waiting
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal 20% kedvezmény mindenre az OpticWorld-nél!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Kulcs Patikák
2021.12.20.

Jó tudni szilveszter közeledtével, mit is tesz velünk az alkohol

Sokak fejében egyezik meg a szilveszter a bulizással, illetve az ahhoz fűződő, nem ritkán mértéktelen alkoholfogyasztással: mielőtt egyik pohárral a másik után hajtatnánk fel borból, pezsgőből, sörből vagy töményekből, érdemes kicsit közelebbről is megvizsgálni, mit tesz velünk az alkohol!

Jó tudni szilveszter közeledtével, mit is tesz velünk az alkohol

 

Az alkohol hatásai sokak számára nagyon is ismerősek, legalábbis felszínes szinten. Csökkennek gátlásaink, ettől ugyanakkor magasabb szellemi funkcióink némelyike is kevésbé működik, gondoljunk csak az akadozó beszédre! A fáradtságérzet kisebb lesz eleinte, ezért nagyobb teljesítményre vagyunk képesek kezdetben. Izmaink erejéről is úgy érezhetjük, megnövekedett, mozgáskoordinációnk azonban már kis mennyiségtől is romlik. Vérnyomásunk megemelkedik, a vizelési inger gyakoribb lesz. Az alkohol pszichés hatásai közé tartozik az is, hogy izgalmi állapotba kerülünk tőle, nagy mennyiség fogyasztása esetén viszont álmosító ereje van. Az ital emellett fájdalmat csillapítja, a hőérzetet is módosítja, amivel nagy hidegben vigyázni kell.

Nem csoda, hogy az autóvezetés és az alkoholfogyasztás például egymást kizáró tevékenységek: az alkohol felszívódása a valóságban jóval lassabb, mint amit hinnénk. Egy hetven kilogrammos ember szervezetéből egy üveg sör vagy egy kupica tömény három óra alatt ürül ki, tehát a kettő együtt fogyasztva már hat óra vezetésmentességgel kell, hogy járjon.

Jó tudni szilveszter közeledtével, mit is tesz velünk az alkohol

A nagy mértékű alkoholfogyasztás velejárója a macskajaj: a másnaposság tüneteit sem kell bemutatnunk a legtöbbeknek. Száraz száj, égő szemek, bizonytalan gyomor, fejfájás, szédülés, hányinger és hányás: nem a legkellemesebb így kezdeni az új évet. Probléma a dehidratáltság, melyet az alkohol okoz, másnaposság ellen ezért érdemes minden pohár alkoholt követően egy pohár vizet is inni. Egyes aminosavak is csökkentik ezeket a tüneteket, és a vízveszteség miatt az ásványi anyagok pótlására is érdemes odafigyelni. A fejfájás fájdalomcsillapítókkal enyhíthetjük, de a tünetek komoly részével szemben egyetlen ellenszer van csak, mégpedig a mértékletes alkoholfogyasztás.

Meg kell említenünk ugyanakkor azt is, hogy ha nagyon gyakran fordul elő velünk az, hogy átesünk a ló túloldalára és mértéktelenül italozunk, az felveti az alkoholizmus fennállásának esélyét is. Ilyenkor érdemes átgondolni, mennyit is iszunk valójában és milyen szerepe van az italnak életünkben. Az alkoholról való leszokás lehet ebben az estben a megoldás, amely egészségünk érdekében is a lehető legjobb megoldás.

Ha még több érdekességet szeretnél megtudni az alkohol történetéről, hatásmechanizmusáról, szervezetünkben történő felbomlásáról és másnaposság elleni tippekről, nézd meg videónkat Facebook-oldalunkon!

Gondoltad volna?

Online Home Fitness ingyen

Gondoltad volna, hogy Kulcs Kártyáddal könnyen tehetsz az egészségedért? A Kulcs Patikák HOME FITNESS oldalán ingyenes, szakszerű edzés sorozat várja az érdeklődőket. Lépj be és kövesd Gyócsi Dóri gerinctréner és jógaoktató, valamint Nagy Amarilla gyógytornász szakszerű edzéseit, például a szenior tornasorozatot vagy a sokat ülők számára készí­tett preventí­v formatornát. Kattints ide, lépj be Kulcs Kártya számoddal és kezdődhet a torna!

Milyen ritka a RITKA BETEGSÉG?

A ritka betegségek olyan betegségek, amelyek az átlagos népességhez viszonyí­tva kevés embert érintenek. Európában például egy betegség akkor tekinthető ritkának, ha több mint 2000 emberből mindössze egyet érint.

Ritka betegségek ezrei léteznek. Mí­g közel minden genetikai eredetű betegség ritka betegség, nem minden ritka betegség genetikai eredetű. Léteznek igen ritka fertőző betegségek is, valamint autoimmun betegségek is ritka rákmegbetegedések.

Napjainkig számos ritka betegség oka tisztázatlan, ezért az általánosan előforduló betegségekre berendezkedett egészségügyi ellátó rendszerekben nincs könnyű helyzete egy ritka betegséggel küzdőnek.

Erre hívja fel a figyelmet a február 28-i világnap.

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Ár- És kÉszletinformÁció irÁnt
ÉrdeklŐdj a legkÖzelebbi
Kulcs PatikÁban!

Cí­m: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatika.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba-Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.