waiting
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal 20% kedvezmény mindenre az OpticWorld-nél!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Kulcs Patikák
2022.02.22.

Stresszoldás légzési technikákkal

Az ember egészen másként veszi a levegőt akkor, ha éppen izgatott, stresszes állapotban van, mint amikor nyugodt, kiegyensúlyozott körülmények közt találjuk. Az összefüggés nem egyirányú: ahogyan a stressz kihat légzésünkre, úgy annak alakításával tudjuk csökkenteni a megélt feszültséget.

Stresszoldás légzési technikákkal

A légzési technikák alkalmazása ebből kifolyólag segíthet stressz kezelésében: ha észrevesszük magunkon, hogy túl gyakran kerülünk feszült állapotba, érdemes egy próbát tenni ezekkel a stressz leküzdésére alkalmas relaxációs gyakorlatokkal. A légzőgyakorlatok elsajátítása nem ördöngösség, nincs szükségünk semmilyen eszközre vagy különös tudásra ahhoz, hogy meditációs légzést alkalmazhassunk. Ha neked is nehezen megy a feszült pillanatokból való kikapcsolódás, próbáld ki ezeket a technikákat!

A gyakorlatokat kényelmes ruházatban végezzük, lehetőleg a nap ugyanazon szakában, egyszer vagy kétszer. Ágyon, földön vagy egy székben egyaránt kipróbálhatjuk a technikákat.

Mély légzés

Orrunkon keresztül lélegzünk be, és ott is engedjük ki a levegőt, miközben egyik tenyerünket a mellkasunkra, a másikat a hasunkra helyezzük. Egészen mélyen, a hasunkba lélegezzünk: az azon nyugvó tenyerünknek nagyobbat kell mozdulnia, mint a mellkasunkon levőnek.

Fókuszált lélegzés

Ez a meditációnak is megfelelő légzési technika egy szót vagy mondatot, képet hív segítségül ahhoz, hogy még relaxáltabbakká válhassunk. A mély belégzés után képzeljük el, hogy kilégzés közben minden, ami negatív az életünkben, távozik belőlünk. Belégzéskor pozitív gondolatokat fogalmazzunk meg – ilyen lehet az, hogy energiával vagy nyugalommal töltöm fel magam -, kilégzésnél pedig engedjük el azt, ami feszültté tesz – például a távozik belőlem minden feszültség mondattal. A gyakorlatot 10-20 percig végezzük.

Kilégzés-belégzés kiegyenlítése

Ebben a gyakorlatban belégzéskor kezdjünk számolni kezdetben ötig, majd ugyanennyi idő alatt engedjük ki a levegőt. Nyújtsuk egyre hosszabbra a belégzési és kilégzési periódust egyaránt.

Izomrelaxációs légzés

Ebben a gyakorlatban talpunktól kezdve belégzéskor megfeszítjük, kilégzésnél elengedjük testünk minden kis izmát. A progresszív izomrelaxációs technika fizikálisan és mentálisan is segít kikapcsolódni.

Óceánlégzés

Torkunk nagy részét lezárjuk, mintha csak szívószálon keresztül lélegeznénk, majd orrunkon keresztül veszünk levegőt. A torokból ilyenkor morajláshoz hasonló hang szabadulhat fel.

Gondoltad volna?

Október 10. – A lelki egészség világnapja

Stressz mindenkit ér, de a komolyabb depresszióra nem szabad legyintenünk, ami már egyre fiatalabb korban jelentkezik. Épp testben, épp lélek – szokták mondani. A mentális egészségünk alapvető része egészségi állapotunknak, amit olykor hajlamosak vagyunk háttérbe szorítani. A világjárvány pedig csak fokozta a helyzetet, hiszen a koronavírus globális szinten rontott az emberek mentális egészségén.
Fontos, hogy nem kínos szakemberhez fordulnunk, ha lelki gondjaink vannak -első körben a háziorvost is felkereshetjük panaszainkkal.

A látásromlás megelőzhető!

A látás világnapját 2000 óta rendezik meg minden október 2. csütörtöki napján, melynek célja felhívni a figyelmet arra, hogy a súlyos látásromlás megelőzhető, vagy gyógyítható, ha időben orvoshoz fordulunk tüneteinkkel, ugyanis manapság az időskori látásromlás sokkal hamarabb jelentkezik életvitelünknek következtében.
Egyes tényezők hajlamosíthatnak a problémákra pl. genetika, erős fény, monitoros munkavégzés stb. Látásunk védelméért magunk is tehetünk, pl. vitamindús étrenddel, szemtornával, mozgással, vagy speciális szemvitaminokkal.
Tudta? Partnerünknél, az Optic World-nél a látásellenőrzés mellett minden termék -20% kedvezménnyel kapható Kulcs Kártyával!

 

Őszi diós sütőtökös muffin

Itt a sütőtök szezon! Az amerikából származó növény amellett, hogy finom, számos jótékony egészségügyi hatással is bír, pl. A-és C-vitamin tartalma révén növeli az ellenálló képességet, javítja a látást, erősíti a szívet. Bár zöldségként ismerjük, édesség is készíthető belőle – íme egy finom muffin recept!

Hozzávalók 4 főre:

  • 250 sült sütőtök püré
  • 2 db tojás
  • 150 g finomliszt
  • 80 ml olívaolaj
  • 150 g barna cukor 
  • 1 kiskanál fahéj
  • 1 csipet só
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 marék aprított dió

A kihűlt tökpürét összekeverjük a többi hozzávalóval, majd papírkapszlikkal bélelt muffinsütő (12 db-os) formába kanalazzuk. Kb. 200 fokon légkeverésen, 20 perc alatt készre sütjük. Jó étvágyat hozzá!

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Ár- és készletinformáció iránt
érdeklődj a legközelebbi
Kulcs Patikában!

Cím: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatika.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba–Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.