waiting
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal 20% kedvezmény mindenre az OpticWorld-nél!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Kulcs Patikák
2022.01.28.

Ne hagyd ki a szűrővizsgálatokat: ezeket javasolják nők részére

A teljes egészség alapvetése, hogy nem csak betegen fordulunk orvoshoz, hanem egészségesen is rendszeresen ellenőriztetjük, hogy minden rendben van-e. Összegyűjtöttük, milyen szűrővizsgálatokat milyen életkorban és gyakorisággal ajánlanak az orvosok!

 Ne hagyd ki a szűrővizsgálatokat: ezeket javasolják nők részére

Sok szűrővizsgálat nemtől függetlenül mindenki számára ajánlott: ilyenek a fogászati szűrések, a szemvizsgálat, a belgyógyászati szűrés, a bőrgyógyászaton végzett anyajegyszűrés, a kardiológiai szűrővizsgálat vagy egy rutinszerű laborvizsgálat elvégeztetése. Vannak ugyanakkor olyan vizsgálatok, amelyek kifejezetten nők számára ajánlottak bizonyos időközönként: ezeket foglaljuk össze most.

 

Méhnyakrákszűrés

Évente célszerű részt venni a vizsgálaton, így a legnagyobb az esélye annak, hogy sikerül korai stádiumában felfedezni az esetlegesen kialakult elváltozásokat. A rákszűrés általában nőgyógyászati szűréssel együtt jár, így lehetünk igazán biztosak abban, hogy minden rendben van.

 

Emlőrákszűrés

Önvizsgálatot minden nő számára ajánlanak a szakemberek minden egyes hónapban. A menstruáció befejeztét követően a melleket először különböző testhelyzetekben abból a szempontból érdemes megnézni, hogy nem tapasztalunk-e rajtuk valamiféle külső elváltozást. Ezt követően először álló, majd fekvő helyzetben feltett kézzel, óvatos mozdulatokkal, de alaposan a mellet, valamint a mell és a hónalj közti területet is át kell tapogatni a legkisebb elváltozást keresve. Végül a bimbó összecsippentésével kell megállapítani, az váladékozik-e. 40 éves kor fölött évente ajánlott, hogy ezt orvos is elvégezze.

Mammográfiára 45 éves kor fölött kétévente hívják be a nőket, de fiatalabb korban is lehetséges már a vizsgálatot elvégeztetni. 35 éves kor alatt mell ultrahang alkalmas erre, 35 év fölött pedig a röntgenes mammográfia.

 

Csontsűrűség-vizsgálat

A csontritkulás mindkét nem tagjait sújthatja, de a klimaxon átesett nőkre jellemzőbb az állapot kialakulása, így nekik 60 éves kor fölött kétévente még nagyobb jelentősége van a vizsgálaton való részvételnek.

Gondoltad volna?

Fekete nadálytő

Gondolta volna, hogy a fekete nadálytövet nem csak a humán gyógyászatban használják évezredek óta? Gyógyhatása főleg a gyökerében koncentrálódó hatóanyagnak köszönheti, amely külsőleg alkalmazható formában gyógyítja hatékonyan a sebeket, csökkenti a fájdalmat és gyulladásokat, fokozza a sejtregenerációt. Ugyanakkor a kertekben is szívesen látott vendég a növény áztatásával előállított tea, amely locsolással kijuttatva erősíti a növények kórokozók elleni védekezőképességét és fontos tápanyagokkal látja el őket. Ha nedves, lápos területen kertészkedik, feltétlenül ültessen fekete nadálytövet is!

Elhízás elleni európai nap - Május 21.

Gondolta volna, hogy a túlsúly, az elhízás az egyik fő rizikófaktora a világviszonylatban is fő halálozási okként szereplő szív- és érrendszeri megbetegedéseknek? De itt nem áll meg a sor: a cukorbetegségnek, a degeneratív ízületi betegségeknek és néhány daganattípusnak is. Ön ne álljon a betegségek előszobájában, étkezzen egészségesebben és szokjon rá valamilyen könnyen űzhető mozgásformára! A www.kulcspatikak.hu oldalon ingyenes, online gyógytorna- és edzésvideókkal tesszük könnyebbé Önnek a mindennapi mozgást. Várjuk a felületre Kulcs Kártyája számával Önt is!

Állatszőr allergia

Gondolta volna, hogy állatszőr allergia csak azóta létezik, mióta emberek sokasága kezdett a háziállataikkal egy légtérben élni? A XX. sz. végén - XXI. század elején jelentőssé vált allergiatípus rendkívül kellemetlen tünetekkel jár: szemviszketés, piros szemek, bőrkiütések, viszketés, bőrszárazság és sokakat gyötör köhögés, tüsszögés. Az állatszőr allergiát bőrpróbás és vérvizsgálattal egyszerű kimutatni, ezután megfelelő gyógyszerekkel a tünetek jól kezelhetők. Emellett a legtöbbet az segít a kutyával-cicával együtt élőkön, ha az állat szőrétől és -nyálától minél többször tisztítják meg otthonaikat, ruházatukat.

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cím: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090

E-mail: office@kulcspatika.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba–Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.