waiting
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal 20% kedvezmény mindenre az OpticWorld-nél!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Kulcs Patikák
2022.09.30.

Az ősz csodaszere: így használd fel a csipkebogyót!

Már javában az őszben járunk, eljött a hajnali fagyok ideje is. Mostantól már bátran szedhető a csipkebogyó, vagy más néven hecsedli!

A csipkebogyó a vadrózsa és a japán rózsa gyógyhatású áltermése, A-, B1-, B2- és K-vitamin-forrás, de legfontosabb hatóanyaga a C-vitamin. Ha gyűjteni indulsz, egy a lényeg: kizárólag a puha szemet válogasd le. Az első fagyok körül érdemes szedni, akkor a legérettebb és a legédesebb. A csipkebogyó jó a megfázásra, húsa pedig a cukorbetegeknek is hasznos, mivel vércukorszint szabályozó képességgel rendelkezik. Emellett kiváló az érszűkület és érelmeszesedés megelőzésére és kezelésére, de a belőle készített tea is számos jótékony előnnyel bír, mutatjuk is első receptünkben, hogy mivel!

 

Csipkebogyó tea

Az ősz csodaszere: így használd fel a csipkebogyót!

A csipkebogyó tea több pozitív hatása ismert, egyrészt magas E-vitamin tartalma miatt, hiszen a magból készült tea alkalmas az epekő oldására, vizelethajtó hatása révén a vesekő leválasztására is.

A csipkebogyóból készített tea rendszeres kortyolása csökkenti az ízületi fájdalmakat, valamint a gyulladásokkal összefüggő duzzanatokat is enyhíti.

Ha zsíros ételt fogyasztottál érdemes szintén innod belőle, mivel segíti a zsír emésztését.

Ha eddig bizonytalan voltál, hogy hogyan is készíts jó csipkebogyó teát, akkor most segítünk! Mindenekelőtt a leszedett bogyókat forrázás helyett áztasd, mert 50°-nál már veszít C-vitamin tartalmából.

1 bögre hideg vízhez használj 2-3 g mennyiség csipkebogyót, majd fél napig áztasd. Leszűrés után csupán csak langyosítsd meg, és már fogyaszthatod is!

Plusz tipp: keverj hozzá egy kanál mézet is!

 

Lekvár is készülhet belőle!

A teán túl lekvárt is főzhetsz belőle, mutatjuk is, hogy hogyan!

Az ősz csodaszere: így használd fel a csipkebogyót!

2 kg csipkebogyó esetében alapos megmosás után mindkét végét vágd le, majd fazékba rakva öntsd fel annyi vízzel, hogy kb. 2 ujjnyira ellepje a szemeket. Forrástól számítva 1 órán keresztül főzd, időnként kavard át, hogy nehogy leragadjon, ezután, ha szükséges kétszer is passzírozd át szűrőn.

Ezt követően mérj le egy akkora lábast, amelyet a lepasszírozott csipkebogyó pép félig megtölt, és így mérd le. Annyi cukrot érdemes hozzáadnod, hogy 1 kg lekvárhoz kb.35-40 dkg cukor jusson. Add hozzá a kimért cukrot, majd így forrald még össze kb. 15-20 percen keresztül. A kész lekvárt üvegekbe töltjük, tartósítás szempontjából pedig a tetejére (üvegenként) érdemes egy késhegynyi nátrium benzoátot rászórni. Az utolsó mozzanathoz értünk ezzel, amikor már csak az üvegek alapos lezárása a dolgunk, majd száraz dunsztban való pihentetés.

1-2 nap és kenheted pirítósra, vajaskenyérre, de vadas ételekhez is jó párosítás lehet!

Gondoltad volna?

Online Home Fitness ingyen

Gondoltad volna, hogy Kulcs Kártyáddal könnyen tehetsz az egészségedért? A Kulcs Patikák HOME FITNESS oldalán ingyenes, szakszerű edzés sorozat várja az érdeklődőket. Lépj be és kövesd Gyócsi Dóri gerinctréner és jógaoktató, valamint Nagy Amarilla gyógytornász szakszerű edzéseit, például a szenior tornasorozatot vagy a sokat ülők számára készí­tett preventí­v formatornát. Kattints ide, lépj be Kulcs Kártya számoddal és kezdődhet a torna!

Milyen ritka a RITKA BETEGSÉG?

A ritka betegségek olyan betegségek, amelyek az átlagos népességhez viszonyí­tva kevés embert érintenek. Európában például egy betegség akkor tekinthető ritkának, ha több mint 2000 emberből mindössze egyet érint.

Ritka betegségek ezrei léteznek. Mí­g közel minden genetikai eredetű betegség ritka betegség, nem minden ritka betegség genetikai eredetű. Léteznek igen ritka fertőző betegségek is, valamint autoimmun betegségek is ritka rákmegbetegedések.

Napjainkig számos ritka betegség oka tisztázatlan, ezért az általánosan előforduló betegségekre berendezkedett egészségügyi ellátó rendszerekben nincs könnyű helyzete egy ritka betegséggel küzdőnek.

Erre hívja fel a figyelmet a február 28-i világnap.

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Ár- És kÉszletinformÁció irÁnt
ÉrdeklŐdj a legkÖzelebbi
Kulcs PatikÁban!

Cí­m: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatika.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba-Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.