waiting
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Legfrissebb:
Kulcs Kártyáddal novemberben 50% kedvezmény a Geers legújabb hallókészülékére!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Kulcs Patikák
2022.09.16.

Sok az eső, terem a gomba! - Mikre figyelj szedéskor és tároláskor?

A mostani esőkben gazdag őszi időjárás igencsak kedvező a gombáknak, ami a gombarajongókat gyűjtésre csábíthat, ráadásul megéri fogyasztanod, hisz magas vitamin-és ásványianyag-tartalom van bennük.

Merre és hogyan indulj neki a gombaszedésnek?

A gombaszedés tulajdonképpen egy erdei túrának tekinthető, ezért érdemes gondoskodnod a megfelelő felszerelésről: vízálló cipő, zárt öltözet, kullancsok elleni védelem. Műanyag zacskóban könnyen megromolhat, ezért kosárral vagy dobozzal indulj el, lehetőleg többel, mivel fajtánként érdemes külön szedni őket - ráadásul, ha véletlenül mérgező kerül bele a kosárba, akkor az egészet ki kell dobni. Erdőben a tölgyfák alatt és a savanyú talajú foltok környékén bukkanhatsz gombákra, mezőn pedig arra érdemes keresgélni, ahol sötétebb a fű. Elindulás előtt feltétlen nézz utána, hogy a kiszemelt területen engedélyezett-e a gombaszedés (pl.ne legyen magánerdő, vagy nemzeti park), valamint ügyelj arra, hogy ne szennyezett területről gyűjtsd be (pl. úttest széle).

Sok az eső, terem a gomba! - Mikre figyelj szedéskor és tároláskor?

Mikre figyelj szedéskor?

A gombagyűjtés szórakoztató elfoglaltság lehet, azonban, ha kezdőként vágsz bele, nem árt tájékozódnod az egyes gombafajtákról, hiszen könnyedén összekeverheted egy mérgezővel - éppen ezért, ha szedés után bizonytalan vagy, mindenképp ellenőriztesd gombaszakértővel, mielőtt elfogyasztanád.

(A gomba-szakellenőrök friss listáját ITT találod.)

Nem csak azt érdemes megkérdezni, hogy ehető-e minden leszedett gombád, hanem az elkészítési módját is, ugyanis például léteznek olyan gombák, amelyek csak hosszú főzés után fogyaszthatók. Az alábbi cikk egy kis tájékozódást nyújthat, hogy mik azok az ehető-és mérgező gombák, amelyek könnyen összekeverhetőek.

A gomba tárolása - meddig áll el?

Sok az eső, terem a gomba! - Mikre figyelj szedéskor és tároláskor?

Sajnos a gomba nagyon hamar romlik nedvességtartalma miatt, ezért szedés után minél hamarabb ajánlott elfogyasztani, legalább egy héten belül. Nem érdemes halogatnunk, mivel a benne lévő nedvességet idővel leadja, ettől nyálkás és foltos lesz, minősége romlik kívül-belül, színe sötétedik; ilyen esetben inkább már dobjuk ki, ne kockáztassunk egy esetleges ételmérgezést.A nyers gombaféléket lehetőleg nyitott dobozban, esetleg vászon vagy papírzacskóban érdemes tárolni száraz, hűvös, szellős helyen, amíg nem készítjük el.Ha nem általunk szedett gombáról van szó, hanem boltiról, akkor ügyeljünk, hogy minél frissebbet vegyünk, tárolását tekintve pedig ugyanúgy járjunk el, mint a fentebb említettekben.

A gomba tartósítása

Ugyan legjobb, ha frissen készítve esszük a gombát, mégis van pár opció, amely által később is felhasználhatjuk ételeinkbe.

A gomba nagyon jól fagyasztható, így akár majdnem egy évig is eltartható, azonban annyi hátránya van, hogy felengedve veszít a tápértékéből és állagából. Fagyasztás előtt a szeletelt gombát szárazra pirítva vagy előfőzve (majd alaposan lecsöpögtetve) kell elkészíteni, majd csak ezután tenni a mélyhűtőbe.

A fagyasztáson túl, még több különböző módon lehetséges eltenni a gombát:tartósíthatjuk ecetes vagy sós lében, olajban elrakva, meg is száríthatjuk, de akár esszencia is kinyerhető belőle. Ha felkeltette érdeklődésed, ezeknek a receptjét ITT találod.

Sok az eső, terem a gomba! - Mikre figyelj szedéskor és tároláskor?

PodCast ajánló

49:18
Gyógyszerfüggő a családban – Mit tegyünk?

Cikkajánló

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cí­m: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatikak.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Patikakereső

PatikakeresőHa patikáinkat közvetlenül szeretnéd elérni,
használd a patikakeresőt!
Ár- és készletinformáció iránt érdeklődj patikáink elérhetőségein.

Ha patikáinkat közvetlenül szeretné elérni, használja a patikakeresőt!

Partnereink:

Baba-Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.