Legfrissebb:
Kulcs kártyával 15% kedvezmény márciusban - Babatappancs
Kérdezd a gyógyszerészt! – ÉLŐ Facebook műsor szerdánként
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Kulcs Patikák
2021.03.05.

Nem eszik a baba? Süss neki babacsintát!

A Manó Menü sikersztorija - interjú Ambrus Évával

Ambrus Éva nem mindennapi anyuka. Ő ugyanis a saját gyermekén kívül –ha közvetetten is- több ezer másik babát etet folyamatosan ötletes receptjei és tanácsai által. A szociológus és élelmezésvezető végzettséggel is rendelkező, „etetésben utazó” Éva néhány évvel ezelőtt hozta létre a Manó Menüt, amely a közösségi médiában segít eligazodni a hozzátáplálás útvesztőiben, majd két sikerkönyve (Anya, kérek még!  és a Válogatós gyerek c.) által ismertette meg a baba-hozzátáplálás egészséges és tápláló, de legfőképpen egyszerű oldalát. Mert ugyan etetni bárki tud, de néhány alapszabályt betartva és vidám ötlettel felturbózva lehet ez akár egy életre szóló egészséges életmód alapja, no meg móka is anyának, babának egyaránt.

Kulcs: Szerinted miért feszül rá a baba-hozzátáplálásra a legtöbb friss anyuka?

Ambrus Éva: Szerencsére az elmúlt években sokkal szélesebb körben vált ismertté az a tény, hogy a megfelelően felépített és kivitelezett hozzátáplálás előnyeit akár élethosszig élvezni tudjuk. Rengeteg felnőttkori betegség gyökerezik a kisgyermekkori helytelen táplálkozásból, ezért az első három életév döntő fontossággal bír gyermekünk későbbi egészségére, életminőségére. Ugyanakkor azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy az a minta, amit ebben az időszakban lát és tapasztal gyermekünk az lesz az alapja az egész életére jellemző táplálkozási magatartásnak.

Tehát ezzel a tudatos édesanyák bizony tisztában vannak, és nem szeretnék elrontani... Ám ez a nagy nyomás, amit magukra vesznek emiatt, sokszor vakítja el a bennük megbúvó anyai ösztönt, ami sokszor irányítaná őket a helyes útra. Pedig ha az alap tudás birtokában (amit akár nálunk a ManóMenüt követve és olvasva is elsajátíthatnak) gyermekei jelzéseit jól értelmezve követi, akkor bizony nagy hibát nem véthet!

Kulcs: Éppen hat hónapos korban minden baba alkalmas már a hozzátáplálásra, vagy vannak olyan jelek, amikre figyeljünk?

Ambrus Éva: Azt már viszonylag nagy bizonyossággal tudjuk, hogy a babák többsége valamikor a 18. és a 26. hét között válik éretté a hozzátáplálásra. Sokan hiszik azt, hogy elsősorban életkori kérdés ez, de sokkal inkább más jeleket kell megtapasztalni ahhoz, hogy biztosak legyünk benne gyermekünk készen áll a hozzátáplálásra. Ha a fent említett időszak között az alábbi jeleket tapasztaljuk, nagy valószínűséggel gyermekünk érett a hozzátáplálásra:

- A baba nyakizomzata kellőképpen erős, biztosan tartja a fejét.

- Segítséggel biztosan ül, illetve ölben tartva képes ülő helyzetben maradni.

- Tárgyakért nyúl, megfogja és a szájába teszi őket.

- Rágó mozdulatokat végez.

- Nézi, ahogy esztek és láthatólag szívesen megkóstolná az ennivalótokat.

 A Manó Menü sikersztorija - interjú Ambrus Évával

Kulcs Patikák: Az online igazán sikeres Manó Menü mellett két remek könyved is megjelent a Boook Kiadó gondozásában baba- és gyermeketetés, főzés témában, különböző szakértők bevonásával. Kiknek ajánlod az egyiket és kiknek a másikat? Várható egyszer „kamaszetető” könyv is?

Ambrus Éva: Az első könyvem 2019-ben jelent meg Anya, kérek még! címmel. Ez a könyv a hozzátáplálás útvesztőiben segíti eligazodni a gyermekeket nevelőket. Igazi 2 az 1-ben könyv, hiszen fele elméleti és gyakorlati tudásanyag, míg a könyv második fele pedig több mint 100 receptet tartalmaz. Érdekessége, hogy nagyon sok olyan recept megtalálható benne, ami nem csak a babának, hanem az egész családnak megfelelő, így nem kell többfelé főzni, akár a kezdetektől eheti ugyanazt a baba és a család többi tagja is.

A tavaly megjelent Válogatós gyerekek című könyv a következő olyan problémára segít megoldást adni a szülőknek, amivel sokan küzdenek, ez pedig a nem evés témaköre. Sok téves sztereotípia van a köztudatban ezzel a témával kapcsolatban, ezeket tisztázza a könyv és próbál segítséget nyújtani a megoldásban, illetve a nem evés felszámolásában. Korábban hazánkban soha nem jelent meg ilyen témájú és felépítésű könyv így igazán egyedit és kiemelkedőt sikerült alkotnunk, amit a visszajelzések is megerősítenek.

Természetesen a két sikerkönyv után rengeteg igénnyel jelentkeznek a szülők, hogy milyen témákban várnak még segítséget, ezeknek a kielégítésén folyamatosan dolgozunk, így egy "kamaszetető" könyv sincs már olyan messze mint elsőre gondolnátok. :-)

Kulcs Patikák: A Manó Menü online sok hasznos tartalmat, receptötletet ad az anyukáknak, még egy mobilapp is készült, amiben szuper, életkornak megfelelő receptek, videók találhatók. Melyek a lenépszerűbb receptjeid, mit mutatnak a statisztikák? Csak nem a „babacsinta”..? :)

Ambrus Éva: Azt hiszem, ti tényleg ismeritek a munkásságunkat! Valóban a legnépszerűbb receptünk a babacsinta! :)

De ami miatt szeretik az anyukák a ManóMenü receptjeit az nem más, mint hogy kevéske konyhai tapasztalattal is elkészíthetők, és van sikerélmény, mert a babák szeretik. Ilyen például a Shrek leves, vagy a zöldséges nuggetsek, valamint a különböző halas receptek, melyek még a halat korábban nem kedvelő felnőttek körében is nagy siker. Babakekszek, krékerek szintén a lista tetején találhatók, a szülinapi tortákkal együtt.

Kulcs patikák: A Kulcs Patikák vásárlói számára milyen ajándékkal készültél?

Ambrus Éva: A Kulcs Patikák márciusi akciós újságjából egy teljes oldalas baba-hozzátáplálási kisokos vágható ki, hogy a hűtőszekrényekre kerüljön az anyukák számára. A nagyobb babák és totyogók számára készült második oldalt pedig (az elsővel együtt) feltettük a Kulcs Patikák honlapjára is, amit a törzsvásárlókártyásoknak néhány szuper, kedvcsináló receptvideóval egészítettünk ki. Ezenkívül részt veszünk egy remek ajándékcsomaggal a március 8-án induló havi Kulcs babahónapi nyereményjátékban is!

 

LETÖLTHETŐ BABA HOZZÁTÁPLÁLÁSI KISOKOS ITT!

 

 

 

Gondoltad volna?

A Gyermekkönyvek Nemzetközi Napja – április 2.

1967 óta tartják világszerte a Gyermekkönyvek Nemzetközi Napját Hans Christian Andersen dán meseíró születésnapján, amelynek célja, hogy a gyermekekkel megszerettessék az olvasást, a könyveket. Bár Andersen meséit inkább óvodáskorban érdemes elővenni, a kisebbek számára is nagyon nagy jelentősége van a felolvasott mese hallgatásának.
Fejleszti a gyermek szókincsét, kiejtését, kreativitását, a memóriáját és remek stresszoldó hatása is van. Ne hagyjuk ki gyermekünk életéből ezt az élményt, olvassunk minden nap mesét!

Tudta, hogy Kulcs Kártyával ajándékkönyvet is kap 5000 Ft feletti könyvvásárlás esetén a Könyvtündér webáruházában? Részletek: www.kulcspatikak.hu/kedvezmenyek
Kérjen Kulcs Kártyát patikájában!

A Föld Napja – április 22.

Gondoltad volna, hogy a ma már világmozgalommá nőtt Föld Napját egy Denis Hayes nevű amerikai egyetemi hallgató indította el 1970-ben? Megalapította az Earth Day
Network-öt, amely összefogja a Föld Napja alkalmából komolyabb programokat indító szervezeteket a világon. Hayes azóta az alternatív energiaforrások ismert kutatója és szakértője lett, a mozgalom lényege pedig azóta is ugyanaz: felhívja a figyelmet a Föld pótolhatatlan természeti kincseire. A napot ma 175 országban tartják, hazánkban 1990 óta fontos napja az évnek.

A Parkinson-kór Világnapja – április 11.

1755-ben ezen a napon született James Parkinson angol gyógyszerész és sebész, geológus, paleontológus és politikai aktivista. Az 1817-es Egy tanulmány a remegő bénulásról című munkája tette őt híressé, amiben elsőként írta le a „reszkető bénulást”. A róla elnevezett kór jelenleg a második leggyakoribb degeneratív idegrendszeri betegség világszerte. A betegek agyában az idő múlásával megfogyatkozik a dopamin, a központi idegrendszer ingerületátvivő anyaga,  így a kór sajátos tünetei fokozatosan alakulnak ki, köztük a jellegzetes, állandó végtagreszketés is. Ebben a betegségben szenvedett Papp László olimpiai bajnok ökölvívónk, de II. János Pál pápa, Michael J. Fox vagy Muhammad Ali is. Hazánkban az érintettek száma jelenleg kb. 20 ezer főre tehető.

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cím: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090

E-mail: office@kulcspatika.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba–Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Prémium Egészségpénztár Grafcom Media Kft.
Így tehetsz a vírus terjedése ellen!
Ne piszkáld az arcod!Ne piszkáld az arcod!Ne piszkáld az arcod!Ne piszkáld az arcod!Ne piszkáld az arcod!
Hordj maszkot!Hordj maszkot!Hordj maszkot!Hordj maszkot!Hordj maszkot!
Tarts 1,5 m-t mindenkitől!Tarts 1,5 m-t mindenkitől!Tarts 1,5 m-t mindenkitől!Tarts 1,5 m-t mindenkitől!Tarts 1,5 m-t mindenkitől!
Maradj otthon!Maradj otthon!Maradj otthon!Maradj otthon!Maradj otthon!