waiting
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal 20% kedvezmény mindenre az OpticWorld-nél!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Kulcs Patikák
2022.05.02.

A betegek ma már sokszor a patikushoz fordulnak először

Gyógyszerészeket bemutató cikksorozatunk második részében a veszprémi Egyetem Patikát vezető dr. Rákossyné Magyar Szilviával beszélgettünk. Szilvia a közelmúltban nyitotta meg új helyen korszerű Kulcs Quality Patikáját, ahol, úgy érzi, hogy az esztétikus és tágas terekben magasabb szintre lépve teljesedhet ki hivatásának minden szegmense a tanácsadástól és a betegek gondozásáig.

A betegek ma már sokszor a patikushoz fordulnak először

Kezdetektől vonzotta a patikusi pálya?

Igen, már a gimnázium második évében eldöntöttem, hogy gyógyszerész szeretnék lenni. 2000-ben végeztem, néhány évig dolgoztam gyógyszertárban, később orvoslátogató voltam több cégnél, majd minőségbiztosító gyógyszerész lettem. 2015-ben vettem át bérleményként az Egyetem Gyógyszertárat. Egy éve a közelében sikerült vennem egy ingatlant. Ez azért volt szerencsés, mivel szigorú szabályok vonatkoznak a gyógyszertárakra, de ötszáz méteren belül változtathatjuk a helyünket. Most márciusban költözhettünk át a teljes körűen felújított új helyünkre.

Miben más ez a quality patika, mint az előző volt?

Ez a patika komoly szintlépést jelent: 60 négyzetméteres officinánk van, nagy raktárunk és egy sokférőhelyes parkolónk, ami Veszprémben különösen fontos, mivel itt kevés a parkolóhely. Az épülettel megvalósult az álmom, hogy egy apró bérlemény helyett modern és tágas saját patikában fogadhassuk a hozzánk betérőket.

 

A betegek ma már sokszor a patikushoz fordulnak először

 

Úgy hallottuk, hogy igen nagyszabású felújítás előzte meg a költözést.

Valóban: ez a ház 1934-ben épült, ezért szinte az alapokig le kellett rombolnunk, több falat ki is bontottunk. Kétlakásos épületről van szó, amelynek a fele lehet gazdasági épület, a másik a részében pedig van egy hatalmas előterünk és a két szoba egybenyitásából létrejött tágas officinánk.

 

Miben változtatta meg a munkájukat az új helyszín?

Az előző patika officinája mindössze 25 négyzetméter volt. A mostani közel háromszor akkora, így több a szabadpolc. Eddig két gyógyszerkiadó helyünk volt, most már három, és általában mind a három működik is. A betegek is áradoznak, hogy itt mennyire kényelmesen szét tudnak nézni és magasabb minőségű szolgáltatásokat kapnak, mint az előző, szűk helyen. A megújulás számos új pácienst is hozott, mi pedig büszkék vagyunk rá, hogy rendre pozitív visszajelzéseket kapunk a hozzánk betérőktől.

 

Itt jobban kiteljesedhetnek gyógyszerészként?

A betegek a háziorvosi és szakorvosi rendelőkben megkapják a kellő információkat, de azokban nem mindig van mindenre elég idő. Nálunk több idő jut az alaposabb beszélgetésekre és a gyógyszerek mellé tudunk ajánlani olyan termékeket is, amelyek jól kiegészíthetik a terápiát. Valójában gondozást végzünk a háziorvosok és szakorvosok mellett, amihez a tanácsadás mellett a quality patika hatalmas választékával is hozzájárulunk. A koronavírus ideje alatt az ügyeleteink azért voltak túlterheltek, mivel a betegek sokszor nem a kórházba mentek először, hanem a patikába. Ha nem sikerült elérni a háziorvost, hozzánk fordultak információért. Ha további kérdéseik voltak a terápiájukkal kapcsolatban, akkor is hozzánk fordultak. A betegek hozzászoktak ahhoz, hogy többet kérdezzenek, mi pedig igyekszünk őket terelgetni, gondozni. Nem vesszük át a háziorvos szerepét, hanem nyugati típusú, magas színvonalú szolgáltatást nyújtva kiegészítjük azt. Sok az új termék is, azokkal kapcsolatban is nagyobb szükség van a tanácsadásra, ami szerintem nagyon jó. Végül is ez a hivatásunk sava-borsa, és ezt élvezzük is nagyon.

 

A férje orvos, szoktak otthon szakmázni?

Hogyne, ez egy nagyon szerencsés helyzet, ki is használjuk az előnyeit. Rendszeresen szoktunk tanácsot kérni egymástól. Gyakran előfordult a covid-járvány alatt, hogy egyes gyógyszerek nem voltak kaphatók, nem tudtunk belőlük rendelni. Ezekről az orvosok nem kaptak információt, de mi gyógyszerészek igen. Én ebben tudtam neki segíteni, ő pedig abban, hogy ha egy beteggel nem tudtuk az adott helyzetben eldönteni, mitévők legyünk, milyen irányba menjünk tovább. A gyerekeink már megszokták, hogy sokszor beszélgetünk ezekről otthon. Természetes számukra, hogy nap mint nap azt látják: a szüleik teljes szívvel végzik a munkájukat. Máshogy nem is érdemes egyébként.

A betegek ma már sokszor a patikushoz fordulnak először

Ez azt jelenti, hogy ők is az egészségügyben képzelik el a jövőjüket?

Úgy tűnik, igen. (büszkén mosolyog) A lányom nyitott és kedves személyiség, ő fogorvos szeretne lenni. A fiam gyógyszerésznek készül: ő reál beállítottságú és szintén empatikus, ami szerintem nagyon fontos ennél a hivatásnál. Én is olyan helyre megyek szívesen, ahol szeretettel és odafigyeléssel fogadnak. Nálunk ez alap: mindig segítőkészen és kedvesen fordulunk a hozzánk betérőkhöz.

Patikusinterjú-sorozatunk előző részét itt érhetitek el!

Gondoltad volna?

Online Home Fitness ingyen

Gondoltad volna, hogy Kulcs Kártyáddal könnyen tehetsz az egészségedért? A Kulcs Patikák HOME FITNESS oldalán ingyenes, szakszerű edzés sorozat várja az érdeklődőket. Lépj be és kövesd Gyócsi Dóri gerinctréner és jógaoktató, valamint Nagy Amarilla gyógytornász szakszerű edzéseit, például a szenior tornasorozatot vagy a sokat ülők számára készí­tett preventí­v formatornát. Kattints ide, lépj be Kulcs Kártya számoddal és kezdődhet a torna!

Milyen ritka a RITKA BETEGSÉG?

A ritka betegségek olyan betegségek, amelyek az átlagos népességhez viszonyí­tva kevés embert érintenek. Európában például egy betegség akkor tekinthető ritkának, ha több mint 2000 emberből mindössze egyet érint.

Ritka betegségek ezrei léteznek. Mí­g közel minden genetikai eredetű betegség ritka betegség, nem minden ritka betegség genetikai eredetű. Léteznek igen ritka fertőző betegségek is, valamint autoimmun betegségek is ritka rákmegbetegedések.

Napjainkig számos ritka betegség oka tisztázatlan, ezért az általánosan előforduló betegségekre berendezkedett egészségügyi ellátó rendszerekben nincs könnyű helyzete egy ritka betegséggel küzdőnek.

Erre hívja fel a figyelmet a február 28-i világnap.

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Ár- És kÉszletinformÁció irÁnt
ÉrdeklŐdj a legkÖzelebbi
Kulcs PatikÁban!

Cí­m: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatika.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba-Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.