waiting
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal 20% kedvezmény mindenre az OpticWorld-nél!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Kulcs Patikák
2022.01.25.

Nők a tudományban: Karikó Katalin és elődei csodás világa

Bár a patriarchális társadalmi berendezkedés sokáig nehezen tette lehetővé nők számára azt, hogy maradandót alkossanak a tudomány világában, a tehetség mindig megtalálta az utat: kiváló női feltalálóknak is nagyon sokat köszönhetünk!

Nők a tudományban: Karikó Katalin és elődei csodás világa

Női kutatókkal kapcsolatos érdekességeket felvonultató összeállításunkban természetesen a magyar női feltalálók egyik legismertebb alakjának, Karikó Katalinnak is hely jut: érdekes találmányok, nagy felfedezések köthetők ezekhez a nagyszerű tudósokhoz.

Marie Curie

A lengyel-francia vegyész-fizikus máig az egyetlen olyan kutató, aki két különböző tudományterületen is Nobel-díjat is érő felfedezéshez juttatta az emberiséget, így a legkiválóbb női tudósok közé soroljuk. Curie nevéhez fűződik a radioaktivitás felfedezése, a terület kutatásának szentelte egész életét, felfedezést felfedezésre halmozva, eredményeit közkinccsé téve ahelyett, hogy azokból meggazdagodott volna. Amikor férjét, Pierre-t, aki a Sorbonne tanára volt – és akivel első Nobel-díján osztozott - halálra gázolta egy lovaskocsi, átvette tőle a katedrát, ezzel ő lett az egyetem első női tanára 1906-ban. Magfizikai és magkémiai kutatásokat is végzett, ám a munkát mindenféle védőfelszerelés nélkül végezte, a sugárzás miatt pedig csontvelőrák alakult ki nála. Jegyzetei is olyan erősen sugároznak, hogy máig ólommal bélelt dobozokban őrzik a róla elnevezett múzeumban.

Iréne Joliot-Curie

Marie ls Pierre Curie nagyobb lánya is szüleinek nyomdokaiba lépett: az atomfizikusnő azonban a női jogok szószólója is volt amellett, hogy folytatta anyai örökségét. Férjével, Fréderic Joliot-val közösen fedezték fel a mesterséges radioaktivitást, amiért Nobel-díjjal ismerték el a kettőst. Iréne a Sorbonne professzora lett, később kutatási államtitkár a francia kormányban.

Margaret Mead

Az antropológusnő írásbeliség nélküli népeket tanulmányozott, beszédükre, kapcsolataikra és metakommunikációjukra koncentrálva. Megfigyelte, hogy a két nembe tartozó gyermekek nevelése eltérő lehet, és mindenki annak megfelelő foglalkozást választ később, mint amilyen elvek szerint nevelik. Biztatta az embereket arra, hogy a társadalmi konvenciókon felülemelkedve ne maradjanak meg a sztereotipikus foglalkozásoknál, hanem tehetségük szerint válasszanak munkát.

Jane Goodall

Évtizedeket töltött el a csimpánzok viselkedésének megismerésével, úgy kapott doktori címet etológiából, hogy sosem végzett egyetemet. Ő fedezte fel, hogy a korábban kifejezetten az embernek tulajdonított eszközhasználat a valóságban jellemzi a csimpánzokat is. Nagyon sokat tett annak érdekében, hogy a csimpánzok természetes élőhelyeit megóvják az emberi tevékenység okozta rombolástól.

Karikó Katalin

A magyar kutatónő az mRNS tanulmányozásának szentelte teljes karrierjét, akkor is, amikor hosszú éveken keresztül csak kudarcot hozott számára a tudományterület. 1985-ben, amikor létszámleépítés miatt elküldték abból a magyar laborból, ahol dolgozott, Amerikába költözött családjával. Az évtized végén kezdett el mRNS-sel foglalkozni. A területen azzal ért el áttörést, amikor sikerült olyan fehérjeburokba zárnia az mRNS-t, amely megelőzte a korábban a testbe fecskendezve gyulladásos folyamatot kialakító mechanizmus működését. A Moderna alapításakor megkeresték, de ő inkább a BioNTech munkatársa lett. Itt fejlesztette ki a céggel mRNS alapú koronavírus elleni védőoltását. A vakcina működési mechanizmusát Drew Weismannal elvégzett alapkutatási segítettek kialakítani: ezekért a mechanizmusokért ő és Weissmann is számos kitüntetésben részesült. Lánya kétszere olimpiai bajnok sportoló amerikai színekben.

Kép forrása: hirtv.hu

Gondoltad volna?

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Ár- és készletinformáció iránt
érdeklődj a legközelebbi
Kulcs Patikában!

Cím: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatika.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba–Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.