waiting
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Legfrissebb:
Florapont ajánlat: Kulcs Kártyáddal -10% a dísznövényekre!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Kulcs Patikák
2022.01.21.

Ezért fogyassz csírát: egészséges és termelni is jó szórakozás

Télen, amikor nehezebb zöldségekhez és gyümölcsökhöz hozzájutni, kiváló alternatívát jelentenek a csírák. Ha otthon termeszted őket, nem is kell sokat költened rájuk!

Ezért fogyassz csírát: egészséges és termelni is jó szórakozás

Ízük változatos, vitamintartalmuk magas, emellett ásványi anyagban, enzimekben, antioxidánsokban és aminosavakban is gazdagok: ideális téli táplálékkiegészítőt jelentenek a mikrozöldek, számos pozitív következménye van a csírák hatásának. Sok élelmiszerbolt polcain meg is találod őket, ami jó hír, hiszen magas tápértékű és teljes egészében emészthető élelmiszerekként hozzájárulnak egészségünk megtartásához, nagyszerű energiaforrást jelentenek és immunerősítő hatással is bírnak. Néhány dologra kell csak odafigyelnünk, ha csírát fogyasztunk:

  • Ne fogyasszunk kellemetlen szagú csírát
  • Hűtött és friss terméket vegyünk, ha boltból szerezzük be azt
  • Öt év alatti gyerekeknek, várandós nőknek, időseknek és gyenge immunrendszerűeknek ne kínáljunk nyers csírát
  • Étteremben ne válasszunk nyers csírát

Ha otthon kezdünk csíráztatásba, fontos, hogy kifejezetten erre a célra szolgáló maggal vágjunk bele. Egyébként szennyezett is lehet a mag, amiből a csírát elfogyasztónak bizony baja is lehet. Csíráztatáskor mindig csak tiszta kézzel és eszközökkel dolgozzunk annak érdekében, hogy ki tudjuk zárni az idegen anyagok jelenlétét a folyamatban. A magokat is érdemes mosni és kezelni azelőtt, hogy csíráztatnánk őket: ezzel ugyan veszítenek valamennyit csírázási képességükből, viszont élelmiszerbiztonsági szempontból helyes, amit teszünk.

Öntözéshez hideg, azonban nem desztillált vizet érdemes használni. A kisebb magokat fényben, a nagyobbakat sötétben érdemes csíráztatni, majd szüret után 2-3 napon belül el kell fogyasztani az addig is hűtőben tárolt finomságot.

Bár a zöldségeket alapvetően nyersen a legideálisabb lefogyasztani, a csírák esetében a főzés, forralás vagy gőzölés megfontolandó: egyes fajták felszívódást gátló anyagokat tartalmaznak, bakteriális szennyezettségűek is lehetnek, így érdemes egészségünk védelmében másként bánni velük.

Nem érdemes csodát várni fogyasztásuktól, de kellemes változatosságot jelenthetnek étrendünkben, ráadásul a csíráztatás szórakoztató tevékenységet is jelenthet. Mungóbabcsíra, retekcsíra, borsócsíra vagy lucernacsíra: érdemes kísérletezni, hogy kiderüljön, melyik íz lesz a kedvenced.

Ha további téli immunerősítő tippek érdekelnek olvasd el a téli folyadékfogyasztásról szóló cikkünket is!

PodCast ajánló

49:18
Gyógyszerfüggő a családban – Mit tegyünk?

Cikkajánló

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cí­m: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatikak.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Patikakereső

PatikakeresőHa patikáinkat közvetlenül szeretnéd elérni,
használd a patikakeresőt!
Ár- és készletinformáció iránt érdeklődj patikáink elérhetőségein.

Ha patikáinkat közvetlenül szeretné elérni, használja a patikakeresőt!

Partnereink:

Baba-Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.