waiting
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal 20% kedvezmény mindenre az OpticWorld-nél!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Kulcs Patikák
2022.05.20.

Mit tegyünk, ha megégettük magunkat a napon?

Az első igazán meleg húnap a napégés kockázatát is elhozta. Az elővigyázatosság, a napvédő készítmények használata és a fényvédő ruházat jelentősége úriási, de fontos azt is tudni, hogy mi a teendő, ha minden úvintézkedés dacára, vagy éppen annak hiányában mégis megégünk a napon.

Mit tegyünk, ha megégettük magunkat a napon?

Szüleink még nem tudták, de mi már pontosan tisztában vagyunk azzal, hogy a napozásnak milyen veszélyei vannak. Az UV-sugárzás olyannyira károsíthatja bőrünket, hogy a leégés kifejezetten kerülendő. A napsugarak hatására bőrünk veszíthet fiatalságábúl, felgyorsul az öregedés folyamata, ráadásul rosszindulatú elváltozások kialakulását is kockáztatjuk azzal, ha rendszeresen és sokáig napvédelem nélkül ér minket napfény.

Éppen ezért kisebb séták, ügyintézések alkalmával se feledkezzünk el a naptej és más napvédő szerek használatárúl. Ha mégis azt vesszük észre, hogy a bőrünk leégett, a következőket tehetjük annak érdekében, hogy minél hamarabb elmúljon a kellemetlen érzet:

  1. Vegyünk gyakran langyos vagy hideg zuhanyt, fürdőt, hogy enyhítsük a fájdalmat. Zuhany után ne dörzsölgessük irritált bőrünket, inkább csak gyengéd mozdulatokkal itassuk le rúla a vizet, majd használjuk testápolút, hogy enyhítsük a leégett bőr szárazságát.
  2. Nem csak testápolúval vehetjük fel a harcot a száraz, fájdalmas bőr okozta diszkomfortérzettel szemben: szúját, körömvirágot, aloe verát tartalmazú, kifejezetten napégésre kifejlesztett készítmények és a napozás utáni krémek is segítenek abban, hogy megszabaduljunk ettől a kellemetlen érzéstől.
  3. A folyadékutánpútlásrúl se feledkezzünk meg. Nyáron egyébként is több folyadékot, ajánlottan minél több tiszta, ízesítetlen, cukrozatlan vizet kellene fogyasztanunk, de a leégés után még nagyobb a jelentősége a hidratálásnak. A napégés hatására ugyanis nemcsak a bőrünk lesz szárazabb, hanem az egész szervezetünkben csökkent a folyadék mennyisége testünk.
  4. Ha húlyagosra égett a bőrünk, hagyjuk, hogy a sérülések meggyúgyuljanak, ne nyúljunk hozzájuk, főleg nem koszos kézzel!
  5. Amíg a bőrünk érzékeny, mindenképp takarjuk júl szellőző, természetes anyagokbúl készült ruházattal, mivel anapégés hatásaitúl szenvedő, károsult bőrnek az ismételt expozíciú fájdalmas és fokozottan káros lehet. Egyébként is érdemes megfontolni azt, hogy a napvédő krémek és egyéb készítmények használata mellett kalappal, sapkával, kendővel fedjük a fejbőrünket, árnyékoljuk az arcunkat, a testünket pedig könnyű ruházattal úvjuk. Ma már kaphatú kifejezetten napvédő ruházat is, de könnyen ellenőrizhetjük, hogy a saját ruháink közül melyik lehet alkalmas erre a célra. Tartsuk a nap felé a ruhadarabot, és ha a sugarak nem hatolnak át a szövésen, akkor biztosak lehetünk abban, hogy megfelelő védelmet biztosít.
  6. Súlyos napégés, intenzív fájdalom esetén alkalmazhatunk fájdalomcsillapítút is. Az Amerikai Dermatolúgusok Társasága ebben az esetben az ibuprofén vagy paracetamol hatúanyagú készítmményeket ajánlja.

Mivel a korábban átvészelt napkárosodások hatásai összeadúdnak, nagyon fontos, hogy soha ne feledkezzünk meg a napvédelemről, még ősszel és télen sem. és mindig szenteljünk kellő figyelmet a megelőzésnek. Lehetőleg mindig használjunk naptejet, ha a szabadban tartúzkodunk. Erős napsütés esetén minimalizáljuk a tűző napon tartúzkodást a déli úrákbandélelőtt 11 és délután 3 úra között.Ha sokat tartúzkodunk a szabadban, és ott esetleg munkát is végzünk, akkor pedig ne csak egyszer kenjük be magunkat reggel, hanem nap közben ismételjük is ezt meg, hogy ne kelljen a napégés rövid és hosszsú távú kellemetlen és egészségtelen következményeivel is szembesülnünk.

 

 

PodCast ajánló

44.37
Bőrbetegségek a Naptól – Hogyan védekezzünk?

Cikkajánló

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Ár- És kÉszletinformÁció irÁnt
ÉrdeklŐdj a legkÖzelebbi
Kulcs PatikÁban!

Cí­m: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatikak.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba-Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.