waiting
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Legfrissebb:
Florapont ajánlat: Kulcs Kártyáddal -10% a dísznövényekre!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Kulcs Patikák
2024.02.27.
bőrgyógyászat
anyajegy
anyajegyvizsgálat
anyajegyszűrés
dermatoszkóp
melanoma

Mire számíts, ha anyajegyszűrésre mész?

Neked is vannak anyajegyeid? Reméljük, akkor te is rendszeresen ellátogatsz a bőrgyógyászhoz, hogy ellenőriztesd azokat. A melanoma a bőr festéktermelő sejtjeiből kiinduló rákfajta, és az utóbbi évtizedekben sajnos egyre gyakoribbá vált: Magyarországon évente körülbelül 2000 új esetet diagnosztizálnak. Szerencsére az időben elkapott elváltozások gyors eltávolításával megelőzhető a komolyabb baj!

Az anyajegyek szerkezetét a bőrgyógyász egy speciális készülékkel, a dermatoszkóppal vizsgálja. Ez az eszköz tulajdonképpen egy bőrre helyezett nagyító, amely meg is világítja a felületet.

Mi történik a rendelőben?

Miután megérkezel, az orvos felveszi az anamnézist: kikérdez az előzményekről, pl. hogy korábban távolítottak-e már anyajegyet a testedről, és hogy előfordult-e a családban melanoma. Ezután következik a bőrvizsgálat.

Tippek, hogyan készülj fel a dermatoszkópos vizsgálatra:

  • Jobb, ha nem teszel zselét vagy hajlakkot a hajadra, mert az orvos a hajas fejbőrt is tüzetesen átvizsgálja.

  • Ha hosszú a hajad, legyen nálad hajgumi vagy csat, amivel a fejbőr ellenőrzése után összefogod, mert az arc és a nyak vizsgálatakor zavaró lehet a leengedett haj.

  • Otthon – vagy a rendelőbe érkezés után – mosd le az alapozót és a sminket az arcodról, a nyakadról és a dekoltázsodról, hogy az elváltozásokat takarás nélkül lehessen látni.

  • Készülj fel rá, hogy a vizsgálathoz félmeztelenre kell vetkőznöd, csak a bugyi marad rajtad. Sokaknak ez kényelmetlen helyzet lehet, de ne aggódj, az orvos kizárólag szakmai szemmel néz rád, és fontos, hogy tetőtől talpig minden egyes anyajegyet megvizsgáljon – az eldugott helyeken lévők is számítanak.

A felsőtest ellenőrzése általában állva zajlik, majd a lábszárak, a lábfej és a talp átnézéséhez fel kell feküdni a vizsgálóasztalra. A dermatoszkópos vizsgálat teljesen fájdalommentes, és általában gyorsan, 15-30 perc alatt véget ér.

Mire számíts, ha anyajegyszűrésre mész?

Hogyan tovább?

Ha az orvos olyan anyajegyet talált, amely aggodalomra adhat okot, tovább irányít a megfelelő helyre – legtöbbször a sebészetre –, ahol kimetszéssel eltávolítják az elváltozást. Ezután a mintát szövettani vizsgálatra küldik. Ha az eltávolítás időben megtörtént, és nincs áttét, akkor a gyógyulási arány csaknem 100%-os!

A melanoma leggyakoribb tünetei az anyajegyen:

  • Az anyajegy színe megváltozik, egyenetlenné válik

  • Módosul a felszíne, kiemelkedik a bőrből

  • Alakja aszimmetrikus lesz, vagy új, aszimmetrikus anyajegy jelenik meg

  • Megváltozik a határa, nőni kezd

  • Sebes lesz, vérzik vagy viszket 

 

Ha nincs panaszod, akkor is érdemes évente egyszer, lehetőleg a nyári szezonon kívül elmenni bőrvizsgálatra, hogy megelőzd a nagyobb problémát. Ha pedig meglévő anyajegyed megváltozik, illetve új, a többitől eltérő színű, alakú, gyorsabban növekedő anyajegyet észlelsz a bőrödön, mielőbb keresd fel a rendelőt! Bőröd védelme érdekében jobb, ha kerülöd a szoláriumot, tavasztól őszig pedig magas faktorszámú fényvédelem javasolt. 

PodCast ajánló

49:18
Gyógyszerfüggő a családban – Mit tegyünk?

Cikkajánló

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cí­m: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatikak.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Patikakereső

PatikakeresőHa patikáinkat közvetlenül szeretnéd elérni,
használd a patikakeresőt!
Ár- és készletinformáció iránt érdeklődj patikáink elérhetőségein.

Ha patikáinkat közvetlenül szeretné elérni, használja a patikakeresőt!

Partnereink:

Baba-Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.