waiting
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal 20% kedvezmény mindenre az OpticWorld-nél!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Kulcs Patikák
2022.10.05.

Hogyan ismerhető fel a mellrák? Így tarts önvizsgálatot!

1985-óta október hónapunk, avagy a rózsaszín október a mellrák elleni küzdelem érdekében hivatott felhívni a figyelmet a szűrések és a betegség korai felismerésének fontosságára.

Magyarországon a nők körében az egyik leggyakrabban előforduló daganatos betegség, évente közel 6 ezer új beteget diagnosztizálnak emlőrákkal. Kevesebb esetszámban, de a férfiakat is érintheti a betegség. Ha időben felismerjük jó esély van a gyógyulásra, éppen ezért kiemelten fontos a preventív jellegű szűrővizsgálatok (mammográfia) különösen 40 év felett!

 

Mik a mellrák tünetei?

Kezdeti stádiumban még szinte tünetmentes, még az önvizsgálat se jelenthet biztosat, így ezért fontos a mammográfiás és a tomoszintézis (3D-s mammográfia) vizsgálat, hiszen itt a pár mm-es elváltozások is kimutathatóak már.

Az emlőrák legismertebb jele a mellben vagy hónaljban tapintható csomó, azonban ezen felül több árulkodó jellel is találkozhatunk:

 • Csomó tapintása mellben vagy hónaljban
 • Túlságosan megduzzadt, kemény mell
 • Fájó, érzékeny mellbimbó (további árulkodó jelek lehetnek a kipirosodás, viszketés, váladékozó(lehet véres), belefelé forduló mellbimbó)
 • Rendellenes mellforma, esetleg zsugorodó
 • Nem gyógyuló seb a mellen
 • A mell/bimbó bőrének megváltozása 

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, feltétlen fordulj orvoshoz!

Hogyan alakul ki? Ki lehet rá hajlamos?

Az emlőrák kialakulásának oka nem ismert, azonban számos tényező hajlamosíthat mely lehet genetikai eredetű vagy életmódból fakadó, ami növeli a rákos csomó kialakulását, mint például:

 • Egészségtelen táplálkozás
 • Nagymértékű húsfogyasztás
 • Túlsúly
 • Mozgásszegény életmód
 • Dohányzás
 • Túl sok alkoholfogyasztás
 • Önvizsgálat hiánya
 • Szűrővizsgálatok elkerülése

 

Az önvizsgálat egyszerűbb, mint gondolod!

Hogyan ismerhető fel a mellrák? Így tarts önvizsgálatot!

Ha már elmúltál 20, onnantól már érdemes rendszeresen ellenőrizned magad, lehetőleg ha menstruálsz az azt követő 7-10 napon belül, ha viszont már nem menstruálsz, akkor is érdemes beiktatnod az önellenőrzést bizonyos időközönként, az alábbiak szerint:

 1. Végezd a vizsgálatot tükör előtt!
 2. Figyeld meg, hogy nincs-e elváltozás a melleden, szemből és oldalról, csípőre tett és fej fölé emelt kezekkel is.
 3. Jöhet a tapintásos vizsgálás: Az egyik karodat emeld fel,a másikkal pedig zárt ujjakkal, ujjbegyekkel óvatos körkörös mozgással tapintsd át melledet(ha a bal karodat emelted fel a bal melledet, ha jobbat, akkor fordítva),majd ismételd meg ellentétes irányban is.
 4. Feküdj le, és bal vállad alá helyezz egy párnát, majd így nyújtsd kia bal karod a fejed fölé. Jobb kezeddel, körkörös mozdulatokkal kívülről befelé,a mellbimbód irányába haladva tapintsd át ball melledet. Ezt ismételd meg fordítva is.
 5. A vizsgálat során a hónalj menti területeket is tapintsd át!
 6. Ha bármilyen elváltozást észlelsz, haladéktalanul fordulj orvoshoz!

Az alábbi videó is segítségedre lehet ha önvizsgálatról van szó:

Fontos, hogy időben észrevegyük az esetleges elváltozásokat, mert minél kisebb a daganat, amit esetleg még nem is érzel tapintással, annál kisebb beavatkozásra van szükség, és a gyógyulás esélye is annál nagyobb!

 

Gondoltad volna?

Online Home Fitness ingyen

Gondoltad volna, hogy Kulcs Kártyáddal könnyen tehetsz az egészségedért? A Kulcs Patikák HOME FITNESS oldalán ingyenes, szakszerű edzés sorozat várja az érdeklődőket. Lépj be és kövesd Gyócsi Dóri gerinctréner és jógaoktató, valamint Nagy Amarilla gyógytornász szakszerű edzéseit, például a szenior tornasorozatot vagy a sokat ülők számára készí­tett preventí­v formatornát. Kattints ide, lépj be Kulcs Kártya számoddal és kezdődhet a torna!

Milyen ritka a RITKA BETEGSÉG?

A ritka betegségek olyan betegségek, amelyek az átlagos népességhez viszonyí­tva kevés embert érintenek. Európában például egy betegség akkor tekinthető ritkának, ha több mint 2000 emberből mindössze egyet érint.

Ritka betegségek ezrei léteznek. Mí­g közel minden genetikai eredetű betegség ritka betegség, nem minden ritka betegség genetikai eredetű. Léteznek igen ritka fertőző betegségek is, valamint autoimmun betegségek is ritka rákmegbetegedések.

Napjainkig számos ritka betegség oka tisztázatlan, ezért az általánosan előforduló betegségekre berendezkedett egészségügyi ellátó rendszerekben nincs könnyű helyzete egy ritka betegséggel küzdőnek.

Erre hívja fel a figyelmet a február 28-i világnap.

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Ár- És kÉszletinformÁció irÁnt
ÉrdeklŐdj a legkÖzelebbi
Kulcs PatikÁban!

Cí­m: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatika.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba-Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.