waiting
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal 20% kedvezmény minden kutyás kiegészítőre!
Anyutest-edzés minden vasárnap 9.30-tól a Facebookon!
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Kulcs Patikák
2021.09.15.
biotech
kollagén
kulcs patikák
kulcspatikák

Minden, amit a hidrolizált kollagén peptidről tudnod kell

Szakértői tartalom a BioTech USA-tól.   

Szeretnéd megtudni, mely kollagén kiegészítőt válaszd és hogy mi a különbség kollagén és hidrolizált kollagén peptid között? Olvasd el cikkünket, most segítünk eligazodni!

Egyre több kollagén kiegészítő jelenik meg a piacon, de vajon mikre is jók ezek? Cikkünkkel segítünk eligazodni a kollagén termékek között: mi is az a kollagén és miért hasznos? Milyet és mikor érdemes fogyasztani, hogy hatékony legyen? Mit jelent a hidrolizált kollagén és egyáltalán milyen típusú kollagének léteznek? Olvass tovább és megtudod a válaszokat!

Mi a hidrolizált kollagén vagy kollagén peptid?

A kollagén a rostosfehérjék családjába tartozik és a szervezetünkben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje. Amikor szilárd tápanyagból fogyasztjuk a kollagént (például állati bőrből), akkor a szervezetünk először lebontja azt. A hidrolizálás során a hidrolízis folyamatában a vízmolekulák szétszakítják a kémiai kötéseket. A kollagén három aminosav láncból áll, míg a hidrolizálás során kisebb, pár aminosav láncból álló fehérjék keletkeznek, ezeket hívjuk kollagén peptideknek.

Tehát a táplálék-kiegészítő formájában fogyasztható hidrolizált kollagén egy jelentősen könnyebben emészthető és hasznosítható forma.

A teljes mértékben hidrolizált kollagén vízben oldódik. Színtelen és szagtalan, így sokféleképpen hasznosítható.

A kollagén hasznos a bőr rugalmassága, hidratáltsága szempontjából, fiatalos textúrát ad a bőrnek, táplálja a hajat. A belek egészségét is védi, mint ahogy segíti az izomszövetek regenerációját, növekedését is. Az ízületek számára is hasznos, megtalálható az ínszalagokban is, krónikus ízületi fájdalom esetén is hasznos a fogyasztása.

Mi a különbség a kollagén és a kollagén peptid között?

A kollagén hosszú aminosav lánc, amiből a kötőszövetek, csontok és a bőr állnak, és amely táplálkozás útján nem bevihető. A kollagén 3 aminosavból áll, ami a prolin, hidroxiprolin és a glicin, ezáltal egyedülálló tulajdonsággal rendelkeznek, eltérően a többi fehérjétől. A különleges tulajdonságának köszönhetően egyedülállóan erős szövetet alkot a kollagén. Hidrolizálás nélkül emészthetetlen. A kollagén peptid vagy kollagén hidrolizátum már  a korábban említett rövidebb aminosav lánc, amit a kollagénből nyernek a hidrolizálás során. Így található meg a táplálék-kiegészítőkben.

A kollagén peptidek és a zselatin is kollagén molekulákból jön létre, ugyanazokból az aminosavakból, de más tulajdonságokkal rendelkeznek.

A kollagén peptid az emésztés után beépül a testünkbe, újraépít, regenerál, javít, energizál. A szervezet tehát újra teljes kollagént épít belőle, hogy a bőrünket, csontjainkat, ízületeinket rendbe tegye, a sejtek pedig energiaként tudják felhasználni.

A kollagén peptid tehát biológiailag hasznosuló forma, amely rövidebb aminosav láncokból áll, mint a kollagén és a zselatin, így a vérárammal emésztés után azonnal eljut a szükséges helyre.

Az egészséges életmód és a sport egyik remek kiegészítője lehet

Mit jelent a "hidrolizált" kifejezés?

A hidrolizált kifejezés azt jelenti, hogy víz segítségével lebontott formula. A kollagén kontextusában pedig azt, hogy a kollagénben gazdag kötőszöveti formát kisebb molekulákra bontjuk a jobb felszívódás érdekében. A hydro vizet jelent, a lízis pedig a sejt membrán összetörése, lebontása. Az ipari folyamat során a következők történnek:

  • Szarvasmarha, csirke vagy hal kötőszöveti elemeit összegyűjtik

  • Hidrolízis vagy a kötőszövetek vízzel, enzimmel, savakkal történő lebontása

  • Kivonjuk és szűrjük a létrejött folyadékot

  • A folyadékból por állagú termék készül

Rengeteg kötőszöveti elem szükséges a kollagén por elkészítéséhez. 12 g por 1 kg kötőszöveti elemből készül.

A kollagén peptid fajtái

A szervezetben 40 különböző kollagén típus van, itt most az I-es, II-es és III-as típusú kollagént nézzük át részletesen.

I-es típusú kollagén:

Gyakran az I-es és III-as típusú kollagént egy csoportban említik, mert ezek a leggyakrabban előfordulók és hasonló funkciót töltenek be. Kulcsfontosságúak a bőr, köröm, csontok, haj és izomzat felépítéséhez. Az I-es és III-as típusú kollagént az oszteoblasztok és fibroblasztok állítják elő, amelyek azokban a kötőszövetekben és sejtekben találhatók meg, ahol a csontképződés zajlik.

Az I-es típusú kollagén mindenhol megtalálható a szervezetünkben, kivéve a porcos részeket, ahol  II-es típusú kollagén van.

Az I-es típusú kollagén a bőrszövetünk 70%-át teszi ki, feltölti a bőrt és segíti az öregedés lassítását. Hidratál, csökkenti a ráncokat és puhábbá teszi a bőrt.

A kollagénben 18 aminosav található meg, az I-es és III-as típusú kollagénben ebből 4 van jelen nagyobb mennyiségben, ami az egészségünk fenntartásához hozzájárul. Kettő közülük a glicin és a prolin. A glicin gátol bizonyos gyulladást aktiváló összetevőket, ami alacsony tiroid szintet eredményezhetne. A prolin a kollagén szintézis folyamatában fontos elem, és antioxidánsként védi a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól.

Másik két fontos összetevő az I-es és III-as típusú kollagénben a glutamin, ami segít a bél gyulladásos folyamatinak megelőzésében, valamint az arginin, ami segíti a kreatin szintézist, ezáltal a sportteljesítmény fokozásához hozzájárul.

Az I-es és III-as típusú kollagén táplálék-kiegészítőként történő fogyasztásának számos egészségre gyakorolt pozitív hatása van, mint például:

  • lassítja a hajhullást, a ráncosodást,

  • tömöríti a hajat,

  • javítja a keringést,

  • támogatja a csontstruktúrák kialakulását,

  • erősíti a körmöket

II-es típusú kollagén

A II-es típusú kollagént a kondrociták állítják elő és a porcos részekben találhatók meg. II-es típusú kollagénből áll a porcos fehérjék 50-60%-a. Csirkéből juthatunk hozzá a II-es típusú kollagénhez, ami hasznos a porcok és ízületek számára, például csökkentheti a térdpanaszokat, mint amilyen a térd kattogása.

III-as típusú kollagén

Az I-es típusnál leírtakon kívül jellemző még a III-as típusra, hogy megtalálható az artériák falaiban és az üreges szervekben is. Gazdag glicinben, prolinban és glutaminban.

Kollagén kiegészítő a BioTechUSA kínálatában

A Collagen italpor egy laktóz-, glutén- és cukormentes étrendkiegészítő por, amely adagonként 1300 mg kollagént és emellett 90 mg hialuronsavat tartalmaz. A hozzáadott C-vitamin támogatja a szervezet normál kollagénképzését, míg az E-vitamin a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében segít. Ezek a hatóanyagok a bőr és az erek, de a csontozat, a porcok, a fogak, és a fogíny normál állapotának fenntartásához is hozzájárulnak. Hölgyeknek és uraknak egyaránt ajánlott a fogyasztása, hiszen a kor előrehaladtával a szervezet kollagéntermelése lelassul, a bőrön és más kötőszöveteken is látszani kezdenek az öregedés jelei. Mindezen hatások csökkentéséhez hasznos megoldást nyújthat egy kollagén kiegészítő. Limonádé és fekete málna ízekben kapható kellemes ital, amellyel a napi folyadékfogyasztásunk is növelhető.

 A BioTechUSA magas kollagéntartalmú étrendkiegészítője most 6%-os kedvezménnyel kapható a Quality Patikákban

Szerezd be a BioTechUSA kollagén termékeket a legközelebbi Quality Kulcs PatikábanPatikakeresőnkkel egyszerűen kiválaszthatod a legmegfelelőbb gyógyszertárat.

Gondoltad volna?

A mellrák elleni küzdelem világnapja – október 1.

Október 1. a mellrák elleni küzdelem világnapja, de az egész hónap a kórral szembeni harcról és a szűrővizsgálatok fontosságáról szól világszerte. A rózsaszín szalag és a rózsaszínű kampányok mind erre hívják fel a figyelmet a hónapban, ami nem véletlen hazánkban sem. Magyarországon a nők körében második helyen álló daganatos megbetegedés az emlőrák. Többnyire fájdalommal nem járó elváltozással jelentkezik, és véletlenszerűen kerül diagnosztizálásra egy szűrővizsgálat alkalmával. Becslések szerint a daganat 5-8 évig fejlődik, amíg mammográfiával kimutathatóvá válik és csak ezután lesz tapintható méretű. Időben észlelve a betegséget a gyógyulás esélye komoly, ezért a hetente végzett önvizsgálat és szűrővizsgálaton való rendszeres részvétel életet menthet!

Tornázz velünk te is!

Ingyenes online gyógytorna a Kulcs Patikáktól – ÚJRA!
Többé nem nehéz beilleszteni a tornát a mindennapokba! Októberben folytatódnak a Kulcs Patikák népszerű ingyenes online tornaedzései. Profi trénereink hetente több új edzéssel várják a mozogni vágyókat: Gyócsi Dóri személyi edző, gerinctréner szülés utáni hasregeneráló edzésekkel a kismamáknak, Nagy Amarilla gyógytornász, aerobicedző a sok ülés ellen állítja össze vidám, aktív edzéseit. A tornaedzéseket keresd Facebook oldalunkon élőben és a honlapunkon, Kulcs Kártya-számmal belépve! Az edzések mindkét helyen bármikor visszanézhetők.

141 éve október 21-én született az első magyar gyógyszerésznő

Thinagl Szerafin 1880-ban született Nagyszombaton, kisnemesi családba. Családja ellenkezése és a társadalmi megítélések ellenére Szerafin 18 éves korában gyógyszerész-gyakornoknak állt és az ott keresett jövedelméből fizette tanulmányait a Kolozsvári Egyetemen. Itt kitüntetéssel végzett a gyógyszerész szakon egyedüli nőként 1903-ban. Mivel a nők felsőfokú képzése akkortájt nem volt elfogadott, az első egyetemen tanuló nők, így Thinagl Szerafin sem ülhetett a férfihallgatók közelébe, ezenkívül csak tanári kísérettel léphetett be a tantermekbe. Szerafin elszántságának és úttörő munkájának köszönhetően azóta mind több és több nő vesz részt az egyetemi gyógyszerészképzésben ma is.

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cím: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090

E-mail: office@kulcspatika.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba–Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.