waiting
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Legfrissebb:
Sky Parking ajánlat: -15% a reptéri parkolás árából Kulcs Kártyáddal!
Premio Travel ajánlat: 8% utazási kedvezmény Kulcs Kártyáddal!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Kulcs Patikák
2023.08.21.
Allergia
gyógyszer
kirándulás
szezon
parlagfű
szénanátha

Egyfolytában tüsszögsz? Helló parlagfű szezon!

A Nemzeti Népegészségügyi Központ folyamatosan aktualizált pollenjelentése szerint ebben az időszakban „a parlagfű pollenkoncentrációja országosan magas, egyre több helyen érheti el a nagyon magas szintet. A záporok hatására ugyan lokálisan átmenetileg lecsökkenhet a levegőben lévő virágpor mennyisége, azok elmúltával azonban hamar újra megemelkedik a parlagfű pollenkoncentrációja”.

Nem csoda hát, ha az arra allergiások komolyan küzdenek tüneteikkel…

HONNAN SZÁRMAZIK A PARLAGFŰ?

A parlagfű Észak-Amerikából származik, amely Európában az I. világháború hadtápos gabonaszállítmányai által terjedt szét, a nem művelt területeken, azaz a parlagokon. A parlagfű igazi túlélő: egyetlen példánya nagyjából 60 ezer magot érlel, amelyek 30 évig is csíraképesek maradhatnak, míg pollenjei akár 100 km-t is képesek a szél szárnyán repülni. A terjedése kezdetben nem volt jelentős, ám az 1970-es évektől már erős allergén növényként tartja számon a tudomány. Érdekessége, hogy a pollenjei ragacsosak, így a rátapadó légszennyezés fokozza allergén tulajdonságait.

Egyfolytában tüsszögsz? Helló parlagfű szezon!

HÁNYAN SZENVEDNEK TŐLE?

Magyarországon 3,5 millióra tehető az allergiások száma, közülük 1,5 millióan a parlagfű pollenjére érzékenyek. Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) korábbi felmérése szerint a lakosság mintegy 20 százaléka szenved - orvos által diagnosztizált - pollenallergiában, de egyes becslések szerint valójában legalább a magyarok 30 százaléka érintett. Az utóbbi negyedszázadban megkétszereződött az allergiások száma, egyes becslések szerint ma Magyarországon legalább kétmillióan szenvednek ettől.

A tünetek sokfélék lehetnek, ám alapvetően a szénanátha tipikus tünetei, mint az orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás, orr- és szemviszketés, torok/bőrviszketés, könnyezés, szempirosodás jellemzi a parlagfű allergiát.

TÜNETKEZELÉS

A tüneteket hatékonyan enyhítetjük vény nélkül ill. orvosi rendelvényre felírt allergia gyógyszerekkel, antihisztamin készítményekkel: tablettákkal, szemcseppel, különböző orrspray-kkel. A készítmény kiválasztásában kezdetben segíthet gyógyszerész, ám ha súlyosak a tünetek, mindenképp célzott allergia laborvizsgálatot javaslunk, ami alapján orvos határozza meg az egyénnek legmegfelelőbb hatóanyagot és mennyiséget.

SZÉNANÁTHA ELLEN HÁZILAG

Enyhébb allergiás tüneteknél, de később is sokat számít, ha életvitelünket hozzáigazítjuk kicsit a szezonhoz és az agresszíven terjedő pollenek ellen fizikailag is teszünk. A szellőztetéseket igazítsuk a korahajnali vagy éjszakai időszakra, mossunk hajat gyakrabban és cseréljük le minden nap a felsőruházatunkat, hiszen ezek rengeteg pollent felfognak a levegőből.

A fentieken túl javasoljuk, hogy parlagfű szezonban a szájüreg és az orrüreg tisztítására különösen nagy gondunk legyen: napi többszöri fogmosás, öblítés, orrüreg tisztítás tengervizes orrspray-vel például.

PodCast ajánló

42:43
Fejfájással élni és csillapítani

Kapcsolódó cikkek

Cikkajánló

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cí­m: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatikak.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Patikakereső

PatikakeresőHa patikáinkat közvetlenül szeretnéd elérni,
használd a patikakeresőt!
Ár- és készletinformáció iránt érdeklődj patikáink elérhetőségein.

Ha patikáinkat közvetlenül szeretné elérni, használja a patikakeresőt!

Partnereink:

Baba-Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.