waiting
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Legfrissebb:
Könyvtündér ajánlat: AJÁNDÉK könyv Kulcs Kártyáddal!
Medoc ajánlat: AJÁNDÉK csontsűrűségmérés Kulcs Kártyáddal!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Kulcs Patikák
2023.10.10.
nátha
megfázás
orrfújás
orrszívó
köptető
köhögés
gyerek nátha
házipatika
megelőzés

Náthás a gyerek? 5+1 tipp, hogy hamarabb meggyógyuljon

Elindult a bölcsőde, óvoda és iskola: a közösségi programok sűrűsödésével és a hűvös idő beköszöntével egyre több a náthás, köhögő gyerek is. A legtöbb esetben enyhe vírusfertőzésről van szó, így nincs szükség orvosi vizsgálatra vagy antibiotikumra. Mégis, mit tehetünk, hogy a betegség lehetőleg enyhe lefolyású legyen, ne alakuljanak ki szövődmények, és gyorsabban kilábaljon belőle gyermekünk? Olvasd el tippjeinket.

1. Sok folyadék

Tea, limonádé, víz – igyon sokat a gyerek, hogy segítsük a váladék feloldódását és kiürülését a szervezetből. Kínáljuk a kedvenc innivalójával gyakran! A tejtermékeket viszont érdemes kerülni, mert fokozhatják a nyáktermelődést, így az orrfolyást és a köhögést is.  

Náthás a gyerek? 5+1 tipp, hogy hamarabb meggyógyuljon

2. Párásítás

A nyálkahártyát irritálhatja a szoba száraz levegője, ezért érdemes növelni otthon a páratartalmat. Ma már számtalan modern párásító készülék kapható, amelyeket sima vízzel vagy gyógyvízzel is használhatunk.

3. Pihenés

Tévhit, hogy a gyerek szaladgálva is meggyógyul. Ha köhög, tüsszög, folyik vagy dugul az orra, aktív időtöltés helyett tervezzünk be „nyugiprogramot”, hogy a szervezete a gyógyulásra koncentrálhasson: kuckózzunk be a kanapén, és olvassunk, játsszunk vele. Figyeljünk arra is, hogy a gyermek időben ágyba kerüljön, ugyanis az alvás az egyik leghatékonyabb gyógymód megfázás esetén.

4. Helyes orrfújás

Abban, hogy a kisiskolások már sokkal kevesebbet betegeskednek, valószínűleg nemcsak immunrendszerük erősödése játszik szerepet, hanem az is, hogy elsajátítják a megfelelő orrfújás technikáját – így a váladék rendesen kiürül az orrjáratokból, és kisebb az esélye, hogy fül- vagy arcüreggyulladás alakul ki. Kisebb gyerekek még nem képesek rendesen kifújni az orrukat, ezt is meg kell tanulni: gyakoroljunk velük sokat, és amíg nem megy tökéletesen, vessük be az orrszívót.

Náthás a gyerek? 5+1 tipp, hogy hamarabb meggyógyuljon

5. Patikai készítmények

Nem múló, erősebb száraz vagy hurutos köhögésre köptető, a kínzó éjszakai köhögésre a korosztálynak megfelelő köhögéscsillapító szirup, orrdugulásra tengervizes orrspray vagy orrcsepp beszerzése ajánlott – a legjobb, ha ezeket mind bekészítjük a házipatikánkba, hogy azonnal kéznél legyenek, ha szükség van rájuk. Ne feledkezzünk meg a láz- és fájdalomcsillapító készítményekről és vitaminokról sem: nátha esetén szükség lehet az extra C- és D-vitamin pótlásra.

+ 1 Megelőzés

A sok mozgás a friss levegőn, a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás, a gyümölcs- és zöldségfogyasztás mind támogatja az immunrendszert, hogy hamarabb legyőzze a náthavírusokat. Ha úgy érzed, hogy gyermeked szervezetének nem árt a plusz megerősítés, töltsd le itt Gyerekvitamin-választó kisokosunkat, ami segít eligazodni a számtalan készítmény között. Várunk Kulcs Patikáinkban is személyesen, ahol szakértő és személyre szabott tanácsokat kaphat az egész család.


Mikor mehet közösségbe az orrfolyós, köhögős gyerek?

Sok vitát kiváltó kérdés, amely egész szülői közösségeket képes egymásnak ugrasztani. Dr. Tordas Dániel gyermekkardiológus és -tüdőgyógyász Facebook-bejegyzésében tette közzé azt a listát, ami segít eldönteni, engedjük-e óvodába, iskolába a náthás gyermekünket.

a) Láztalan?
b) Jó a kedve?
c) Jó az étvágya, eleget iszik?
d) Nyugodtan alszik?

Amennyiben a kérdések közül akár csak egyre is nemmel felelünk, érdemes otthon tartani a gyermeket.


 

Minden családnak sok türelmet és kitartást kívánunk a náthaszezonhoz, és minél gyorsabb gyógyulást a kisebb-nagyobb megfázásokból!

PodCast ajánló

49:18
Gyógyszerfüggő a családban – Mit tegyünk?

Kapcsolódó cikkek

Cikkajánló

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cí­m: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatikak.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Patikakereső

PatikakeresőHa patikáinkat közvetlenül szeretnéd elérni,
használd a patikakeresőt!
Ár- és készletinformáció iránt érdeklődj patikáink elérhetőségein.

Ha patikáinkat közvetlenül szeretné elérni, használja a patikakeresőt!

Partnereink:

Baba-Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.