waiting
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal 20% kedvezmény mindenre az OpticWorld-nél!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Kulcs Patikák
2023.02.14.

Mikor pótoljuk a melatonint? - Nem minden alváspanaszra javasoljuk

Veled is előfordult már, hogy akaratodon kívül rosszul aludtál? Ilyenkor egyből az okokat keresed, hiszen fontos, hogy frissen, kipihenten ébredj, és ha eleget olvasgattál az interneten, biztosan találkoztál a melatonin ajánlásával, a jó alvás érdekében.

De mi a melatonin pontosan, és miért kell a szervezetünknek?

A melatonin az agyunk által termelt hormon, amely az alvás-ébrenlétet szabályozásáért felel, és termelődése életkorunk előrehaladtával csökken. Mindemellett erős antioxidánsként védi a szervezetünket a káros szabadgyökök ellen, és az immunrendszerünk megfelelő működéséhez is nélkülözhetetlen.

Termelését befolyásolja a szervezet fényérzékenysége, így amikor sötét van, a melatonin előállítása fokozódik, ami segíti az alvó állapotot fenntartani, míg világosban csökken a szintje a szervezetben. A fényen kívül azonban sok tényező hat a melatonin termelésre, így előrehaladt kor, bizonyos diéták, egyes gyógyszerek mellékhatásai, környezeti hatások és életmódunk is.

Mikor pótoljuk a melatonint? - Nem minden alváspanaszra javasoljuk

Szükség szerint a melatonint étrendkiegészítő formában is bevihetjük. Ennek alkalmazása a jó alvás érdekében azoknál különösen hatékony a klinikai tesztek szerint, akik olyan alvási ciklust befolyásoló tényezőkkel küzdenek, mint például a jet lag, a műszakváltások vagy az éjszakai tanulás miatt felborult bioritmus, ezenkívül időseknek is javallott, hiszen nekik már alacsonyabb a melatonin szintje.

A fentiek alapján fontos megjegyezni, hogy a melatonin nem hagyományos altatóként funkcionál, stressz okozta alvászavarra sem jelent megoldást például.

Mivel gyógyszertáraink tapasztalatai szerint rengetegen szenvednek alvási panaszoktól, így a Podcast csatornánkon is megért egy beszélgetést a téma, ahol a melatonin mellett az alábbi témákat érintettük:

  • Pótolható-e a stressz (vagy kisbaba) okozta alváshiány?
  • A nők vagy a férfiak bírják jobban a kevés alvást? Kinek milyen a melatonin termelése?
  • Tényleg hajlamosít-e betegségekre a kevés alvás?
  • Hogyan zajlanak a misztikusnak gondolt alvásvizsgálatok?

Műsorvezetőnk, Vágó Bernadett a témáról dr. Terray-Horváth Attilával, a SomnoCenter Budapest Alvászavar Központ vezető orvosával beszélgetett, aki neurológus-szomnológusként a téma orvosi szakértőjeként volt jelen, míg a gyógyszerészi oldalt dr. Tóbi Csaba gyógyszerész, a budapesti Semmelweis Gyógyszertár vezetője képviselte.

Hallgass bele itt, több lett ez a beszélgetés, mint érdekes!

Mikor pótoljuk a melatonint? - Nem minden alváspanaszra javasoljuk

Tartós alvászavarral küzdesz?

A PodCastban szakértővel képviselt budapestiSomnocenterben magas színvonalú, célzott vizsgálati és terápiás szolgáltatásokat vehetnek a páciensek igénybe- A szűréstől, a diagnosztikán át a terápiás gondozásig minden egy helyen elérhető. Részletekerét kattints IDE.

Mikor pótoljuk a melatonint? - Nem minden alváspanaszra javasoljuk

 

Gondoltad volna?

Online Home Fitness ingyen

Gondoltad volna, hogy Kulcs Kártyáddal könnyen tehetsz az egészségedért? A Kulcs Patikák HOME FITNESS oldalán ingyenes, szakszerű edzés sorozat várja az érdeklődőket. Lépj be és kövesd Gyócsi Dóri gerinctréner és jógaoktató, valamint Nagy Amarilla gyógytornász szakszerű edzéseit, például a szenior tornasorozatot vagy a sokat ülők számára készí­tett preventí­v formatornát. Kattints ide, lépj be Kulcs Kártya számoddal és kezdődhet a torna!

Milyen ritka a RITKA BETEGSÉG?

A ritka betegségek olyan betegségek, amelyek az átlagos népességhez viszonyí­tva kevés embert érintenek. Európában például egy betegség akkor tekinthető ritkának, ha több mint 2000 emberből mindössze egyet érint.

Ritka betegségek ezrei léteznek. Mí­g közel minden genetikai eredetű betegség ritka betegség, nem minden ritka betegség genetikai eredetű. Léteznek igen ritka fertőző betegségek is, valamint autoimmun betegségek is ritka rákmegbetegedések.

Napjainkig számos ritka betegség oka tisztázatlan, ezért az általánosan előforduló betegségekre berendezkedett egészségügyi ellátó rendszerekben nincs könnyű helyzete egy ritka betegséggel küzdőnek.

Erre hívja fel a figyelmet a február 28-i világnap.

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Ár- És kÉszletinformÁció irÁnt
ÉrdeklŐdj a legkÖzelebbi
Kulcs PatikÁban!

Cí­m: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatika.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba-Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.