Elindult végre az igazi tavasz és vele együtt a medvehagyma szezon! Tudtad, hogy a medvehagyma az egyik legismertebb és legkedveltebb vadon termő növény, amely itthon is széles körben elterjedt? Cikkünkben nem csak szedési és helyszín-tippekkel, de egy remek recepttel is szolgálunk.
A medvehagyma levele nem csak nagyon finom, enyhe fokhagymára emlékeztető ízével, hanem számos pozitív hatást is gyakorol az egészségünkre: C-vitaminban és káliumban gazdag, valamint számos antioxidánst és antibakteriális vegyületet is tartalmaz. Segít az immunredszer erősítésében, a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésében, de a méregtelenítésben is.
HOL TALÁLJUK MEG?
Hazánkban számos helyen található medvehagyma, és a tavaszi időszakban nincs is jobb egy természetjárással összekötött medvehagymaszedésnél. Most eláruljuk nektek, hol vannak a legnépszerűbb medvehagyma-szedő helyek Magyarországon:
Azonban fontos megjegyezni, hogy medvehagymát csak engedélyezett helyeken szedjünk, és mindig legyünk óvatosak a növények azonosítása során. Dörzsöljük össze a tenyerünkben az illata miatt! További szedési tippek itt!
A medvehagymát érdemes csak mértékkel fogyasztani, túlzott fogyasztása a véralvadás csökkentése miatt nem ajánlott, és nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy az erdőkben, természetes környezetben található növények és állatok védelme érdekében csak szigorúan szabályozott módon lehet medvehagymát gyűjteni és sohasem sokat egyszerre.
Ígértük, hogy megosztjuk veletek a kedvenc medvehagymás receptünket, ami nem más, mint egy világbajnok medvehagymás juhtúrós pogácsa.
Medvehagymás juhtúrós pogácsa recept
Kép forrása: culinartz.com
Hozzávalók:
Kenéshez:
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben.
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd az élesztős tejjel és a többi hozzávalóval, tésztává gyúrjuk.
Meleg helyen duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, téglalap alakúra nyújtjuk. Rászórjuk a felaprított medvehagyma levelek felét. Hajtogatjuk, 1/4 órát pihentetjük.
Újból kinyújtjuk, megszórjuk a medvehagyma másik felével, ismét hajtogatjuk és 1/4 órát pihentetjük, ezt a műveletet még egyszer megismételjük.
Az utolsó pihentetés után a tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük a tojásfehérjével, rászórjuk a reszelt sajtot.
Éles késsel egyforma kockákra vágjuk, sütőpapíros tepsibe tesszük, még 10 percet kelesztjük, majd előmelegített 180 °C-os sütőben 25-30 percig sütjük.
Központi elérhetőségek
Cím: 1117 Budapest, Alíz utca 3. 1. emelet
Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-16:30 óra)
E-mail: office@kulcspatikak.hu
Facebook: facebook.com/kulcspatikak
Ár- és készletinformáció iránt érdeklődj patikáink elérhetőségein.
Patikakereső
Ha patikáinkat közvetlenül szeretnéd elérni,
használd a patikakeresőt!
Ár- és készletinformáció iránt érdeklődj patikáink elérhetőségein.