Szeretnéd megtudni, mely kollagén kiegészítőt válaszd és hogy mi a különbség kollagén és hidrolizált kollagén peptid között? Olvasd el cikkünket, most segítünk eligazodni!
Egyre több kollagén kiegészítő jelenik meg a piacon, de vajon mikre is jók ezek? Cikkünkkel segítünk eligazodni a kollagén termékek között: mi is az a kollagén és miért hasznos? Milyet és mikor érdemes fogyasztani, hogy hatékony legyen? Mit jelent a hidrolizált kollagén és egyáltalán milyen típusú kollagének léteznek? Olvass tovább és megtudod a válaszokat!
A kollagén a rostosfehérjék családjába tartozik és a szervezetünkben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje. Amikor szilárd tápanyagból fogyasztjuk a kollagént (például állati bőrből), akkor a szervezetünk először lebontja azt. A hidrolizálás során a hidrolízis folyamatában a vízmolekulák szétszakítják a kémiai kötéseket. A kollagén három aminosav láncból áll, míg a hidrolizálás során kisebb, pár aminosav láncból álló fehérjék keletkeznek, ezeket hívjuk kollagén peptideknek.
Tehát a táplálék-kiegészítő formájában fogyasztható hidrolizált kollagén egy jelentősen könnyebben emészthető és hasznosítható forma. |
A teljes mértékben hidrolizált kollagén vízben oldódik. Színtelen és szagtalan, így sokféleképpen hasznosítható.
A kollagén hasznos a bőr rugalmassága, hidratáltsága szempontjából, fiatalos textúrát ad a bőrnek, táplálja a hajat. A belek egészségét is védi, mint ahogy segíti az izomszövetek regenerációját, növekedését is. Az ízületek számára is hasznos, megtalálható az ínszalagokban is, krónikus ízületi fájdalom esetén is hasznos a fogyasztása.
A kollagén hosszú aminosav lánc, amiből a kötőszövetek, csontok és a bőr állnak, és amely táplálkozás útján nem bevihető. A kollagén 3 aminosavból áll, ami a prolin, hidroxiprolin és a glicin, ezáltal egyedülálló tulajdonsággal rendelkeznek, eltérően a többi fehérjétől. A különleges tulajdonságának köszönhetően egyedülállóan erős szövetet alkot a kollagén. Hidrolizálás nélkül emészthetetlen. A kollagén peptid vagy kollagén hidrolizátum már a korábban említett rövidebb aminosav lánc, amit a kollagénből nyernek a hidrolizálás során. Így található meg a táplálék-kiegészítőkben.
A kollagén peptidek és a zselatin is kollagén molekulákból jön létre, ugyanazokból az aminosavakból, de más tulajdonságokkal rendelkeznek.
A kollagén peptid az emésztés után beépül a testünkbe, újraépít, regenerál, javít, energizál. A szervezet tehát újra teljes kollagént épít belőle, hogy a bőrünket, csontjainkat, ízületeinket rendbe tegye, a sejtek pedig energiaként tudják felhasználni. |
A kollagén peptid tehát biológiailag hasznosuló forma, amely rövidebb aminosav láncokból áll, mint a kollagén és a zselatin, így a vérárammal emésztés után azonnal eljut a szükséges helyre.
A hidrolizált kifejezés azt jelenti, hogy víz segítségével lebontott formula. A kollagén kontextusában pedig azt, hogy a kollagénben gazdag kötőszöveti formát kisebb molekulákra bontjuk a jobb felszívódás érdekében. A hydro vizet jelent, a lízis pedig a sejt membrán összetörése, lebontása. Az ipari folyamat során a következők történnek:
Szarvasmarha, csirke vagy hal kötőszöveti elemeit összegyűjtik
Hidrolízis vagy a kötőszövetek vízzel, enzimmel, savakkal történő lebontása
Kivonjuk és szűrjük a létrejött folyadékot
A folyadékból por állagú termék készül
Rengeteg kötőszöveti elem szükséges a kollagén por elkészítéséhez. 12 g por 1 kg kötőszöveti elemből készül.
A szervezetben 40 különböző kollagén típus van, itt most az I-es, II-es és III-as típusú kollagént nézzük át részletesen.
Gyakran az I-es és III-as típusú kollagént egy csoportban említik, mert ezek a leggyakrabban előfordulók és hasonló funkciót töltenek be. Kulcsfontosságúak a bőr, köröm, csontok, haj és izomzat felépítéséhez. Az I-es és III-as típusú kollagént az oszteoblasztok és fibroblasztok állítják elő, amelyek azokban a kötőszövetekben és sejtekben találhatók meg, ahol a csontképződés zajlik.
Az I-es típusú kollagén mindenhol megtalálható a szervezetünkben, kivéve a porcos részeket, ahol II-es típusú kollagén van.
Az I-es típusú kollagén a bőrszövetünk 70%-át teszi ki, feltölti a bőrt és segíti az öregedés lassítását. Hidratál, csökkenti a ráncokat és puhábbá teszi a bőrt. |
A kollagénben 18 aminosav található meg, az I-es és III-as típusú kollagénben ebből 4 van jelen nagyobb mennyiségben, ami az egészségünk fenntartásához hozzájárul. Kettő közülük a glicin és a prolin. A glicin gátol bizonyos gyulladást aktiváló összetevőket, ami alacsony tiroid szintet eredményezhetne. A prolin a kollagén szintézis folyamatában fontos elem, és antioxidánsként védi a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól.
Másik két fontos összetevő az I-es és III-as típusú kollagénben a glutamin, ami segít a bél gyulladásos folyamatinak megelőzésében, valamint az arginin, ami segíti a kreatin szintézist, ezáltal a sportteljesítmény fokozásához hozzájárul.
Az I-es és III-as típusú kollagén táplálék-kiegészítőként történő fogyasztásának számos egészségre gyakorolt pozitív hatása van, mint például:
lassítja a hajhullást, a ráncosodást,
tömöríti a hajat,
javítja a keringést,
támogatja a csontstruktúrák kialakulását,
erősíti a körmöket
A II-es típusú kollagént a kondrociták állítják elő és a porcos részekben találhatók meg. II-es típusú kollagénből áll a porcos fehérjék 50-60%-a. Csirkéből juthatunk hozzá a II-es típusú kollagénhez, ami hasznos a porcok és ízületek számára, például csökkentheti a térdpanaszokat, mint amilyen a térd kattogása.
Az I-es típusnál leírtakon kívül jellemző még a III-as típusra, hogy megtalálható az artériák falaiban és az üreges szervekben is. Gazdag glicinben, prolinban és glutaminban.
A Collagen italpor egy laktóz-, glutén- és cukormentes étrendkiegészítő por, amely adagonként 1300 mg kollagént és emellett 90 mg hialuronsavat tartalmaz. A hozzáadott C-vitamin támogatja a szervezet normál kollagénképzését, míg az E-vitamin a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében segít. Ezek a hatóanyagok a bőr és az erek, de a csontozat, a porcok, a fogak, és a fogíny normál állapotának fenntartásához is hozzájárulnak. Hölgyeknek és uraknak egyaránt ajánlott a fogyasztása, hiszen a kor előrehaladtával a szervezet kollagéntermelése lelassul, a bőrön és más kötőszöveteken is látszani kezdenek az öregedés jelei. Mindezen hatások csökkentéséhez hasznos megoldást nyújthat egy kollagén kiegészítő. Limonádé és fekete málna ízekben kapható kellemes ital, amellyel a napi folyadékfogyasztásunk is növelhető.
Szerezd be a BioTechUSA kollagén termékeket a legközelebbi Quality Kulcs Patikában! Patikakeresőnkkel egyszerűen kiválaszthatod a legmegfelelőbb gyógyszertárat.
Központi elérhetőségek
Cím: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.
Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)
E-mail: office@kulcspatikak.hu
Facebook: facebook.com/kulcspatikak
Patikakereső
Ha patikáinkat közvetlenül szeretnéd elérni,
használd a patikakeresőt!
Ár- és készletinformáció iránt érdeklődj patikáink elérhetőségein.