waiting
Legfrissebb:
Kulcs Kártyás kuponkóddal 20% kedvezmény mindenre az OpticWorld-nél!
Keresd non-stop patikáinkat hétvégén és éjjel is!
Email-cím:*
Név:*
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot:*
Hozzájárulok, hogy a Kulcs Patikák Zrt. a személyes adataimat az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, és hírlevelet küldjön számomra.
Kulcs Patikák
2022.02.28.

10 érdekesség az emberi szívről

Azt mindannyian tudjuk, hogy a szív az egyik legfontosabb szervünk, pulzusunkat talán meg is tudjuk mérni otthonunkban vérnyomásunkkal együtt, de rengeteg érdekességgel egészen biztosan nem vagyunk tisztában azzal kapcsolatosan. Összegyűjtöttünk egy csokornyit ezek közül –az emberi szív ugyanis érdekesebb annál, mint amit hinnél!

10 érdekesség az emberi szívről

  1. Nem tudod, mekkora lehet nagyjából a szíved? Pedig van egy olyan testrészed, amely elég pontosan segít meghatározni annak méretét: az öklödről van szó. Az ember szíve átlagosan akkora, mint az ökle, tehát ha magad elé akarod képzelni ezt a szervet, csak nézz az ökölbe szorított kezedre! Egy ilyen kis szerv felel a vérkeringésért.
  2. Nem csoda, hogy vigyáznunk kell erre a szervünkre: a szív naponta 115 ezer alkalommal dobban, azaz húzódik össze és ernyed el. A szívverés által pumpált vér tartja életben a tested, működteti szerveidet, egyszóval életben tart.
  3. 7 570 liter: ha figyelembe vesszük, hogy hányszor folyik át a szíven újra meg újra a testünkben található vér, azt találjuk, hogy ilyen mennyiség zubog át nap mint nap rajta! Még szerencse, hogy a szív az egyetlen olyan szervünk, amely nem képes izomlázat érezni.
  4. Az első nyitott szívműtétet 1893-ban végezték, Daniel Hale Williams kardiológus műtötte meg egy páciensét. A doktor a kevés színes bőrű szakember egyike volt akkoriban a kardiológia területén.
  5. Az első pacemakert 1958-ban ültették be. Arne Larsson volt a páciens, akin akkora sikerrel hajtották végre a beavatkozást, hogy végül túlélte azt az orvost, aki megműtötte. 86 évet élt meg, és végül nem a szíve vitte el.
  6. A legfiatalabb ember, aki szívműtéten esett át, mindössze egy perces volt: egy olyan rendellenességgel született, amelyet a legtöbb magzat nem él túl, őt azonban sikerült megmenteni. A későbbiekben transzplantációra volt még szüksége.
  7. Egy 3500 éves egyiptomi múmiában talált szívrendellenesség a legrégebbi ismert szívbetegség.
  8. A szívrohamok közül a legtöbb valamiért hétfői napon fordul elő, a teljes évre vetítve pedig karácsony napján történik a legtöbb ilyen eset.
  9. Az emberi szív súlya negyven dekagramm körül van – a férfiaké kicsit nehezebb, mint a nőké, a nők szíve ugyanakkor picit gyorsabban ver, mint a férfiaké!
  10. A szívben található sejtek nem osztódnak, ennek köszönhetően a szív daganatos megbetegedése nagyon ritkán fordul elő.

Szeretnél még jobban odafigyelni szíved egészségére? Szívbarát menütippjeinkkel ez is lehetséges!

Gondoltad volna?

Központi elérhetőségek

Kapcsolat

Ár- és készletinformáció iránt
érdeklődj a legközelebbi
Kulcs Patikában!

Cím: 1117 Budapest
Hunyadi János út 16.

Telefon: +36 1 444 9090 (hétfő-péntek 8:00-17:00 óra)

E-mail: office@kulcspatika.hu

Facebook: facebook.com/kulcspatikak

Partnereink:

Baba–Mama Tudakozó Partner Kártya Kft. Grafcom Media Kft.