waiting
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Legfrissebb:
Sky Parking ajánlat: -15% a reptéri parkolás árából Kulcs Kártyáddal!
Premio Travel ajánlat: 8% utazási kedvezmény Kulcs Kártyáddal!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Kulcs Patikák
2023.05.24.

Mi a fototípusod? Tudd meg melyik faktorszám kell neked!

Bőrünk színét a melanin pigment határozza meg, melynek termelődése a napfény hatására fokozódik, ugyanis így óvja meg az alsóbb rétegeket a káros UV sugarakkal szemben. Emiatt barnulunk, vagy éppen pirulunk le. 1975-ben Thomas Fitzpatrick kidolgozott egy skálát (un. Fitzpatrick-skála), mely a bőrszíneket különböző kategóriákba sorolja. Ez a viszonyítási rendszer segít meghatározni, hogy bizonyos tónusú bőr hogyan reagál a napsugárzásra, mely nem csak az egyén bőr, de haj és szemszínét is figyelembe veszi.  A fényvédelem mindenkinek fontos, azonban a különböző fototípusok eltérően reagálnak a napsugárzásnak való kitettségnek. Mutatjuk is!

Mi a fototípusod? Tudd meg melyik faktorszám kell neked!

Minél alacsonyabb a fototípusod, annál magasabb fényvédelemre van szükséged.

 

1. típus: Szinte tejfehér bőr, a hajszín pedig általában szőke, vagy vöröses. A szem szín is szintén világos, általában kék vagy zöld. Szinte képtelen barnulni, inkább a leégésre hajlamos – ír típusnak is mondják. Az 50 faktoros fényvédő az ő esetükben elengedhetetlen. 

2. típus: 

Valamivel sötétebb árnyalat jellemzi, mint az ír típusú bőrt – átlag európai bőrszínnek is nevezik a 2-es típust. Világos haj, bőr (esetenként szeplő), szemszín jellemzi. Szintén könnyen leég, ezért az 50-es faktorú fényvédő ajánlott. 

  3. típus: Világosbarna vagy sárgás bőr jellemző. Hajszín általában sötét szőke, vagy világosabb barna, szemszín szintén barna. A bőr már tud fokozatosan barnulni, de előfordul, hogy leég.

 4. típus: Kreol barna bőr, sötét haj és szemszín jellemzi, ez az úgynevezett mediterrán típus.  A bőr csak ritkán ég le, könnyen barnul. Mivel kevésbé érzékenyebb a napfényre a 30-as faktorszám is elegendő lehet.

 5. típus: Barna bőr, sötét haj, sötét szem a jellemző – indián típusként is ismert. A bőr nagyon könnyen barnul és nagyon ritkán ég le.

 6. típus: Ebbe a kategóriába a már nagyon sötét, szinte fekete bőr, haj, szem tartozik – ez az úgynevezett afrikai. Bőrük nem ég le, és a bőr árnyalata miatt kevésbé észrevehető a barnulás. A bőr egészsége szempontjából fontos a fényvédelem, de egy 15-ös faktorszám elegendő lehet.

 

Ez a skála és az aszerinti fényvédelem mértéke nem szabályszerű, csupán segítséget, támpontot ad a megfelelő védekezésre – előfordulhat hogy az egyes típusok között vannak átfedések.

De mit is jelent az SPF, azaz a faktorszám a fényvédőkön?

Mi a fototípusod? Tudd meg melyik faktorszám kell neked!

Az SPF az angol ‘Sun Protection Factor’ vagyis fényvédő faktor, amely megmutatja, hogy mennyi ideig tartózkodhatunk a napon.

A mellette szereplő szám (pl. 15, 30, 50)  azt mutatja meg, (kellő vastagságban felvitt fényvédő esetében) hogy az adott készítmény  hányszor tovább képes védelmet biztosítani a leégés ellen ahhoz képest, ha egyáltalán nem használnál naptejet. Pl. Ha 10 perc alatt le tudsz pirulni akkor ezt a számot kell beszoroznod az általad viselt fényvédő faktorszámával.Ha lassan égsz le és magas faktorszámú fényvédőt használsz, akkor is érdemes 2 óránként újra kenned bőrödet, hiszen az izzadság, víz, az általad viselt ruha dörzsölése csökkenthet a felvitt mennyiségből.

Nem csak vízparton, de a szabadban, városban, helyiségekben és az autóban is érdemes felkenned fényvédőt, hiszen az UVA-sugarak képesek áthatolni az üvegen is!

 

Nem találod a bőrödnek megfelelő fényvédőt? Akkor ugorj be valamelyik Kulcs Quality Patikába, hiszen a hónapban INGYENES bőrápolási tanácsadás, és sok-sok termékminta, és NYEREMÉNYJÁTÉK VÁR!

 

PodCast ajánló

49:18
Gyógyszerfüggő a családban – Mit tegyünk?

Cikkajánló

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cí­m: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatikak.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Patikakereső

PatikakeresőHa patikáinkat közvetlenül szeretnéd elérni,
használd a patikakeresőt!
Ár- és készletinformáció iránt érdeklődj patikáink elérhetőségein.

Ha patikáinkat közvetlenül szeretné elérni, használja a patikakeresőt!

Partnereink:

Baba-Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.