waiting
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal 20% kedvezmény mindenre az OpticWorld-nél!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Kulcs Patikák
2022.05.02.

A betegek ma már sokszor a patikushoz fordulnak először

Gyógyszerészeket bemutató cikksorozatunk második részében a veszprémi Egyetem Patikát vezető dr. Rákossyné Magyar Szilviával beszélgettünk. Szilvia a közelmúltban nyitotta meg új helyen korszerű Kulcs Quality Patikáját, ahol, úgy érzi, hogy az esztétikus és tágas terekben magasabb szintre lépve teljesedhet ki hivatásának minden szegmense a tanácsadástól és a betegek gondozásáig.

A betegek ma már sokszor a patikushoz fordulnak először

Kezdetektől vonzotta a patikusi pálya?

Igen, már a gimnázium második évében eldöntöttem, hogy gyógyszerész szeretnék lenni. 2000-ben végeztem, néhány évig dolgoztam gyógyszertárban, később orvoslátogató voltam több cégnél, majd minőségbiztosító gyógyszerész lettem. 2015-ben vettem át bérleményként az Egyetem Gyógyszertárat. Egy éve a közelében sikerült vennem egy ingatlant. Ez azért volt szerencsés, mivel szigorú szabályok vonatkoznak a gyógyszertárakra, de ötszáz méteren belül változtathatjuk a helyünket. Most márciusban költözhettünk át a teljes körűen felújított új helyünkre.

Miben más ez a quality patika, mint az előző volt?

Ez a patika komoly szintlépést jelent: 60 négyzetméteres officinánk van, nagy raktárunk és egy sokférőhelyes parkolónk, ami Veszprémben különösen fontos, mivel itt kevés a parkolóhely. Az épülettel megvalósult az álmom, hogy egy apró bérlemény helyett modern és tágas saját patikában fogadhassuk a hozzánk betérőket.

 

A betegek ma már sokszor a patikushoz fordulnak először

 

Úgy hallottuk, hogy igen nagyszabású felújítás előzte meg a költözést.

Valóban: ez a ház 1934-ben épült, ezért szinte az alapokig le kellett rombolnunk, több falat ki is bontottunk. Kétlakásos épületről van szó, amelynek a fele lehet gazdasági épület, a másik a részében pedig van egy hatalmas előterünk és a két szoba egybenyitásából létrejött tágas officinánk.

 

Miben változtatta meg a munkájukat az új helyszín?

Az előző patika officinája mindössze 25 négyzetméter volt. A mostani közel háromszor akkora, így több a szabadpolc. Eddig két gyógyszerkiadó helyünk volt, most már három, és általában mind a három működik is. A betegek is áradoznak, hogy itt mennyire kényelmesen szét tudnak nézni és magasabb minőségű szolgáltatásokat kapnak, mint az előző, szűk helyen. A megújulás számos új pácienst is hozott, mi pedig büszkék vagyunk rá, hogy rendre pozitív visszajelzéseket kapunk a hozzánk betérőktől.

 

Itt jobban kiteljesedhetnek gyógyszerészként?

A betegek a háziorvosi és szakorvosi rendelőkben megkapják a kellő információkat, de azokban nem mindig van mindenre elég idő. Nálunk több idő jut az alaposabb beszélgetésekre és a gyógyszerek mellé tudunk ajánlani olyan termékeket is, amelyek jól kiegészíthetik a terápiát. Valójában gondozást végzünk a háziorvosok és szakorvosok mellett, amihez a tanácsadás mellett a quality patika hatalmas választékával is hozzájárulunk. A koronavírus ideje alatt az ügyeleteink azért voltak túlterheltek, mivel a betegek sokszor nem a kórházba mentek először, hanem a patikába. Ha nem sikerült elérni a háziorvost, hozzánk fordultak információért. Ha további kérdéseik voltak a terápiájukkal kapcsolatban, akkor is hozzánk fordultak. A betegek hozzászoktak ahhoz, hogy többet kérdezzenek, mi pedig igyekszünk őket terelgetni, gondozni. Nem vesszük át a háziorvos szerepét, hanem nyugati típusú, magas színvonalú szolgáltatást nyújtva kiegészítjük azt. Sok az új termék is, azokkal kapcsolatban is nagyobb szükség van a tanácsadásra, ami szerintem nagyon jó. Végül is ez a hivatásunk sava-borsa, és ezt élvezzük is nagyon.

 

A férje orvos, szoktak otthon szakmázni?

Hogyne, ez egy nagyon szerencsés helyzet, ki is használjuk az előnyeit. Rendszeresen szoktunk tanácsot kérni egymástól. Gyakran előfordult a covid-járvány alatt, hogy egyes gyógyszerek nem voltak kaphatók, nem tudtunk belőlük rendelni. Ezekről az orvosok nem kaptak információt, de mi gyógyszerészek igen. Én ebben tudtam neki segíteni, ő pedig abban, hogy ha egy beteggel nem tudtuk az adott helyzetben eldönteni, mitévők legyünk, milyen irányba menjünk tovább. A gyerekeink már megszokták, hogy sokszor beszélgetünk ezekről otthon. Természetes számukra, hogy nap mint nap azt látják: a szüleik teljes szívvel végzik a munkájukat. Máshogy nem is érdemes egyébként.

 A betegek ma már sokszor a patikushoz fordulnak először

Ez azt jelenti, hogy ők is az egészségügyben képzelik el a jövőjüket?

Úgy tűnik, igen. (büszkén mosolyog) A lányom nyitott és kedves személyiség, ő fogorvos szeretne lenni. A fiam gyógyszerésznek készül: ő reál beállítottságú és szintén empatikus, ami szerintem nagyon fontos ennél a hivatásnál. Én is olyan helyre megyek szívesen, ahol szeretettel és odafigyeléssel fogadnak. Nálunk ez alap: mindig segítőkészen és kedvesen fordulunk a hozzánk betérőkhöz.

Patikusinterjú-sorozatunk előző részét itt érhetitek el!

Gondoltad volna?

Fekete nadálytő

Gondolta volna, hogy a fekete nadálytövet nem csak a humán gyógyászatban használják évezredek óta? Gyógyhatása főleg a gyökerében koncentrálódó hatóanyagnak köszönheti, amely külsőleg alkalmazható formában gyógyítja hatékonyan a sebeket, csökkenti a fájdalmat és gyulladásokat, fokozza a sejtregenerációt. Ugyanakkor a kertekben is szívesen látott vendég a növény áztatásával előállított tea, amely locsolással kijuttatva erősíti a növények kórokozók elleni védekezőképességét és fontos tápanyagokkal látja el őket. Ha nedves, lápos területen kertészkedik, feltétlenül ültessen fekete nadálytövet is!

Elhízás elleni európai nap - Május 21.

Gondolta volna, hogy a túlsúly, az elhízás az egyik fő rizikófaktora a világviszonylatban is fő halálozási okként szereplő szív- és érrendszeri megbetegedéseknek? De itt nem áll meg a sor: a cukorbetegségnek, a degeneratív ízületi betegségeknek és néhány daganattípusnak is. Ön ne álljon a betegségek előszobájában, étkezzen egészségesebben és szokjon rá valamilyen könnyen űzhető mozgásformára! A www.kulcspatikak.hu oldalon ingyenes, online gyógytorna- és edzésvideókkal tesszük könnyebbé Önnek a mindennapi mozgást. Várjuk a felületre Kulcs Kártyája számával Önt is!

Állatszőr allergia

Gondolta volna, hogy állatszőr allergia csak azóta létezik, mióta emberek sokasága kezdett a háziállataikkal egy légtérben élni? A XX. sz. végén - XXI. század elején jelentőssé vált allergiatípus rendkívül kellemetlen tünetekkel jár: szemviszketés, piros szemek, bőrkiütések, viszketés, bőrszárazság és sokakat gyötör köhögés, tüsszögés. Az állatszőr allergiát bőrpróbás és vérvizsgálattal egyszerű kimutatni, ezután megfelelő gyógyszerekkel a tünetek jól kezelhetők. Emellett a legtöbbet az segít a kutyával-cicával együtt élőkön, ha az állat szőrétől és -nyálától minél többször tisztítják meg otthonaikat, ruházatukat.

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cím: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090

E-mail: office@kulcspatika.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba–Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.