waiting
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Legfrissebb:
Florapont ajánlat: Kulcs Kártyáddal -10% a dísznövényekre!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Kulcs Patikák
2024.03.07.
menstruáció
fájdalom
hasfájás
menzesz
menstruációs fájdalom
fájdalomcsillapítás

Minden nőnek ismernie kell rá módszereket - erős menstruációs fájdalom

A menstruáció kezdő napja körül jelentkező, sok nőnél kifejezetten erős hasi fájdalom a teljes medence területét, de sokszor a hátat és a comb tájékát sem kíméli. Erőssége minden nőnél más és más, esetenként laza széklettel, fejfájással, szédüléssel, de akár hányással is együtt járhat a fájdalom. Mindannyian tudjuk, miről beszélünk: a nők 80%-a* találkozik a fenti tünetekkel. Te is közéjük tartozol?

A fájdalom oka: a méh a menstruáció elején összehúzódik, hogy ki tudja lökni a megvastagodott, az előző havi teherbe esés hiányában haszontalanná vált méhnyálkahártyát.

 

Vannak, akiknek minden hónap gyötrelem egészen a menopauzáig, ám sokaknak kiszámíthatatlan, hogy milyen erősségű fájdalomra számíthatnak a menstruációjuk kezdetén. Éppen ezért minden nőnek fontos ismerni a menstruációs fájdalmak enyhítésére könnyen elérhető és hatásos módszereket.

Hatásos módszerek a menstruációs fájdalom csillapítására:

FÁJDALOMCSILLAPÍTÓ GYÓGYSZEREK

A vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszerek a leggyorsabban csökkentik a fájdalmad. Ezek közül érdemes olyat választani, amelyek betegtájékoztatójában a kifejezetten menstruációs fájdalomra való hatásossága is szerepel.

MELEG

A meleg ellazítja a görcsben álló izmokat, így enyhíti az általuk keletkezett fájdalmat. Egy melegítőpárna, jó meleg zuhany, vastag pléd – ezek mind jó segítőtársaid lehetnek.

Minden nőnek ismernie kell rá módszereket - erős menstruációs fájdalom

MOZGÁS

Tudjuk, fájdalom esetén eszünkbe sem jutna, pedig egy kis mozgás, például egy séta vagy finom tornasor felpezsdíti a vérkeringést, növeli az oxigén- és endorfinszintet, amely remek fájdalomcsillapító hatással is bír.

EVÉS-IVÁS OKOSAN

Tudtad, hogy izomgörcsöket is okozhat, ha nem iszol eleget? Gondold át, hogy megfelelő mennyiségű vizet viszel-e be, ezenkívül a könnyű emésztés sokat segít a szervezetnek a fájdalmak idején, kerüld hát a zsíros, nehéz ételeket a menstruációd elején.

A gyógynövény teák közül válassz nyugtató és görcsoldó hatásúakat. Ilyen például a kamilla, a citromfű, a levendula és a hársfavirág is.

Hogy mikor fordulj a fájdalmaddal orvoshoz?

A menstruáció idején keményen dolgozó méh összehúzódásait mindenki érzi. Temperamentum, hangulat, érzékenység kérdése, kit mennyire zavar. „Az azonban, ha a menstruáció napjaiban a fájdalom bénító, ellehetetlenítő, megakadályoz valakit a közösségbe járásban és a teendők elvégzésében, nem normális.” – írja dr. Benkovics Júlia nőgyógyász a Magunkról c. könyvében. Ilyen esetekben a kivizsgálás kifejezetten indokolt.

Letölthető menstruációs naptár >>

Források:

* https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jwh.2015.5529?journalCode=jwh

 Dr. Benkovics Júlia, Magunkról – Tabuk nélkül a női testről c. könyve

Minden nőnek ismernie kell rá módszereket - erős menstruációs fájdalom

PodCast ajánló

42:43
Fejfájással élni és csillapítani

Cikkajánló

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cí­m: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatikak.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Patikakereső

PatikakeresőHa patikáinkat közvetlenül szeretnéd elérni,
használd a patikakeresőt!
Ár- és készletinformáció iránt érdeklődj patikáink elérhetőségein.

Ha patikáinkat közvetlenül szeretné elérni, használja a patikakeresőt!

Partnereink:

Baba-Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.