waiting
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal szakácskönyv ajándékba a Könyvtündértől!
Anyutest-edzés minden vasárnap 9.30-tól a Facebookon!
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Kulcs Patikák
2021.09.29.
Hugonnai
Hugonnai Vilma
orvosnő
gyógyszerész
kulcs patikák
kulcspatikák

Hugonnai Vilmának köszönheted, mi az? – az első magyar orvosnő története

174 éve született Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő, a női jogok szószólója, aki húsz évig küzdött azért, hogy nők is szerezhessenek diplomát Magyarországon.

A nagytétényi kastélyban, elszegényedett nemesi családban született Vilma 16 éves korára elérte az akkortájt nőknek elérhető legmagasabb képzettséget, majd 18 évesen férjhez ment. Tudományok iránti érdeklődése Magyarországon nem kaphatott teret nőként, ezért amikor hírt adtak arról a lapok, hogy Svájcban engedélyezik a nők egyetemi tanulmányait, Vilma a családja és férje ellenzése, támogatásuk megvonása ellenére és 6 éves gyermekének hátrahagyásának árán elutazott és folyamatos kórházi munkavállalás mellett szerezte meg a grófnő az orvosi diplomáját.

Hazaérve azonban nem ismerték el végzettségét. Mivel a kormány határozottan ellenezte a koedukált oktatást, tengernyi bürokratikus akadályt gördítettek Hugonnai Vilma diplomájának elismerése, vagy lehetséges további hazai egyetemi tanulmányai elé.

Az évekig tartó harcban megromlott a férjével is viszonya, akivel elváltak. Vilma második férje, Wartha Vince azonban felvilágosult vegyészprofesszorként támogatta feleségét tudományos- és nőjogi aktivista munkájában is.

20 éven át tartó bátor kiállása, számtalan cikke a témában végül nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 1895-ben megszülessen az a rendelet a parlamentben (1895), ami engedélyezi a nők bölcsészeti, orvosi és gyógyszerészeti képzését, ami szerint Hugonnai Vilma is -mindössze néhány szigorlati vizsga elvégzésével- honosíthatta svájci diplomáját.

A nőjogi aktivistaként elszenvedett megaláztatásai az első világháború idején értek véget, ahol nagy szükség lett minden orvosi segítségre. A háború idején indított mozgalmában katonaorvosi tanfolyam elvégzésére hívta női orvos kortársait, akik közül szinte mindenki csatlakozott is. Ezután Hugonnai ápolónők és női orvosok bevonásával betegmegfigyelő állomásokat hozott létre több városban, amiért katonai kitüntetésben is részesült.

Hugonnai Vilmának köszönheted, mi az? – az első magyar orvosnő története

Bár már életében a lányok igazi példaképévé vált a nők oktatása érdekében végzett élethosszig tartó munkája miatt, a hazai társadalmi elit nem ismerte el és a lányok továbbtanulásának teljes akadálymentességére is még sok évet kellett várni. Azonban úttörő munkájával és kitartásával vitathatatlan érdeme marad az, hogy a nők tanulásának egyenlő joga ma már nem kérdés hazánkban. Mi, gyógyszerészek ezért hálával gondolunk rá ma, a születésnapján.

(Források: Nyáry Krisztián írása 2014-es FB bejegyzése, wikipédia, semmelweis.hu

Kép forrása: Sziklakórház Múzeum)

Gondoltad volna?

Diabétesz Világnapja - november 14.

A cukorbetegség kiemelt fontosságára felhívó világnapot 1991 óta szervezik meg világszerte, minden évben november 14-én. A diabétesz olyan anyagcsere betegség, mely a cukor túlzott felhalmozódását eredményezi a vérben. Veleszületett betegség, ugyanakkor genetikai hajlam esetén felnőttkorban is kialakulhat, a szervezetben súlyos károkat okozva. Megelőzése ezért rendkívül fontos, amely főleg szénhidrátcsökkentett élelmiszerbevitellel és rendszeres testmozgással valósulhat meg. Nehéz belevágnia a sportolásba? Mi segítünk!
A Kulcs Patikák honlapján többféle ingyenes gyógytornát megtalálsz, ha belépsz Kulcs Kártyád számával, ezenkívül a Facebook-oldalunkon minden vasárnap 9:30-tól ingyenes, profi „ANYUTEST-EDZÉS” vár!

Nemzetközi Férfinap – november 19.

Szeretjük a férfiakat, hát törődjünk az egészségükkel! Erre buzdítjuk minden kedves hölgyolvasónkat a Nemzetközi Férfinap alkalmából. Mert nincs nagyobb kincs az egészségnél. A férfiaknál gyakrabban előforduló – életmódbeli okokra visszavezethető – betegségek,  mint a magas vérnyomás, stroke, szívroham, magas koleszterinszint, egy része egy kis mindennapi odafigyeléssel megelőzhető! Ha az életmódváltásra nehezen is veszi rá magát, kínáljátok őket több zöldséggel-gyümölccsel étkezésekkor, iktassatok be tudatosan extra szabadidőt a naptárba pihenésre és mozgásra is, és ne feledkezzetek meg arról, hogy a 40 feletti urak esetében az éves komplex szűrővizsgálatok különösen ajánlottak!

Omega-3 zsírsav: chiamag vs. lenmag

A „superfood"-ként emlegetett, Közép-és Dél-Amerikából származó chiamagot (vagy magyarul: azték zsályamagot) kiemelkedő omega-3 zsírsav tartalma miatt ajánlják fogyasztásra világszerte. Pudingok, müzlik és más, sokféle étel összetevője lehet. Az EU-ban új ételnek számító finomság igazi trendi csemege a magas omega-3 zsírsavtartalma és persze egzotikuma miatt. Azonban jó tudni, hogy a hazánkban termesztett, hétköznapi LENMAG 1,3-szor több omega-3 zsírsavat tartalmaz (lenmag: 22.813mg/100g > chiamag: 17.552mg/100g) és az itthon termesztésből következő kis ökolábnyom miatt sokkal környezetbarátabb megoldás is. Tudatosan étkezel? Válaszd a hazait!

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cím: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090

E-mail: office@kulcspatika.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba–Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.