waiting
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Legfrissebb:
Az UniCredit Bank ajánlata: kedvezményes banki szolgáltatások Kulcs Kártyáddal!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Kulcs Patikák
2024.07.01.

Kézikönyv a szemsérülésekhez

Támogatott tartalom

A kisebb szemsérülések, amelyeket például por vagy egyéb ártalmatlan anyagok okoznak, házilag is egyszerűen kezelhetők a szem vizes öblítésével, a komolyabb esetekkel azonban szakorvoshoz kell fordulni.

A komolyabb szemsérülések, amelyeket valamilyen éles, hegyes eszköz, szembe jutott tárgy, forgács, szilánk, szemet (is) ért ütés, illetve maró anyag okoz, esetenként sürgős szemész szakorvosi ellátást igényelnek.

A szemsérülések fajtái

Conjunctivalis (kötőhártya), cornealis (szaruhártya), idegen test

szem felszínére sokféle idegen test (pl. fémforgács, növényi részek, üvegszilánkok stb.) kerülhet. Szúró érzéssel, könnyezéssel, vörösséggel járhatnak. A szemészorvos a szemfelszínt érzéstelenítve, réslámpa mellett távolítja el az idegen testet, a kötőhártyáról vattapálcával, a szaruhártyáról lándzsával. A szemhéjak kifordításával az orvos arról is meggyőződik, hogy nincsenek további idegen testek a szem felszínén. Egy hétig antibiotikumos szemcsepp használata javasolt.

A szaruhártyába mélyen hatoló idegen testek akár hegeket, cornealis homályokat is hagyhatnak maguk után, amelyek egy életen át zavarók lesznek a látásban. Ezért is nagyon fontos hangsúlyozni a védőszemüveg használatát, ha olyan munkakörben dolgozik, ahol fennáll a szemsérülés veszélye!

Szemen áthatoló idegen test

Leggyakrabban kalapálás, favágás során kerülhet idegen test akkora erővel a szembe, amely áthatol a szem elülső felszínén, és az üvegtesten keresztül egészen a retináig juthat. Ollóval, ceruzával is előfordulhat, hogy „belekap” valaki a szemébe.

Tompa sérülések

Bár nem járnak olyan drasztikus jelekkel, mint az előző csoport, nem szabad alábecsülni a tompa tárgyak által okozott szemészeti károkat sem. Tompa sérülés esetén ne fújjuk ki az orrunkat, a fejünket próbáljuk függőlegesen tartani. A szennyeződéseket folyó vízzel mossuk le, majd fedjük steril gézlappal. A csontos szemüreg bemenetelénél nagyobb tárgyak (pl. teniszlabda, hógolyó, pezsgősdugó, légzsák, gumipók) gyakran okoznak ún. blow out törést, mely során a szemgödör alsó, csontos falában keletkezett törés miatt az alsó egyenes, valamint ferde szemizmok becsípődnek. További tünetek lehetnek a bevérzés a kötőhártya alatt, a kötőhártya-ödéma, a pupilla tágulata, a szemlencse elszürkülése vagy elmozdulása, esetleg a szemnyomás megemelkedése.

Sav és lúg által okozott sérülések

Sav vagy lúg okozta sérülések esetén azonnal folyó vízzel öblítse ki a szemét, majd keresse fel a területileg illetékes szemészetet. Vigye magával a sav, lúg dobozát. A sérülések súlyosságuk szerint különböző stádiumba sorolhatók, amelyek eltérő kezelést igényelnek. Maga a károsodás mértéke függ a károsító anyag típusától, mennyiségétől és az expozíciós időtől. Ilyen esetekben a kötőhártya állapota sokszor döntő tényezőként szerepel: ha a kötőhártya vérbő, a sérülés enyhébb fokú, ha fehér, érmentes, elhalt, a sérülés súlyos.