waiting
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Legfrissebb:
Az UniCredit Bank ajánlata: kedvezményes banki szolgáltatások Kulcs Kártyáddal!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Kulcs Patikák
2024.06.12.
adomány
Szabó Szabolcs
támogatás
kémia
kémia mobillabor
kémiaóra
gyógyszerész
gyógyszerészet

Kísérletezős ládával az izgalmas kémiaórákért – interjú Holtzer Péterrel, a Szabó Szabolcs Alapítvány vezetőjével

A Kulcs Patikákban ma országszerte több mint 900 gyógyszerész, gyógyszertári asszisztens és szakasszisztens dolgozik – nem elhanyagolható szám. Azért, hogy a jövőben is legyenek, akik ezt a fontos szakmát választják, ma kell aktívan tenni a természettudományos oktatás színvonalának emeléséért. A Szabó Szabolcs Alapítvány egyik fő célja, hogy az ország minél több iskolájába elvigye az üzenetet: a természettudományok érdekesek, hasznosak; motiválni kell a pedagógusokat, és segíteni a tehetséges diákok pályaválasztását.

A Kulcs Patikák elkötelezett a természettudományos oktatás fejlesztése iránt, ezért 2024-ben 2,4 millió forinttal támogatja a Szabó Szabolcs Alapítvány Kémia Mobillabor programjának működését. Az alapítvány alapítójával és vezetőjével, Holtzer Péterrel a polgárdi Széchenyi István Általános Iskolában beszélgettünk, ahol éppen egy izgalmas kémiafoglalkozásra gyűltek össze a diákok.

- Az Alapítvány névadója Szabó Szabolcs kémiatanár úr, osztályfőnök, a Mobillabor egyik megálmodója és elindítója, aki sajnos már nincs köztünk. Hogyan képzeljük el az ő személyiségét, munkásságát? Egyértelmű volt, hogy a halála után folytatni kell, amit elkezdett?

- Nekem pár nap után egyértelmű volt. 50 évesen halt meg, most már 7 éve, és nagyon szíven ütött minket. Sokat beszélgettem és dolgoztam vele az élete utolsó pár évében, és láttam, mennyi ambíciója van még, amiket csak félig-meddig sikerült megvalósítania. Belém hasított, hogy valamit kezdenünk kell ezzel az örökséggel. Hónapokig beszélgettünk Szabolcs volt iskolatársaival, pályatársaival, és jött az ötlet, hogy hozzunk létre egy alapítványt. Ma már pontosan látjuk, hogy részben valóban Szabolcs örökségét visszük tovább, részben pedig egy csomó új elképzelést is sikerült életre keltenünk, amelyekkel a természettudományos oktatást támogatjuk – és ez ebben a mai helyzetben nagyon fontos. Most is egy olyan iskolában vagyunk, ahol még hétfőnként bejár egy nyugdíjas kémiatanár, de a jövő tanévben már nem biztos. Van egy szép terem, ahol megtartják az órákat, de nem igazi kémia szaktanterem. Egy átlagos iskolát és egy átlagos helyzetet látunk itt, és ebből nagyon-nagyon sok van az országban. Mi ebben a helyzetben próbáljuk tenni a dolgunkat.

Kísérletezős ládával az izgalmas kémiaórákért – interjú Holtzer Péterrel, a Szabó Szabolcs Alapítvány vezetőjével

- Hogyan nőtte ki magát az évek alatt az Alapítvány? Mára országos eredményeket tudtok felmutatni.

- Közhasznú alapítvány vagyunk budapesti központtal, de nagyon kevés dolgot csinálunk a fővárosban. Az a célunk, hogy az ország minél több olyan pontját elérjük, ahol nagy szükség van ránk. A csapatunkban egyre több önkéntes dolgozik, most már nagy örömünkre diákok is. Középiskolások, egyetemisták kezdtek csatlakozni hozzánk, mára 10-12 fiatal segít nekünk. A Kémia Mobillabor hálózatunkban több nagyszerű tanár tevékenykedik egész évben, most a polgárdi iskolába például Székesfehérvárról jött el a kísérletezős ládájával egy lelkes kémiatanárnő, Váminé Hegyi Angéla. Ő már 5 éve, az indulás óta tagja a csapatunknak, és évente körülbelül 10 foglalkozást tart a környékbeli iskolákban. Hozzá hasonló kitűnő, nemcsak kémia-, hanem más természettudományos tanárokból van egy egyre bővülő csapatunk, és többségüknek némi díjazást is tudunk fizetni. Segítjük az ő munkájukat, a hazai oktatás ügyét, és tovább építjük a hálózatunkat.

- 2019 óta több mint 500 látványos és izgalmas Kémia Mobillabor foglalkozást tartottak iskolákban. Hogyan és kik jelentkezhetnek ezekre a rendhagyó kémiaórákra?

- Amikor a programunk elindult, akkor még a tanárainknak kellett megkeresniük ezzel a lehetőséggel az iskolákat. Most ott tartunk, hogy egyre több helyen hallanak rólunk, hívnak minket, de a pedagógusaink még mindig aktívan keresik azokat az iskolákat, ahol nagy szükség van a munkánkra. A foglalkozás teljesen ingyenes, bárki jelentkezhet, bármelyik iskolába szívesen elmegyünk. Minél több új helyre próbálunk eljutni, de azért próbálunk vissza-vissza is térni iskolákba, és hagyni egy még mélyebb élményt. Ez a program nemcsak a gyerekeknek, hanem a helyi kollégáknak is hasznos: a szakmai tudásanyag mellett egy kis motivációt is kapnak, megtapasztalhatják, hogy nincsenek egyedül. És erre nagy szükségük van.

- Milyen visszajelzéseket kapnak a diákoktól és tanároktól? Vannak-e már eredményeik, sikertörténeteik?

- Ennek az útnak az elején járunk, a munkánk sikere hosszabb távon lesz kimutatható. Az idei tanév elején elkezdtünk egy mentorprogramot felépíteni, először Debrecen környékén: az ottani tanárunk maga köré gyűjti a tehetséges gyerekeket, és szakkört, külön foglalkozást tart nekik. Ezzel már terelgethetjük őket a természettudományok felé, és később a pályaválasztásukra is hatással lehetünk. A támogatóink és mi is egyetértünk abban, hogy a mi munkánk hosszabb távon hozza meg a gyümölcsét, és ez teljesen rendben van így.

Kísérletezős ládával az izgalmas kémiaórákért – interjú Holtzer Péterrel, a Szabó Szabolcs Alapítvány vezetőjével

Holtzer Péter átveszi a Kulcs Patikák adományát Kiss-Leizer György operatív igazgatótól

- Mit jelent a Kulcs Patikák támogatása az alapítvány és a Kémia Mobillabor számára?

- Egyrészt nagyon jelentős plusz anyagi forrást. Nekünk nincs saját bevételünk, tehát fontos, hogy együttműködjünk a munkákhoz kapcsolódó cégekkel. Egyre több partnerünk van a vegyiparban és a gyógyszeriparban, ehhez a körhöz csatlakozott most a Kulcs Patikák. Mi szeretünk a támogatóinkkal közösen is kitalálni dolgokat, az anyagi támogatáson túl programokat és eseményeket megvalósítani együtt – a Kémia Mobillabor is egy ilyen nagy koalíció. Sok pénzbe kerül, de sokan segítik és támogatják. Örülünk minden közös kezdeményezésnek, ami a közös cél felé visz mindannyiunkat.

Nagyon várjuk a közös eredményeket, és további sok sikert kívánunk az Alapítvány működéséhez!

 

Nyitókép forrása: sz2a.hu

PodCast ajánló

49:18
Gyógyszerfüggő a családban – Mit tegyünk?

Kapcsolódó cikkek

Cikkajánló

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cí­m: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatikak.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Patikakereső

PatikakeresőHa patikáinkat közvetlenül szeretnéd elérni,
használd a patikakeresőt!
Ár- és készletinformáció iránt érdeklődj patikáink elérhetőségein.

Ha patikáinkat közvetlenül szeretné elérni, használja a patikakeresőt!

Partnereink:

Baba-Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.