waiting
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Legfrissebb:
Kulcs Kártyáddal novemberben 50% kedvezmény a Geers legújabb hallókészülékére!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Kulcs Patikák
2022.02.28.

10 érdekesség az emberi szívről

Azt mindannyian tudjuk, hogy a szív az egyik legfontosabb szervünk, pulzusunkat talán meg is tudjuk mérni otthonunkban vérnyomásunkkal együtt, de rengeteg érdekességgel egészen biztosan nem vagyunk tisztában azzal kapcsolatosan. Összegyűjtöttünk egy csokornyit ezek közül -az emberi szív ugyanis érdekesebb annál, mint amit hinnél!

10 érdekesség az emberi szívről

  1. Nem tudod, mekkora lehet nagyjából a szíved? Pedig van egy olyan testrészed, amely elég pontosan segít meghatározni annak méretét: az öklödről van szó. Az ember szíve átlagosan akkora, mint az ökle, tehát ha magad elé akarod képzelni ezt a szervet, csak nézz az ökölbe szorított kezedre! Egy ilyen kis szerv felel a vérkeringésért.
  2. Nem csoda, hogy vigyáznunk kell erre a szervünkre: a szív naponta 115 ezer alkalommal dobban, azaz húzódik össze és ernyed el. A szívverés által pumpált vér tartja életben a tested, működteti szerveidet, egyszóval életben tart.
  3. 7 570 liter: ha figyelembe vesszük, hogy hányszor folyik át a szíven újra meg újra a testünkben található vér, azt találjuk, hogy ilyen mennyiség zubog át nap mint nap rajta! Még szerencse, hogy a szív az egyetlen olyan szervünk, amely nem képes izomlázat érezni.
  4. Az első nyitott szívműtétet 1893-ban végezték, Daniel Hale Williams kardiológus műtötte meg egy páciensét. A doktor a kevés színes bőrű szakember egyike volt akkoriban a kardiológia területén.
  5. Az első pacemakert 1958-ban ültették be. Arne Larsson volt a páciens, akin akkora sikerrel hajtották végre a beavatkozást, hogy végül túlélte azt az orvost, aki megműtötte. 86 évet élt meg, és végül nem a szíve vitte el.
  6. A legfiatalabb ember, aki szívműtéten esett át, mindössze egy perces volt: egy olyan rendellenességgel született, amelyet a legtöbb magzat nem él túl, őt azonban sikerült megmenteni. A későbbiekben transzplantációra volt még szüksége.
  7. Egy 3500 éves egyiptomi múmiában talált szívrendellenesség a legrégebbi ismert szívbetegség.
  8. A szívrohamok közül a legtöbb valamiért hétfői napon fordul elő, a teljes évre vetítve pedig karácsony napján történik a legtöbb ilyen eset.
  9. Az emberi szív súlya negyven dekagramm körül van - a férfiaké kicsit nehezebb, mint a nőké, a nők szíve ugyanakkor picit gyorsabban ver, mint a férfiaké!
  10. A szívben található sejtek nem osztódnak, ennek köszönhetően a szív daganatos megbetegedése nagyon ritkán fordul elő.

Szeretnél még jobban odafigyelni szíved egészségére? Szívbarát menütippjeinkkel ez is lehetséges!

PodCast ajánló

49:18
Gyógyszerfüggő a családban – Mit tegyünk?

Cikkajánló

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Cí­m: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatikak.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Patikakereső

PatikakeresőHa patikáinkat közvetlenül szeretnéd elérni,
használd a patikakeresőt!
Ár- és készletinformáció iránt érdeklődj patikáink elérhetőségein.

Ha patikáinkat közvetlenül szeretné elérni, használja a patikakeresőt!

Partnereink:

Baba-Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.