waiting
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal 20% kedvezmény mindenre az OpticWorld-nél!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Kulcs Patikák
2021.12.13.
ajándék

Így készülj az ünnepekre: az ajándékozás pszichológiája

Ne magadon, hanem az ajándékozottan legyen gondolkodásod fókusza: hidd el, így még annak is találsz megfelelő meglepetést, akiről azt hitted, reménytelen eset….

A közelgő karácsony kapcsán sokak számára okoz nagy problémát annak eldöntése, mi kerüljön a fa alá. A gyereknek úgyis megvan mindene, a nagyi nem kaphat újra kötött kardigánt, párod pedig szokás szerint nem mond semmit. Így is megoldható a probléma, ha szentelsz egy kis időt annak!

Még mielőtt nekilátnál, érdemes tisztázni, ismered-e a megajándékozott szeretetnyelvét. Gary Chapman elmélete szerint ötféle alapvető szeretetnyelv szerint lehet érzelmeinket kifejezni a másik felé: az együtt töltött idő, az ajándékok, a szívességek, a dicsérő szavak és az érintés lehetnek ezek.  Az ajándékokban is kifejezheted ezeket – ne vegyél minőségi időre vágyó párodnak pulóvert, inkább szervezz közös programot, az érintést kedvelő kedvesednek pedig ne könyvet vásárolj, hanem egy kettesben töltött estét adj akár karácsonyra is Az ajándékozás ugyanis akkor valód öröm, ha leképzi az emberi kapcsolatokat is, márpedig a valódi odafigyelést az jelenti, ha olyan ajándékot adunk, aminek ő örül, nem pedig mi örülnénk.

Az ajándékozás ünnepekkor kiemelt szerepet kap, de ennek nem csak tárgyi, hanem pszichológiai vonzata is van

A következő ajándékötletek segíthetnek kifejezni kötődésedet a szeretett személyhez: hátha te is találsz hasznosat közöttük!

Élménynap: gyermekednek vagy párodnak is szervezhetsz egy olyan napot, amelyen csak azt csináljátok, amit ő szeret. Nem hátrány, ha ezek számodra is kellemes tevékenységek, de ha újra meg kell nézni a Jégvarázst, egy évben egyszer az is belefér. Kézműveskedés, közös filmnézés, maratoni meseolvasás és mozgásos program ideális lehet egy gyerkőcnek, míg a felnőttek közös vacsorának, egy színház- vagy moziélménynek, nagy kirándulásnak, meghitt közelségnek egyaránt örülnek.

Így készülj az ünnepekre: az ajándékozás pszichológiája

Apró vágyak teljesítése: időről időre előfordul, hogy az, akinek ajándékot venne, bosszankodva vagy épp vágyakozva jegyzi meg, mire lenne szüksége. Ha van füled ezekre a kérdésekre, felírhatod és megvalósíthatod ezeket is természetesen. Egyetlen nagy ajándék helyett a több figyelmes apróság is nagy örömöt tud szerezni!

Gasztroajándékok: nem mindenki kedveli ezeket, de az igazi ínyencek és a főzőcskézést kedvelők biztosan. Ha ezt tudod róluk, ízlésüket is ismerheted. Élményfőzéstől a gasztrocsomagig sok mindent adhatsz ennek keretében.

Szellemi táplálék: mindenki máshonnan töltődik. Színházjegy, kiállításjegy, könyv vagy újságelőfizetés egyaránt jó ötlet lehet: nem csak felnőtteknek, de kicsiknek is!

Ha ezek után sem sikerült megfelelő ajándékötletet találni, még mindig marad egy megoldás: rákérdezni, minek örülne szerettünk a leginkább. Egy balul sikerült meglepetés sokkal rosszabb, mint az, ha az ajándékozott előre tudja, mit fog kapni. A kérést pedig ilyen esetben, ha az racionális pénzügyi kereteken belüli, teljesítsük akkor is, ha mi nem örülnénk a meglepetésnek. Hisz az ajándékos kisebb értékben kell, hogy rólunk szóljon: a lényeg az ajándékozott.

Vegyél részt idén is cipősdoboz akciónkban és segíts ajándékkal!

Gondoltad volna?

Cipősdoboz akció (Baptista szeretetszolgálat)

December 18-ig adhat le cipősdobozt, akár online is!

Idén is lehetőség nyílik  szebbé varázsolni a rászoruló gyermekek karácsonyát a  Baptista szeretetszolgálat Cipősdoboz akciójának keretein belül. Országszerte több gyűjtőponton, de akár online is van lehetőség az ajándék leadására!

A cipősdobozokat nem és kor szerint érdemes megtölteni, amit a Baptista Szeretetszolgálat országos önkéntesi hálózatán keresztül jut el a hátrányos helyzetű gyermekekhez, még az ünnepek előtt.

Tudta? A Kulcs Patikák idén is gyűjt a cipősdobozokba!

Ha Ön is adna le ajándékot akkor további információkat a http://ciposdoboz.hu/  oldalán talál.

Lehet csökkenteni a karácsonyi stresszt!

Az ünnepek során a stressz-szintünk is jelentősen megemelkedik a sok teendő, konfliktushelyzet és megfelelési kényszer miatt. Íme néhány tipp, hogy kevésbé stresszeljünk:

  • Állítsunk be költségkeretet az ünnepekre, hogy ne aggódjunk k a túlköltekezés miatt 
  • Hangsúlyozzuk gyermekeinknek, unokáinknak, hogy az ünnep az együttlétről szól - így végezzünk együtt minél több közös, szórakoztató tevékenységet!
  • Osszuk meg a teendőket és iktassunk be énidőt, ha tehetjük mozogjunk is!
  • Érdemes kerülni a mértéktelen étkezést és a túl sok alkohol fogyasztását, ugyanis ezzel tovább fokozódhat a stressz, mivel a kortizol stresszhormon szint emelkedik.
  • Éljük meg a karácsony pillanatát, ne törekedjünk a tökéletességre!

Kandírozott narancshéj

Hozzávalók:

  • 4 narancs
  •  cukor

Hámozzuk meg a narancsot, majd a héját  vékonyra szeletelve helyezzük egy tál vízbe ázni kb. 4 napra. Naponta kétszer cseréljünk rajta vizet, így a keserű ízű folyadék kiázik belőle.
Ha már eleget ázott a narancshéj, szedjük ki a vízből, és tiszta vízbe tegyük a tűzre. Forrástól számítva főzzük még 10-15 percen keresztül, majd szűrjük le, papírtörlőn szárítsuk meg és forgassuk meg kristálycukorban.
Süteményekbe de csokoládéba mártva is mennyei lesz!

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Ár- és készletinformáció iránt
érdeklődj a legközelebbi
Kulcs Patikában!

Cím: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatika.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba–Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.