waiting
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal 20% kedvezmény mindenre az OpticWorld-nél!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Kulcs Patikák
2022.03.21.

Vállalták betegségeiket: ezek a hírességek nem titkolják, miben szenvednek

A bulvárszenzáción túl értéket is képvisel az, ha egy ismert ember beszél arról, milyen betegségben érintett: sokszor hatékonyabban jut el az emberekhez hírességek révén egyes betegségek híre, mint más csatornákon. A tüneteikről kendőzetlenül megszólaló ismert emberek segíthetnek abban, hogy mások rádöbbenjenek: talán ők is ebben a kórban szenvednek. Legyen szó mozgásszervi betegségről, örökletes betegségekről, bőrbetegségekről vagy már tartós betegségekről, erőt adhat a hétköznapi embereknek az, ha kiderül, hogy még a legkiváltságosabb helyzetben levőket is érintik azok a problémák, amelyek őket is.

A következőkben olyan ismert emberek történeteit mutatjuk be, akik őszintén beszéltek bajaikról.

Vállalták betegségeiket: ezek a hírességek nem titkolják, miben szenvednek

Lena Dunham, a Csajokból megismert amerikai színésznő 2015-ben beszélt először az endometriózissal vívott, akkor már egy évtizede tartó csatájáról: pubertás óta kínozta őt a rendszertelen vérzés, az alhasi fájdalom és a krónikus fáradtság. Életét megváltoztató pillanatként beszélt arról a napról, amikor megkapta a diagnózist. Endometriózis esetében a méhet bélelő szövet a test más részeiben is megtalálható, ott ugyanúgy megvastagszik, mint hónapról hónapra a méhben, de távozni nem tud, így cisztákat alakíthat ki idővel. Gyógyszeres tüneti kezelése mellet műtéti úton távolítható el a szövet.

Tom Hanks kettes típusú cukorbetegséggel él együtt, akárcsak Halle Berry vagy Erős Antónia: amikor valaki cukorbeteg, teste nem tudja hatékonyan szabályozni a vércukorszintjét. A cukorbetegség növelheti a szívbetegség kockázatát, és ha nem kezelik, súlyos problémákat okozhat, beleértve az idegkárosodást, a vakságot és a veseelégtelenséget.

Kim Kardashian és édesanyja, Kris Jenner egyaránt pikkelysömörrel élnek. A pikkelysömör autoimmun betegség, ez az állapot akkor alakul ki, amikor az immunrendszer a test saját sejtjeit támadja meg, nem pedig idegen behatolókat. A bőrbetegség vastag, fehéres pikkelyekkel tarkított, kiemelkedő vörös foltok formájában jelentkezik, időnként fellángolhat, míg máskor visszahúzódik. Stressz, bizonyos gyógyszerek szedése, az alkoholfogyasztás vagy a dohányzás is kiválthatja a fellángolást: az állapot kezelhető, de nem gyógyítható.

Michael J. Foxnál 1991-ben, harminc éves korában diagnosztizálták a Parkinson-kórt. Melyről hét évvel később beszélt először. A Parkinson-kór neurológiai rendellenesség, amely befolyásolja az ember mozgási képességét. A tünetek közé remegés, egyensúlyzavarok, nyelési nehézségek, valamint izomfájdalmak és -fájdalmak tartoznak.

Selma Blair négy éve tudja, hogy szklerózis multiplexe van: 2019-ben vállalta, hogy őssejt-transzplantáción esik át annak érdekében, hogy ne kelljen tehetetlenül végigélnie, ahogyan a központi idegrendszerét érintő gyulladásos betegsége következtében rokkantság alakul ki nála. Kemoterápiát követően esett át a kezelésen, ráadásul útjának szinte minden pillanatát dokumentálta is a Bemutatjuk Selma Blairt című dokumentumfilmmel, amely megrázó és mély pillanatokban bővelkedve hív mindenkit utazásra.

Gondoltad volna?

Fekete nadálytő

Gondolta volna, hogy a fekete nadálytövet nem csak a humán gyógyászatban használják évezredek óta? Gyógyhatása főleg a gyökerében koncentrálódó hatóanyagnak köszönheti, amely külsőleg alkalmazható formában gyógyítja hatékonyan a sebeket, csökkenti a fájdalmat és gyulladásokat, fokozza a sejtregenerációt. Ugyanakkor a kertekben is szívesen látott vendég a növény áztatásával előállított tea, amely locsolással kijuttatva erősíti a növények kórokozók elleni védekezőképességét és fontos tápanyagokkal látja el őket. Ha nedves, lápos területen kertészkedik, feltétlenül ültessen fekete nadálytövet is!

Elhízás elleni európai nap - Május 21.

Gondolta volna, hogy a túlsúly, az elhízás az egyik fő rizikófaktora a világviszonylatban is fő halálozási okként szereplő szív- és érrendszeri megbetegedéseknek? De itt nem áll meg a sor: a cukorbetegségnek, a degeneratív ízületi betegségeknek és néhány daganattípusnak is. Ön ne álljon a betegségek előszobájában, étkezzen egészségesebben és szokjon rá valamilyen könnyen űzhető mozgásformára! A www.kulcspatikak.hu oldalon ingyenes, online gyógytorna- és edzésvideókkal tesszük könnyebbé Önnek a mindennapi mozgást. Várjuk a felületre Kulcs Kártyája számával Önt is!

Állatszőr allergia

Gondolta volna, hogy állatszőr allergia csak azóta létezik, mióta emberek sokasága kezdett a háziállataikkal egy légtérben élni? A XX. sz. végén - XXI. század elején jelentőssé vált allergiatípus rendkívül kellemetlen tünetekkel jár: szemviszketés, piros szemek, bőrkiütések, viszketés, bőrszárazság és sokakat gyötör köhögés, tüsszögés. Az állatszőr allergiát bőrpróbás és vérvizsgálattal egyszerű kimutatni, ezután megfelelő gyógyszerekkel a tünetek jól kezelhetők. Emellett a legtöbbet az segít a kutyával-cicával együtt élőkön, ha az állat szőrétől és -nyálától minél többször tisztítják meg otthonaikat, ruházatukat.

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cím: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090

E-mail: office@kulcspatika.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba–Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.