waiting
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal 20% kedvezmény mindenre az OpticWorld-nél!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Kulcs Patikák
2022.01.25.

Nők a tudományban: Karikó Katalin és elődei csodás világa

Bár a patriarchális társadalmi berendezkedés sokáig nehezen tette lehetővé nők számára azt, hogy maradandót alkossanak a tudomány világában, a tehetség mindig megtalálta az utat: kiváló női feltalálóknak is nagyon sokat köszönhetünk!

Nők a tudományban: Karikó Katalin és elődei csodás világa

Női kutatókkal kapcsolatos érdekességeket felvonultató összeállításunkban természetesen a magyar női feltalálók egyik legismertebb alakjának, Karikó Katalinnak is hely jut: érdekes találmányok, nagy felfedezések köthetők ezekhez a nagyszerű tudósokhoz.

Marie Curie

A lengyel-francia vegyész-fizikus máig az egyetlen olyan kutató, aki két különböző tudományterületen is Nobel-díjat is érő felfedezéshez juttatta az emberiséget, így a legkiválóbb női tudósok közé soroljuk. Curie nevéhez fűződik a radioaktivitás felfedezése, a terület kutatásának szentelte egész életét, felfedezést felfedezésre halmozva, eredményeit közkinccsé téve ahelyett, hogy azokból meggazdagodott volna. Amikor férjét, Pierre-t, aki a Sorbonne tanára volt – és akivel első Nobel-díján osztozott - halálra gázolta egy lovaskocsi, átvette tőle a katedrát, ezzel ő lett az egyetem első női tanára 1906-ban. Magfizikai és magkémiai kutatásokat is végzett, ám a munkát mindenféle védőfelszerelés nélkül végezte, a sugárzás miatt pedig csontvelőrák alakult ki nála. Jegyzetei is olyan erősen sugároznak, hogy máig ólommal bélelt dobozokban őrzik a róla elnevezett múzeumban.

Iréne Joliot-Curie

Marie ls Pierre Curie nagyobb lánya is szüleinek nyomdokaiba lépett: az atomfizikusnő azonban a női jogok szószólója is volt amellett, hogy folytatta anyai örökségét. Férjével, Fréderic Joliot-val közösen fedezték fel a mesterséges radioaktivitást, amiért Nobel-díjjal ismerték el a kettőst. Iréne a Sorbonne professzora lett, később kutatási államtitkár a francia kormányban.

Margaret Mead

Az antropológusnő írásbeliség nélküli népeket tanulmányozott, beszédükre, kapcsolataikra és metakommunikációjukra koncentrálva. Megfigyelte, hogy a két nembe tartozó gyermekek nevelése eltérő lehet, és mindenki annak megfelelő foglalkozást választ később, mint amilyen elvek szerint nevelik. Biztatta az embereket arra, hogy a társadalmi konvenciókon felülemelkedve ne maradjanak meg a sztereotipikus foglalkozásoknál, hanem tehetségük szerint válasszanak munkát.

Jane Goodall

Évtizedeket töltött el a csimpánzok viselkedésének megismerésével, úgy kapott doktori címet etológiából, hogy sosem végzett egyetemet. Ő fedezte fel, hogy a korábban kifejezetten az embernek tulajdonított eszközhasználat a valóságban jellemzi a csimpánzokat is. Nagyon sokat tett annak érdekében, hogy a csimpánzok természetes élőhelyeit megóvják az emberi tevékenység okozta rombolástól.

Karikó Katalin

A magyar kutatónő az mRNS tanulmányozásának szentelte teljes karrierjét, akkor is, amikor hosszú éveken keresztül csak kudarcot hozott számára a tudományterület. 1985-ben, amikor létszámleépítés miatt elküldték abból a magyar laborból, ahol dolgozott, Amerikába költözött családjával. Az évtized végén kezdett el mRNS-sel foglalkozni. A területen azzal ért el áttörést, amikor sikerült olyan fehérjeburokba zárnia az mRNS-t, amely megelőzte a korábban a testbe fecskendezve gyulladásos folyamatot kialakító mechanizmus működését. A Moderna alapításakor megkeresték, de ő inkább a BioNTech munkatársa lett. Itt fejlesztette ki a céggel mRNS alapú koronavírus elleni védőoltását. A vakcina működési mechanizmusát Drew Weismannal elvégzett alapkutatási segítettek kialakítani: ezekért a mechanizmusokért ő és Weissmann is számos kitüntetésben részesült. Lánya kétszere olimpiai bajnok sportoló amerikai színekben.

Kép forrása: hirtv.hu

Gondoltad volna?

Október 10. – A lelki egészség világnapja

Stressz mindenkit ér, de a komolyabb depresszióra nem szabad legyintenünk, ami már egyre fiatalabb korban jelentkezik. Épp testben, épp lélek – szokták mondani. A mentális egészségünk alapvető része egészségi állapotunknak, amit olykor hajlamosak vagyunk háttérbe szorítani. A világjárvány pedig csak fokozta a helyzetet, hiszen a koronavírus globális szinten rontott az emberek mentális egészségén.
Fontos, hogy nem kínos szakemberhez fordulnunk, ha lelki gondjaink vannak -első körben a háziorvost is felkereshetjük panaszainkkal.

A látásromlás megelőzhető!

A látás világnapját 2000 óta rendezik meg minden október 2. csütörtöki napján, melynek célja felhívni a figyelmet arra, hogy a súlyos látásromlás megelőzhető, vagy gyógyítható, ha időben orvoshoz fordulunk tüneteinkkel, ugyanis manapság az időskori látásromlás sokkal hamarabb jelentkezik életvitelünknek következtében.
Egyes tényezők hajlamosíthatnak a problémákra pl. genetika, erős fény, monitoros munkavégzés stb. Látásunk védelméért magunk is tehetünk, pl. vitamindús étrenddel, szemtornával, mozgással, vagy speciális szemvitaminokkal.
Tudta? Partnerünknél, az Optic World-nél a látásellenőrzés mellett minden termék -20% kedvezménnyel kapható Kulcs Kártyával!

 

Őszi diós sütőtökös muffin

Itt a sütőtök szezon! Az amerikából származó növény amellett, hogy finom, számos jótékony egészségügyi hatással is bír, pl. A-és C-vitamin tartalma révén növeli az ellenálló képességet, javítja a látást, erősíti a szívet. Bár zöldségként ismerjük, édesség is készíthető belőle – íme egy finom muffin recept!

Hozzávalók 4 főre:

  • 250 sült sütőtök püré
  • 2 db tojás
  • 150 g finomliszt
  • 80 ml olívaolaj
  • 150 g barna cukor 
  • 1 kiskanál fahéj
  • 1 csipet só
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 marék aprított dió

A kihűlt tökpürét összekeverjük a többi hozzávalóval, majd papírkapszlikkal bélelt muffinsütő (12 db-os) formába kanalazzuk. Kb. 200 fokon légkeverésen, 20 perc alatt készre sütjük. Jó étvágyat hozzá!

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Ár- és készletinformáció iránt
érdeklődj a legközelebbi
Kulcs Patikában!

Cím: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatika.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba–Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.