waiting
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal 20% kedvezmény mindenre az OpticWorld-nél!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Kulcs Patikák
2021.12.20.

Jó tudni szilveszter közeledtével, mit is tesz velünk az alkohol

Sokak fejében egyezik meg a szilveszter a bulizással, illetve az ahhoz fűződő, nem ritkán mértéktelen alkoholfogyasztással: mielőtt egyik pohárral a másik után hajtatnánk fel borból, pezsgőből, sörből vagy töményekből, érdemes kicsit közelebbről is megvizsgálni, mit tesz velünk az alkohol!

Jó tudni szilveszter közeledtével, mit is tesz velünk az alkohol

 

Az alkohol hatásai sokak számára nagyon is ismerősek, legalábbis felszínes szinten. Csökkennek gátlásaink, ettől ugyanakkor magasabb szellemi funkcióink némelyike is kevésbé működik, gondoljunk csak az akadozó beszédre! A fáradtságérzet kisebb lesz eleinte, ezért nagyobb teljesítményre vagyunk képesek kezdetben. Izmaink erejéről is úgy érezhetjük, megnövekedett, mozgáskoordinációnk azonban már kis mennyiségtől is romlik. Vérnyomásunk megemelkedik, a vizelési inger gyakoribb lesz. Az alkohol pszichés hatásai közé tartozik az is, hogy izgalmi állapotba kerülünk tőle, nagy mennyiség fogyasztása esetén viszont álmosító ereje van. Az ital emellett fájdalmat csillapítja, a hőérzetet is módosítja, amivel nagy hidegben vigyázni kell.

Nem csoda, hogy az autóvezetés és az alkoholfogyasztás például egymást kizáró tevékenységek: az alkohol felszívódása a valóságban jóval lassabb, mint amit hinnénk. Egy hetven kilogrammos ember szervezetéből egy üveg sör vagy egy kupica tömény három óra alatt ürül ki, tehát a kettő együtt fogyasztva már hat óra vezetésmentességgel kell, hogy járjon.

Jó tudni szilveszter közeledtével, mit is tesz velünk az alkohol

A nagy mértékű alkoholfogyasztás velejárója a macskajaj: a másnaposság tüneteit sem kell bemutatnunk a legtöbbeknek. Száraz száj, égő szemek, bizonytalan gyomor, fejfájás, szédülés, hányinger és hányás: nem a legkellemesebb így kezdeni az új évet. Probléma a dehidratáltság, melyet az alkohol okoz, másnaposság ellen ezért érdemes minden pohár alkoholt követően egy pohár vizet is inni. Egyes aminosavak is csökkentik ezeket a tüneteket, és a vízveszteség miatt az ásványi anyagok pótlására is érdemes odafigyelni. A fejfájás fájdalomcsillapítókkal enyhíthetjük, de a tünetek komoly részével szemben egyetlen ellenszer van csak, mégpedig a mértékletes alkoholfogyasztás.

Meg kell említenünk ugyanakkor azt is, hogy ha nagyon gyakran fordul elő velünk az, hogy átesünk a ló túloldalára és mértéktelenül italozunk, az felveti az alkoholizmus fennállásának esélyét is. Ilyenkor érdemes átgondolni, mennyit is iszunk valójában és milyen szerepe van az italnak életünkben. Az alkoholról való leszokás lehet ebben az estben a megoldás, amely egészségünk érdekében is a lehető legjobb megoldás.

Ha még több érdekességet szeretnél megtudni az alkohol történetéről, hatásmechanizmusáról, szervezetünkben történő felbomlásáról és másnaposság elleni tippekről, nézd meg videónkat Facebook-oldalunkon!

Gondoltad volna?

Fügéből is lehet turmix!

Íme egy isteni nyárvégi turmix recept, amelyet a friss érett gyümölcsből készíthet!

Hozzávalók:

  • 3 db érett füge
  • 1 db banán
  • 1 dl joghurt (élőflórás)
  • 1 dl víz
  • fahéj, ízlés szerint
  • ½ vanília rúd

Miután krémesre turmixolta a hozzávalókat, már fogyaszthatja is! Ez az ital kiváló energianövelő, és még az emésztőrendszert is élénkíti.

Augusztus 13. a balkezesek világnapja,

amelyet egy balkezeseket tömörítő amerikai szervezet kezdeményezésére szoktak minden évben megrendezni. A világnap célja társadalmi beilleszkedésük elősegítése és elfogadtatása a jobbkezesekkel. A balkezesek aránya a nagyvilágban jelenleg körülbelül 10-15% körül van. A balkezesség a jobb agyfélteke dominanciájával magyarázható, ennek köszönhető az is, hogy a művészek közül sokan balkezesek voltak , pl. Michelangelo, Leonardo da Vinci, Beethoven vagy Mozart is.

Országszerte már 30 Kulcs Quality Patika várja Önt is!

A Kulcs Patikáknál minden idők legnagyobb patika-átalakítási sorozata komoly mérföldkőhöz ért. Júliusban harmincra nőtt azon gyógyszertárak száma, amelyek a Kulcs hálózaton belül a prémium, ún. Quality Patika címet kiérdemelték. „Mi hiszünk abban, hogy szakemberink tanácsa a legnagyobb érték a patikában. A mai vásárlói igények felett azonban nem érdemes szemet hunyni. A Kulcs Quality Patika Program erre a helyzetre kínál megoldást: a környezet modern és barátságos, a vásárló igényei jobban előtérbe kerülnek, azonban a szakmai segítség továbbra is kulcsfontosságú marad, sőt, kiemelkedik.” – mondta dr. Kőhalmi Ákos, a Kulcspatikák Zrt. vezérigazgatója. Keresse Ön is a Kulcs Quality Patikákat! Meglepően nagy termékkínálat és figyelmes, extra szolgáltatások várják!

kulcspatikak.hu/quality

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Ár- és készletinformáció iránt
érdeklődj a legközelebbi
Kulcs Patikában!

Cím: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatika.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba–Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.