waiting
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal 20% kedvezmény mindenre az OpticWorld-nél!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Kulcs Patikák
2022.09.15.

Világhírű feltalálónk – Szent Györgyi Albert

Talán te is tudod, hogy az egyik legfontosabb vitaminunk, a C-vitamin (aszkorbinsav) feltalálását Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas biokémikus, orvos nevéhez kötjük. Azonban azt is tudtad, hogyan fedezte fel és igazolta jelentőségét? Íme egy kis betekintés az életébe, valamint bővebb információ arról, miért is hasznos szervezetednek a C-vitamin!  

 

129 éve született

Szent-Györgyi Albert 1893. szeptember 16-án született Budapesten. 

A híres Lenhossék orvosprofesszori dinasztia sarjaként egyenes út vezetett számára az orvostudomány felé. 1917-es diplomaátvétele után különböző európai egyetemeken végzett kutatásokat, azonban a C-vitamin izolálását Szegeden sikerült véghez vinnie. Ezért a hazai, világot felforgató kutatási eredményéért kapta meg 1937-ben az orvosi- és élettani Nobel-díjat.

Világhírű feltalálónk – Szent Györgyi Albert

A legenda szerint, Szent-Györgyi Albert felesége mindig csomagolt egy paprikát neki az ebédhez, amit nem szertetett, így ahelyett, hogy elfogyasztotta volna, vizsgálni kezdte, és így bukkant az értékes anyagra. A valóság viszont az, hogy kutatásai során ismeretlen anyagot talált a mellékvesében, amelyet hexuronsavnak nevezett el. Külföldről hazatérve Szegeden olyan növényt próbált keresni, amelyből ezt az anyagot nagyobb mennyiségben ki lehet vonni, melyre a szegedi paradicsompaprika jó választásnak bizonyult, hiszen 10 liter présnedvből 6,5 gramm savat nyert ki. Ezt később C-vitaminnak nevezte el, amelyet innentől fogva nagy mennyiségben is elő tudtak állítani.

 Mi mindenre jó a C-vitamin (aszkorbinsav)?

  • Erősíti az immunrendszert
  • Növeli a fehérvérsejtek számát
  • Csökkenti a nátha és meghűlés tüneteit
  • Részt vesz a sebgyógyulásban, regenerálódásban
  • Természetes antihisztamin hatásából fakadóan enyhíti az allergiás panaszokat
  • Erősíti az érfalat
  • Védi a fogínyt
  • Számos hormon képzésében közreműködik
  • Koleszterinszint csökkentő szerepe van
  • Fokozza a vas- és rézfelszívódást

Az emberi szervezet nem tudja előállítani a C-vitamint, így azt táplálékkal kell bevinni szervezetünkbe. Hiánya megmutatkozhat ínysorvadásban, vérzékenységben, fertőzésekkel szembeni fogékonyságként. A természetes C-vitamin megtalálható olyan citrusfélékben, mint például a citromban, grapefruitban, narancsban, de sok bogyós növényben és zöldségfélében is rejlik, mint például paprika, paradicsomban vagy fodros kelben, brokkoliban.

 A C-vitamin bevitelt kiegészítheted különböző készítményekkel, például kapszula, tabletta vagy cseppek formájában is.

Világhírű feltalálónk – Szent Györgyi Albert

 Szent-Györgyi Albertnek az aszkorbinsav mellett jelentős eredményeket ért el élete során az izomműkődés biokémiai megértésében is. A II. világháborút követő politikai változások miatt az Egyesült Államokba emigrált, ahol már elismert kutatóként kapta meg az amerikai állampolgárságot és tagságot az Amerikai Tudományos Akadémián.

Emigrációja alatt összesen csak két alkalommal látogatott Magyarországra: 1973-ban a Szegedi Biológiai Kutatóközpont átadására, 1978-ban pedig tagja volt a Szent Koronát visszaszolgáltató küldöttségnek.
93 évesen második hazájában, az USA-ban halt meg 1986-ban.

 

Gondoltad volna?

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Ár- és készletinformáció iránt
érdeklődj a legközelebbi
Kulcs Patikában!

Cím: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatika.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba–Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.