waiting
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal 20% kedvezmény mindenre az OpticWorld-nél!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Kulcs Patikák
2023.05.31.

Fájdalomcsillapító kávéval – miért ne?

A magyar köztudottan komoly kávéfogyasztó: isszuk feketén, tejjel, édes-habos kivitelben, de az újhullámos kávétrendek is szépen hódítanak hazánkban. Ám ezúttal nem lebeszélni akarunk a délutáni adagodról (ha csak nem az lenne a hatodik aznap..), hanem megvilágítani a koffein egy-egy érdekes tulajdonságát, amivel jó karriert futott be a gyógyszeriparban is.

Gondoltad volna, hogy a közkedvelt élénkítő és bélműködést serkentő kávé már évtizedek óta kedvelt alapanyaga jónéhány migrénellenes készítménynek és fájdalomcsillapítónak?

 Fájdalomcsillapító kávéval – miért ne?

FOKOZZA A GYÓGYSZER HATÉKONYSÁGÁT

A koffein remekül fokozza más hatóanyagok, például bizonyos fájdalomcsillapítók, mint az acetilszalicilsav, a paracetamol vagy az ibuprofén hatását. A kombinált készítményekben a koffein segít, hogy a fájdalomcsillapító hatóanyagok gyorsabban és hatékonyabban felszívódjanak, ezáltal megnövelve a fájdalomcsillapító hatást.

 

CSÖKKENTI AZ ÉRÖSSZEHÚZÓDÁST

A koffein képes csökkenteni az agyi erek összehúzódását, amely migrénes fejfájás esetén gyakori jellemző. Ezért a migrénes fejfájásra készült gyógyszerekben a koffein segít enyhíteni a migrén tüneteit és csökkenteni a fejfájást.

 

NÖVELI AZ ÉBERSÉGET ÉS KONCENTRÁCIÓT

A koffein közismerten serkenti az idegrendszert és javítja az éberséget. E tulajdonságai miatt fájdalomcsillapítókban alkalmazva segíthet elűzni a fáradtságot és növelni a koncentrációt, így a beteg hatékonyabban tud reagálni a fájdalomra.

 

MENNYI AZ ANNYI?

„A Magyarországon forgalomban lévő, 16 év feletti betegeknek adható gyógyszerkészítmény tablettánként 500 mg acetilszalicilsav mellett 50 mg koffeint tartalmaz.” (pharmaonline) Ehhez képest egy erős eszpresszó vagy 2dl energiaital már 100-120mg koffeint is tartalmazhat, míg egy csésze fekete- vagy zöldtea nagyjából 30-60mg koffeintartalommal bír.

Érdekesség, hogy a kávé 15 percen belül fejti ki hatását és kb 4 órán át hat.

 

Szóval, kávéval vennéd be az acetilszalicilsav hatóanyagú fájdalomcsillapító tablettát vagy koffeintartalmú fájdalomcsillapítóban gondolkodsz? A gyorsabb hatásért jó ötlet lehet, de csak ha betartod a figyelmeztetéseket!

 

Fontos figyelmeztetések: bármennyi jótékony hatása is van a koffeinnek, akiknek ellenjavalt a kávé fogyasztása, kerülni kell a koffeintartalmú gyógyszereket is, vagy csakis orvossal egyeztetett módon és mennyiséget vihet be a szervezébe. Ők -többek között- a szívritmuszavarral élők, a májcirrózisos, a pajzsmirigy-túlműködéses betegek, valamint a különböző szorongásos szindrómával küzdők is.

 

Kulcs TIPP, ha kávéval vennéd be a gyógyszered:

Ne üres gyomorra igyuk a kávét, mert növeli a gyomorpanaszok kockázatát, ezenkívül a fájdalomcsillapító készítmények is magas arányban növelik a „gyomor érzés” kockázatát. Ez megelőzhető egy nagy pohár vízzel és étkezéssel egybekötött fogyasztással/gyógyszer bevétellel.

 

Források: pharmaonline.hu, dr. Barna István belgyógyász FB oldala (2020.09.28-i bejegyzés)

 

PodCast ajánló

36:36
A vaspótlás lehetőségei

Cikkajánló

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cí­m: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatikak.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Patikakereső

PatikakeresőHa patikáinkat közvetlenül szeretnéd elérni,
használd a patikakeresőt!
Ár- és készletinformáció iránt érdeklődj patikáink elérhetőségein.

Ha patikáinkat közvetlenül szeretné elérni, használja a patikakeresőt!

Partnereink:

Baba-Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.