waiting
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal 20% kedvezmény mindenre az OpticWorld-nél!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Kulcs Patikák
2021.12.01.
aidsvilágnap
védekezés
kulcs patikák
kulcspatikák

A védekezés mindig fontos – ma van az AIDS világnapja

A UNAIDS adatai szerint a tavalyi évben 37,6 millió ember, köztük 1,7 millió gyermek élt HIV-fertőzöttként a világon. Bár az időben diagnosztizált, rendszeres gyógyszeres kezelésben részsülő fertőzöttek számára nem jelent már néhány éven belüli halálos ítéletet a megbetegedés, nem tehetünk úgy, mintha már nem is kellene foglalkoznunk ezzel a nemi úton terjedő betegséggel.

A fertőzöttek közül mintegy tízmillióan ugyanis még nem férnek hozzá az állapotuk fennmaradásához hozzájáruló, a vírus továbbadását megakadályozni képes antiretrovirális terápiákhoz. Nagyobb baj azonban, hogy a fertőzöttek mintegy 84 százaléka lehet tisztában HIV-státuszával, tehát nagyjából hatmillió HIV-fertőzött ember nem teszteltethette még magát.

A HIV-fertőzés, illetve az abból kialakuló AIDS Közép-Afrikából indult és ma is ott jelenti a legnagyobb problémát. A vírust szexuális kapcsolat – sperma, rektális- vagy hüvelyváladék közvetítésével – útján, anyatejjel, vagy vér által – közösen használt tű vagy vérátömlesztés – lehet elkapni. Hazánkban az első fertőzöttet 1985-ben regisztrálták, majd a rizikócsoportokba tartozók, azaz a hemofíliások, a vértranszfúzión átesettek és a homoszexuális kapcsolatban élők szűrése meg is kezdődött. Rövid idő, egy év alatt megszervezték a vér-, sperma- és szervdonorok szűrését is.

Magyarország kevéssé érintett a HIV által, nagyságrendileg 2000 fertőzött kap itthon gyógyszeres kezelést. Az AIDS stádiumába kerültek azonban aggasztóan magas arányban vannak az évente felfedezett 150-200 új fertőzött közt: a frissen regisztráltak 20-25 százalékáról mondható el, hogy már AIDS-es. 1998-tól egyre csökkenő tendenciát mutat ugyanakkor az AIDS miatt bekövetkező halálozások száma.

Az AIDS a HIV-fertőzés utolsó stádiuma: a szervezet ekkorra teljesen védtelen már a fertőzésekkel és daganatos betegségekkel szemben. Hat hónapig, legfeljebb két évig tarthat el ez az állapot, amely kezeletlenül mindenképpen halálozáshoz vezet.

A védekezés mindig fontos – ma van az AIDS világnapja

A HIV és az AIDS megelőzésének legfontosabb módja a védekezés, amely ráadásul nemcsak a HIV-fertőzés esélyét, de minden más nemi betegségét is segít drasztikusa csökkenteni. Az óvszer használata, amennyiben az sérülésmentes, megfelelő módon felhelyezett és az aktus elejétől használt, nagyban segít megelőzni a fertőzés kialakulását. Fontos továbbá, hogy aki veszélyben érzi magát, mihamarabb végeztessen szűrővizsgálatot, és ha valaki a HIV-fertőzöttek csoportjába kerül eredménye alapján, akkor azonnal kérjen segítséget, illetve értesítse korábbi partnereit. A HIV-pozitív jelentése ma már nem halálos ítélet: így van esély idejében megfelelő kezeléshez jutni.

A HIV-vel kapcsolatosan rengeteg a tévhit, ahogyan a nemi úton terjedő betegségekkel kapcsolatosan általában. A fertőzés nem terjed kézfogással, sőt, még csók vagy közös fürdőzés útján sem. A közösen használt tárgyaktól ugyanígy nem fertőződhetünk meg, legyen akár a toalettről szól. Rovarcsípés vagy állatharapás által sem kaphatjuk el azt: saját és partnereink szexuális szokásai a legmeghatározóbbak azzal kapcsolatban, hogy milyen esélyeink vannak a megbetegedésre.

Gondoltad volna?

Január 2. Introvertáltak Világnapja

A kifelé forduló extrovertált személyiségek ellenpontja az introvertált ember, amelynek fogalma az osztrák C.G. Jung pszichoanalitikustól származik. Egy extrovertált általában könnyebben alkalmazkodik változó környezetéhez, izgalmas kihívásnak éli meg az újdonságokat, az ismeretlent, azonban egy introvertált számára ezek többnyire nehézséget okoznak.
A 2011 óta létező világnap azért hívja fel rájuk a figyelmet, mert a mai, túlnyomórészt extrovertált tulajdonságokat előnyben részesítő világunkban nem szabad megfeledkezni csendesebb, elmélyülőbb természetű, ám éppolyan értékes és érdekes társainkról sem.
Ön melyik csoportba tartozik inkább?

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cím: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090

E-mail: office@kulcspatika.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba–Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.