waiting
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal 20% kedvezmény mindenre az OpticWorld-nél!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Kulcs Patikák
2022.07.21.
hidratálás
hőségriadó
kulcs patikák
kulcspatikák
dehidratáltság

Nem csak a szomjúság jelzi a kiszáradást!

A dehidratáltság 10 tünete

Testünk több mint 60%-a víz. Belső szerveink legnagyobb részt vízből állnak, de például a csontjaink 30%-át is víz alkotja, így kétségtelen, milyen fontos alkotóelemünk. Ezenkívül nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy az emberi test működését aktívan szabályozza, befolyásolja: elengedhetetlen az emésztési folyamatok során, az agyunk és minden szervünk működéséhez, de a testünk hőszabályozó képessége is a bevitt víz mennyiségétől függ, ezért sohasem feledkezhetünk meg róla!

Ahogy már ezerszer hallottad, átlagosan napi 2 liter vizet szükséges fogyasztanunk szervezetünk működtetéséhez, azonban ha nem figyelünk rá tudatosan, komoly következményekkel járhat. A következményekkel való ijesztgetés helyett most koncentráljunk arra, hogyan is jelez a testünk, amikor már nagy szükség van folyadékbevitelre?

Igen, valóban erre van a szomjúság érzése, azonban a testünk ezzel néha megviccel minket és nem idejében jelzi a szomjúságot. Már javában dehidratált a testünk, szomjúság érzés híján azonban marad a tanácstalanság egy-egy tünet észlelése idején.

Segítünk!

Nem csak a szomjúság jelzi a kiszáradást!

Ismerd fel a tested jelzéseid és ha az alábbiakból észleled valamelyiket, gondold át, mennyi vizet ittál aznap és hörpints fel 1-2 pohárral!

 • FEJFÁJÁS, SZÉDÜLÉS

 • ÉDESSÉG UTÁNI VÁGY, ÉHSÉG, SZOMJÚSÁG

 • MAGAS VÉRNYOMÁS

 • IZOMGÖRCS, IZOMLÁZ

 • RITKA VIZELET- ÉS SZÉKLETÜRÍTÉS

 • ÁTLAGOSNÁL SÖTÉTEBB VIZELETSZÍN

 • SZÁJ-, BŐRSZÁRAZSÁG

 • KELLEMETLEN SZÁJSZAG

 • FÁRADTSÁG, LEVERTSÉG

Gondoltad volna?

Cipősdoboz akció (Baptista szeretetszolgálat)

December 18-ig adhat le cipősdobozt, akár online is!

Idén is lehetőség nyílik  szebbé varázsolni a rászoruló gyermekek karácsonyát a  Baptista szeretetszolgálat Cipősdoboz akciójának keretein belül. Országszerte több gyűjtőponton, de akár online is van lehetőség az ajándék leadására!

A cipősdobozokat nem és kor szerint érdemes megtölteni, amit a Baptista Szeretetszolgálat országos önkéntesi hálózatán keresztül jut el a hátrányos helyzetű gyermekekhez, még az ünnepek előtt.

Tudta? A Kulcs Patikák idén is gyűjt a cipősdobozokba!

Ha Ön is adna le ajándékot akkor további információkat a http://ciposdoboz.hu/  oldalán talál.

Lehet csökkenteni a karácsonyi stresszt!

Az ünnepek során a stressz-szintünk is jelentősen megemelkedik a sok teendő, konfliktushelyzet és megfelelési kényszer miatt. Íme néhány tipp, hogy kevésbé stresszeljünk:

 • Állítsunk be költségkeretet az ünnepekre, hogy ne aggódjunk k a túlköltekezés miatt 
 • Hangsúlyozzuk gyermekeinknek, unokáinknak, hogy az ünnep az együttlétről szól - így végezzünk együtt minél több közös, szórakoztató tevékenységet!
 • Osszuk meg a teendőket és iktassunk be énidőt, ha tehetjük mozogjunk is!
 • Érdemes kerülni a mértéktelen étkezést és a túl sok alkohol fogyasztását, ugyanis ezzel tovább fokozódhat a stressz, mivel a kortizol stresszhormon szint emelkedik.
 • Éljük meg a karácsony pillanatát, ne törekedjünk a tökéletességre!

Kandírozott narancshéj

Hozzávalók:

 • 4 narancs
 •  cukor

Hámozzuk meg a narancsot, majd a héját  vékonyra szeletelve helyezzük egy tál vízbe ázni kb. 4 napra. Naponta kétszer cseréljünk rajta vizet, így a keserű ízű folyadék kiázik belőle.
Ha már eleget ázott a narancshéj, szedjük ki a vízből, és tiszta vízbe tegyük a tűzre. Forrástól számítva főzzük még 10-15 percen keresztül, majd szűrjük le, papírtörlőn szárítsuk meg és forgassuk meg kristálycukorban.
Süteményekbe de csokoládéba mártva is mennyei lesz!

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Ár- és készletinformáció iránt
érdeklődj a legközelebbi
Kulcs Patikában!

Cím: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatika.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba–Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.