Mi másról is szólhatna a nyár első időszaka, mint a levenduláról, amely az egyik legváltozatosabban használható finom illatú fűszer- és gyógynövény. Jótékony hatásának felfedezése már a 14. századig nyúlik vissza, és hogy csak néhányat említsünk példaként, hogy mi mindenre is jó:
Segíti a keringést, erősíti az immunrendszert, tisztítja a légutakat, csökkenti az izomfájdalmakat, továbbá antibakteriális, gyulladáscsökkentő, és nyugtató hatással bír, valamint a belekre is jó hatással van.
A levendula pozitív hatásait édesség formájában is beviheted szervezetedbe, így most hoztunk négy ínycsiklandó levendulás receptet amelyet a szárított virágból készíthetsz!
Görög joghurt levendulával
Ez a recept roppant egyszerű, csak tuningolj fel egy pohárnyi görög joghurtot egy kiskanál szárított levendulával - édesítsd mézzel, és ha még extrázni szeretnéd, adj hozzá szárított aszalványokat is!
Levendulás muffin citromosan
Hozzávalók (12 db-hoz) :
25 dkg liszt
18 dkg cukor
15 dkg joghurt
2 db tojás
2 tk sütőpor, 2 tk szárított levendula, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só
1 dl olaj
1 db citrom
Elkészítés :
A tojásokat dolgozzuk el a cukorral és a vaníliás cukorral, fehéredésig. Ezután hozzáadhatod a joghurtot és az olajat, valamint reszeld bele a citrom héját és a levét is csavard bele.
Végül a lisztet a sütőporral, sóval és levendulával adagold a masszához és dolgozd csomómentesre.
A tésztát kanalazd ki muffin papírral kibélelt formasütőbe, majd előmelegített sütőben 170 fokon 20-25 perc alatt süsd meg. Ha kihűlt, porcukorral meghintheted a tetejét. Önmagában is, de gyümölcslekvárral is nagyon finom.
Levendulás jegeskávé
Hozzávalók:
-frissen főzött kávé
-1 dl tej (lehet növényi is)
-ízlés szerint 1 vagy 2 teáskanálnyi levendulaszirup
-egy nagy marék jégkocka
Az elkészítése roppant egyszerű: keverd el a lefőzött kávét a tejjel és levendula sziruppal, add hozzá a jeget és már fogyaszthatod is! Opcionális díszítésként nyomhatsz a tetejére tejszínhabot, meghintve kis szárított levendulával.
Levendulás sárgabarack lekvár
Dobd fel a hagyományos baracklekvárt, és bolondítsd meg egy kis szárított levendulával!
Így készítsd el:
Attól függően, hogy hány kg barackból főzöd a lekvárt, kilónként adj hozzá 25-30 dkg cukrot, továbbá
1 teáskanál szárított levendulát, valamint citromsavat is.
A barackot pucolás előtt mosd meg majd forrázd és hűtsd le - így ugyanis könnyebb lesz megszabadulni a héjától. A magozott, tisztított gyümölcsöt vághatod kicsit kisebb darabokra, majd egy lábasban add hozzá a cukrot - miután megolvadt rajta, tedd fel forrni. Ezután kevés citromsavat adj hozzá. Mikor a lekvár a habját elfőtte és a besűrűsödött, add hozzá a levendulát és még néhány percig főzd együtt vele. Ezt követően tiszta üvegekbe merd ki, majd zárd le - ha csavaros az üveg kis időre állítsd fejre, utána dunsztban hagyd hűlni az üvegeket.
Központi elérhetőségek
Cím: 1117 Budapest, Alíz utca 3. 1. emelet
Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-16:30 óra)
E-mail: office@kulcspatikak.hu
Facebook: facebook.com/kulcspatikak
Ár- és készletinformáció iránt érdeklődj patikáink elérhetőségein.
Patikakereső
Ha patikáinkat közvetlenül szeretnéd elérni,
használd a patikakeresőt!
Ár- és készletinformáció iránt érdeklődj patikáink elérhetőségein.