waiting
Legfrissebb:
Kulcs Kártyával 10% kedvezmény az INTERSPORT áruházaiban!
Már csak BIO, lebomló zacskót kapsz a patikáinkban!
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Kulcs Patikák
2021.08.31.
Allergia
enzimhiány
intolerancia
tejérzékenység
egészség
egészségmegőrzés
kulcs patikák
kulcspatikák

Allergia, enzimhiány vagy intolerancia? Minden a tejhelyettesítésről

Szakértői tartalom a Dia-Wellness támogatásával

Megoszlik még a szakemberek véleménye is a tejjel és fogyasztásával kapcsolatban, előnyös vagy éppen hátrányos-e? Egy biztos azonban: tejfehérje-allergiában bizonyosan káros, valamint léteznek egyéb állapotok, betegségek is, amikor bizonyos tejalkotók (laktóz) kerülendők, illetve mikor a tej, tejtermékek fogyasztását átmenetileg szüneteltetni kell.

Mikor lehet szükség tejmentes étrendre?

A hétköznapi életben több állapot esetén is használt fogalom a „tejérzékenység”. Ez azonban félrevezető lehet! A valódi tejre való érzékenység (helyesen: tejallergia vagy tejfehérje-allergia) egy olyan betegség, amikor tejet vagy tejszármazékot tartalmazó élelmiszer, -étel fogyasztása után az immunrendszer működésbe lép, és ellenanyagot kezd el termelni a tejben, tejtermékekben található fehérjék ellen. Leggyakrabban gyermekkorban, az anyatejes táplálás során alakul ki, mikor a kicsi immunrendszere először találkozik számára idegen fehérjékkel (az anyatejen keresztül). Jó hír, hogy a gyerekkorban kialakuló tejallergiát a gyermekek 60-80%-a kinövi 5-6 éves korára.

Az allergia kialakulásában jelentős szerepe van a genetikának, de kifejezett megelőzésre – a tudomány mai álláspontja szerint – nincs lehetőség. A legfontosabb (ha van rá mód) a hosszan tartó kizárólagos anyatejes táplálás és a tej, mint allergén, időben történő bevezetése a hozzátáplálásban.

Az allergia nem keverendő össze a tejcukor- vagy laktózérzékenységgel! A magyar lakosság kb. 20-30 százalékát érinti laktózintolerancia, de az életkor előrehaladtával fokozatosan nő ez a szám (ugyanis az öregedéssel csökken a laktózbontó enzim aktivitása). A betegség hátterében a tejcukor bontó enzim (laktáz) hiányos vagy elégtelen működése áll. Emiatt a tejcukor (laktóz) emésztése elégtelen vagy elmarad, így az változatlan formában kerül a vékonybélbe, ahol erjedésnek indul. Az erjedés során zsírsavak, gázok keletkeznek, amik puffadást, görcsöket okoznak és az emésztetlen laktózzal együtt növelik az ún. ozmotikus nyomást a vastagbélben, ami miatt a széklet hígul és hasmenés alakul ki.

Az allergián és az enzimműködés zavarán túl a köztudatban van még az úgynevezett (átmeneti) tejintolerancia fogalma, mikor szintén nem aktivizálódik az immunrendszer, de a tünetek, panaszok megjelenése a tejhez köthetők. Ún. IgG specifikus ételintolerania teszttel vizsgálható.

Mi a megoldás allergia, enzimhiány és intolerancia esetén?

Nagyon lényeges tisztázni az étrendbeli különbségeket.

A laktóz-intolerancia komoly gyomor-problémákat is okozhat

Tejintolerancia esetén legtöbbször nem szükséges élethosszig tartó tejmentes diétát tartani. A panaszok súlyosságától függően 1-3 hónapig szigorú tejmentes, tejszármazék-mentes étrend javasolt, utána szépen lassan, a szervezet reakciót megfigyelve visszavezethetők először a savanyított tejtermékek, a túró, a sajtok, majd a tej.

Diagnosztizált laktózintoleranciában meg kell állapítani az egyéni tolerancia mértékét, vagyis hogy mennyi tejet, tejterméket tud az illető probléma nélkül elfogyasztani. Fontos tudni, hogy tejcukor-érzékenység esetén nem szükséges a tejet, tejtermékeket végleg kihagyni az étrendedből. Válasszunk ilyenkor laktózmentes termékeket! Léteznek továbbá ún. enzimpótló, laktáz enzimet tartalmazó készítmények is, melyeket közvetlenül étkezés előtt alkalmazva elkerülhetők a tejcukor okozta panaszok – persze csak végszükség esetén javasolt alkalmazni, mikor nem lehet elkerülni a hagyományos tejes ételek fogyasztását.

Ha tejallergiája van valakinek, abban az esetben teljes tej és tejszármazék megszorításra van szükség, akár élethosszig tartóan.

Mire figyeljen, ha tejmentes étrendre szorul?

Csecsemő- és kisgyermekkorban a legfontosabb, hogy az életkori sajátosságoknak, igényeknek megfelelő, változatos étrenddel segítsük az optimális fejlődést. A tejmentes étrend mindig egyénre szabott, az egészséges táplálkozás alapelveinek és az egyéni céloknak megfelelő.

A tej(fehérje) 2014. december 13-ától a 14 jelölésköteles allergén között szerepel. Nemcsak az előre csomagolt élelmiszereken, hanem a nem előre csomagolt, a forgalmazás helyén csomagolt termékeken és a közétkeztetésben, vendéglátásban (étlapon) is fel kell tüntetni, mint allergén! Piktogrammal vagy számmal (7-es) jelölik a tejet, tejszármazékokat (beleértve a laktózt is).

Más betűtípussal, stílussal (pl. aláhúzás, dőlt betű, megvastagítás) vagy háttérszínnel kell kiemelni a többi összetevő közül.

Az élelmiszeriparban alap- és adalékanyagként sokszor használnak tejet, tejszármazékokat. Vásárlás előtt mindig körültekintően olvassuk el az élelmiszerek címkéjét, összetevőit. Tejallergiában a „nyomokban tartalmazhat” ételek sem fogyaszthatók, és egyéb emlősállat teje (juhtej, kecsketej, kancatej, bivalytej stb.) sem fogyasztható!

A tanúsított tejmentes termékeken túl olyan élelmiszer, étel fogyasztható, melyek összetevői között nem szerepel: tejcukor (laktóz), tej, tejpor, tejszín, tejföl, krémföl, vaj, joghurt, kefir, túró, sajt, túró, író, tejsavó, tejsavópor, tejsavófehérje, citopánpor, tejes margarin, tejsavó alapú édesítőszer (laktit – E966), kazein, kazeinát, laktalbumin, laktoferrin, laktoszérum, laktobiumot, laktoglobulin, tej- és zsírsavak glicerin és propilén-glikol-észterei (E478), zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsav-észterei (E472).

Népszerű tejhelyettesítők

Az élelmiszeripar több lehetőséget is kínál:

•             dobozos, folyékony formát,

•             porított formát.

Míg előbbit csak hozzá kell adni a készülő ételhez, italhoz, utóbbit hígítani kell vízzel. Bár a folyékony tejhelyettesítők mindig kéznél vannak, gyorsabban romlanak és nehéz pl. utazás alkalmával magunkkal vinnünk. A tejhelyettesítő porok praktikusak azok számára, akik rendszeresen fogyasztanak tejpótlót, szeretik a gyors megoldásokat és jó, ha bármikor el tudják készíteni a tejhelyettesítőt, pl. nyaralás alatt.

Növényi tejpótlót leggyakrabban:

•             kókuszhúsból (kókuszvízből vízelvonással kókuszport készítenek),

•             szójából,

•             zabból, kukoricából, rizsből, hajdinából és egyéb gabonákból,

•             kókuszzsírból, pálmazsírból készítenek.

Növényi alapú tejhelyettesítő, PlaeOK T-por néven található a dia-wellness kínálatában. Semleges ízű, csak víz hozzáadásával, mellékízmentes, telt „tejet” kapunk, melyet minden receptúrában használhatunk a tej helyettesítésére. Tejszármazék mentességét független laboratórium igazolja. Kollagénnel dúsított, így a fehérje bevitelen felül az ízületeknek és a bőrnek is kedvez.

Tudta, hogy a Kulcs Quality Patikákban már kaphatók Dia-Wellness termékek is?

Allergia, enzimhiány vagy intolerancia? Minden a tejhelyettesítésről

Gondoltad volna?

Az olvasás világnapja – szeptember 8.

Szerintünk egy jó regény felemel, inspirál, bíztat, megdöbbent, lecsillapít, feldühít, megríkat, de példamutatást vagy megnyugvást is hozhat az életünkbe. Egyszóval, érzelmeket generál, hat ránk.
Pszichológusok szerint mindezzel olyan érzelmeket élhetünk át, amelyek megélése átsegíthet bennünket azokon az időszakokon, amelyek kifejezéséhez talán nem volt addig biztonságos eszközünk.
De jó könyvünk az mindig lesz, mert sokat ad hozzá az életünkhöz.
Ön mit olvas mostanában?
Tudta, hogy ha Kulcs Kártyás kuponkóddal vásárol a Könyvtündérnél, ajándékkönyvet is kap?
Részletek: www.kulcspatikak.hu/konyvtunder

Hulladékgyűjtési világnap – szeptember 23.

A szelektív hulladékgyűjtés a recycling, azaz az újrafeldolgozás első lépése. A hulladék ennek köszönhetően kerülhet vissza a gazdaságba, mint másodnyersanyag, ami komoly környezeti előnyökkel jár: csökken például a gyártás energia- és forrásigénye, azaz környezeti terhelése is. Bár van még hova fejlődni, már hazánk is jó úton halad a recycling
törekvések megvalósításában. A legjobb hulladék azonban még mindig az, amelyet nem gyártottak le. Igyekezz te is ökotudatosabban élni: ne kérj vásárlásnál szatyrot, és
válasszd a nagyobb kiszerelésű termékeket!
Gondoltad volna? 200 tagpatikánkban már csak bio, 100%-ban lebomló, komposztálható zacskót kaphat vásárláskor!

Gyógyszerészek világnapja – szeptember 25.

A patikusok munkája a korai időkben az iparmesterségek közé tartozott. A patikus a fiát nevelte ki, vagy segédet fogadott, aki aztán külföldi vándorútja után orvosi elöljáróságok előtt levizsgázott. Idővel a gyógyításban betöltött jelentősebb szerepük a gyógyszerészek magasabb – 1773 óta egyetemi – képzettségét és sokszínűbb tevékenységét hozta el. Ám a családi indíttatás mindmáig a szakma meghatározó része.
Gondoltad volna? A Kulcs Patikák 200 tagpatikájának zöme is családi vállalkozás, vagy többgenerációs patikus család egy-egy patika tulajdonosa.

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cím: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090

E-mail: office@kulcspatika.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba–Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.