waiting
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal szakácskönyv ajándékba a Könyvtündértől!
Anyutest-edzés minden vasárnap 9.30-tól a Facebookon!
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Kulcs Patikák
2021.08.31.
Allergia
enzimhiány
intolerancia
tejérzékenység
egészség
egészségmegőrzés
kulcs patikák
kulcspatikák

Allergia, enzimhiány vagy intolerancia? Minden a tejhelyettesítésről

Szakértői tartalom a Dia-Wellness támogatásával

Megoszlik még a szakemberek véleménye is a tejjel és fogyasztásával kapcsolatban, előnyös vagy éppen hátrányos-e? Egy biztos azonban: tejfehérje-allergiában bizonyosan káros, valamint léteznek egyéb állapotok, betegségek is, amikor bizonyos tejalkotók (laktóz) kerülendők, illetve mikor a tej, tejtermékek fogyasztását átmenetileg szüneteltetni kell.

Mikor lehet szükség tejmentes étrendre?

A hétköznapi életben több állapot esetén is használt fogalom a „tejérzékenység”. Ez azonban félrevezető lehet! A valódi tejre való érzékenység (helyesen: tejallergia vagy tejfehérje-allergia) egy olyan betegség, amikor tejet vagy tejszármazékot tartalmazó élelmiszer, -étel fogyasztása után az immunrendszer működésbe lép, és ellenanyagot kezd el termelni a tejben, tejtermékekben található fehérjék ellen, és a tejérzékenység tünetei mutatkoznak meg rajtunk. Leggyakrabban gyermekkorban, az anyatejes táplálás során alakul ki, mikor a kicsi immunrendszere először találkozik számára idegen fehérjékkel (az anyatejen keresztül). Jó hír, hogy a gyerekkorban kialakuló tejallergiát a gyermekek 60-80%-a kinövi 5-6 éves korára.

Az allergia kialakulásában jelentős szerepe van a genetikának, de kifejezett megelőzésre – a tudomány mai álláspontja szerint – nincs lehetőség. A legfontosabb (ha van rá mód) a hosszan tartó kizárólagos anyatejes táplálás és a tej, mint allergén, időben történő bevezetése a hozzátáplálásban.

Az allergia nem keverendő össze a tejcukor- vagy laktózérzékenységgel! A magyar lakosság kb. 20-30 százalékát érinti laktózintolerancia, de az életkor előrehaladtával fokozatosan nő ez a szám (ugyanis az öregedéssel csökken a laktózbontó enzim aktivitása). A betegség hátterében a tejcukor bontó enzim (laktáz) hiányos vagy elégtelen működése áll. Emiatt a tejcukor (laktóz) emésztése elégtelen vagy elmarad, így az változatlan formában kerül a vékonybélbe, ahol erjedésnek indul. Az erjedés során zsírsavak, gázok keletkeznek, amik puffadást, görcsöket okoznak és az emésztetlen laktózzal együtt növelik az ún. ozmotikus nyomást a vastagbélben, ami miatt a széklet hígul és hasmenés alakul ki.

Az allergián és az enzimműködés zavarán túl a köztudatban van még az úgynevezett (átmeneti) tejintolerancia fogalma, mikor szintén nem aktivizálódik az immunrendszer, de a tünetek, panaszok megjelenése a tejhez köthetők. Ún. IgG specifikus ételintolerania teszttel vizsgálható.

Mi a megoldás allergia, enzimhiány és intolerancia esetén?

Nagyon lényeges tisztázni az étrendbeli különbségeket.

A laktóz-intolerancia komoly gyomor-problémákat is okozhat

Tejintolerancia esetén legtöbbször nem szükséges élethosszig tartó tejmentes diétát tartani. A panaszok súlyosságától függően 1-3 hónapig szigorú tejmentes, tejszármazék-mentes étrend, tejmentes ételek javasoltak, utána szépen lassan, a szervezet reakciót megfigyelve visszavezethetők először a savanyított tejtermékek, a túró, a sajtok, majd a tej.

Diagnosztizált laktózintoleranciában meg kell állapítani az egyéni tolerancia mértékét, vagyis hogy mennyi tejet, tejterméket tud az illető probléma nélkül elfogyasztani. Fontos tudni, hogy tejcukor-érzékenység esetén nem szükséges a tejet, tejtermékeket végleg kihagyni az étrendedből. Válasszunk ilyenkor laktózmentes termékeket! Léteznek továbbá ún. enzimpótló, laktáz enzimet tartalmazó készítmények is, melyeket közvetlenül étkezés előtt alkalmazva elkerülhetők a tejcukor okozta panaszok – persze csak végszükség esetén javasolt alkalmazni, mikor nem lehet elkerülni a hagyományos tejes ételek fogyasztását.

Ha tejallergiája, tejfehérje allergiája van valakinek, abban az esetben teljes tej és tejszármazék megszorításra van szükség, akár élethosszig tartóan.

Mire figyeljen, ha tejmentes étrendre szorul?

Csecsemő- és kisgyermekkorban a legfontosabb, hogy az életkori sajátosságoknak, igényeknek megfelelő, változatos étrenddel segítsük az optimális fejlődést. A tejmentes étrend mindig egyénre szabott, az egészséges táplálkozás alapelveinek és az egyéni céloknak megfelelő.

A tej(fehérje) 2014. december 13-ától a 14 jelölésköteles allergén között szerepel. Nemcsak az előre csomagolt élelmiszereken, hanem a nem előre csomagolt, a forgalmazás helyén csomagolt termékeken és a közétkeztetésben, vendéglátásban (étlapon) is fel kell tüntetni, mint allergén! Piktogrammal vagy számmal (7-es) jelölik a tejet, tejszármazékokat (beleértve a laktózt is).

Más betűtípussal, stílussal (pl. aláhúzás, dőlt betű, megvastagítás) vagy háttérszínnel kell kiemelni a többi összetevő közül.

Az élelmiszeriparban alap- és adalékanyagként sokszor használnak tejet, tejszármazékokat. Vásárlás előtt mindig körültekintően olvassuk el az élelmiszerek címkéjét, összetevőit. Tejallergiában a „nyomokban tartalmazhat” ételek sem fogyaszthatók, és egyéb emlősállat teje (juhtej, kecsketej, kancatej, bivalytej stb.) sem fogyasztható!

A tanúsított tejmentes termékeken túl olyan élelmiszer, étel fogyasztható, melyek összetevői között nem szerepel: tejcukor (laktóz), tej, tejpor, tejszín, tejföl, krémföl, vaj, joghurt, kefir, túró, sajt, túró, író, tejsavó, tejsavópor, tejsavófehérje, citopánpor, tejes margarin, tejsavó alapú édesítőszer (laktit – E966), kazein, kazeinát, laktalbumin, laktoferrin, laktoszérum, laktobiumot, laktoglobulin, tej- és zsírsavak glicerin és propilén-glikol-észterei (E478), zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsav-észterei (E472).

Népszerű tejhelyettesítők

Az élelmiszeripar több lehetőséget is kínál:

  • dobozos, folyékony formát,
  • porított formát.

Míg előbbit csak hozzá kell adni a készülő ételhez, italhoz, utóbbit hígítani kell vízzel. Bár a folyékony tejhelyettesítők mindig kéznél vannak, gyorsabban romlanak és nehéz pl. utazás alkalmával magunkkal vinnünk. A tejhelyettesítő porok praktikusak azok számára, akik rendszeresen fogyasztanak tejpótlót, szeretik a gyors megoldásokat és jó, ha bármikor el tudják készíteni a tejhelyettesítőt, pl. nyaralás alatt.

Növényi tejet, tejpótlót leggyakrabban:

  • kókuszhúsból (kókuszvízből vízelvonással kókuszport készítenek),
  • szójából,
  • zabból, kukoricából, rizsből, hajdinából és egyéb gabonákból,
  • kókuszzsírból, pálmazsírból készítenek.

Növényi alapú tejhelyettesítő, PlaeOK T-por néven található a dia-wellness kínálatában. Semleges ízű, csak víz hozzáadásával, mellékízmentes, telt „tejet” kapunk, melyet minden receptúrában használhatunk a tej helyettesítésére. Tejszármazék mentességét független laboratórium igazolja. Kollagénnel dúsított, így a fehérje bevitelen felül az ízületeknek és a bőrnek is kedvez.

Tudta, hogy a Kulcs Quality Patikákban már kaphatók Dia-Wellness termékek is?

Allergia, enzimhiány vagy intolerancia? Minden a tejhelyettesítésről

Szerezd be tejhelyettesítő és gluténmentes termékeinket a legközelebbi Quality Kulcs Patikában! Patikakeresőnkkel egyszerűen kiválaszthatod a legmegfelelőbb gyógyszertárat.

Gondoltad volna?

Diabétesz Világnapja - november 14.

A cukorbetegség kiemelt fontosságára felhívó világnapot 1991 óta szervezik meg világszerte, minden évben november 14-én. A diabétesz olyan anyagcsere betegség, mely a cukor túlzott felhalmozódását eredményezi a vérben. Veleszületett betegség, ugyanakkor genetikai hajlam esetén felnőttkorban is kialakulhat, a szervezetben súlyos károkat okozva. Megelőzése ezért rendkívül fontos, amely főleg szénhidrátcsökkentett élelmiszerbevitellel és rendszeres testmozgással valósulhat meg. Nehéz belevágnia a sportolásba? Mi segítünk!
A Kulcs Patikák honlapján többféle ingyenes gyógytornát megtalálsz, ha belépsz Kulcs Kártyád számával, ezenkívül a Facebook-oldalunkon minden vasárnap 9:30-tól ingyenes, profi „ANYUTEST-EDZÉS” vár!

Nemzetközi Férfinap – november 19.

Szeretjük a férfiakat, hát törődjünk az egészségükkel! Erre buzdítjuk minden kedves hölgyolvasónkat a Nemzetközi Férfinap alkalmából. Mert nincs nagyobb kincs az egészségnél. A férfiaknál gyakrabban előforduló – életmódbeli okokra visszavezethető – betegségek,  mint a magas vérnyomás, stroke, szívroham, magas koleszterinszint, egy része egy kis mindennapi odafigyeléssel megelőzhető! Ha az életmódváltásra nehezen is veszi rá magát, kínáljátok őket több zöldséggel-gyümölccsel étkezésekkor, iktassatok be tudatosan extra szabadidőt a naptárba pihenésre és mozgásra is, és ne feledkezzetek meg arról, hogy a 40 feletti urak esetében az éves komplex szűrővizsgálatok különösen ajánlottak!

Omega-3 zsírsav: chiamag vs. lenmag

A „superfood"-ként emlegetett, Közép-és Dél-Amerikából származó chiamagot (vagy magyarul: azték zsályamagot) kiemelkedő omega-3 zsírsav tartalma miatt ajánlják fogyasztásra világszerte. Pudingok, müzlik és más, sokféle étel összetevője lehet. Az EU-ban új ételnek számító finomság igazi trendi csemege a magas omega-3 zsírsavtartalma és persze egzotikuma miatt. Azonban jó tudni, hogy a hazánkban termesztett, hétköznapi LENMAG 1,3-szor több omega-3 zsírsavat tartalmaz (lenmag: 22.813mg/100g > chiamag: 17.552mg/100g) és az itthon termesztésből következő kis ökolábnyom miatt sokkal környezetbarátabb megoldás is. Tudatosan étkezel? Válaszd a hazait!

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cím: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090

E-mail: office@kulcspatika.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba–Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.