waiting
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal 20% kedvezmény minden kutyás kiegészítőre!
Anyutest-edzés minden vasárnap 9.30-tól a Facebookon!
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Kulcs Patikák
2021.09.29.
Hugonnai
Hugonnai Vilma
orvosnő
gyógyszerész
kulcs patikák
kulcspatikák

Hugonnai Vilmának köszönheted, mi az? – az első magyar orvosnő története

174 éve született Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő, a női jogok szószólója, aki húsz évig küzdött azért, hogy nők is szerezhessenek diplomát Magyarországon.

A nagytétényi kastélyban, elszegényedett nemesi családban született Vilma 16 éves korára elérte az akkortájt nőknek elérhető legmagasabb képzettséget, majd 18 évesen férjhez ment. Tudományok iránti érdeklődése Magyarországon nem kaphatott teret nőként, ezért amikor hírt adtak arról a lapok, hogy Svájcban engedélyezik a nők egyetemi tanulmányait, Vilma a családja és férje ellenzése, támogatásuk megvonása ellenére és 6 éves gyermekének hátrahagyásának árán elutazott és folyamatos kórházi munkavállalás mellett szerezte meg a grófnő az orvosi diplomáját.

Hazaérve azonban nem ismerték el végzettségét. Mivel a kormány határozottan ellenezte a koedukált oktatást, tengernyi bürokratikus akadályt gördítettek Hugonnai Vilma diplomájának elismerése, vagy lehetséges további hazai egyetemi tanulmányai elé.

Az évekig tartó harcban megromlott a férjével is viszonya, akivel elváltak. Vilma második férje, Wartha Vince azonban felvilágosult vegyészprofesszorként támogatta feleségét tudományos- és nőjogi aktivista munkájában is.

20 éven át tartó bátor kiállása, számtalan cikke a témában végül nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 1895-ben megszülessen az a rendelet a parlamentben (1895), ami engedélyezi a nők bölcsészeti, orvosi és gyógyszerészeti képzését, ami szerint Hugonnai Vilma is -mindössze néhány szigorlati vizsga elvégzésével- honosíthatta svájci diplomáját.

A nőjogi aktivistaként elszenvedett megaláztatásai az első világháború idején értek véget, ahol nagy szükség lett minden orvosi segítségre. A háború idején indított mozgalmában katonaorvosi tanfolyam elvégzésére hívta női orvos kortársait, akik közül szinte mindenki csatlakozott is. Ezután Hugonnai ápolónők és női orvosok bevonásával betegmegfigyelő állomásokat hozott létre több városban, amiért katonai kitüntetésben is részesült.

Hugonnai Vilmának köszönheted, mi az? – az első magyar orvosnő története

Bár már életében a lányok igazi példaképévé vált a nők oktatása érdekében végzett élethosszig tartó munkája miatt, a hazai társadalmi elit nem ismerte el és a lányok továbbtanulásának teljes akadálymentességére is még sok évet kellett várni. Azonban úttörő munkájával és kitartásával vitathatatlan érdeme marad az, hogy a nők tanulásának egyenlő joga ma már nem kérdés hazánkban. Mi, gyógyszerészek ezért hálával gondolunk rá ma, a születésnapján.

(Források: Nyáry Krisztián írása 2014-es FB bejegyzése, wikipédia, semmelweis.hu

Kép forrása: Sziklakórház Múzeum)

Gondoltad volna?

A mellrák elleni küzdelem világnapja – október 1.

Október 1. a mellrák elleni küzdelem világnapja, de az egész hónap a kórral szembeni harcról és a szűrővizsgálatok fontosságáról szól világszerte. A rózsaszín szalag és a rózsaszínű kampányok mind erre hívják fel a figyelmet a hónapban, ami nem véletlen hazánkban sem. Magyarországon a nők körében második helyen álló daganatos megbetegedés az emlőrák. Többnyire fájdalommal nem járó elváltozással jelentkezik, és véletlenszerűen kerül diagnosztizálásra egy szűrővizsgálat alkalmával. Becslések szerint a daganat 5-8 évig fejlődik, amíg mammográfiával kimutathatóvá válik és csak ezután lesz tapintható méretű. Időben észlelve a betegséget a gyógyulás esélye komoly, ezért a hetente végzett önvizsgálat és szűrővizsgálaton való rendszeres részvétel életet menthet!

Tornázz velünk te is!

Ingyenes online gyógytorna a Kulcs Patikáktól – ÚJRA!
Többé nem nehéz beilleszteni a tornát a mindennapokba! Októberben folytatódnak a Kulcs Patikák népszerű ingyenes online tornaedzései. Profi trénereink hetente több új edzéssel várják a mozogni vágyókat: Gyócsi Dóri személyi edző, gerinctréner szülés utáni hasregeneráló edzésekkel a kismamáknak, Nagy Amarilla gyógytornász, aerobicedző a sok ülés ellen állítja össze vidám, aktív edzéseit. A tornaedzéseket keresd Facebook oldalunkon élőben és a honlapunkon, Kulcs Kártya-számmal belépve! Az edzések mindkét helyen bármikor visszanézhetők.

141 éve október 21-én született az első magyar gyógyszerésznő

Thinagl Szerafin 1880-ban született Nagyszombaton, kisnemesi családba. Családja ellenkezése és a társadalmi megítélések ellenére Szerafin 18 éves korában gyógyszerész-gyakornoknak állt és az ott keresett jövedelméből fizette tanulmányait a Kolozsvári Egyetemen. Itt kitüntetéssel végzett a gyógyszerész szakon egyedüli nőként 1903-ban. Mivel a nők felsőfokú képzése akkortájt nem volt elfogadott, az első egyetemen tanuló nők, így Thinagl Szerafin sem ülhetett a férfihallgatók közelébe, ezenkívül csak tanári kísérettel léphetett be a tantermekbe. Szerafin elszántságának és úttörő munkájának köszönhetően azóta mind több és több nő vesz részt az egyetemi gyógyszerészképzésben ma is.

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cím: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090

E-mail: office@kulcspatika.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba–Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.