waiting
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal 20% kedvezmény mindenre az OpticWorld-nél!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Kulcs Patikák
2022.11.04.

Tippek, hogy télidőben is jól aludj!

Nyáron rendszerint a nagy hőség miatt alszunk nehezen, téli időszakban pedig az óraátállítás, száraz levegő, a kevés mozgás, a sok sötétben lét, vagy akár a többszöri étkezés hathat negatívan a pihentető alvásra. Hogyan tudsz jobban aludni akkor télen?

 

Töltsünk minél több időt fényben!

Hiába van hideg, a kinti napfényben tartózkodás nagyon fontos téli időszakban is. Minél többet vagy a szabadban, annál több napfény ér, ami által növekszik a hormonjaid működését és az alvásciklusunkat befolyásoló D-vitamin mennyisége testedben. A napfény visszafogja emellett az aluszékonyságért felelős melatonin nevű hormon termelését, és helyette az ébrenlétet és koncentrációt segítő kortizol termelését indítja be. A D-vitamint emellett pótolhatod ételekből, kapszula vagy csepp formájában is.

 

Kerüld a kávét és a magas alkoholtartalmú italokat!

Az előbbinél a koffein akár még az elfogyasztás után 10-12 órával is hathat, míg az utóbbinál lehet, hogy ugyan hamarabb elalszol, de később fejti ki felpörgető hatását - ezért lehet az, hogy alkohol fogyasztást követően pár óra múlva felébredsz és nem tudsz visszaaludni.

Figyelj a fűtésre és próbáld ki a párásítást!

Télen szárazabb a levegő, ami számos irritációhoz vezethet - ennek egyik felelőse a túlságosan feltekert fűtés is lehet, ezért érdemes 18-20 fokban aludni, és nem felkapcsolni a hőfokot közvetlenül elalvás előtt. A száraz levegőre pedig kiváló megoldás lehet egy párásító a szobádban - ráadásul a különböző illóolajokkal még plusz jótékony hatásokat is el tudsz érni (Például a levendula, eukaliptusz, menta kifejezetten jót tesznek a légutaknak).

Kerüld a nehéz ételeket éjszaka

Inkább a szokottnál korábban vacsorázz, lehetőleg lefekvés előtt két órával. A nehéz, zsíros ételek emésztése tovább tart, ezért tovább maradsz fenn, míg a fűszeres ételek irritálhatják a gyomrot. Ráadásul a tél hatással van az éhséget növelő hormonokra, ami ebben az időszakban megnövekszik, így hajlamosabbak vagyunk rájárni az édesség és nassolni valókra.A cukros-zsíros ételek hatására megváltozik a bélflóránk, és bizony a szénhidrát-háztartás zavarai is okozhatnak hajnali felébredést.

 

Mozogj!

Tippek, hogy télidőben is jól aludj!

Télen hajlamosabbak vagyunk bekuckózni, és több zsíros ételt fogyasztani - de mindez úgyszintén alvásproblémákhoz vezethet. Ráadásul a sötétség is jobban lehangolhat minket, éppen ezért a rossz közérzet, és stressz ellen kiváló megoldás a rendszeres testmozgás, mely felpörget minket, és ami a mentális egészségünknek is nagyon fontos. Akár egy napközbeni rövid séta is sokat jelenthet.

Alvássegítő készítmények

Számos étrendkiegészítő is hozzájárulhat ahhoz, hogy pihentetőbb alvásod legyen, kapszula, spray, vagy akár tea formájában.

A leggyakrabban az alábbi növények hatóanyagai könnyítik meg az elalvást:

- golgotavirág: Közép- és Dél-Amerikából származó növény, amelyet tradicionálisan nyugtató, szorongásoldó és alvást segítő céllal használnak.

 

- macskagyökér : egy erős szagú, de stresszre, szorongásra, alvászavarra kiváló megoldást adó növény

 

- levendula: a mentafélék családjába tartozó lila virágú gyógynövény, amely nyugtató hatása mellett emeli a test melatoninszintjét, ami a jobb alvásért felelős.

 

- citromfű: A fűszer- és gyógynövényként egyaránt használatos citromfű nyugtatja a szívideget, erősíti az  idegrendszert, ezenfelül altató hatása is közismert.

 

Tippek, hogy télidőben is jól aludj!

 

Gondoltad volna?

Online Home Fitness ingyen

Gondoltad volna, hogy Kulcs Kártyáddal könnyen tehetsz az egészségedért? A Kulcs Patikák HOME FITNESS oldalán ingyenes, szakszerű edzés sorozat várja az érdeklődőket. Lépj be és kövesd Gyócsi Dóri gerinctréner és jógaoktató, valamint Nagy Amarilla gyógytornász szakszerű edzéseit, például a szenior tornasorozatot vagy a sokat ülők számára készí­tett preventí­v formatornát. Kattints ide, lépj be Kulcs Kártya számoddal és kezdődhet a torna!

Milyen ritka a RITKA BETEGSÉG?

A ritka betegségek olyan betegségek, amelyek az átlagos népességhez viszonyí­tva kevés embert érintenek. Európában például egy betegség akkor tekinthető ritkának, ha több mint 2000 emberből mindössze egyet érint.

Ritka betegségek ezrei léteznek. Mí­g közel minden genetikai eredetű betegség ritka betegség, nem minden ritka betegség genetikai eredetű. Léteznek igen ritka fertőző betegségek is, valamint autoimmun betegségek is ritka rákmegbetegedések.

Napjainkig számos ritka betegség oka tisztázatlan, ezért az általánosan előforduló betegségekre berendezkedett egészségügyi ellátó rendszerekben nincs könnyű helyzete egy ritka betegséggel küzdőnek.

Erre hívja fel a figyelmet a február 28-i világnap.

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Ár- És kÉszletinformÁció irÁnt
ÉrdeklŐdj a legkÖzelebbi
Kulcs PatikÁban!

Cí­m: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatika.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba-Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.