák 70 tagpatikájában beszerezhetőek állatgyógyászati termékek

Szerezd be a legalapvetőbb állatgyógyászati termékeket már 70  Kulcs Patikában! Patikakeresőnkkel egyszerűen kiválaszthatod a legmegfelelőbb gyógyszertárat.

Gondoltad volna?

A mellrák elleni küzdelem világnapja – október 1.

Október 1. a mellrák elleni küzdelem világnapja, de az egész hónap a kórral szembeni harcról és a szűrővizsgálatok fontosságáról szól világszerte. A rózsaszín szalag és a rózsaszínű kampányok mind erre hívják fel a figyelmet a hónapban, ami nem véletlen hazánkban sem. Magyarországon a nők körében második helyen álló daganatos megbetegedés az emlőrák. Többnyire fájdalommal nem járó elváltozással jelentkezik, és véletlenszerűen kerül diagnosztizálásra egy szűrővizsgálat alkalmával. Becslések szerint a daganat 5-8 évig fejlődik, amíg mammográfiával kimutathatóvá válik és csak ezután lesz tapintható méretű. Időben észlelve a betegséget a gyógyulás esélye komoly, ezért a hetente végzett önvizsgálat és szűrővizsgálaton való rendszeres részvétel életet menthet!

Tornázz velünk te is!

Ingyenes online gyógytorna a Kulcs Patikáktól – ÚJRA!
Többé nem nehéz beilleszteni a tornát a mindennapokba! Októberben folytatódnak a Kulcs Patikák népszerű ingyenes online tornaedzései. Profi trénereink hetente több új edzéssel várják a mozogni vágyókat: Gyócsi Dóri személyi edző, gerinctréner szülés utáni hasregeneráló edzésekkel a kismamáknak, Nagy Amarilla gyógytornász, aerobicedző a sok ülés ellen állítja össze vidám, aktív edzéseit. A tornaedzéseket keresd Facebook oldalunkon élőben és a honlapunkon, Kulcs Kártya-számmal belépve! Az edzések mindkét helyen bármikor visszanézhetők.

141 éve október 21-én született az első magyar gyógyszerésznő

Thinagl Szerafin 1880-ban született Nagyszombaton, kisnemesi családba. Családja ellenkezése és a társadalmi megítélések ellenére Szerafin 18 éves korában gyógyszerész-gyakornoknak állt és az ott keresett jövedelméből fizette tanulmányait a Kolozsvári Egyetemen. Itt kitüntetéssel végzett a gyógyszerész szakon egyedüli nőként 1903-ban. Mivel a nők felsőfokú képzése akkortájt nem volt elfogadott, az első egyetemen tanuló nők, így Thinagl Szerafin sem ülhetett a férfihallgatók közelébe, ezenkívül csak tanári kísérettel léphetett be a tantermekbe. Szerafin elszántságának és úttörő munkájának köszönhetően azóta mind több és több nő vesz részt az egyetemi gyógyszerészképzésben ma is.

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cím: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090

E-mail: office@kulcspatika.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba–Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.