waiting
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Legfrissebb:
Kulcs Kártyáddal extra -4,5% a KRIO INTÉZET megjelölt szolgáltatásaira
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Kulcs Patikák
2022.05.23.
nordic walking
gyaloglás botokkal
kulcs patikák
kulcspatikák
nyár

Gyalogolj botokkal! - Nordic Walking

Bár hazánkban még alaposan megnézzük azokat, akik Nordic Walking-olnak mellettünk kiránduláskor, a sportot űzők látványa az észak-európai országokban már igazán megszokott. A sportág, amelyet Finnországban az év sportjává választottak 2000-ben, sífutó és fitnesz edzők, orvosok és gyógytornászok együttes fejlesztésével vált igazi sporttá.

Lényege, hogy egy pár speciális bot és egyedi gyaloglótechnika segítségével hatékonyan fejleszthető az állóképesség, és a mozgáskoordináció. Ez az a sport, amit bárki, bárhol, bármikor végezhet, nincsenek mellékhatásai és szinte felsorolni is lehetetlen mennyi pozitív hozadéka van.

Amiért Neked is bele kell vágnod:

1. Erősíti az izmokat: testünk több mint 660 izmának 90%-át veszi igénybe. A helyes technika használatakor a kar, váll, nyak és hát izmait is megmozgatja.

2. Tehermentesíti az ízületeket: a botok használata 30%-kal tehermentesíti a csípő- és térdízületeket a normál sétához képest.

3. Javítja az állóképességet: a cél egy meghatározott táv teljesítése vagy egy adott időintervallumon belüli lehető legnagyobb táv teljesítése.

4. Növeli a stressztűrő képességet: a Nordic walking pozitívan hat bizonyos hormontermelésekre, ezáltal segít felvenni a harcot a stresszel szemben.

5. Jót tesz az agynak: a két agyfélteke összehangolt mozgása nagyban segíti a biztonságos mozgást idős korban, fiataloknál pedig a tanulás, koncentrálás és kreativitás fejlesztésében.

Gyalogolj botokkal! - Nordic Walking

Akiknek különösen ajánljuk e sportot:

  • Túlsúllyal küzdők: a botok használata nagyban tehermentesíti a már amúgy is terhelt ízületeket. Azonos sportolással töltött idő alatt a felsőtest intenzív használata miatt 20-25%-kal nagyobb kalória felhasználás érhető el, mint klasszikus gyaloglással.

  • Ülő munkát végzők: A botok helyes használata aktiválja a felsőtest izomzatát. A sport közbeni testtartás rávezet a napközben hanyagolt helyes testtartás, segít az amúgy összeszűkült mellkas megnyitásában.

  • Kismamák szülés előtt és szülés után: A terhelés fokozatmentesen állítható szinte a szülés napjáig. A botok használata megnyugtató biztonságot ad a mozgás közben. A felsőtest aktív használata segít a pocak növekedésével fokozódó hát és vállfájdalmakon.

  • Idősebb korosztály: Nagyon minimális terheléssel is elkezdhető és folyamatosan emelhető az intenzitás a kondíciónak megfelelően. A koordináció folyamatos gyakorlása nagyon jó hatással van az agyműködésre.

Erre figyeljünk oda!

  • Kerülni kell a túledzést, és ne vigyük túlzásba a bemelegítést sem az elején.

  • Létfontosságú a folyadék és a só pótlás.

  • Melegben figyelni kell a napégés elkerülésére, vékony, lenge hosszú ujjú felsőt javaslunk.

  • A sportolást mindig nyújtó tornagyakorlatokkal zárjuk!

Botra fel, vár mindenkit a természet és a Nordic walking!

PodCast ajánló

44.37
Bőrbetegségek a Naptól – Hogyan védekezzünk?

Kapcsolódó cikkek

Cikkajánló

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cí­m: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatikak.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Patikakereső

PatikakeresőHa patikáinkat közvetlenül szeretnéd elérni,
használd a patikakeresőt!
Ár- és készletinformáció iránt érdeklődj patikáink elérhetőségein.

Ha patikáinkat közvetlenül szeretné elérni, használja a patikakeresőt!

Partnereink:

Baba-Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.