waiting
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal 20% kedvezmény mindenre az OpticWorld-nél!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Kulcs Patikák
2022.05.02.

A betegek ma már sokszor a patikushoz fordulnak először

Gyógyszerészeket bemutató cikksorozatunk második részében a veszprémi Egyetem Patikát vezető dr. Rákossyné Magyar Szilviával beszélgettünk. Szilvia a közelmúltban nyitotta meg új helyen korszerű Kulcs Quality Patikáját, ahol, úgy érzi, hogy az esztétikus és tágas terekben magasabb szintre lépve teljesedhet ki hivatásának minden szegmense a tanácsadástól és a betegek gondozásáig.

A betegek ma már sokszor a patikushoz fordulnak először

Kezdetektől vonzotta a patikusi pálya?

Igen, már a gimnázium második évében eldöntöttem, hogy gyógyszerész szeretnék lenni. 2000-ben végeztem, néhány évig dolgoztam gyógyszertárban, később orvoslátogató voltam több cégnél, majd minőségbiztosító gyógyszerész lettem. 2015-ben vettem át bérleményként az Egyetem Gyógyszertárat. Egy éve a közelében sikerült vennem egy ingatlant. Ez azért volt szerencsés, mivel szigorú szabályok vonatkoznak a gyógyszertárakra, de ötszáz méteren belül változtathatjuk a helyünket. Most márciusban költözhettünk át a teljes körűen felújított új helyünkre.

Miben más ez a quality patika, mint az előző volt?

Ez a patika komoly szintlépést jelent: 60 négyzetméteres officinánk van, nagy raktárunk és egy sokférőhelyes parkolónk, ami Veszprémben különösen fontos, mivel itt kevés a parkolóhely. Az épülettel megvalósult az álmom, hogy egy apró bérlemény helyett modern és tágas saját patikában fogadhassuk a hozzánk betérőket.

 

A betegek ma már sokszor a patikushoz fordulnak először

 

Úgy hallottuk, hogy igen nagyszabású felújítás előzte meg a költözést.

Valóban: ez a ház 1934-ben épült, ezért szinte az alapokig le kellett rombolnunk, több falat ki is bontottunk. Kétlakásos épületről van szó, amelynek a fele lehet gazdasági épület, a másik a részében pedig van egy hatalmas előterünk és a két szoba egybenyitásából létrejött tágas officinánk.

 

Miben változtatta meg a munkájukat az új helyszín?

Az előző patika officinája mindössze 25 négyzetméter volt. A mostani közel háromszor akkora, így több a szabadpolc. Eddig két gyógyszerkiadó helyünk volt, most már három, és általában mind a három működik is. A betegek is áradoznak, hogy itt mennyire kényelmesen szét tudnak nézni és magasabb minőségű szolgáltatásokat kapnak, mint az előző, szűk helyen. A megújulás számos új pácienst is hozott, mi pedig büszkék vagyunk rá, hogy rendre pozitív visszajelzéseket kapunk a hozzánk betérőktől.

 

Itt jobban kiteljesedhetnek gyógyszerészként?

A betegek a háziorvosi és szakorvosi rendelőkben megkapják a kellő információkat, de azokban nem mindig van mindenre elég idő. Nálunk több idő jut az alaposabb beszélgetésekre és a gyógyszerek mellé tudunk ajánlani olyan termékeket is, amelyek jól kiegészíthetik a terápiát. Valójában gondozást végzünk a háziorvosok és szakorvosok mellett, amihez a tanácsadás mellett a quality patika hatalmas választékával is hozzájárulunk. A koronavírus ideje alatt az ügyeleteink azért voltak túlterheltek, mivel a betegek sokszor nem a kórházba mentek először, hanem a patikába. Ha nem sikerült elérni a háziorvost, hozzánk fordultak információért. Ha további kérdéseik voltak a terápiájukkal kapcsolatban, akkor is hozzánk fordultak. A betegek hozzászoktak ahhoz, hogy többet kérdezzenek, mi pedig igyekszünk őket terelgetni, gondozni. Nem vesszük át a háziorvos szerepét, hanem nyugati típusú, magas színvonalú szolgáltatást nyújtva kiegészítjük azt. Sok az új termék is, azokkal kapcsolatban is nagyobb szükség van a tanácsadásra, ami szerintem nagyon jó. Végül is ez a hivatásunk sava-borsa, és ezt élvezzük is nagyon.

 

A férje orvos, szoktak otthon szakmázni?

Hogyne, ez egy nagyon szerencsés helyzet, ki is használjuk az előnyeit. Rendszeresen szoktunk tanácsot kérni egymástól. Gyakran előfordult a covid-járvány alatt, hogy egyes gyógyszerek nem voltak kaphatók, nem tudtunk belőlük rendelni. Ezekről az orvosok nem kaptak információt, de mi gyógyszerészek igen. Én ebben tudtam neki segíteni, ő pedig abban, hogy ha egy beteggel nem tudtuk az adott helyzetben eldönteni, mitévők legyünk, milyen irányba menjünk tovább. A gyerekeink már megszokták, hogy sokszor beszélgetünk ezekről otthon. Természetes számukra, hogy nap mint nap azt látják: a szüleik teljes szívvel végzik a munkájukat. Máshogy nem is érdemes egyébként.

 A betegek ma már sokszor a patikushoz fordulnak először

Ez azt jelenti, hogy ők is az egészségügyben képzelik el a jövőjüket?

Úgy tűnik, igen. (büszkén mosolyog) A lányom nyitott és kedves személyiség, ő fogorvos szeretne lenni. A fiam gyógyszerésznek készül: ő reál beállítottságú és szintén empatikus, ami szerintem nagyon fontos ennél a hivatásnál. Én is olyan helyre megyek szívesen, ahol szeretettel és odafigyeléssel fogadnak. Nálunk ez alap: mindig segítőkészen és kedvesen fordulunk a hozzánk betérőkhöz.

Patikusinterjú-sorozatunk előző részét itt érhetitek el!

Gondoltad volna?

Cipősdoboz akció (Baptista szeretetszolgálat)

December 18-ig adhat le cipősdobozt, akár online is!

Idén is lehetőség nyílik  szebbé varázsolni a rászoruló gyermekek karácsonyát a  Baptista szeretetszolgálat Cipősdoboz akciójának keretein belül. Országszerte több gyűjtőponton, de akár online is van lehetőség az ajándék leadására!

A cipősdobozokat nem és kor szerint érdemes megtölteni, amit a Baptista Szeretetszolgálat országos önkéntesi hálózatán keresztül jut el a hátrányos helyzetű gyermekekhez, még az ünnepek előtt.

Tudta? A Kulcs Patikák idén is gyűjt a cipősdobozokba!

Ha Ön is adna le ajándékot akkor további információkat a http://ciposdoboz.hu/  oldalán talál.

Lehet csökkenteni a karácsonyi stresszt!

Az ünnepek során a stressz-szintünk is jelentősen megemelkedik a sok teendő, konfliktushelyzet és megfelelési kényszer miatt. Íme néhány tipp, hogy kevésbé stresszeljünk:

  • Állítsunk be költségkeretet az ünnepekre, hogy ne aggódjunk k a túlköltekezés miatt 
  • Hangsúlyozzuk gyermekeinknek, unokáinknak, hogy az ünnep az együttlétről szól - így végezzünk együtt minél több közös, szórakoztató tevékenységet!
  • Osszuk meg a teendőket és iktassunk be énidőt, ha tehetjük mozogjunk is!
  • Érdemes kerülni a mértéktelen étkezést és a túl sok alkohol fogyasztását, ugyanis ezzel tovább fokozódhat a stressz, mivel a kortizol stresszhormon szint emelkedik.
  • Éljük meg a karácsony pillanatát, ne törekedjünk a tökéletességre!

Kandírozott narancshéj

Hozzávalók:

  • 4 narancs
  •  cukor

Hámozzuk meg a narancsot, majd a héját  vékonyra szeletelve helyezzük egy tál vízbe ázni kb. 4 napra. Naponta kétszer cseréljünk rajta vizet, így a keserű ízű folyadék kiázik belőle.
Ha már eleget ázott a narancshéj, szedjük ki a vízből, és tiszta vízbe tegyük a tűzre. Forrástól számítva főzzük még 10-15 percen keresztül, majd szűrjük le, papírtörlőn szárítsuk meg és forgassuk meg kristálycukorban.
Süteményekbe de csokoládéba mártva is mennyei lesz!

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Ár- és készletinformáció iránt
érdeklődj a legközelebbi
Kulcs Patikában!

Cím: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatika.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba–Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.