waiting
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal 20% kedvezmény mindenre az OpticWorld-nél!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Kulcs Patikák
2022.10.05.

Hogyan ismerhető fel a mellrák? Így tarts önvizsgálatot!

1985-óta október hónapunk, avagy a rózsaszín október a mellrák elleni küzdelem érdekében hivatott felhívni a figyelmet a szűrések és a betegség korai felismerésének fontosságára.

Magyarországon a nők körében az egyik leggyakrabban előforduló daganatos betegség, évente közel 6 ezer új beteget diagnosztizálnak emlőrákkal. Kevesebb esetszámban, de a férfiakat is érintheti a betegség. Ha időben felismerjük jó esély van a gyógyulásra, éppen ezért kiemelten fontos a preventív jellegű szűrővizsgálatok (mammográfia) különösen 40 év felett!

 

Mik a mellrák tünetei?

Kezdeti stádiumban még szinte tünetmentes, még az önvizsgálat se jelenthet biztosat, így ezért fontos a mammográfiás és a tomoszintézis (3D-s mammográfia) vizsgálat, hiszen itt a pár mm-es elváltozások is kimutathatóak már.

Az emlőrák legismertebb jele a mellben vagy hónaljban tapintható csomó, azonban ezen felül több árulkodó jellel is találkozhatunk:

 • Csomó tapintása mellben vagy hónaljban
 • Túlságosan megduzzadt, kemény mell
 • Fájó, érzékeny mellbimbó (további árulkodó jelek lehetnek a kipirosodás, viszketés, váladékozó(lehet véres), belefelé forduló mellbimbó)
 • Rendellenes mellforma, esetleg zsugorodó
 • Nem gyógyuló seb a mellen
 • A mell/bimbó bőrének megváltozása 

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, feltétlen fordulj orvoshoz!

 Hogyan alakul ki? Ki lehet rá hajlamos?

Az emlőrák kialakulásának oka nem ismert, azonban számos tényező hajlamosíthat mely lehet genetikai eredetű vagy életmódból fakadó, ami növeli a rákos csomó kialakulását, mint például:

 • Egészségtelen táplálkozás
 • Nagymértékű húsfogyasztás
 • Túlsúly
 • Mozgásszegény életmód
 • Dohányzás
 • Túl sok alkoholfogyasztás
 • Önvizsgálat hiánya
 • Szűrővizsgálatok elkerülése

 

 Az önvizsgálat egyszerűbb, mint gondolod!

 Hogyan ismerhető fel a mellrák? Így tarts önvizsgálatot!

Ha már elmúltál 20, onnantól már érdemes rendszeresen ellenőrizned magad, lehetőleg ha menstruálsz az azt követő 7-10 napon belül, ha viszont már nem menstruálsz, akkor is érdemes beiktatnod az önellenőrzést bizonyos időközönként, az alábbiak szerint:

 1. Végezd a vizsgálatot tükör előtt!
 2. Figyeld meg, hogy nincs-e elváltozás a melleden, szemből és oldalról, csípőre tett és fej fölé emelt kezekkel is.
 3. Jöhet a tapintásos vizsgálás: Az egyik karodat emeld fel,a másikkal pedig zárt ujjakkal, ujjbegyekkel óvatos körkörös mozgással tapintsd át melledet(ha a bal karodat emelted fel a bal melledet, ha jobbat, akkor fordítva),majd ismételd meg ellentétes irányban is.
 4. Feküdj le, és bal vállad alá helyezz egy párnát, majd így nyújtsd kia bal karod a fejed fölé. Jobb kezeddel, körkörös mozdulatokkal kívülről befelé,a mellbimbód irányába haladva tapintsd át ball melledet. Ezt ismételd meg fordítva is.
 5. A vizsgálat során a hónalj menti területeket is tapintsd át!
 6. Ha bármilyen elváltozást észlelsz, haladéktalanul fordulj orvoshoz!

Az alábbi videó is segítségedre lehet ha önvizsgálatról van szó:

Fontos, hogy időben észrevegyük az esetleges elváltozásokat, mert minél kisebb a daganat, amit esetleg még nem is érzel tapintással, annál kisebb beavatkozásra van szükség, és a gyógyulás esélye is annál nagyobb!

 

Gondoltad volna?

Cipősdoboz akció (Baptista szeretetszolgálat)

December 18-ig adhat le cipősdobozt, akár online is!

Idén is lehetőség nyílik  szebbé varázsolni a rászoruló gyermekek karácsonyát a  Baptista szeretetszolgálat Cipősdoboz akciójának keretein belül. Országszerte több gyűjtőponton, de akár online is van lehetőség az ajándék leadására!

A cipősdobozokat nem és kor szerint érdemes megtölteni, amit a Baptista Szeretetszolgálat országos önkéntesi hálózatán keresztül jut el a hátrányos helyzetű gyermekekhez, még az ünnepek előtt.

Tudta? A Kulcs Patikák idén is gyűjt a cipősdobozokba!

Ha Ön is adna le ajándékot akkor további információkat a http://ciposdoboz.hu/  oldalán talál.

Lehet csökkenteni a karácsonyi stresszt!

Az ünnepek során a stressz-szintünk is jelentősen megemelkedik a sok teendő, konfliktushelyzet és megfelelési kényszer miatt. Íme néhány tipp, hogy kevésbé stresszeljünk:

 • Állítsunk be költségkeretet az ünnepekre, hogy ne aggódjunk k a túlköltekezés miatt 
 • Hangsúlyozzuk gyermekeinknek, unokáinknak, hogy az ünnep az együttlétről szól - így végezzünk együtt minél több közös, szórakoztató tevékenységet!
 • Osszuk meg a teendőket és iktassunk be énidőt, ha tehetjük mozogjunk is!
 • Érdemes kerülni a mértéktelen étkezést és a túl sok alkohol fogyasztását, ugyanis ezzel tovább fokozódhat a stressz, mivel a kortizol stresszhormon szint emelkedik.
 • Éljük meg a karácsony pillanatát, ne törekedjünk a tökéletességre!

Kandírozott narancshéj

Hozzávalók:

 • 4 narancs
 •  cukor

Hámozzuk meg a narancsot, majd a héját  vékonyra szeletelve helyezzük egy tál vízbe ázni kb. 4 napra. Naponta kétszer cseréljünk rajta vizet, így a keserű ízű folyadék kiázik belőle.
Ha már eleget ázott a narancshéj, szedjük ki a vízből, és tiszta vízbe tegyük a tűzre. Forrástól számítva főzzük még 10-15 percen keresztül, majd szűrjük le, papírtörlőn szárítsuk meg és forgassuk meg kristálycukorban.
Süteményekbe de csokoládéba mártva is mennyei lesz!

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Ár- és készletinformáció iránt
érdeklődj a legközelebbi
Kulcs Patikában!

Cím: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatika.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba–Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.