waiting
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal 20% kedvezmény mindenre az OpticWorld-nél!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Kulcs Patikák
2022.02.22.

Stresszoldás légzési technikákkal

Az ember egészen másként veszi a levegőt akkor, ha éppen izgatott, stresszes állapotban van, mint amikor nyugodt, kiegyensúlyozott körülmények közt találjuk. Az összefüggés nem egyirányú: ahogyan a stressz kihat légzésünkre, úgy annak alakításával tudjuk csökkenteni a megélt feszültséget.

Stresszoldás légzési technikákkal

A légzési technikák alkalmazása ebből kifolyólag segíthet stressz kezelésében: ha észrevesszük magunkon, hogy túl gyakran kerülünk feszült állapotba, érdemes egy próbát tenni ezekkel a stressz leküzdésére alkalmas relaxációs gyakorlatokkal. A légzőgyakorlatok elsajátítása nem ördöngösség, nincs szükségünk semmilyen eszközre vagy különös tudásra ahhoz, hogy meditációs légzést alkalmazhassunk. Ha neked is nehezen megy a feszült pillanatokból való kikapcsolódás, próbáld ki ezeket a technikákat!

A gyakorlatokat kényelmes ruházatban végezzük, lehetőleg a nap ugyanazon szakában, egyszer vagy kétszer. Ágyon, földön vagy egy székben egyaránt kipróbálhatjuk a technikákat.

Mély légzés

Orrunkon keresztül lélegzünk be, és ott is engedjük ki a levegőt, miközben egyik tenyerünket a mellkasunkra, a másikat a hasunkra helyezzük. Egészen mélyen, a hasunkba lélegezzünk: az azon nyugvó tenyerünknek nagyobbat kell mozdulnia, mint a mellkasunkon levőnek.

Fókuszált lélegzés

Ez a meditációnak is megfelelő légzési technika egy szót vagy mondatot, képet hív segítségül ahhoz, hogy még relaxáltabbakká válhassunk. A mély belégzés után képzeljük el, hogy kilégzés közben minden, ami negatív az életünkben, távozik belőlünk. Belégzéskor pozitív gondolatokat fogalmazzunk meg - ilyen lehet az, hogy energiával vagy nyugalommal töltöm fel magam -, kilégzésnél pedig engedjük el azt, ami feszültté tesz - például a távozik belőlem minden feszültség mondattal. A gyakorlatot 10-20 percig végezzük.

Kilégzés-belégzés kiegyenlítése

Ebben a gyakorlatban belégzéskor kezdjünk számolni kezdetben ötig, majd ugyanennyi idő alatt engedjük ki a levegőt. Nyújtsuk egyre hosszabbra a belégzési és kilégzési periódust egyaránt.

Izomrelaxációs légzés

Ebben a gyakorlatban talpunktól kezdve belégzéskor megfeszítjük, kilégzésnél elengedjük testünk minden kis izmát. A progresszív izomrelaxációs technika fizikálisan és mentálisan is segít kikapcsolódni.

Óceánlégzés

Torkunk nagy részét lezárjuk, mintha csak szívószálon keresztül lélegeznénk, majd orrunkon keresztül veszünk levegőt. A torokból ilyenkor morajláshoz hasonló hang szabadulhat fel.

PodCast ajánló

36:36
A vaspótlás lehetőségei

Cikkajánló

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cí­m: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatikak.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Patikakereső

PatikakeresőHa patikáinkat közvetlenül szeretnéd elérni,
használd a patikakeresőt!
Ár- és készletinformáció iránt érdeklődj patikáink elérhetőségein.

Ha patikáinkat közvetlenül szeretné elérni, használja a patikakeresőt!

Partnereink:

Baba-Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.