waiting
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal 20% kedvezmény mindenre az OpticWorld-nél!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Kulcs Patikák
2021.09.15.
biotech
kollagén
kulcs patikák
kulcspatikák

Minden, amit a hidrolizált kollagén peptidről tudnod kell

Szakértői tartalom a BioTech USA-tól.   

Szeretnéd megtudni, mely kollagén kiegészítőt válaszd és hogy mi a különbség kollagén és hidrolizált kollagén peptid között? Olvasd el cikkünket, most segítünk eligazodni!

Egyre több kollagén kiegészítő jelenik meg a piacon, de vajon mikre is jók ezek? Cikkünkkel segítünk eligazodni a kollagén termékek között: mi is az a kollagén és miért hasznos? Milyet és mikor érdemes fogyasztani, hogy hatékony legyen? Mit jelent a hidrolizált kollagén és egyáltalán milyen típusú kollagének léteznek? Olvass tovább és megtudod a válaszokat!

Mi a hidrolizált kollagén vagy kollagén peptid?

A kollagén a rostosfehérjék családjába tartozik és a szervezetünkben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje. Amikor szilárd tápanyagból fogyasztjuk a kollagént (például állati bőrből), akkor a szervezetünk először lebontja azt. A hidrolizálás során a hidrolízis folyamatában a vízmolekulák szétszakítják a kémiai kötéseket. A kollagén három aminosav láncból áll, míg a hidrolizálás során kisebb, pár aminosav láncból álló fehérjék keletkeznek, ezeket hívjuk kollagén peptideknek.

Tehát a táplálék-kiegészítő formájában fogyasztható hidrolizált kollagén egy jelentősen könnyebben emészthető és hasznosítható forma.

A teljes mértékben hidrolizált kollagén vízben oldódik. Színtelen és szagtalan, így sokféleképpen hasznosítható.

A kollagén hasznos a bőr rugalmassága, hidratáltsága szempontjából, fiatalos textúrát ad a bőrnek, táplálja a hajat. A belek egészségét is védi, mint ahogy segíti az izomszövetek regenerációját, növekedését is. Az ízületek számára is hasznos, megtalálható az ínszalagokban is, krónikus ízületi fájdalom esetén is hasznos a fogyasztása.

Mi a különbség a kollagén és a kollagén peptid között?

A kollagén hosszú aminosav lánc, amiből a kötőszövetek, csontok és a bőr állnak, és amely táplálkozás útján nem bevihető. A kollagén 3 aminosavból áll, ami a prolin, hidroxiprolin és a glicin, ezáltal egyedülálló tulajdonsággal rendelkeznek, eltérően a többi fehérjétől. A különleges tulajdonságának köszönhetően egyedülállóan erős szövetet alkot a kollagén. Hidrolizálás nélkül emészthetetlen. A kollagén peptid vagy kollagén hidrolizátum már  a korábban említett rövidebb aminosav lánc, amit a kollagénből nyernek a hidrolizálás során. Így található meg a táplálék-kiegészítőkben.

A kollagén peptidek és a zselatin is kollagén molekulákból jön létre, ugyanazokból az aminosavakból, de más tulajdonságokkal rendelkeznek.

A kollagén peptid az emésztés után beépül a testünkbe, újraépít, regenerál, javít, energizál. A szervezet tehát újra teljes kollagént épít belőle, hogy a bőrünket, csontjainkat, ízületeinket rendbe tegye, a sejtek pedig energiaként tudják felhasználni.

A kollagén peptid tehát biológiailag hasznosuló forma, amely rövidebb aminosav láncokból áll, mint a kollagén és a zselatin, így a vérárammal emésztés után azonnal eljut a szükséges helyre.

Az egészséges életmód és a sport egyik remek kiegészítője lehet

Mit jelent a "hidrolizált" kifejezés?

A hidrolizált kifejezés azt jelenti, hogy víz segítségével lebontott formula. A kollagén kontextusában pedig azt, hogy a kollagénben gazdag kötőszöveti formát kisebb molekulákra bontjuk a jobb felszívódás érdekében. A hydro vizet jelent, a lízis pedig a sejt membrán összetörése, lebontása. Az ipari folyamat során a következők történnek:

  • Szarvasmarha, csirke vagy hal kötőszöveti elemeit összegyűjtik

  • Hidrolízis vagy a kötőszövetek vízzel, enzimmel, savakkal történő lebontása

  • Kivonjuk és szűrjük a létrejött folyadékot

  • A folyadékból por állagú termék készül

Rengeteg kötőszöveti elem szükséges a kollagén por elkészítéséhez. 12 g por 1 kg kötőszöveti elemből készül.

A kollagén peptid fajtái

A szervezetben 40 különböző kollagén típus van, itt most az I-es, II-es és III-as típusú kollagént nézzük át részletesen.

I-es típusú kollagén:

Gyakran az I-es és III-as típusú kollagént egy csoportban említik, mert ezek a leggyakrabban előfordulók és hasonló funkciót töltenek be. Kulcsfontosságúak a bőr, köröm, csontok, haj és izomzat felépítéséhez. Az I-es és III-as típusú kollagént az oszteoblasztok és fibroblasztok állítják elő, amelyek azokban a kötőszövetekben és sejtekben találhatók meg, ahol a csontképződés zajlik.

Az I-es típusú kollagén mindenhol megtalálható a szervezetünkben, kivéve a porcos részeket, ahol  II-es típusú kollagén van.

Az I-es típusú kollagén a bőrszövetünk 70%-át teszi ki, feltölti a bőrt és segíti az öregedés lassítását. Hidratál, csökkenti a ráncokat és puhábbá teszi a bőrt.

A kollagénben 18 aminosav található meg, az I-es és III-as típusú kollagénben ebből 4 van jelen nagyobb mennyiségben, ami az egészségünk fenntartásához hozzájárul. Kettő közülük a glicin és a prolin. A glicin gátol bizonyos gyulladást aktiváló összetevőket, ami alacsony tiroid szintet eredményezhetne. A prolin a kollagén szintézis folyamatában fontos elem, és antioxidánsként védi a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól.

Másik két fontos összetevő az I-es és III-as típusú kollagénben a glutamin, ami segít a bél gyulladásos folyamatinak megelőzésében, valamint az arginin, ami segíti a kreatin szintézist, ezáltal a sportteljesítmény fokozásához hozzájárul.

Az I-es és III-as típusú kollagén táplálék-kiegészítőként történő fogyasztásának számos egészségre gyakorolt pozitív hatása van, mint például:

  • lassítja a hajhullást, a ráncosodást,

  • tömöríti a hajat,

  • javítja a keringést,

  • támogatja a csontstruktúrák kialakulását,

  • erősíti a körmöket

II-es típusú kollagén

A II-es típusú kollagént a kondrociták állítják elő és a porcos részekben találhatók meg. II-es típusú kollagénből áll a porcos fehérjék 50-60%-a. Csirkéből juthatunk hozzá a II-es típusú kollagénhez, ami hasznos a porcok és ízületek számára, például csökkentheti a térdpanaszokat, mint amilyen a térd kattogása.

III-as típusú kollagén

Az I-es típusnál leírtakon kívül jellemző még a III-as típusra, hogy megtalálható az artériák falaiban és az üreges szervekben is. Gazdag glicinben, prolinban és glutaminban.

Kollagén kiegészítő a BioTechUSA kínálatában

A Collagen italpor egy laktóz-, glutén- és cukormentes étrendkiegészítő por, amely adagonként 1300 mg kollagént és emellett 90 mg hialuronsavat tartalmaz. A hozzáadott C-vitamin támogatja a szervezet normál kollagénképzését, míg az E-vitamin a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében segít. Ezek a hatóanyagok a bőr és az erek, de a csontozat, a porcok, a fogak, és a fogíny normál állapotának fenntartásához is hozzájárulnak. Hölgyeknek és uraknak egyaránt ajánlott a fogyasztása, hiszen a kor előrehaladtával a szervezet kollagéntermelése lelassul, a bőrön és más kötőszöveteken is látszani kezdenek az öregedés jelei. Mindezen hatások csökkentéséhez hasznos megoldást nyújthat egy kollagén kiegészítő. Limonádé és fekete málna ízekben kapható kellemes ital, amellyel a napi folyadékfogyasztásunk is növelhető.

 A BioTechUSA magas kollagéntartalmú étrendkiegészítője most 6%-os kedvezménnyel kapható a Quality Patikákban

Szerezd be a BioTechUSA kollagén termékeket a legközelebbi Quality Kulcs PatikábanPatikakeresőnkkel egyszerűen kiválaszthatod a legmegfelelőbb gyógyszertárat.

Gondoltad volna?

Január 2. Introvertáltak Világnapja

A kifelé forduló extrovertált személyiségek ellenpontja az introvertált ember, amelynek fogalma az osztrák C.G. Jung pszichoanalitikustól származik. Egy extrovertált általában könnyebben alkalmazkodik változó környezetéhez, izgalmas kihívásnak éli meg az újdonságokat, az ismeretlent, azonban egy introvertált számára ezek többnyire nehézséget okoznak.
A 2011 óta létező világnap azért hívja fel rájuk a figyelmet, mert a mai, túlnyomórészt extrovertált tulajdonságokat előnyben részesítő világunkban nem szabad megfeledkezni csendesebb, elmélyülőbb természetű, ám éppolyan értékes és érdekes társainkról sem.
Ön melyik csoportba tartozik inkább?

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cím: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090

E-mail: office@kulcspatika.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba–Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.