waiting
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Legfrissebb:
Florapont ajánlat: Kulcs Kártyáddal -10% a dísznövényekre!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Kulcs Patikák
2024.03.05.
dohányzás
leszokás
nikotintabletta
nikotinrágó
kérdezdagyógyszerészt
tüdőgyógyász
tüdőszűrés

Nem mindegy, hogyan rágod a leszokást segítő tablettát!

Leszoknál a dohányzásról? Így kezdj hozzá

Bármilyen életkorban, akár 70 évesen is érdemes felhagyni a dohányzással, ami megfelelő elhatározással és támogató segítséggel nagy eséllyel sikerül is! Ez is kiderült a 2024. február 28-i Kérdezd a gyógyszerész! című élő Facebook adásunkból. Dr. Kresznovszki Miklós, a budapesti Szent Borbála Gyógyszertár vezetőjének vendége ezúttal Dr. Gantumur Ariunaa, a Medoc Egészségközpont tüdőgyógyásza volt.

Az adatok ijesztőek: majdnem 8 millió ember hal meg évente a világon a dohányzás miatt, leggyakrabban szív- és érrendszeri betegségekben. „Magyarországon a lakosság negyede-harmada dohányzik, és 6-7% azoknak az aránya, akik napi 20 szálat is elszívnak, ami az egészségre, a környezetre nézve és anyagilag is megterhelő” – mondta el a tüdőgyógyász szakorvos.

Nem mindegy, hogyan rágod a leszokást segítő tablettát!

A sikeres leszokás titka

A függőséget a dohányban lévő nikotin okozza. Dr. Gantumur Ariunaa szerint a leszokás minden esetben fejben dől el, de nem marad egyedül, aki belevág: segítenek a tüdőgyógyászok, különböző csoportokhoz lehet csatlakozni, és sokat számít a családtagok, barátok, a fiataloknak pedig a tanárok támogatása. „Érdemes lelkileg is rákészülni a folyamatra, akár pszichológushoz fordulni” – tette hozzá a tüdőgyógyász.

Dr. Kresznovszki Miklós a nikotinelvonási tünetekről beszélt: jellemző a sóvárgás, a nyugtalanság, az álmatlanság, a fokozott izzadás és az emésztési zavarok. A nikotinpótló terápiák ezeket a tüneteket tudják csökkenteni, a gyógyszerész bemutatta a két legnépszerűbb módszert.

  • A tapaszok közül naponta egyet kell alkalmazni, létezik 24 és 16 órás változata is. A nap folyamán egyenletesen adja le a hatóanyagot, nem alkalmazkodik a nikotinigényekhez – emiatt esetleg ki lehet egészíteni különböző rágókkal.

  • A rágógumiknak megvan a speciális rágási technikája: kettőt-hármat rágunk rajta, majd félretesszük a pofazacskóba, és megvárjuk, míg a nikotin felszabadul. Vigyázni kell, mert ha nagyon intenzíven rágjuk, túl sok nikotin szabadulhat fel, ez rosszullétet és nyálkahártya-irritációt okozhat. 35-40 percig tart egy ilyen rágó hatása.

Annak sem kell elkeserednie, akinek a fenti módszerekkel nem sikerül felhagynia a dohányzással. A tüdőgyógyász szerint ilyen esetben érdemes a gyógyszeres megoldást választani. „Mindig van értelme leszokni” – erősítette meg Dr. Gantumur Ariunaa, aki 60-70 éves pácienseket is sikerrel támogatott már. – „Nem számít, ki hány éves. A leszokással minden életkorban javulhat a tüdőfunkció, és csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.”

Milyen tünetekkel forduljunk orvoshoz?

A tüdőgyógyász szerint mielőbb keresse fel a rendelőt, aki nehézlégzést vagy mellkasi fájdalmat tapasztal, illetve reggelente bőséges köpettel járó köhögése van. Mindenkinek, aki 40 év feletti, és aktívan dohányzik, évente javasolt tüdőszűrésre mennie.

Nem kell egyedül végigcsinálnod! Ha megvan az elhatározás, keresd fel a háziorvost vagy fordulj egyből tüdőgyógyászhoz, menj be a legközelebbi Kulcs Patikába, csatlakozz segítő csoporthoz, és kérd családtagjaid, barátaid támogatását.

PodCast ajánló

49:18
Gyógyszerfüggő a családban – Mit tegyünk?

Kapcsolódó cikkek

Cikkajánló

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cí­m: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatikak.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Patikakereső

PatikakeresőHa patikáinkat közvetlenül szeretnéd elérni,
használd a patikakeresőt!
Ár- és készletinformáció iránt érdeklődj patikáink elérhetőségein.

Ha patikáinkat közvetlenül szeretné elérni, használja a patikakeresőt!

Partnereink:

Baba-Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.