waiting
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Legfrissebb:
Az UniCredit Bank ajánlata: kedvezményes banki szolgáltatások Kulcs Kártyáddal!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Kulcs Patikák
2023.09.12.
fogápolás
fogkefe
íny
fogérzékenység

Érzékeny fogakkal az élet – fáj, de csillapítható

Akinek van néhány érzékeny foga, vagy akár a teljes fogsora, annak minden nap kihívást jelent. Elsőként a reggeli fogmosás, ha véletlenül nincs melegvíz, de egy rosszul nyalt fagyi is igazi kínzásnak tekinthető, és akkor még nem is beszéltünk a legegyszerűbb rutinoknál a fogorvosi rendelőben…

Az íny sérülésekor vagy annak visszahúzódása miatt a fog olyan részei is a felszínre kerülnek (dentincsatornák), amelyeknek az íny takarása jelenti a biztonságot, a külső hatások ellen védő, erős fogzománc helyett.

Hogyan tűnik el az íny?

Bár a sok savas étel-ital és a szemcsés fogkrémek használata is komolyan segít a kialakulásában, leggyakrabban a „lelkes”, erős fogmosás az oka, hogy az íny visszahúzódik. Hiába a fogmosásba vetetett erő, az erősen rányomott fogkefehasználat hosszú távon visszafordíthatatlan károkat okoz a szájban.

A visszahúzódott fogíny védtelenné teszi a fogidegig jutó dentincsatornákat, így sokkal könnyebben alakul ki később fogszuvasodás vagy akár -betegség, a rettentő fájdalmat azonban azonnal érezzük. Amikor ezek a fogak meleggel, hideggel vagy nagyon édessel érintkeznek, a dentincsatornák közvetlenül az idegekhez vezetik az ingert, ami gyötrő fájdalmat okoz.

Mit tehetünk, ha már így alakult?

Érzékeny fogakkal az élet – fáj, de csillapítható

  • Azonnal tegyük le az erős sörtéjű fogkefét és válasszunk puhát („soft”).
  • Minden fogmosást tudatosan végezzünk: finom, gyenge, körkörös mozdulatokkal.
  • Ha nehéz ezt a rossz szokást elhagyni, vásároljunk jó minőségű elektromos fogkefét, amelyen be lehet állítani a nyomás erősségét. Így, ha túlságosan rányomjuk, a készülék azonnal leáll.
  • A fogápolási rutinunk legyen alaposabb, mint „átlagos” fogakkal: mindig ügyeljünk rá, hogy alaposan (a fogközöket is – kíméletes, melegvizes szájzuhannyal, vagy gyengéden fogselyemmel) és óvatosan tisztítsuk, naponta legalább kétszer.
  • Használjunk kifejezetten érzékeny fogakra készült fogkrémet, amely nagyon sokat segít, ha rendszeresen használjuk, bizonyos mértékű fájdalomcsillapító hatást biztosítva. Ilyenek például az Elmex Sensitive Professional, a Lacalut aktiv gum protection & sensitivity, de a Meridol Complete Care is. Érdemes a típusokról kikérni a gyógyszerész véleményét is, ha patikában vásárolnál.
  • Azonnal hagyjuk el a szemcsés és fogfehérítő fogkrémeket, savas üdítőket,
  • és ne feledkezzünk el a megfelelő C-vitamin bevitelről.

Ám a legfontosabb: a rendszeres fogorvosi ellenőrzés, ahol egyeztessük le személyre szabott fogápolási rutinunkat és lehetőségeinket.

PodCast ajánló

49:18
Gyógyszerfüggő a családban – Mit tegyünk?

Cikkajánló

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cí­m: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatikak.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Patikakereső

PatikakeresőHa patikáinkat közvetlenül szeretnéd elérni,
használd a patikakeresőt!
Ár- és készletinformáció iránt érdeklődj patikáink elérhetőségein.

Ha patikáinkat közvetlenül szeretné elérni, használja a patikakeresőt!

Partnereink:

Baba-Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.