waiting
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Legfrissebb:
Florapont ajánlat: Kulcs Kártyáddal -10% a dísznövényekre!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Kulcs Patikák
2023.08.03.
baba
mama
anyatej
szoptatás
anyuka
anyaegészség

Sosem hinnéd el az anyatejről!

Az anyatej az élet első értékes tápláléka, amely testreszabott összetétele révén tökéletesen megfelel a csecsemők igényeinek. Azonban rejt magában néhány meglepő és egyedülálló tulajdonságot, melyek rendkívüliségéről tanúskodnak. Vegyük szemügyre a legérdekesebb és nem hétköznapi aspektusait!

Sosem hinnéd el az anyatejről!

Színváltós

Az anyatej nem mindig ugyanolyan színű. Az első napokban a csecsemő számára fontos "előtej" sárgásabb árnyalatú lehet. Ez a "kolosztrum" rendkívül tápanyagdús és immunanyagokban gazdag folyadék, amely segíti az újszülött immunrendszerének fejlődését. A kolosztrumot követően az anyatej színe fokozatosan változhat, az áttetszőtől a fehérbe és még akár kékes-zöldes árnyalatot is felvehet.

A zöldes árnyalatú anyatej egyik oka lehet az anya étrendjében található bizonyos zöld színű ételek, mint például spenót, brokkoli, vagy bármilyen zöld levelű zöldség és gyümölcs. Ezek többnyire klorofillt tartalmaznak, ami egy zöld színű pigment.

Az anyatej kékes-zöldes árnyalatai ugyan meglepőek, de fontos megjegyezni, hogy az anyatej színének változása természetes folyamat, és nem jelent problémát a csecsemő számára. Minden színárnyalata továbbra is rendkívül tápláló és hasznos a baba számára. 

Hőmérséklet szabályozó

Az anyatej hőmérséklete elképesztő módon alkalmazkodik a csecsemő igényeihez. Ha a csecsemőnek láza van, az anya testéből származó tej hőmérséklete emelkedik, hogy a csecsemőt megnyugtassa és segítse a láz csökkentését. Ugyanígy, ha a környezet hűvösebb, az anyatej melegebb lehet, hogy megvédje a csecsemőt a kihűléstől és megtartsa az optimális testhőmérsékletét.

Ízes

Az anyatej íze változatos és érdekes lehet, attól függően, hogy az anya mit evett az utóbbi időben. Ha olyan ételeket fogyaszt, mint például fokhagyma vagy különféle fűszerek, akkor az anyatej is ennek az ízvilágnak a sajátosságait hordozhatja. Tanulmányok kimutatták, hogy a csecsemők később kevésbé szeszélyesek azokkal az ételekkel kapcsolatban, amelyek ízét már az anyatejben megismerhették.

Gyógyhatású

Az anyatejnek gyógyító hatásai is vannak. A benne található antitestek és immunsejtek segítenek a fertőzésekkel és betegségekkel szembeni védekezésben. Rendkívül fontos szerepe van a csecsemők immunrendszerének kialakulásában és megerősítésében. Segíti a bélflóra létrejöttét is, amely kulcsfontosságú az emésztés és az egészség szempontjából.

Sosem hinnéd el az anyatejről!

Anyatej azon túl, hogy táplál

Az anyatejet nemcsak táplálékként, hanem más területeken is felhasználhatjuk. Az utóbbi időben szokatlan felhasználásai is előtérbe kerültek. Például az anyatejből készült szappanok és krémek egyre népszerűbbek, mivel a tejben található természetes zsírok és fehérjék hidratálják és ápolják a bőrt. Vannak olyan emberek is, akik az anyatejet ékszerekbe öntik és különleges emléktárgyakat készítenek belőle, hogy megörökítsék az anyaságot és a gyermekkor csodáját.

Az anyatej a természet egyik csodája, amely mind az anyáknak, mind pedig a csecsemőknek számtalan előnnyel jár. Minél jobban megértjük a „rendszerét”, annál inkább értékeljük egyedülálló jelentőségét az élet első időszakában.

PodCast ajánló

48:02
A túlmisztifikált baba-hozzátáplálás

Kapcsolódó cikkek

Cikkajánló

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cí­m: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatikak.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Patikakereső

PatikakeresőHa patikáinkat közvetlenül szeretnéd elérni,
használd a patikakeresőt!
Ár- és készletinformáció iránt érdeklődj patikáink elérhetőségein.

Ha patikáinkat közvetlenül szeretné elérni, használja a patikakeresőt!

Partnereink:

Baba-Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.