waiting
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal 20% kedvezmény mindenre az OpticWorld-nél!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Kulcs Patikák
2022.05.31.

Minden út a patikába vezet: a mezőfalvi gyógyszertár mágnesként vonzotta vissza a családtagokat

Bár kezdetben nem úgy tűnt, mégis vérbeli családi patikává vált a mezőfalvai Nádor Gyógyszertár, ahol Molnár Zoltánné, Valéria ma már a három gyermekével dolgozik együtt. A családtagok egymás egészen új arcát is megismerhették, amikor együtt kezdtek el dolgozni.

 Minden út a patikába vezet: a mezőfalvi gyógyszertár mágnesként vonzotta vissza a családtagokat

                                                                       Molnár Zoltánné

Hogyan került a patika a család tulajdonába?

1974-ben kezdtem a pályámat Dunaújvárosban a férjemmel egy patikában. Ő a mai napig ott dolgozik. Az első gyermekünk születése után kényelmetlen volt, hogy ott váltott műszakban kellett dolgozni, de szerencsére adódott itt, Mezőfalván egy patika. Én vállaltam, hogy minden nap kijárok ide, így a gyereknevelés kérdése megoldódott. Az a mezőfalvai gyógyszertár nagyon régi épület volt, de a falu vezetősége elárulta, hogy hamarosan felépül egy új egészségügyi központ. Ez így is történt. Én pedig úgy voltam vele, hogy ha már kijártam ide négy éven át, nem hagyom veszni a sok ismeretséget és tapasztalatot. Végül én lettem az új patika vezetője. Fiatal voltam és lelkes, huszonnyolc évesen lettem gyógyszertárvezető, ami akkoriban ritkaságszámba ment. Kaptunk szolgálati lakást is, jöttek a gyerekek, házat építettünk, gyökeret vertünk itt. A nyolcvanas évek végén aztán lehetett már sejteni, hogy lehetőség lesz privatizációra, ezért minden garast a fogunkhoz vertünk, hogy meg tudjuk venni a patikát. Nemsokára negyvenöt éve lesz, hogy itt élünk. Én eredetileg négy évvel számoltam, de a falusiak megszerettek minket és mi is őket, ahogy Mezőfalvát is.  

 

Kik dolgoznak ma a patikában?

Annak idején azokkal folytattam a munkát a gyógyszertárban, akiket „megörököltem”, ma pedig az ő leszármazottaikkal, rokonaikkal dolgozunk − az én gyerekeim mellett. Így mi, akárhonnan is nézzük, vérbeli családi patika vagyunk.

 Minden út a patikába vezet: a mezőfalvi gyógyszertár mágnesként vonzotta vissza a családtagokat

                                                                           Farkas Tibor

Pedig saját gyermekei nem erre a pályára készültek…

De nem ám! Sőt, mi sem erőltettük, hogy gyógyszerészek legyenek. Itt nőttek fel, nekik ez természetes közeg volt, de mindegyikük a saját akarata szerint választott szakmát. Vali matematikatanár lett, Eszter a ruhaiparban szeretett volna elhelyezkedni, Zoli pedig informatikusnak indult. Aztán volt mindegyikük életében egy olyan pillanat, amikor válaszút kerültek – és akkor azt mondtam mindegyiküknek, hogy jöjjenek haza feltöltődni és átgondolni a dolgokat. Egy darabig itt voltak, és szépen lassan mindannyian belejöttek a szakmába. Akkor persze már nekik is el kellett végezniük a gyógyszertári szakasszisztensi képzést – ugyanúgy, mint az összes többi patikai dolgozónak. Végül megszerették és mind itt ragadtak! Az egyik lányom ráadásul talált egy megfelelő fiatalembert is – mármint olyat, aki még a patikában is tökéletesen megállja a helyét. Tibi habitusa ideális: imádja a falu. Én csak ülök a sarokban és szakirodalmazom, ők meg végzik a munkát, lelkesen, kedvesen, szívvel-lélekkel.

 

Változtatott a közös munka a családon belüli kapcsolatokon?

A felnőtté válás folyamatában nem voltunk együtt a gyerekeimmel: még szinte gyerekként mentek el és felnőttként tértek vissza. Akkor már másként csapódott le bennük, hogy egy gyógyszertárba jöttek vissza: a folyamatosság és a stabilitás más minőségbe csapott át a szemükben. A feladatok elosztása természetesen alakult ki, a habitusukból adódóan. Eszter a háttérmunkát kedveli, abban jó, ezért ő a magisztrális részt vezeti. Zoli és Tibor felelnek az adminisztrációért, a raktárkezelésért és a kereskedelmi feladatokért. A két családon kívüli kollégánk pedig az expediálással (gyógyszerkiadással) foglalkozik. Kialakult az egymás iránti tisztelet. Én is megtanultam a gyermekeim keze alá dolgozni. A döntéseknél már sok esetben az ő választásukat vesszük figyelembe: mégiscsak ők a fiatalabbak, jobban érzik, értik a mai világot, mint mi − ezt nagyon respektáljuk. 

 Minden út a patikába vezet: a mezőfalvi gyógyszertár mágnesként vonzotta vissza a családtagokat

                                                                          Molnár Zoltán

Tudtak egymásnak meglepetést okozni családtagokként is?

De mennyire! Nem gondoltam volna, hogy a fiamban ennyi határozottság és kitartás van. Keveset beszél, de amit mond, arra nagyon oda kell figyelni, annak súlya van. Tibi tele van furfanggal, rátermettséggel, jóféle vérbeli kereskedői vénája van. A betegek ezért is szeretik annyira: nincs köztük olyan, aki tőlünk tájékozatlanul menne el! Vali még csak egy-két éve dolgozik velünk, így a patikában a fiatalabbak irányítanak, de otthon, a családi együttléteknél persze visszaalakulnak a születési előjogok.

 Lesz még családtag, aki csatlakozhat?

Nagyon remélem, hogy az unokám is erre a pályára lép, de ő még csak hétéves. A lehetősége meglesz: mivel a nyári szünetet velünk tölti, már kitaláltuk, hogyan kapcsolódhat be játékosan a munkába. Ezt nem csináltam a gyerekeimmel: itt bicikliztek az officina közepén, meg rollereztek az áruk között, de soha nem nyúltak semmihez. Nem érdekelték őket a gyógyszerek, és mi sem erőltettük a dolgot. Az unokámnál már szeretném megadni az esélyt arra, hogy tudatosan ismertessem meg vele ezt a szép hivatást: ne csak lássa, hanem tehessen is annyit, ami a korának megfelelő. Ha mi ennyire szeretjük ezt csinálni, ő mennyire fogja, ha már gyerekként megtapasztalhatja a betegekkel való foglalkozás szépségét és örömeit!

Patikusinterjú-sorozatunk előző részét itt érhetitek el!

Gondoltad volna?

Cipősdoboz akció (Baptista szeretetszolgálat)

December 18-ig adhat le cipősdobozt, akár online is!

Idén is lehetőség nyílik  szebbé varázsolni a rászoruló gyermekek karácsonyát a  Baptista szeretetszolgálat Cipősdoboz akciójának keretein belül. Országszerte több gyűjtőponton, de akár online is van lehetőség az ajándék leadására!

A cipősdobozokat nem és kor szerint érdemes megtölteni, amit a Baptista Szeretetszolgálat országos önkéntesi hálózatán keresztül jut el a hátrányos helyzetű gyermekekhez, még az ünnepek előtt.

Tudta? A Kulcs Patikák idén is gyűjt a cipősdobozokba!

Ha Ön is adna le ajándékot akkor további információkat a http://ciposdoboz.hu/  oldalán talál.

Lehet csökkenteni a karácsonyi stresszt!

Az ünnepek során a stressz-szintünk is jelentősen megemelkedik a sok teendő, konfliktushelyzet és megfelelési kényszer miatt. Íme néhány tipp, hogy kevésbé stresszeljünk:

  • Állítsunk be költségkeretet az ünnepekre, hogy ne aggódjunk k a túlköltekezés miatt 
  • Hangsúlyozzuk gyermekeinknek, unokáinknak, hogy az ünnep az együttlétről szól - így végezzünk együtt minél több közös, szórakoztató tevékenységet!
  • Osszuk meg a teendőket és iktassunk be énidőt, ha tehetjük mozogjunk is!
  • Érdemes kerülni a mértéktelen étkezést és a túl sok alkohol fogyasztását, ugyanis ezzel tovább fokozódhat a stressz, mivel a kortizol stresszhormon szint emelkedik.
  • Éljük meg a karácsony pillanatát, ne törekedjünk a tökéletességre!

Kandírozott narancshéj

Hozzávalók:

  • 4 narancs
  •  cukor

Hámozzuk meg a narancsot, majd a héját  vékonyra szeletelve helyezzük egy tál vízbe ázni kb. 4 napra. Naponta kétszer cseréljünk rajta vizet, így a keserű ízű folyadék kiázik belőle.
Ha már eleget ázott a narancshéj, szedjük ki a vízből, és tiszta vízbe tegyük a tűzre. Forrástól számítva főzzük még 10-15 percen keresztül, majd szűrjük le, papírtörlőn szárítsuk meg és forgassuk meg kristálycukorban.
Süteményekbe de csokoládéba mártva is mennyei lesz!

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Ár- és készletinformáció iránt
érdeklődj a legközelebbi
Kulcs Patikában!

Cím: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatika.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba–Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.