waiting
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal 20% kedvezmény mindenre az OpticWorld-nél!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Kulcs Patikák
2021.09.29.
Hugonnai
Hugonnai Vilma
orvosnő
gyógyszerész
kulcs patikák
kulcspatikák

Hugonnai Vilmának köszönheted, mi az? – az első magyar orvosnő története

174 éve született Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő, a női jogok szószólója, aki húsz évig küzdött azért, hogy nők is szerezhessenek diplomát Magyarországon.

A nagytétényi kastélyban, elszegényedett nemesi családban született Vilma 16 éves korára elérte az akkortájt nőknek elérhető legmagasabb képzettséget, majd 18 évesen férjhez ment. Tudományok iránti érdeklődése Magyarországon nem kaphatott teret nőként, ezért amikor hírt adtak arról a lapok, hogy Svájcban engedélyezik a nők egyetemi tanulmányait, Vilma a családja és férje ellenzése, támogatásuk megvonása ellenére és 6 éves gyermekének hátrahagyásának árán elutazott és folyamatos kórházi munkavállalás mellett szerezte meg a grófnő az orvosi diplomáját.

Hazaérve azonban nem ismerték el végzettségét. Mivel a kormány határozottan ellenezte a koedukált oktatást, tengernyi bürokratikus akadályt gördítettek Hugonnai Vilma diplomájának elismerése, vagy lehetséges további hazai egyetemi tanulmányai elé.

Az évekig tartó harcban megromlott a férjével is viszonya, akivel elváltak. Vilma második férje, Wartha Vince azonban felvilágosult vegyészprofesszorként támogatta feleségét tudományos- és nőjogi aktivista munkájában is.

20 éven át tartó bátor kiállása, számtalan cikke a témában végül nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 1895-ben megszülessen az a rendelet a parlamentben (1895), ami engedélyezi a nők bölcsészeti, orvosi és gyógyszerészeti képzését, ami szerint Hugonnai Vilma is -mindössze néhány szigorlati vizsga elvégzésével- honosíthatta svájci diplomáját.

A nőjogi aktivistaként elszenvedett megaláztatásai az első világháború idején értek véget, ahol nagy szükség lett minden orvosi segítségre. A háború idején indított mozgalmában katonaorvosi tanfolyam elvégzésére hívta női orvos kortársait, akik közül szinte mindenki csatlakozott is. Ezután Hugonnai ápolónők és női orvosok bevonásával betegmegfigyelő állomásokat hozott létre több városban, amiért katonai kitüntetésben is részesült.

Hugonnai Vilmának köszönheted, mi az? – az első magyar orvosnő története

Bár már életében a lányok igazi példaképévé vált a nők oktatása érdekében végzett élethosszig tartó munkája miatt, a hazai társadalmi elit nem ismerte el és a lányok továbbtanulásának teljes akadálymentességére is még sok évet kellett várni. Azonban úttörő munkájával és kitartásával vitathatatlan érdeme marad az, hogy a nők tanulásának egyenlő joga ma már nem kérdés hazánkban. Mi, gyógyszerészek ezért hálával gondolunk rá ma, a születésnapján.

(Források: Nyáry Krisztián írása 2014-es FB bejegyzése, wikipédia, semmelweis.hu

Kép forrása: Sziklakórház Múzeum)

Gondoltad volna?

Fekete nadálytő

Gondolta volna, hogy a fekete nadálytövet nem csak a humán gyógyászatban használják évezredek óta? Gyógyhatása főleg a gyökerében koncentrálódó hatóanyagnak köszönheti, amely külsőleg alkalmazható formában gyógyítja hatékonyan a sebeket, csökkenti a fájdalmat és gyulladásokat, fokozza a sejtregenerációt. Ugyanakkor a kertekben is szívesen látott vendég a növény áztatásával előállított tea, amely locsolással kijuttatva erősíti a növények kórokozók elleni védekezőképességét és fontos tápanyagokkal látja el őket. Ha nedves, lápos területen kertészkedik, feltétlenül ültessen fekete nadálytövet is!

Elhízás elleni európai nap - Május 21.

Gondolta volna, hogy a túlsúly, az elhízás az egyik fő rizikófaktora a világviszonylatban is fő halálozási okként szereplő szív- és érrendszeri megbetegedéseknek? De itt nem áll meg a sor: a cukorbetegségnek, a degeneratív ízületi betegségeknek és néhány daganattípusnak is. Ön ne álljon a betegségek előszobájában, étkezzen egészségesebben és szokjon rá valamilyen könnyen űzhető mozgásformára! A www.kulcspatikak.hu oldalon ingyenes, online gyógytorna- és edzésvideókkal tesszük könnyebbé Önnek a mindennapi mozgást. Várjuk a felületre Kulcs Kártyája számával Önt is!

Állatszőr allergia

Gondolta volna, hogy állatszőr allergia csak azóta létezik, mióta emberek sokasága kezdett a háziállataikkal egy légtérben élni? A XX. sz. végén - XXI. század elején jelentőssé vált allergiatípus rendkívül kellemetlen tünetekkel jár: szemviszketés, piros szemek, bőrkiütések, viszketés, bőrszárazság és sokakat gyötör köhögés, tüsszögés. Az állatszőr allergiát bőrpróbás és vérvizsgálattal egyszerű kimutatni, ezután megfelelő gyógyszerekkel a tünetek jól kezelhetők. Emellett a legtöbbet az segít a kutyával-cicával együtt élőkön, ha az állat szőrétől és -nyálától minél többször tisztítják meg otthonaikat, ruházatukat.

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cím: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090

E-mail: office@kulcspatika.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba–Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.