waiting
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal 20% kedvezmény mindenre az OpticWorld-nél!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Kulcs Patikák
2022.07.02.

Már virágzik az év gyógynövénye: ismerd meg a cickafarkat!

Számos belső szerv működésének javítására, sőt, még fogínyed ápolására is felhasználhatod az idei év gyógynövényét, a cickafarkat: a nép gyógyászat egyik csodaszere a cickafarktea, amelyet otthonodban te is könnyedén elkészíthetsz!

Már virágzik az év gyógynövénye: ismerd meg a cickafarkat!

Igazán univerzális gyógynövény a cickafark: emésztést segítő hatása mellett a női kismedence problémáira, de akár még vastagbélgyulladásra is érdemes bevetni. Hazánkban számos összesen 13 faját találhatod meg, amelyeket a laikusok nehezen különböztetnek meg egymástól. Közös vonásuk, hogy a bennük található illóolajnak köszönhetően mind igen illatosak. A növény nevét arról kapta, hogy levelei a macska farkához hasonlítanak a közvélekedés szerint.

A cickafark gyógyhatását igazán sok területen egészséged szolgálatába állíthatod. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatóanyagok találhatók benne, javítja az étvágyat és az emésztést, az epe és a máj működését serkenti. Simaizom-görcsoldóként és lázcsillapítóként is ismerheted, de még a magas vérnyomásra is jól hat, valamint csillapítja a vérzést. Épp ezért akár gyomroddal és emésztéseddel, akár májaddal vagy epéddel van problémád, segíthet rajtad a cickafarktea jótékony hatása: ha fogyasztod, megszüntetheti a görcsöket. A gyulladt fogínnyel rendelkezők is számíthatnak az enyhülésre, ha bevetik a gyógynövényt.

A méhgörcsökkel, menstruációs panaszokkal, alhasi fájdalmakkal vagy épp a menopauza tüneteivel szembesülők panaszain is enyhíthet - ösztrogénszerű hatása révén a változó kor kellemetlenségeit is enyhíti. Vérzéscsillapító hatását több területen is hasznosíthatod, legyen szó vérző aranyérről, orrvérzésről vagy sebek kezeléséről. Bőrgyulladások esetén is érdemes próbára tenni a cickafark hatásait, de magas vérnyomásodat is optimalizálhatja a gyógynövény.

Cickafarkat tabletta, tinktúra, teakeverék vagy kenőcs formájában is használhatsz annak megfelelően, hogy milyen hatást vársz a növényben található ásványi anyagoktól. Ha forrázatot készítesz, az illóolajok miatt fontos, hogy negyed órán át lefedve ázzon a gyógynövény. Fürdőt is vehetsz a hígított forrázattal - ez a női panaszok enyhítésében lehet nagy segítség, de nagyon vigyázz, milyen hőmérsékletű vízbe ülsz bele!

A most virágzó cickafarkat magad is gyűjtheted. Hazánkban a mezei cickafark fordul elő a leggyakrabban: az illatos növény gyűjtésével kapcsolatos fontos tudnivaló, hogy a fehér virágzatú cickafarkat keressük, ez tartalmazza az illóolajokat. A virágokat, virágos hajtásokat 5-6 centis darabokban kell lecsippenteni szárral együtt, majd mosás nélkül, tiszta textilen vagy papíron - de nem újságpapíron - kiszárítani. Ha kész vagy, sötét, száraz, hűvös helyen tárold a gyógynövényt. Ha erre nincsen időd vagy lehetőséged, patikában is beszerezheted a cickafarkat!

 

PodCast ajánló

44.37
Bőrbetegségek a Naptól – Hogyan védekezzünk?

Cikkajánló

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Ár- És kÉszletinformÁció irÁnt
ÉrdeklŐdj a legkÖzelebbi
Kulcs PatikÁban!

Cí­m: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatikak.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba-Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.