waiting
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal 20% kedvezmény mindenre az OpticWorld-nél!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Kulcs Patikák
2021.12.01.
aidsvilágnap
védekezés
kulcs patikák
kulcspatikák

A védekezés mindig fontos - ma van az AIDS világnapja

A UNAIDS adatai szerint a tavalyi évben 37,6 millió ember, köztük 1,7 millió gyermek élt HIV-fertőzöttként a világon. Bár az időben diagnosztizált, rendszeres gyógyszeres kezelésben részsülő fertőzöttek számára nem jelent már néhány éven belüli halálos ítéletet a megbetegedés, nem tehetünk úgy, mintha már nem is kellene foglalkoznunk ezzel a nemi úton terjedő betegséggel.

A fertőzöttek közül mintegy tízmillióan ugyanis még nem férnek hozzá az állapotuk fennmaradásához hozzájáruló, a vírus továbbadását megakadályozni képes antiretrovirális terápiákhoz. Nagyobb baj azonban, hogy a fertőzöttek mintegy 84 százaléka lehet tisztában HIV-státuszával, tehát nagyjából hatmillió HIV-fertőzött ember nem teszteltethette még magát.

A HIV-fertőzés, illetve az abból kialakuló AIDS Közép-Afrikából indult és ma is ott jelenti a legnagyobb problémát. A vírust szexuális kapcsolat - sperma, rektális- vagy hüvelyváladék közvetítésével - útján, anyatejjel, vagy vér által - közösen használt tű vagy vérátömlesztés - lehet elkapni. Hazánkban az első fertőzöttet 1985-ben regisztrálták, majd a rizikócsoportokba tartozók, azaz a hemofíliások, a vértranszfúzión átesettek és a homoszexuális kapcsolatban élők szűrése meg is kezdődött. Rövid idő, egy év alatt megszervezték a vér-, sperma- és szervdonorok szűrését is.

Magyarország kevéssé érintett a HIV által, nagyságrendileg 2000 fertőzött kap itthon gyógyszeres kezelést. Az AIDS stádiumába kerültek azonban aggasztóan magas arányban vannak az évente felfedezett 150-200 új fertőzött közt: a frissen regisztráltak 20-25 százalékáról mondható el, hogy már AIDS-es. 1998-tól egyre csökkenő tendenciát mutat ugyanakkor az AIDS miatt bekövetkező halálozások száma.

Az AIDS a HIV-fertőzés utolsó stádiuma: a szervezet ekkorra teljesen védtelen már a fertőzésekkel és daganatos betegségekkel szemben. Hat hónapig, legfeljebb két évig tarthat el ez az állapot, amely kezeletlenül mindenképpen halálozáshoz vezet.

A védekezés mindig fontos - ma van az AIDS világnapja

A HIV és az AIDS megelőzésének legfontosabb módja a védekezés, amely ráadásul nemcsak a HIV-fertőzés esélyét, de minden más nemi betegségét is segít drasztikusa csökkenteni. Az óvszer használata, amennyiben az sérülésmentes, megfelelő módon felhelyezett és az aktus elejétől használt, nagyban segít megelőzni a fertőzés kialakulását. Fontos továbbá, hogy aki veszélyben érzi magát, mihamarabb végeztessen szűrővizsgálatot, és ha valaki a HIV-fertőzöttek csoportjába kerül eredménye alapján, akkor azonnal kérjen segítséget, illetve értesítse korábbi partnereit. A HIV-pozitív jelentése ma már nem halálos ítélet: így van esély idejében megfelelő kezeléshez jutni.

A HIV-vel kapcsolatosan rengeteg a tévhit, ahogyan a nemi úton terjedő betegségekkel kapcsolatosan általában. A fertőzés nem terjed kézfogással, sőt, még csók vagy közös fürdőzés útján sem. A közösen használt tárgyaktól ugyanígy nem fertőződhetünk meg, legyen akár a toalettről szól. Rovarcsípés vagy állatharapás által sem kaphatjuk el azt: saját és partnereink szexuális szokásai a legmeghatározóbbak azzal kapcsolatban, hogy milyen esélyeink vannak a megbetegedésre.

PodCast ajánló

44.37
Bőrbetegségek a Naptól – Hogyan védekezzünk?

Kapcsolódó cikkek

Cikkajánló

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Ár- És kÉszletinformÁció irÁnt
ÉrdeklŐdj a legkÖzelebbi
Kulcs PatikÁban!

Cí­m: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatikak.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba-Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.