waiting
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Legfrissebb:
Kulcs Kártyáddal extra -4,5% a KRIO INTÉZET megjelölt szolgáltatásaira
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Kulcs Patikák
2022.03.18.
baba
bababőr
babafogak ápolása
bőrápolás

A 12 legfurább tény az újszülött babákról

Ma már nagyon sokat tudunk az emberi testről és fejlődéséről, és ha anyuka vagy, vagy leszel, sok olyan érdekességet olvashatsz a kisbabákról, amikről az iskolai biológiaórákon sosem esett szó. Hiába, az internet korában már nehéz meglepni a mai felkészült anyákat, de azért mi most mégis megpróbáljuk! Gyűjtöttünk 12 érdekességet az újszülött babákról, hogy tesztelhesd magad! Hányról tudtál az alábbiakból?

1. Szőrös arcú babád született? Semmi baj!

Nem, nem farkaskölyök, egyszerűen még nem vesztette el a lanugónak nevezett, az anyaméhben a babák teljes testét fedő természetes puha szőrréteget. A lanugó a magzatmáz megtapadását segíti, ezenkívül tökéletesíti a baba védőrétegeit: például segít a kis test hőszabályozásában. Születéskor már nincs a babákon lanugó, egyedül császármetszéssel született babák esetében figyelhető meg időnként, de ezek a babák is néhány hét alatt elvesztik ezt a selymes baba-testszőrzetet.

2. Az újszülött babáknak nincs térdkalácsa

Nem vicc.., az újszülött babák valójában még nem teljesen kifejlett emberi kis egyedek, az első évben sok testrészük, bizonyos szervrendszerük még nem teljesen kifejlett. Így lehet az, hogy a térdizületük valójában még csak porcos részekből áll, méghozzá térdkalács nélkül.

3. K-vitamin hiánnyal születik

Az ember véralvadási rendszerének nélkülözhetetlen eleme a K-vitamin, azonban egy újszülöttnek szinte alig van belőle, ezért egy K-vitamin ampullával kezdi életét. Mivel a placentából, aztán születés után az anyatejből is csak korlátozott, nem elégséges mennyiség áramlik a baba testébe, amit tárolni sem nagyon képes szerveinek éretlensége miatt, ezért féléves koráig havonta szükséges pótolni a K-vitamint. Nélküle könnyen kialakulhat az ún. újszülöttkori vérzékenység, ami bőr alatti bevérzéseket, de súlyos esetben akár agyvérzést is okozhat.

4. Sokkal több csontja van, mint egy felnőttnek

Egy felnőttnek 203 csontból áll a csontszerkezete, míg egy újszülött baba 300 aprócska csontból épül fel. A felnőttekéhez képest csontozatuk nagy része még porcos állagú és csak később forrnak-csontosodnak össze egy-egy csonttá. A babák ily módon rugalmasnak nevezhető vázszerkezetét a természet valójában nagyon praktikusan alkotta meg: a sok kis méretű, porcos állagú csontocskának köszönhetően a szülőcsatornán való átjutás -általában- sérülés nélkül tud végbe menni.

A 12 legfurább tény az újszülött babákról

5. Mogyoró méretű gyomor

Az újszülött baba gyomrának mérete egy mogyoró, legfeljebb egy cseresznye méretének felel meg. Nem csoda, hogy sokszor igényli azt az ici-pici mennyiségű anyatejet.

6. A magzatmáz aranyat ér!

A magzatmáz, ez a fehéres színű különleges 'zsírréteg' a bőr felületén, a magzat 5. hónapja körül kezd kifejlődni az anyaméhben. Azonkívül, hogy segít a picike hőszabályozásában, tökéletes síkosítóként szolgál majd születéskor. A születést követő 2-3 napban szívódik be a baba bőrébe magától, hatalmas támogatást adva ezzel a baba legfontosabb védőkapujának, a bőrének. Tehát: ne dörzsöljük le az újszülött csecsemőről!

7. Duzzadó mellek

Nos, igen, az újszülött kislányoknál és kisfiúknál sem túl ritka, hogy a mellek duzzadtak sőt, még akár tej is szivároghat belőlük. Aggodalomra azonba semmi ok: az anyai extra női hormonok hatása ez, ami 1-3 héten belül biztosan elmúlik magától.

8. Az újszülöttek tudnak 'úszni'!

Az egészen pici babák víz alá kerülve ösztönösen visszatartják lélegzetüket (ún. búvár reflex), csapkodnak kezeikkel-lábaikkal és engedik el magukat a vízben. Ha babaúszásra viszed a kicsinyed, ezt könnyen be is bizonyítja neked. Arra azonban figyelj, hogy a kisbabák nagyon hamar kihűlnek, ezért csak babáknak ajánlott, igazán meleg vízben és csakis teljesen egészségesen próbáljátok meg a lubickolást.

9. Jéghidegek a lábikói

Az újszülöttek vérkeringése még nem tökéletes, így általában a kezecskéik-lábacskáik egészen hidegek. De pánikra semmi ok, ezen a megfelelő öltözet és táplálékmennyiség, valamint a sok ölelés segít, amíg néhány hét, esetleg hónap után a természetes fejlődéssel helyreáll a vérkeringés a teljes testben.

10. Könnyek nélkül sír

Sír-sír a baba, de ha jól megnézzük, a 3-4. hétig csakis könnyek nélkül. Ez természetesen nem 'hiszti' jele, csupán még nem fejlődtek ki a könnycsatornák teljesen. Épp csak annyi könnyet képes termelni, amely nedvesen tartja a szemgolyót, többet nem.

11. Nem lát élesen

Az újszülött baba már lát természetesen, azonban a korábban tévesen feltételezett elmélet, miszerint 20-30 centiméterig lát élesen, már megdőlt. Az utóbbi évek kutatásai alapján az újszülöttek is ellátnak ennél jóval messzebbre, ám a szem és szemizmok fejletlenségei miatt nagyjából két hónapos koráig egy baba csak igen homályos és nem túl színes képet alkothat a környezetéről. Két hónapos kortól kezdődik igazán a babák látásának fejlődése.

A 12 legfurább tény az újszülött babákról

12. Csak az emberi baba képes mosolyogni!

Az egész világegyetemben csak az ember babája képes arra, hogy mosolyogjon. Sok kutató gondolja úgy, hogy ezt az imádnivalóan cuki megjelenésükkel összhangban alakította az evolúció azért, hogy bennünk, anyákban a lehető legnagyobb ragaszkodást tudja fenntartani a babánk (bármennyire is fárasztó az anyaság az első időkben…).

 

JÁTSSZUNK, ANYUKÁM!

Babahónapi nyereményjáték a legjobb babakényeztető csomagokért 2022. március 31-ig a Kulcs Patikák honlapján! Kattints IDE és nyerj Te is!

PodCast ajánló

48:02
A túlmisztifikált baba-hozzátáplálás

Kapcsolódó cikkek

Cikkajánló

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cí­m: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatikak.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Patikakereső

PatikakeresőHa patikáinkat közvetlenül szeretnéd elérni,
használd a patikakeresőt!
Ár- és készletinformáció iránt érdeklődj patikáink elérhetőségein.

Ha patikáinkat közvetlenül szeretné elérni, használja a patikakeresőt!

Partnereink:

Baba-Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.