waiting
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal 20% kedvezmény mindenre az OpticWorld-nél!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Kulcs Patikák
2022.05.23.
nordic walking
gyaloglás botokkal
kulcs patikák
kulcspatikák
nyár

Gyalogolj botokkal! – Nordic Walking

Bár hazánkban még alaposan megnézzük azokat, akik Nordic Walking-olnak mellettünk kiránduláskor, a sportot űzők látványa az észak-európai országokban már igazán megszokott. A sportág, amelyet Finnországban az év sportjává választottak 2000-ben, sífutó és fitnesz edzők, orvosok és gyógytornászok együttes fejlesztésével vált igazi sporttá.

Lényege, hogy egy pár speciális bot és egyedi gyaloglótechnika segítségével hatékonyan fejleszthető az állóképesség, és a mozgáskoordináció. Ez az a sport, amit bárki, bárhol, bármikor végezhet, nincsenek mellékhatásai és szinte felsorolni is lehetetlen mennyi pozitív hozadéka van.

Amiért Neked is bele kell vágnod:

1. Erősíti az izmokat: testünk több mint 660 izmának 90%-át veszi igénybe. A helyes technika használatakor a kar, váll, nyak és hát izmait is megmozgatja.

2. Tehermentesíti az ízületeket: a botok használata 30%-kal tehermentesíti a csípő- és térdízületeket a normál sétához képest.

3. Javítja az állóképességet: a cél egy meghatározott táv teljesítése vagy egy adott időintervallumon belüli lehető legnagyobb táv teljesítése.

4. Növeli a stressztűrő képességet: a Nordic walking pozitívan hat bizonyos hormontermelésekre, ezáltal segít felvenni a harcot a stresszel szemben.

5. Jót tesz az agynak: a két agyfélteke összehangolt mozgása nagyban segíti a biztonságos mozgást idős korban, fiataloknál pedig a tanulás, koncentrálás és kreativitás fejlesztésében.

Gyalogolj botokkal! – Nordic Walking

Akiknek különösen ajánljuk e sportot:

 • Túlsúllyal küzdők: a botok használata nagyban tehermentesíti a már amúgy is terhelt ízületeket. Azonos sportolással töltött idő alatt a felsőtest intenzív használata miatt 20-25%-kal nagyobb kalória felhasználás érhető el, mint klasszikus gyaloglással.

 • Ülő munkát végzők: A botok helyes használata aktiválja a felsőtest izomzatát. A sport közbeni testtartás rávezet a napközben hanyagolt helyes testtartás, segít az amúgy összeszűkült mellkas megnyitásában.

 • Kismamák szülés előtt és szülés után: A terhelés fokozatmentesen állítható szinte a szülés napjáig. A botok használata megnyugtató biztonságot ad a mozgás közben. A felsőtest aktív használata segít a pocak növekedésével fokozódó hát és vállfájdalmakon.

 • Idősebb korosztály: Nagyon minimális terheléssel is elkezdhető és folyamatosan emelhető az intenzitás a kondíciónak megfelelően. A koordináció folyamatos gyakorlása nagyon jó hatással van az agyműködésre.

Erre figyeljünk oda!

 • Kerülni kell a túledzést, és ne vigyük túlzásba a bemelegítést sem az elején.

 • Létfontosságú a folyadék és a só pótlás.

 • Melegben figyelni kell a napégés elkerülésére, vékony, lenge hosszú ujjú felsőt javaslunk.

 • A sportolást mindig nyújtó tornagyakorlatokkal zárjuk!

Botra fel, vár mindenkit a természet és a Nordic walking!

Gondoltad volna?

Használd okosan a szúnyog- és kullancsriasztó készítményeket

Gondoltad volna, hogy ha kétszer annyit fújsz magadra a szúnyogriasztó sprayből, nem lesz kétszer erősebb a hatása?

 • fedetlen bőrre vagy ruhára fújd, de ruha alá soha!
 • sérült bőrfelületen ne használd!
 • arcra soha ne fújd!
 • kézzel oszlasd el az arcon, kihagyva a szem és száj környékét.
 • nagyobb koncentráció esetén a hatóidő nő, de a hatékonyság nem.
 • ne használd étel és evőeszközök közelében!
 • használat után moss kezet, ha van rá mód!

Cukorbetegek Világnapja – június 27.

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége szerint hazánkban az 1 millióhoz közelít a cukorbetegséggel diagnosztizáltak száma. Csak a 2000-es években 70%-kal nőtt a diabétesszel élők száma, és azóta is évente nagyjából 1000 ember veszíti el a látását a cukorbetegség miatt. A diabétesz számos szervrendszeri betegség kialakulásához vezet, ezért fontos, hogy foglalkozzunk annak megelőzésével. A túlsúly például nagyban hozzájárul a diabétesz kialakulásához, igyekezzünk rendszeres mozgással és helyes táplálkozással tenni ellene.

Apák Napja – június 19.

Idén június 19-re esik az apák napja, amelyet az anyák napjához hasonlóan családi ünnepnek tekintünk. Az apák családban betöltött szerepe az elmúlt száz évben nagyon sokat változott, amelyet főként a női emancipációnak köszönhet a világ. Az Amerikában már 1972-től jegyzett apák napján apró kedvességgel, figyelmességgel fűzhetik szorosabbra az apákkal érzelmi kötelékeiket a gyermekek, illetve köszönhetik meg az anyák a gyermeknevelésben kivett apai részt.

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Ár- és készletinformáció iránt
érdeklődj a legközelebbi
Kulcs Patikában!

Cím: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatika.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba–Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.