waiting
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal 20% kedvezmény mindenre az OpticWorld-nél!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Kulcs Patikák
2021.11.22.
kiégés
könyv
könyvajánló
kérdezdagyógyszerészt
kulcs patikák
kulcspatikák

KIÉGÉS – nem a lazázók műfaja

Elolvastuk dr. Füredi Júlia Elég! – Kiégtem, most hogyan tovább? című könyvét és ajánljuk!

„Ha imádod a munkádat, egy napot sem fogsz dolgozni” – tartja a népszerű mondás, és azt hihetnénk, hogy ha ez így van, nem is fogunk kiégni. Hibás következtetés. Kutatások igazolják, hogy elsősorban azok égnek ki, akik szeretik és odaadással végzik a munkájukat.

Ez az a rész a könyvben, ami ráébresztheti azokat az elhivatott dolgozókat is rossz érzéseik, tüneteik forrására, akik eddig azt hitték, hogy pusztán munkájuk szeretete elég ahhoz, hogy ők soha ne égjenek ki. Dr. Füredi Júlia könyve, az ELÉG!, a mai ember egyik legfontosabb, tömegeket érintő tünetegyütteséről szól, a kiégésről. A könyv igazi hiánypótló munka, közérthető, jó sztorikkal illusztrált, praktikus tünetfelismerő és megoldó technikákat felvonultató tanácsadó könyv. #könyvajánló

Választ ad arra a furcsa jelenségre, élethelyzetre, amelyet oly sokan érzünk időnként: látszólag minden rendben, végezzük a munkánkat, a feladatunkat, de amikor egyedül vagyunk egy kicsit, céltalannak, üresnek és okafogyottnak érezzük az életünket, a tevékenységeinket. Talán ennyire fáradtak vagyunk és segíthet, ha kiveszünk egy hét szabadságot, többet alszunk este vagy vitaminkúrába fogunk? Vagy ezek a depresszió, esetleg a pánikbetegség tünetei és forduljunk pszichológushoz, olvassunk el egy önfejlesztő könyvet? Vegyünk egy kondibérletet, menjünk erdőfürdőzni? Nem mintha ha lenne hozzá kedv vagy erő…

A fentiek a kiégés klasszikus tünetegyütteséből valók, amelyre a könyv szépen vezet rá minket. Például a tüneteket felsoroló listából kiválaszthatjuk a ránk jellemző érzéseket, amelyeket -ha még mi nem is- Füredi Júlia remekül megfogalmazott. A felismerést segíti ezenkívül egy remek villanyszerelő analógia is a könyvben, amit külön kedvelünk. J A kiégés típusait ugyanis a villanykörtékhez hasonlítja a szerző, amely szerint -szórakoztató módon- barnuló, villogó és elsötétülő körtékhez oszthatjuk be magunkat. Ezekből talán a legutóbbi fajta az, amely szerint legtöbbünk képzeletében megjelenik a kiégés, a kiégett ember. „A villanykörte teljes fényével árasztja el a szobát.” Aztán minden előjel nélkül kiég, teljes sötétség, például egy komoly rosszullét vagy hirtelen munkahely váltás formájában… Ez a típusú kiégés jellemzően a férfiak kiégési folyamata is a szakértő szerint.

A férfiegészség hónapjában nem is tudtunk a témának ellenállni, Füredi Júliát meghívtuk a Kérdezd a gyógyszerészt! november 24-i adásába (este 6-kor kezdődik!), hogy dr. Tóbi Csaba gyógyszerész kollégánkkal beszélgessenek a férfiak kiégési mechanizmuásról, a „láthatatlan” jelekről, amelyek segíthetnek abban, hogy mikor és hogyan fogjuk vissza a gyeplőt a kevésbé stresszes, egészséges élet érdekében.

KIÉGÉS – nem a lazázók műfaja

AZ ADÁS LEMENT, NÉZD MEG EZEN A LINKEN A VIDEÓT!

De tartozzon bármelyik villanykörte csoportba is kiégésünk története, önértékelés, a határaink és céljaink meghatározása, magunkra figyelés nélkül nem vezet út kifelé. Az úton azonban – a könyv elolvasása után- senki sincs végre egyedül! Ahhoz mérten, hogy a kiégés mely fázisában tartunk, felismerést segítő szavak, példák várnak, majd konkrét, praktikus tanácsokat kapunk lelkünk, testünk, szellemünk „újratervezéséhez”.

A zsákutcából ugyanis van kiút. Egész „egyszerűen” elfogadjuk a helyzetünket és meghozzuk a döntést arról, hogy most nem az önostorozó gondolatokkal kikövezett úton teszünk ismeretlen kitérőket, hanem hagyjuk magunkat a GPS-ek szenvtelen, sallangmentes, bájos női hangjára hallgatni: ÚJRATERVEZÉS. Az Elég című könyv végig fogja majd a kezed, mikor elindulsz, legyél akár agyonhajszolt topmenedzser vagy végletekig kimerült anyuka.

Gondoltad volna?

Október 10. – A lelki egészség világnapja

Stressz mindenkit ér, de a komolyabb depresszióra nem szabad legyintenünk, ami már egyre fiatalabb korban jelentkezik. Épp testben, épp lélek – szokták mondani. A mentális egészségünk alapvető része egészségi állapotunknak, amit olykor hajlamosak vagyunk háttérbe szorítani. A világjárvány pedig csak fokozta a helyzetet, hiszen a koronavírus globális szinten rontott az emberek mentális egészségén.
Fontos, hogy nem kínos szakemberhez fordulnunk, ha lelki gondjaink vannak -első körben a háziorvost is felkereshetjük panaszainkkal.

A látásromlás megelőzhető!

A látás világnapját 2000 óta rendezik meg minden október 2. csütörtöki napján, melynek célja felhívni a figyelmet arra, hogy a súlyos látásromlás megelőzhető, vagy gyógyítható, ha időben orvoshoz fordulunk tüneteinkkel, ugyanis manapság az időskori látásromlás sokkal hamarabb jelentkezik életvitelünknek következtében.
Egyes tényezők hajlamosíthatnak a problémákra pl. genetika, erős fény, monitoros munkavégzés stb. Látásunk védelméért magunk is tehetünk, pl. vitamindús étrenddel, szemtornával, mozgással, vagy speciális szemvitaminokkal.
Tudta? Partnerünknél, az Optic World-nél a látásellenőrzés mellett minden termék -20% kedvezménnyel kapható Kulcs Kártyával!

 

Őszi diós sütőtökös muffin

Itt a sütőtök szezon! Az amerikából származó növény amellett, hogy finom, számos jótékony egészségügyi hatással is bír, pl. A-és C-vitamin tartalma révén növeli az ellenálló képességet, javítja a látást, erősíti a szívet. Bár zöldségként ismerjük, édesség is készíthető belőle – íme egy finom muffin recept!

Hozzávalók 4 főre:

  • 250 sült sütőtök püré
  • 2 db tojás
  • 150 g finomliszt
  • 80 ml olívaolaj
  • 150 g barna cukor 
  • 1 kiskanál fahéj
  • 1 csipet só
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 marék aprított dió

A kihűlt tökpürét összekeverjük a többi hozzávalóval, majd papírkapszlikkal bélelt muffinsütő (12 db-os) formába kanalazzuk. Kb. 200 fokon légkeverésen, 20 perc alatt készre sütjük. Jó étvágyat hozzá!

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Ár- és készletinformáció iránt
érdeklődj a legközelebbi
Kulcs Patikában!

Cím: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatika.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba–Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.