waiting
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Legfrissebb:
Kulcs Kártyáddal extra -4,5% a KRIO INTÉZET megjelölt szolgáltatásaira
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Kulcs Patikák
2022.01.31.

Kövesd a svéd divatot: fuss és szedd a szemetet!

Plogging: a szó érdekesen hangzik, ami mögötte van, az pedig még inkább. A szó két nyelv és két világ találkozásából született: az egyik az angol jogging, mint kocogás, a másik pedig a svéd placka opp, azaz valaminek a felszedése. Itt nem csak 'valamiről' van szó ugyanakkor, hanem a szemétről.

Bárhova is járj futni, sajnos elég valószínűtlen, hogy ott ne botolj szemétbe: a természetben és az utcákon egyaránt előfordul, hogy kocogás közben eldobott holmit kell kerülhetni. Erre kínál okos megoldást a plogging, amikor is úgy futhatsz, hogy közben odafigyelsz a környezetedre és teszel annak tisztaságáért is szemétszedéssel.

A plogginghoz megszokott futófelszereléseden túl nem kell sok más dolog: csak egy zacskó, amelybe a szemetet gyűjtöd, kesztyű és kézfertőtlenítő. Utóbbi kettő pandémia idején végképp nem árt, főként, ha hajlandó vagy a zsebkendőt is felkapni a földről. Ploggingolni ugyanúgy indulhatsz egyedül, mint társaságban, és nem is muszáj futnod - gyaloglással, kirándulással és hegymászással is ötvözheted a környezetet tisztábbá varázsoló tevékenységet.

Kövesd a svéd divatot: fuss és szedd a szemetet!

A mozgalom, melynek a plogga.se oldal volt bölcsője, 2016-ban indult el Svédországból, mostanra pedig világszerte népszerűvé vált. Ha eddig nem győztünk meg arról, miért érdemes belekezdened, van négy okunk arra, hogy ploggingolj:

  1. A mozgás egészségesebbé tesz: ha eddig nem kedvelted a futást vagy túl monoton tevékenységnek találtad azt, akkor most megváltozhat látásmódod.
  2. Tehetsz a műanyagszennyezés ellen: a legtöbben palackokat, nejlonzacskókat és hasonló tárgyakat hagynak maguk után a természetben vagy az utcán. Te ezeket felszedve sokkal egészségesebbé teszed a környezetet mindenki számára
  3. A vadvilágnak is segíthetsz: rengeteg állatnak tesz nagy kárt az, ha azt hiszi valamilyen műanyagszemétre, hogy étel, és megpróbálja elfogyasztani azt, vagy úgy belegabalyodik, hogy nem tud belőle kiszabadulni. A plogging erre is megoldás: a hulladékgyűjtés csökkenti a kockázatot.
  4. Segítesz lakókörnyezetednek: azért is szemetes sok környék, mert nagy költsége is lehet annak, hogy azt rendszeresen tisztán tartsák. Ha te plogginggal besegítesz, esetleg nem csak egyedül teszed ezt, saját környezetedet teszed szebbé.

Ha kipróbálnád ezt a sportot, érdemes kitalálnod egy fix útvonalat, amelyet megtisztítasz. Sose hagyd otthon a zacskót, a kesztyűt és a fertőtlenítőt, és oszd meg a közösségi médiában, hogy belevágtál: így követőket is találhatsz, akikkel együtt még nagyobb hatást érhettek el. A fenntarthatóság jegyében végzett környezetbarát mozgás a sport szerelmesei számára új lehetőségeket nyit meg a szemétgyűjtés és a sport ötvözésével.

PodCast ajánló

49:18
Gyógyszerfüggő a családban – Mit tegyünk?

Cikkajánló

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cí­m: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatikak.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Patikakereső

PatikakeresőHa patikáinkat közvetlenül szeretnéd elérni,
használd a patikakeresőt!
Ár- és készletinformáció iránt érdeklődj patikáink elérhetőségein.

Ha patikáinkat közvetlenül szeretné elérni, használja a patikakeresőt!

Partnereink:

Baba-Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.