waiting
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal szakácskönyv ajándékba a Könyvtündértől!
Anyutest-edzés minden vasárnap 9.30-tól a Facebookon!
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Kulcs Patikák
2021.11.22.
kiégés
könyv
könyvajánló
kérdezdagyógyszerészt
kulcs patikák
kulcspatikák

KIÉGÉS – nem a lazázók műfaja

Elolvastuk dr. Füredi Júlia Elég! – Kiégtem, most hogyan tovább? című könyvét és ajánljuk!

„Ha imádod a munkádat, egy napot sem fogsz dolgozni” – tartja a népszerű mondás, és azt hihetnénk, hogy ha ez így van, nem is fogunk kiégni. Hibás következtetés. Kutatások igazolják, hogy elsősorban azok égnek ki, akik szeretik és odaadással végzik a munkájukat.

Ez az a rész a könyvben, ami ráébresztheti azokat az elhivatott dolgozókat is rossz érzéseik, tüneteik forrására, akik eddig azt hitték, hogy pusztán munkájuk szeretete elég ahhoz, hogy ők soha ne égjenek ki. Dr. Füredi Júlia könyve, az ELÉG!, a mai ember egyik legfontosabb, tömegeket érintő tünetegyütteséről szól, a kiégésről. A könyv igazi hiánypótló munka, közérthető, jó sztorikkal illusztrált, praktikus tünetfelismerő és megoldó technikákat felvonultató tanácsadó könyv. #könyvajánló

Választ ad arra a furcsa jelenségre, élethelyzetre, amelyet oly sokan érzünk időnként: látszólag minden rendben, végezzük a munkánkat, a feladatunkat, de amikor egyedül vagyunk egy kicsit, céltalannak, üresnek és okafogyottnak érezzük az életünket, a tevékenységeinket. Talán ennyire fáradtak vagyunk és segíthet, ha kiveszünk egy hét szabadságot, többet alszunk este vagy vitaminkúrába fogunk? Vagy ezek a depresszió, esetleg a pánikbetegség tünetei és forduljunk pszichológushoz, olvassunk el egy önfejlesztő könyvet? Vegyünk egy kondibérletet, menjünk erdőfürdőzni? Nem mintha ha lenne hozzá kedv vagy erő…

A fentiek a kiégés klasszikus tünetegyütteséből valók, amelyre a könyv szépen vezet rá minket. Például a tüneteket felsoroló listából kiválaszthatjuk a ránk jellemző érzéseket, amelyeket -ha még mi nem is- Füredi Júlia remekül megfogalmazott. A felismerést segíti ezenkívül egy remek villanyszerelő analógia is a könyvben, amit külön kedvelünk. J A kiégés típusait ugyanis a villanykörtékhez hasonlítja a szerző, amely szerint -szórakoztató módon- barnuló, villogó és elsötétülő körtékhez oszthatjuk be magunkat. Ezekből talán a legutóbbi fajta az, amely szerint legtöbbünk képzeletében megjelenik a kiégés, a kiégett ember. „A villanykörte teljes fényével árasztja el a szobát.” Aztán minden előjel nélkül kiég, teljes sötétség, például egy komoly rosszullét vagy hirtelen munkahely váltás formájában… Ez a típusú kiégés jellemzően a férfiak kiégési folyamata is a szakértő szerint.

A férfiegészség hónapjában nem is tudtunk a témának ellenállni, Füredi Júliát meghívtuk a Kérdezd a gyógyszerészt! november 24-i adásába (este 6-kor kezdődik!), hogy dr. Tóbi Csaba gyógyszerész kollégánkkal beszélgessenek a férfiak kiégési mechanizmuásról, a „láthatatlan” jelekről, amelyek segíthetnek abban, hogy mikor és hogyan fogjuk vissza a gyeplőt a kevésbé stresszes, egészséges élet érdekében.

KIÉGÉS – nem a lazázók műfaja

De tartozzon bármelyik villanykörte csoportba is kiégésünk története, önértékelés, a határaink és céljaink meghatározása, magunkra figyelés nélkül nem vezet út kifelé. Az úton azonban – a könyv elolvasása után- senki sincs végre egyedül! Ahhoz mérten, hogy a kiégés mely fázisában tartunk, felismerést segítő szavak, példák várnak, majd konkrét, praktikus tanácsokat kapunk lelkünk, testünk, szellemünk „újratervezéséhez”.

A zsákutcából ugyanis van kiút. Egész „egyszerűen” elfogadjuk a helyzetünket és meghozzuk a döntést arról, hogy most nem az önostorozó gondolatokkal kikövezett úton teszünk ismeretlen kitérőket, hanem hagyjuk magunkat a GPS-ek szenvtelen, sallangmentes, bájos női hangjára hallgatni: ÚJRATERVEZÉS. Az Elég című könyv végig fogja majd a kezed, mikor elindulsz, legyél akár agyonhajszolt topmenedzser vagy végletekig kimerült anyuka.

Gondoltad volna?

Diabétesz Világnapja - november 14.

A cukorbetegség kiemelt fontosságára felhívó világnapot 1991 óta szervezik meg világszerte, minden évben november 14-én. A diabétesz olyan anyagcsere betegség, mely a cukor túlzott felhalmozódását eredményezi a vérben. Veleszületett betegség, ugyanakkor genetikai hajlam esetén felnőttkorban is kialakulhat, a szervezetben súlyos károkat okozva. Megelőzése ezért rendkívül fontos, amely főleg szénhidrátcsökkentett élelmiszerbevitellel és rendszeres testmozgással valósulhat meg. Nehéz belevágnia a sportolásba? Mi segítünk!
A Kulcs Patikák honlapján többféle ingyenes gyógytornát megtalálsz, ha belépsz Kulcs Kártyád számával, ezenkívül a Facebook-oldalunkon minden vasárnap 9:30-tól ingyenes, profi „ANYUTEST-EDZÉS” vár!

Nemzetközi Férfinap – november 19.

Szeretjük a férfiakat, hát törődjünk az egészségükkel! Erre buzdítjuk minden kedves hölgyolvasónkat a Nemzetközi Férfinap alkalmából. Mert nincs nagyobb kincs az egészségnél. A férfiaknál gyakrabban előforduló – életmódbeli okokra visszavezethető – betegségek,  mint a magas vérnyomás, stroke, szívroham, magas koleszterinszint, egy része egy kis mindennapi odafigyeléssel megelőzhető! Ha az életmódváltásra nehezen is veszi rá magát, kínáljátok őket több zöldséggel-gyümölccsel étkezésekkor, iktassatok be tudatosan extra szabadidőt a naptárba pihenésre és mozgásra is, és ne feledkezzetek meg arról, hogy a 40 feletti urak esetében az éves komplex szűrővizsgálatok különösen ajánlottak!

Omega-3 zsírsav: chiamag vs. lenmag

A „superfood"-ként emlegetett, Közép-és Dél-Amerikából származó chiamagot (vagy magyarul: azték zsályamagot) kiemelkedő omega-3 zsírsav tartalma miatt ajánlják fogyasztásra világszerte. Pudingok, müzlik és más, sokféle étel összetevője lehet. Az EU-ban új ételnek számító finomság igazi trendi csemege a magas omega-3 zsírsavtartalma és persze egzotikuma miatt. Azonban jó tudni, hogy a hazánkban termesztett, hétköznapi LENMAG 1,3-szor több omega-3 zsírsavat tartalmaz (lenmag: 22.813mg/100g > chiamag: 17.552mg/100g) és az itthon termesztésből következő kis ökolábnyom miatt sokkal környezetbarátabb megoldás is. Tudatosan étkezel? Válaszd a hazait!

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cím: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090

E-mail: office@kulcspatika.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba–Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.