waiting
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal 20% kedvezmény mindenre az OpticWorld-nél!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Kulcs Patikák
2021.12.20.

Jó tudni szilveszter közeledtével, mit is tesz velünk az alkohol

Sokak fejében egyezik meg a szilveszter a bulizással, illetve az ahhoz fűződő, nem ritkán mértéktelen alkoholfogyasztással: mielőtt egyik pohárral a másik után hajtatnánk fel borból, pezsgőből, sörből vagy töményekből, érdemes kicsit közelebbről is megvizsgálni, mit tesz velünk az alkohol!

Jó tudni szilveszter közeledtével, mit is tesz velünk az alkohol

 

Az alkohol hatásai sokak számára nagyon is ismerősek, legalábbis felszínes szinten. Csökkennek gátlásaink, ettől ugyanakkor magasabb szellemi funkcióink némelyike is kevésbé működik, gondoljunk csak az akadozó beszédre! A fáradtságérzet kisebb lesz eleinte, ezért nagyobb teljesítményre vagyunk képesek kezdetben. Izmaink erejéről is úgy érezhetjük, megnövekedett, mozgáskoordinációnk azonban már kis mennyiségtől is romlik. Vérnyomásunk megemelkedik, a vizelési inger gyakoribb lesz. Az alkohol pszichés hatásai közé tartozik az is, hogy izgalmi állapotba kerülünk tőle, nagy mennyiség fogyasztása esetén viszont álmosító ereje van. Az ital emellett fájdalmat csillapítja, a hőérzetet is módosítja, amivel nagy hidegben vigyázni kell.

Nem csoda, hogy az autóvezetés és az alkoholfogyasztás például egymást kizáró tevékenységek: az alkohol felszívódása a valóságban jóval lassabb, mint amit hinnénk. Egy hetven kilogrammos ember szervezetéből egy üveg sör vagy egy kupica tömény három óra alatt ürül ki, tehát a kettő együtt fogyasztva már hat óra vezetésmentességgel kell, hogy járjon.

Jó tudni szilveszter közeledtével, mit is tesz velünk az alkohol

A nagy mértékű alkoholfogyasztás velejárója a macskajaj: a másnaposság tüneteit sem kell bemutatnunk a legtöbbeknek. Száraz száj, égő szemek, bizonytalan gyomor, fejfájás, szédülés, hányinger és hányás: nem a legkellemesebb így kezdeni az új évet. Probléma a dehidratáltság, melyet az alkohol okoz, másnaposság ellen ezért érdemes minden pohár alkoholt követően egy pohár vizet is inni. Egyes aminosavak is csökkentik ezeket a tüneteket, és a vízveszteség miatt az ásványi anyagok pótlására is érdemes odafigyelni. A fejfájás fájdalomcsillapítókkal enyhíthetjük, de a tünetek komoly részével szemben egyetlen ellenszer van csak, mégpedig a mértékletes alkoholfogyasztás.

Meg kell említenünk ugyanakkor azt is, hogy ha nagyon gyakran fordul elő velünk az, hogy átesünk a ló túloldalára és mértéktelenül italozunk, az felveti az alkoholizmus fennállásának esélyét is. Ilyenkor érdemes átgondolni, mennyit is iszunk valójában és milyen szerepe van az italnak életünkben. Az alkoholról való leszokás lehet ebben az estben a megoldás, amely egészségünk érdekében is a lehető legjobb megoldás.

Ha még több érdekességet szeretnél megtudni az alkohol történetéről, hatásmechanizmusáról, szervezetünkben történő felbomlásáról és másnaposság elleni tippekről, nézd meg videónkat Facebook-oldalunkon!

Gondoltad volna?

Cipősdoboz akció (Baptista szeretetszolgálat)

December 18-ig adhat le cipősdobozt, akár online is!

Idén is lehetőség nyílik  szebbé varázsolni a rászoruló gyermekek karácsonyát a  Baptista szeretetszolgálat Cipősdoboz akciójának keretein belül. Országszerte több gyűjtőponton, de akár online is van lehetőség az ajándék leadására!

A cipősdobozokat nem és kor szerint érdemes megtölteni, amit a Baptista Szeretetszolgálat országos önkéntesi hálózatán keresztül jut el a hátrányos helyzetű gyermekekhez, még az ünnepek előtt.

Tudta? A Kulcs Patikák idén is gyűjt a cipősdobozokba!

Ha Ön is adna le ajándékot akkor további információkat a http://ciposdoboz.hu/  oldalán talál.

Lehet csökkenteni a karácsonyi stresszt!

Az ünnepek során a stressz-szintünk is jelentősen megemelkedik a sok teendő, konfliktushelyzet és megfelelési kényszer miatt. Íme néhány tipp, hogy kevésbé stresszeljünk:

  • Állítsunk be költségkeretet az ünnepekre, hogy ne aggódjunk k a túlköltekezés miatt 
  • Hangsúlyozzuk gyermekeinknek, unokáinknak, hogy az ünnep az együttlétről szól - így végezzünk együtt minél több közös, szórakoztató tevékenységet!
  • Osszuk meg a teendőket és iktassunk be énidőt, ha tehetjük mozogjunk is!
  • Érdemes kerülni a mértéktelen étkezést és a túl sok alkohol fogyasztását, ugyanis ezzel tovább fokozódhat a stressz, mivel a kortizol stresszhormon szint emelkedik.
  • Éljük meg a karácsony pillanatát, ne törekedjünk a tökéletességre!

Kandírozott narancshéj

Hozzávalók:

  • 4 narancs
  •  cukor

Hámozzuk meg a narancsot, majd a héját  vékonyra szeletelve helyezzük egy tál vízbe ázni kb. 4 napra. Naponta kétszer cseréljünk rajta vizet, így a keserű ízű folyadék kiázik belőle.
Ha már eleget ázott a narancshéj, szedjük ki a vízből, és tiszta vízbe tegyük a tűzre. Forrástól számítva főzzük még 10-15 percen keresztül, majd szűrjük le, papírtörlőn szárítsuk meg és forgassuk meg kristálycukorban.
Süteményekbe de csokoládéba mártva is mennyei lesz!

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Ár- és készletinformáció iránt
érdeklődj a legközelebbi
Kulcs Patikában!

Cím: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatika.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba–Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.