waiting
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Legfrissebb:
Florapont ajánlat: Kulcs Kártyáddal -10% a dísznövényekre!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Kulcs Patikák
2022.05.02.

A betegek ma már sokszor a patikushoz fordulnak először

Gyógyszerészeket bemutató cikksorozatunk második részében a veszprémi Egyetem Patikát vezető dr. Rákossyné Magyar Szilviával beszélgettünk. Szilvia a közelmúltban nyitotta meg új helyen korszerű Kulcs Quality Patikáját, ahol, úgy érzi, hogy az esztétikus és tágas terekben magasabb szintre lépve teljesedhet ki hivatásának minden szegmense a tanácsadástól és a betegek gondozásáig.

A betegek ma már sokszor a patikushoz fordulnak először

Kezdetektől vonzotta a patikusi pálya?

Igen, már a gimnázium második évében eldöntöttem, hogy gyógyszerész szeretnék lenni. 2000-ben végeztem, néhány évig dolgoztam gyógyszertárban, később orvoslátogató voltam több cégnél, majd minőségbiztosító gyógyszerész lettem. 2015-ben vettem át bérleményként az Egyetem Gyógyszertárat. Egy éve a közelében sikerült vennem egy ingatlant. Ez azért volt szerencsés, mivel szigorú szabályok vonatkoznak a gyógyszertárakra, de ötszáz méteren belül változtathatjuk a helyünket. Most márciusban költözhettünk át a teljes körűen felújított új helyünkre.

Miben más ez a quality patika, mint az előző volt?

Ez a patika komoly szintlépést jelent: 60 négyzetméteres officinánk van, nagy raktárunk és egy sokférőhelyes parkolónk, ami Veszprémben különösen fontos, mivel itt kevés a parkolóhely. Az épülettel megvalósult az álmom, hogy egy apró bérlemény helyett modern és tágas saját patikában fogadhassuk a hozzánk betérőket.

 

A betegek ma már sokszor a patikushoz fordulnak először

 

Úgy hallottuk, hogy igen nagyszabású felújítás előzte meg a költözést.

Valóban: ez a ház 1934-ben épült, ezért szinte az alapokig le kellett rombolnunk, több falat ki is bontottunk. Kétlakásos épületről van szó, amelynek a fele lehet gazdasági épület, a másik a részében pedig van egy hatalmas előterünk és a két szoba egybenyitásából létrejött tágas officinánk.

 

Miben változtatta meg a munkájukat az új helyszín?

Az előző patika officinája mindössze 25 négyzetméter volt. A mostani közel háromszor akkora, így több a szabadpolc. Eddig két gyógyszerkiadó helyünk volt, most már három, és általában mind a három működik is. A betegek is áradoznak, hogy itt mennyire kényelmesen szét tudnak nézni és magasabb minőségű szolgáltatásokat kapnak, mint az előző, szűk helyen. A megújulás számos új pácienst is hozott, mi pedig büszkék vagyunk rá, hogy rendre pozitív visszajelzéseket kapunk a hozzánk betérőktől.

 

Itt jobban kiteljesedhetnek gyógyszerészként?

A betegek a háziorvosi és szakorvosi rendelőkben megkapják a kellő információkat, de azokban nem mindig van mindenre elég idő. Nálunk több idő jut az alaposabb beszélgetésekre és a gyógyszerek mellé tudunk ajánlani olyan termékeket is, amelyek jól kiegészíthetik a terápiát. Valójában gondozást végzünk a háziorvosok és szakorvosok mellett, amihez a tanácsadás mellett a quality patika hatalmas választékával is hozzájárulunk. A koronavírus ideje alatt az ügyeleteink azért voltak túlterheltek, mivel a betegek sokszor nem a kórházba mentek először, hanem a patikába. Ha nem sikerült elérni a háziorvost, hozzánk fordultak információért. Ha további kérdéseik voltak a terápiájukkal kapcsolatban, akkor is hozzánk fordultak. A betegek hozzászoktak ahhoz, hogy többet kérdezzenek, mi pedig igyekszünk őket terelgetni, gondozni. Nem vesszük át a háziorvos szerepét, hanem nyugati típusú, magas színvonalú szolgáltatást nyújtva kiegészítjük azt. Sok az új termék is, azokkal kapcsolatban is nagyobb szükség van a tanácsadásra, ami szerintem nagyon jó. Végül is ez a hivatásunk sava-borsa, és ezt élvezzük is nagyon.

 

A férje orvos, szoktak otthon szakmázni?

Hogyne, ez egy nagyon szerencsés helyzet, ki is használjuk az előnyeit. Rendszeresen szoktunk tanácsot kérni egymástól. Gyakran előfordult a covid-járvány alatt, hogy egyes gyógyszerek nem voltak kaphatók, nem tudtunk belőlük rendelni. Ezekről az orvosok nem kaptak információt, de mi gyógyszerészek igen. Én ebben tudtam neki segíteni, ő pedig abban, hogy ha egy beteggel nem tudtuk az adott helyzetben eldönteni, mitévők legyünk, milyen irányba menjünk tovább. A gyerekeink már megszokták, hogy sokszor beszélgetünk ezekről otthon. Természetes számukra, hogy nap mint nap azt látják: a szüleik teljes szívvel végzik a munkájukat. Máshogy nem is érdemes egyébként.

A betegek ma már sokszor a patikushoz fordulnak először

Ez azt jelenti, hogy ők is az egészségügyben képzelik el a jövőjüket?

Úgy tűnik, igen. (büszkén mosolyog) A lányom nyitott és kedves személyiség, ő fogorvos szeretne lenni. A fiam gyógyszerésznek készül: ő reál beállítottságú és szintén empatikus, ami szerintem nagyon fontos ennél a hivatásnál. Én is olyan helyre megyek szívesen, ahol szeretettel és odafigyeléssel fogadnak. Nálunk ez alap: mindig segítőkészen és kedvesen fordulunk a hozzánk betérőkhöz.

Patikusinterjú-sorozatunk előző részét itt érhetitek el!

PodCast ajánló

49:18
Gyógyszerfüggő a családban – Mit tegyünk?

Cikkajánló

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cí­m: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatikak.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Patikakereső

PatikakeresőHa patikáinkat közvetlenül szeretnéd elérni,
használd a patikakeresőt!
Ár- és készletinformáció iránt érdeklődj patikáink elérhetőségein.

Ha patikáinkat közvetlenül szeretné elérni, használja a patikakeresőt!

Partnereink:

Baba-Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.