waiting
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal 20% kedvezmény mindenre az OpticWorld-nél!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Kulcs Patikák
2022.02.22.

Stresszoldás légzési technikákkal

Az ember egészen másként veszi a levegőt akkor, ha éppen izgatott, stresszes állapotban van, mint amikor nyugodt, kiegyensúlyozott körülmények közt találjuk. Az összefüggés nem egyirányú: ahogyan a stressz kihat légzésünkre, úgy annak alakításával tudjuk csökkenteni a megélt feszültséget.

Stresszoldás légzési technikákkal

A légzési technikák alkalmazása ebből kifolyólag segíthet stressz kezelésében: ha észrevesszük magunkon, hogy túl gyakran kerülünk feszült állapotba, érdemes egy próbát tenni ezekkel a stressz leküzdésére alkalmas relaxációs gyakorlatokkal. A légzőgyakorlatok elsajátítása nem ördöngösség, nincs szükségünk semmilyen eszközre vagy különös tudásra ahhoz, hogy meditációs légzést alkalmazhassunk. Ha neked is nehezen megy a feszült pillanatokból való kikapcsolódás, próbáld ki ezeket a technikákat!

A gyakorlatokat kényelmes ruházatban végezzük, lehetőleg a nap ugyanazon szakában, egyszer vagy kétszer. Ágyon, földön vagy egy székben egyaránt kipróbálhatjuk a technikákat.

Mély légzés

Orrunkon keresztül lélegzünk be, és ott is engedjük ki a levegőt, miközben egyik tenyerünket a mellkasunkra, a másikat a hasunkra helyezzük. Egészen mélyen, a hasunkba lélegezzünk: az azon nyugvó tenyerünknek nagyobbat kell mozdulnia, mint a mellkasunkon levőnek.

Fókuszált lélegzés

Ez a meditációnak is megfelelő légzési technika egy szót vagy mondatot, képet hív segítségül ahhoz, hogy még relaxáltabbakká válhassunk. A mély belégzés után képzeljük el, hogy kilégzés közben minden, ami negatív az életünkben, távozik belőlünk. Belégzéskor pozitív gondolatokat fogalmazzunk meg – ilyen lehet az, hogy energiával vagy nyugalommal töltöm fel magam -, kilégzésnél pedig engedjük el azt, ami feszültté tesz – például a távozik belőlem minden feszültség mondattal. A gyakorlatot 10-20 percig végezzük.

Kilégzés-belégzés kiegyenlítése

Ebben a gyakorlatban belégzéskor kezdjünk számolni kezdetben ötig, majd ugyanennyi idő alatt engedjük ki a levegőt. Nyújtsuk egyre hosszabbra a belégzési és kilégzési periódust egyaránt.

Izomrelaxációs légzés

Ebben a gyakorlatban talpunktól kezdve belégzéskor megfeszítjük, kilégzésnél elengedjük testünk minden kis izmát. A progresszív izomrelaxációs technika fizikálisan és mentálisan is segít kikapcsolódni.

Óceánlégzés

Torkunk nagy részét lezárjuk, mintha csak szívószálon keresztül lélegeznénk, majd orrunkon keresztül veszünk levegőt. A torokból ilyenkor morajláshoz hasonló hang szabadulhat fel.

Gondoltad volna?

Fekete nadálytő

Gondolta volna, hogy a fekete nadálytövet nem csak a humán gyógyászatban használják évezredek óta? Gyógyhatása főleg a gyökerében koncentrálódó hatóanyagnak köszönheti, amely külsőleg alkalmazható formában gyógyítja hatékonyan a sebeket, csökkenti a fájdalmat és gyulladásokat, fokozza a sejtregenerációt. Ugyanakkor a kertekben is szívesen látott vendég a növény áztatásával előállított tea, amely locsolással kijuttatva erősíti a növények kórokozók elleni védekezőképességét és fontos tápanyagokkal látja el őket. Ha nedves, lápos területen kertészkedik, feltétlenül ültessen fekete nadálytövet is!

Elhízás elleni európai nap - Május 21.

Gondolta volna, hogy a túlsúly, az elhízás az egyik fő rizikófaktora a világviszonylatban is fő halálozási okként szereplő szív- és érrendszeri megbetegedéseknek? De itt nem áll meg a sor: a cukorbetegségnek, a degeneratív ízületi betegségeknek és néhány daganattípusnak is. Ön ne álljon a betegségek előszobájában, étkezzen egészségesebben és szokjon rá valamilyen könnyen űzhető mozgásformára! A www.kulcspatikak.hu oldalon ingyenes, online gyógytorna- és edzésvideókkal tesszük könnyebbé Önnek a mindennapi mozgást. Várjuk a felületre Kulcs Kártyája számával Önt is!

Állatszőr allergia

Gondolta volna, hogy állatszőr allergia csak azóta létezik, mióta emberek sokasága kezdett a háziállataikkal egy légtérben élni? A XX. sz. végén - XXI. század elején jelentőssé vált allergiatípus rendkívül kellemetlen tünetekkel jár: szemviszketés, piros szemek, bőrkiütések, viszketés, bőrszárazság és sokakat gyötör köhögés, tüsszögés. Az állatszőr allergiát bőrpróbás és vérvizsgálattal egyszerű kimutatni, ezután megfelelő gyógyszerekkel a tünetek jól kezelhetők. Emellett a legtöbbet az segít a kutyával-cicával együtt élőkön, ha az állat szőrétől és -nyálától minél többször tisztítják meg otthonaikat, ruházatukat.

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cím: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090

E-mail: office@kulcspatika.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba–Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.