waiting
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Legfrissebb:
Florapont ajánlat: Kulcs Kártyáddal -10% a dísznövényekre!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Kulcs Patikák
2021.12.20.

Jó tudni szilveszter közeledtével, mit is tesz velünk az alkohol

Sokak fejében egyezik meg a szilveszter a bulizással, illetve az ahhoz fűződő, nem ritkán mértéktelen alkoholfogyasztással: mielőtt egyik pohárral a másik után hajtatnánk fel borból, pezsgőből, sörből vagy töményekből, érdemes kicsit közelebbről is megvizsgálni, mit tesz velünk az alkohol!

Jó tudni szilveszter közeledtével, mit is tesz velünk az alkohol

 

Az alkohol hatásai sokak számára nagyon is ismerősek, legalábbis felszínes szinten. Csökkennek gátlásaink, ettől ugyanakkor magasabb szellemi funkcióink némelyike is kevésbé működik, gondoljunk csak az akadozó beszédre! A fáradtságérzet kisebb lesz eleinte, ezért nagyobb teljesítményre vagyunk képesek kezdetben. Izmaink erejéről is úgy érezhetjük, megnövekedett, mozgáskoordinációnk azonban már kis mennyiségtől is romlik. Vérnyomásunk megemelkedik, a vizelési inger gyakoribb lesz. Az alkohol pszichés hatásai közé tartozik az is, hogy izgalmi állapotba kerülünk tőle, nagy mennyiség fogyasztása esetén viszont álmosító ereje van. Az ital emellett fájdalmat csillapítja, a hőérzetet is módosítja, amivel nagy hidegben vigyázni kell.

Nem csoda, hogy az autóvezetés és az alkoholfogyasztás például egymást kizáró tevékenységek: az alkohol felszívódása a valóságban jóval lassabb, mint amit hinnénk. Egy hetven kilogrammos ember szervezetéből egy üveg sör vagy egy kupica tömény három óra alatt ürül ki, tehát a kettő együtt fogyasztva már hat óra vezetésmentességgel kell, hogy járjon.

Jó tudni szilveszter közeledtével, mit is tesz velünk az alkohol

A nagy mértékű alkoholfogyasztás velejárója a macskajaj: a másnaposság tüneteit sem kell bemutatnunk a legtöbbeknek. Száraz száj, égő szemek, bizonytalan gyomor, fejfájás, szédülés, hányinger és hányás: nem a legkellemesebb így kezdeni az új évet. Probléma a dehidratáltság, melyet az alkohol okoz, másnaposság ellen ezért érdemes minden pohár alkoholt követően egy pohár vizet is inni. Egyes aminosavak is csökkentik ezeket a tüneteket, és a vízveszteség miatt az ásványi anyagok pótlására is érdemes odafigyelni. A fejfájás fájdalomcsillapítókkal enyhíthetjük, de a tünetek komoly részével szemben egyetlen ellenszer van csak, mégpedig a mértékletes alkoholfogyasztás.

Meg kell említenünk ugyanakkor azt is, hogy ha nagyon gyakran fordul elő velünk az, hogy átesünk a ló túloldalára és mértéktelenül italozunk, az felveti az alkoholizmus fennállásának esélyét is. Ilyenkor érdemes átgondolni, mennyit is iszunk valójában és milyen szerepe van az italnak életünkben. Az alkoholról való leszokás lehet ebben az estben a megoldás, amely egészségünk érdekében is a lehető legjobb megoldás.

Ha még több érdekességet szeretnél megtudni az alkohol történetéről, hatásmechanizmusáról, szervezetünkben történő felbomlásáról és másnaposság elleni tippekről, nézd meg videónkat Facebook-oldalunkon!

PodCast ajánló

49:18
Gyógyszerfüggő a családban – Mit tegyünk?

Cikkajánló

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cí­m: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatikak.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Patikakereső

PatikakeresőHa patikáinkat közvetlenül szeretnéd elérni,
használd a patikakeresőt!
Ár- és készletinformáció iránt érdeklődj patikáink elérhetőségein.

Ha patikáinkat közvetlenül szeretné elérni, használja a patikakeresőt!

Partnereink:

Baba-Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.