waiting
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Legfrissebb:
Könyvtündér ajánlat: AJÁNDÉK könyv Kulcs Kártyáddal!
Medoc ajánlat: AJÁNDÉK csontsűrűségmérés Kulcs Kártyáddal!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Kulcs Patikák
2021.08.31.
Allergia
enzimhiány
intolerancia
tejérzékenység
egészség
egészségmegőrzés
kulcs patikák
kulcspatikák

Allergia, enzimhiány vagy intolerancia? Minden a tejhelyettesítésről

Szakértői tartalom a Dia-Wellness támogatásával

Megoszlik még a szakemberek véleménye is a tejjel és fogyasztásával kapcsolatban, előnyös vagy éppen hátrányos-e? Egy biztos azonban: tejfehérje-allergiában bizonyosan káros, valamint léteznek egyéb állapotok, betegségek is, amikor bizonyos tejalkotók (laktóz) kerülendők, illetve mikor a tej, tejtermékek fogyasztását átmenetileg szüneteltetni kell.

Mikor lehet szükség tejmentes étrendre?

A hétköznapi életben több állapot esetén is használt fogalom a 'tejérzékenység'. Ez azonban félrevezető lehet! A valódi tejre való érzékenység (helyesen: tejallergia vagy tejfehérje-allergia) egy olyan betegség, amikor tejet vagy tejszármazékot tartalmazó élelmiszer, -étel fogyasztása után az immunrendszer működésbe lép, és ellenanyagot kezd el termelni a tejben, tejtermékekben található fehérjék ellen, és a tejérzékenység tünetei mutatkoznak meg rajtunk. Leggyakrabban gyermekkorban, az anyatejes táplálás során alakul ki, mikor a kicsi immunrendszere először találkozik számára idegen fehérjékkel (az anyatejen keresztül). Jó hír, hogy a gyerekkorban kialakuló tejallergiát a gyermekek 60-80%-a kinövi 5-6 éves korára.

Az allergia kialakulásában jelentős szerepe van a genetikának, de kifejezett megelőzésre - a tudomány mai álláspontja szerint - nincs lehetőség. A legfontosabb (ha van rá mód) a hosszan tartó kizárólagos anyatejes táplálás és a tej, mint allergén, időben történő bevezetése a hozzátáplálásban.

Az allergia nem keverendő össze a tejcukor- vagy laktózérzékenységgel! A magyar lakosság kb. 20-30 százalékát érinti laktózintolerancia, de az életkor előrehaladtával fokozatosan nő ez a szám (ugyanis az öregedéssel csökken a laktózbontó enzim aktivitása). A betegség hátterében a tejcukor bontó enzim (laktáz) hiányos vagy elégtelen működése áll. Emiatt a tejcukor (laktóz) emésztése elégtelen vagy elmarad, így az változatlan formában kerül a vékonybélbe, ahol erjedésnek indul. Az erjedés során zsírsavak, gázok keletkeznek, amik puffadást, görcsöket okoznak és az emésztetlen laktózzal együtt növelik az ún. ozmotikus nyomást a vastagbélben, ami miatt a széklet hígul és hasmenés alakul ki.

Az allergián és az enzimműködés zavarán túl a köztudatban van még az úgynevezett (átmeneti) tejintolerancia fogalma, mikor szintén nem aktivizálódik az immunrendszer, de a tünetek, panaszok megjelenése a tejhez köthetők. IgG specifikus ételintolerania teszttel vizsgálható.

Mi a megoldás allergia, enzimhiány és intolerancia esetén?

Nagyon lényeges tisztázni az étrendbeli különbségeket.

A laktóz-intolerancia komoly gyomor-problémákat is okozhat

Tejintolerancia esetén legtöbbször nem szükséges élethosszig tartó tejmentes diétát tartani. A panaszok súlyosságától függően 1-3 hónapig szigorú tejmentes, tejszármazék-mentes étrend, tejmentes ételek javasoltak, utána szépen lassan, a szervezet reakciót megfigyelve visszavezethetők először a savanyított tejtermékek, a túró, a sajtok, majd a tej.

Diagnosztizált laktózintoleranciában meg kell állapítani az egyéni tolerancia mértékét, vagyis hogy mennyi tejet, tejterméket tud az illető probléma nélkül elfogyasztani. Fontos tudni, hogy tejcukor-érzékenység esetén nem szükséges a tejet, tejtermékeket végleg kihagyni az étrendedből. Válasszunk ilyenkor laktózmentes termékeket! Léteznek továbbá ún. enzimpótló, laktáz enzimet tartalmazó készítmények is, melyeket közvetlenül étkezés előtt alkalmazva elkerülhetők a tejcukor okozta panaszok - persze csak végszükség esetén javasolt alkalmazni, mikor nem lehet elkerülni a hagyományos tejes ételek fogyasztását.

Ha tejallergiája, tejfehérje allergiája van valakinek, abban az esetben teljes tej és tejszármazék megszorításra van szükség, akár élethosszig tartóan.

Mire figyeljen, ha tejmentes étrendre szorul?

Csecsemő- és kisgyermekkorban a legfontosabb, hogy az életkori sajátosságoknak, igényeknek megfelelő, változatos étrenddel segítsük az optimális fejlődést. A tejmentes étrend mindig egyénre szabott, az egészséges táplálkozás alapelveinek és az egyéni céloknak megfelelő.

A tej(fehérje) 2014. december 13-ától a 14 jelölésköteles allergén között szerepel. Nemcsak az előre csomagolt élelmiszereken, hanem a nem előre csomagolt, a forgalmazás helyén csomagolt termékeken és a közétkeztetésben, vendéglátásban (étlapon) is fel kell tüntetni, mint allergén! Piktogrammal vagy számmal (7-es) jelölik a tejet, tejszármazékokat (beleértve a laktózt is).

Más betűtípussal, stílussal (pl. aláhúzás, dőlt betű, megvastagítás) vagy háttérszínnel kell kiemelni a többi összetevő közül.

Az élelmiszeriparban alap- és adalékanyagként sokszor használnak tejet, tejszármazékokat. Vásárlás előtt mindig körültekintően olvassuk el az élelmiszerek címkéjét, összetevőit. Tejallergiában a 'nyomokban tartalmazhat' ételek sem fogyaszthatók, és egyéb emlősállat teje (juhtej, kecsketej, kancatej, bivalytej stb.) sem fogyasztható!

A tanúsított tejmentes termékeken túl olyan élelmiszer, étel fogyasztható, melyek összetevői között nem szerepel: tejcukor (laktóz), tej, tejpor, tejszín, tejföl, krémföl, vaj, joghurt, kefir, túró, sajt, író, tejsavó, tejsavópor, tejsavófehérje, citopánpor, tejes margarin, tejsavó alapú édesítőszer (laktit - E966), kazein, kazeinát, laktalbumin, laktoferrin, laktoszérum, laktobiumot, laktoglobulin, tej- és zsírsavak glicerin és propilén-glikol-észterei (E478), zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsav-észterei (E472).

Népszerű tejhelyettesítők

Az élelmiszeripar több lehetőséget is kínál:

  • dobozos, folyékony formát,
  • porított formát.

Míg előbbit csak hozzá kell adni a készülő ételhez, italhoz, utóbbit hígítani kell vízzel. Bár a folyékony tejhelyettesítők mindig kéznél vannak, gyorsabban romlanak és nehéz pl. utazás alkalmával magunkkal vinnünk. A tejhelyettesítő porok praktikusak azok számára, akik rendszeresen fogyasztanak tejpótlót, szeretik a gyors megoldásokat és jó, ha bármikor el tudják készíteni a tejhelyettesítőt, pl. nyaralás alatt.

Növényi tejet, tejpótlót leggyakrabban:

  • kókuszhúsból (kókuszvízből vízelvonással kókuszport készítenek),
  • szójából,
  • zabból, kukoricából, rizsből, hajdinából és egyéb gabonákból,
  • kókuszzsírból, pálmazsírból készítenek.

Növényi alapú tejhelyettesítő, PlaeOK T-por néven található a dia-wellness kínálatában. Semleges ízű, csak víz hozzáadásával, mellékízmentes, telt 'tejet' kapunk, melyet minden receptúrában használhatunk a tej helyettesítésére. Tejszármazék mentességét független laboratórium igazolja. Kollagénnel dúsított, így a fehérje bevitelen felül az ízületeknek és a bőrnek is kedvez.

Tudta, hogy a Kulcs Quality Patikákban már kaphatók Dia-Wellness termékek is?

Allergia, enzimhiány vagy intolerancia? Minden a tejhelyettesítésről

Szerezd be tejhelyettesítő és gluténmentes termékeinket a legközelebbi Quality Kulcs Patikában! Patikakeresőnkkel egyszerűen kiválaszthatod a legmegfelelőbb gyógyszertárat.

PodCast ajánló

33:33
40 felett a tested, avagy mozgással az öregedés ellen

Kapcsolódó cikkek

Cikkajánló

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cí­m: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatikak.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Patikakereső

PatikakeresőHa patikáinkat közvetlenül szeretnéd elérni,
használd a patikakeresőt!
Ár- és készletinformáció iránt érdeklődj patikáink elérhetőségein.

Ha patikáinkat közvetlenül szeretné elérni, használja a patikakeresőt!

Partnereink:

Baba-Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.