waiting
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal 20% kedvezmény mindenre az OpticWorld-nél!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Kulcs Patikák
2022.05.20.

Mit tegyünk, ha megégettük magunkat a napon?

Az első igazán meleg hónap a napégés kockázatát is elhozta. Az elővigyázatosság, a napvédő készítmények használata és a fényvédő ruházat jelentősége óriási, de fontos azt is tudni, hogy mi a teendő, ha minden óvintézkedés dacára, vagy éppen annak hiányában mégis megégünk a napon.

Mit tegyünk, ha megégettük magunkat a napon?

Szüleink még nem tudták, de mi már pontosan tisztában vagyunk azzal, hogy a napozásnak milyen veszélyei vannak. Az UV-sugárzás olyannyira károsíthatja bőrünket, hogy a leégés kifejezetten kerülendő. A napsugarak hatására bőrünk veszíthet fiatalságából, felgyorsul az öregedés folyamata, ráadásul rosszindulató elváltozások kialakulását is kockáztatjuk azzal, ha rendszeresen és sokáig napvédelem nélkül ér minket napfény.

Éppen ezért kisebb séták, ügyintézések alkalmával se feledkezzünk el a naptej és más napvédő szerek használatáról. Ha mégis azt vesszük észre, hogy a bőrünk leégett, a következőket tehetjük annak érdekében, hogy minél hamarabb elmúljon a kellemetlen érzet:

 1. Vegyünk gyakran langyos vagy hideg zuhanyt, fürdőt, hogy enyhítsük a fájdalmat. Zuhany után ne dörzsölgessük irritált bőrünket, inkább csak gyengéd mozdulatokkal itassuk le róla a vizet, majd használjuk testápolót, hogy enyhítsük a leégett bőr szárazságát.
 2. Nem csak testápolóval vehetjük fel a harcot a száraz, fájdalmas bőr okozta diszkomfortérzettel szemben: szóját, körömvirágot, aloe verát tartalmazó, kifejezetten napégésre kifejlesztett készítmények és a napozás utáni krémek is segítenek abban, hogy megszabaduljunk ettől a kellemetlen érzéstől.
 3. A folyadékutánpótlásról se feledkezzünk meg. Nyáron egyébként is több folyadékot, ajánlottan minél több tiszta, ízesítetlen, cukrozatlan vizet kellene fogyasztanunk, de a leégés után még nagyobb a jelentősége a hidratálásnak. A napégés hatására ugyanis nemcsak a bőrünk lesz szárazabb, hanem az egész szervezetünkben csökkent a folyadék mennyisége testünk.
 4. Ha hólyagosra égett a bőrünk, hagyjuk, hogy a sérülések meggyógyuljanak, ne nyúljunk hozzájuk, főleg nem koszos kézzel!
 5. Amíg a bőrünk érzékeny, mindenképp takarjuk jól szellőző, természetes anyagokból készült ruházattal, mivel anapégés hatásaitól szenvedő, károsult bőrnek az ismételt expozíció fájdalmas és fokozottan káros lehet. Egyébként is érdemes megfontolni azt, hogy a napvédő krémek és egyéb készítmények használata mellett kalappal, sapkával, kendővel fedjük a fejbőrünket, árnyékoljuk az arcunkat, a testünket pedig könnyű ruházattal óvjuk. Ma már kapható kifejezetten napvédő ruházat is, de könnyen ellenőrizhetjük, hogy a saját ruháink közül melyik lehet alkalmas erre a célra. Tartsuk a nap felé a ruhadarabot, és ha a sugarak nem hatolnak át a szövésen, akkor biztosak lehetünk abban, hogy megfelelő védelmet biztosít.
 6. Súlyos napégés, intenzív fájdalom esetén alkalmazhatunk fájdalomcsillapítót is. Az Amerikai Dermatológusok Társasága ebben az esetben az ibuprofén vagy paracetamol hatúanyagú készítmményeket ajánlja.

Mivel a korábban átvészelt napkárosodások hatásai összeadódnak, nagyon fontos, hogy soha ne feledkezzünk meg a napvédelemről, még ősszel és télen sem. és mindig szenteljünk kellő figyelmet a megelőzésnek. Lehetőleg mindig használjunk naptejet, ha a szabadban tartózkodunk. Erős napsütés esetén minimalizáljuk a tűző napon tartózkodást a déli órákbandélelőtt 11 és délután 3 óra között.Ha sokat tartózkodunk a szabadban, és ott esetleg munkát is végzünk, akkor pedig ne csak egyszer kenjük be magunkat reggel, hanem nap közben ismételjük is ezt meg, hogy ne kelljen a napégés rövid és hosszsú távú kellemetlen és egészségtelen következményeivel is szembesülnünk.

 

 

Gondoltad volna?

Cipősdoboz akció (Baptista szeretetszolgálat)

December 18-ig adhat le cipősdobozt, akár online is!

Idén is lehetőség nyílik  szebbé varázsolni a rászoruló gyermekek karácsonyát a  Baptista szeretetszolgálat Cipősdoboz akciójának keretein belül. Országszerte több gyűjtőponton, de akár online is van lehetőség az ajándék leadására!

A cipősdobozokat nem és kor szerint érdemes megtölteni, amit a Baptista Szeretetszolgálat országos önkéntesi hálózatán keresztül jut el a hátrányos helyzetű gyermekekhez, még az ünnepek előtt.

Tudta? A Kulcs Patikák idén is gyűjt a cipősdobozokba!

Ha Ön is adna le ajándékot akkor további információkat a http://ciposdoboz.hu/  oldalán talál.

Lehet csökkenteni a karácsonyi stresszt!

Az ünnepek során a stressz-szintünk is jelentősen megemelkedik a sok teendő, konfliktushelyzet és megfelelési kényszer miatt. Íme néhány tipp, hogy kevésbé stresszeljünk:

 • Állítsunk be költségkeretet az ünnepekre, hogy ne aggódjunk k a túlköltekezés miatt 
 • Hangsúlyozzuk gyermekeinknek, unokáinknak, hogy az ünnep az együttlétről szól - így végezzünk együtt minél több közös, szórakoztató tevékenységet!
 • Osszuk meg a teendőket és iktassunk be énidőt, ha tehetjük mozogjunk is!
 • Érdemes kerülni a mértéktelen étkezést és a túl sok alkohol fogyasztását, ugyanis ezzel tovább fokozódhat a stressz, mivel a kortizol stresszhormon szint emelkedik.
 • Éljük meg a karácsony pillanatát, ne törekedjünk a tökéletességre!

Kandírozott narancshéj

Hozzávalók:

 • 4 narancs
 •  cukor

Hámozzuk meg a narancsot, majd a héját  vékonyra szeletelve helyezzük egy tál vízbe ázni kb. 4 napra. Naponta kétszer cseréljünk rajta vizet, így a keserű ízű folyadék kiázik belőle.
Ha már eleget ázott a narancshéj, szedjük ki a vízből, és tiszta vízbe tegyük a tűzre. Forrástól számítva főzzük még 10-15 percen keresztül, majd szűrjük le, papírtörlőn szárítsuk meg és forgassuk meg kristálycukorban.
Süteményekbe de csokoládéba mártva is mennyei lesz!

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Ár- és készletinformáció iránt
érdeklődj a legközelebbi
Kulcs Patikában!

Cím: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatika.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba–Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.